Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++, Pasyvus namas - 41

Pageidavo Avulis 400 metų atsiperkamumo, tokį ir gavo. Mano skaičiai kitokie.

Kokie?

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2018 04 20, 22:08)
....o gyventojai kaip visada turi vykdyt niekuo nepagrįstus reikalavimus. Absurdiška

visiems neitiksi, yra daug istatymu kurie man pvz. taip pat nepatinka, negi dabar emigruosi ? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2018 04 20, 22:08)
....o gyventojai kaip visada turi vykdyt niekuo nepagrįstus reikalavimus. Absurdiška

Kas yra neteisėta teisinėje valstybėje? Ir kas yra ne taip ES narėje, kurios dalimi mes tapome savanoriškai? Tu siūlai APMYŠTI IR PADEGTI? Turi kitų minčių? Varyk drąsiai. Aš už teisinį kelią. Juokas man ima iš tavo nihilizmo...
Papildyta:
QUOTE(vaikis_ @ 2018 04 20, 22:35)
visiems neitiksi, yra daug istatymu kurie man pvz. taip pat nepatinka, negi dabar emigruosi ? smile.gif

Gali emigruoti, gali tyliai piktintis, gali eiti į valdžią ir keisti situaciją. Netgi gali apie nepatinkančius dalykus kalbėti ir nebūdamas valdžioje. Aš ką tik įrašau pokalbį su viena dispečere. Kelsiu triukšmą, nes nebijau vietinės valdžios. Ar geriau tik piktintis, bet nieko nedaryti...
Atsakyti
QUOTE(gediminas_ @ 2018 04 20, 21:12)
<p></p><blockquote  class="ipsBlockquote" data-author="mintas" data-cid="72076856" data-time="1524243314"><div><p>Pageidavo Avulis 400 metų atsiperkamumo, tokį ir gavo. Mano skaičiai kitokie.

</p></div></blockquote><p></p><p>Kokie?</p>

Man kai skaičiavau gavosi vienas prie vieno smile.gif.

Tie skaičiavimai buvo seni, greičiausiai ir netikslūs, bet tikrai artimesni realybei, nei Avulio 400 metų.

Taipogi labai daug kas priklauso nuo to, kokią šildymo sistemą vertinsi. Ar lyginsi tik šildymo kainą, o vergavimo KKK ne, ar vertinsi ir komfortą.

Atsakyti

Aš tikrai esu už energetiškai efektyvius namus ir vertinu jų duodamą komfortą, bet žiūrint grynai iš ekonominės pusės kas tas "vienas prie vieno"? Paimkim labai grubiai - aš su savo ~B namu kitą sezoną išleisiu ~300 eurų šildymui ir karštam vandeniui. Analogiško dydžio A, A+ išleis visam tam sakykim 100 eurų. Skirtumas 200. Aš vien fasado šiltinimą pakėlęs iki A reikalavimo, išleisčiau papildomus ~1500 eurų. Ir jei vien to užtektų, tai 1500 / 200 = 7.5 metų, kol investicija į papildomą šiltalą atsipirks. O juk vien sienų neužtenka. Geriem rezultatam pasiekt eina krūva kompleksinių sprendimų. Aišku 400 metų, kaip ir kitas ten paminėtas skaičius 119 metų yra daugmaž kosmosas. Bet vėlgi - žiūrint ką su kuo lyginsi.

Jau net mūsiškiai suskaičiavo, kad reikalavimai ekonomiškai nelabai atsiperkantys ir ženkliai per griežti. Ir Avulio priekaištus tikrai suprantu. Daugiabučių tatytojams reikia nusimušt pelną arba mažint plotus. Mažins plotus - nuo tam tikros ribos pradės stipriai mažėt paklausa. Nelabai kam tai naudinga iš tiesų. Gali būt koks nori fanatas energijos taupymo, bet yra tam tikra riba, kai vien idėjos nebeperduosi. Žmonės nori rezultato.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo gediminas_: 21 balandžio 2018 - 13:20
QUOTE(vaikis_ @ 2018 04 13, 22:29)
jeigu reikia didesnio kiekio galima tiesiai is Soudalio Vilniaus Siaures Miestelyje, galima ir Moki-Vezi rasti. Galima ir internetu pirkti http://www.statybutu...soudal-5kg.html

O su kuo tepate pamato ir blokelio siūlę iš lauko pusės? Tas pats Soudal ar blokelių klijai?
Soudal dabar įsikūrę Fabijoniškėse šalia Benedikto turgaus. Reikėjo 2 vnt. Drain & Pipe, tai pardavė.
Atsakyti
QUOTE(gediminas_ @ 2018 04 21, 13:17)
<p>Aš tikrai esu už energetiškai efektyvius namus ir vertinu jų duodamą komfortą, bet žiūrint grynai iš ekonominės pusės kas tas "vienas prie vieno"? Paimkim labai grubiai - aš su savo ~B namu kitą sezoną išleisiu ~300 eurų šildymui ir karštam vandeniui. Analogiško dydžio A, A+ išleis visam tam sakykim 100 eurų. Skirtumas 200. Aš vien fasado šiltinimą pakėlęs iki A reikalavimo, išleisčiau papildomus ~1500 eurų. Ir jei vien to užtektų, tai 1500 / 200 = 7.5 metų, kol investicija į papildomą šiltalą atsipirks.

Aš skaičiavau ne kiekvieną mazgą atskirai, o ėmiau viso namo šiltinimo mazgus bendrai. Primetinėjau seniai, dabar tik pabandysiu atgaminti iš atminties.

Koks skirtumas tarp B ir A+ namo? A++ nevertinu, nes investicijos į saulės baterijas mano supratimu šiai dienai ekonomiškai nepagrįstos.

Skirtumai:
1) šiltesni namo kailiniai, kaip minėjai tavo atveju +1500€
2) Šiltesni langai, realiai turėtų kainuoti ne daugiau nei kokie +500€
3) namas turi būti sandarus. Taigi čia jau langų be sandarinimo juostų nepastatysi, kai B klasės namui galima išsiversti ir be jų, primetam dar kokį +500€
4) Rekuperacinė vėdinimo sistema, mano namui +3000€.
6) nereikalingas grindinio šildymo vamzdynas su visais termstatais, kolektoriais ir pan. -2000€
7) Nereikalingas šildymo katilas su visais santechniniais aprišimais, užtenka elektrinio kilimėlio su valdymo elementais (Dzūkiška pirkia lygtai minėjo apie 600€ kainą) susitaupo apie -3000€
8) nereikalingas kaminas su kamino pamatėliai, nereikalingi natūralios ventiliacijos kaminėliai, kurie irgi mūrijami panašiai kaip kaminai, tai tikrai leis sutaupyti ne mažiau kaip -500€.

Taigi papildomos išlaidos namo statybai ± vienas prie vieno.

Tokios šildymo sistemos atveju šildymo išlaidos taipogi bus vienas prie vieno.

Skirtumas bus tik komforto atžvilgiu, nes name bus palaikomos vienodesnės temperatūros, oras visuomet bus šviežias, nereikės darinėti langų, nereikės absoliučiai rūpintis šildymo sistemos darbu, nes pagal mano paskaičiuotą kainą B klasės namui išeitų tik granulinis arba dujinis katilas. Norint šildymo sistemos, kuria nereikėtų rūpintis B klasės namui, reikėtų išleisti gerokai daugiau.

Skaičiavimai nepretenduoja į labai didelį tikslumą, atlikti iš akies, bet kadangi visame tame jau turiu patirties, manau, kad jie ± tikslūs.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 22 balandžio 2018 - 12:09

O su kuo tepate pamato ir blokelio siūlę iš lauko pusės? Tas pats Soudal ar blokelių klijai?
Soudal dabar įsikūrę Fabijoniškėse šalia Benedikto turgaus. Reikėjo 2 vnt. Drain & Pipe, tai pardavė.

Is lauko puses nieko nebuvo tepta. Sandarinau viska is vidaus tik.

Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2018 04 22, 13:07)
7) Nereikalingas šildymo katilas su visais santechniniais aprišimais, užtenka elektrinio kilimėlio su valdymo elementais (Dzūkiška pirkia lygtai minėjo apie 600€ kainą) susitaupo apie -3000€

Pas mane šildymo kabeliai su 2 WiFi termostatais. Bet reikia paminėti, kad A+ vien elektra šikdantis negausi - reikia bent oras-oras. Tai reiktų pripliusuoti bent 500 EUR.
Atsakyti
Paskaičiuosiu ir aš savo namo atsipirkimą. Mano supratimu A+ klasės namas už B klasės iš esmės brangesnis tik dėl apšiltinimo storių. Rekuperatorių turi turėti visi namai.

Mano sienų plotas apie 200 kv. metrų. B klasės namui tikriausiai reikia 20 cm NEPS ant sienų, mano name 35 cm. Papildomai tai kažkur 30 kubų. Nežinau dabar kainų, bet anksčiau buvo apie 200-220 Lt už kubą, nors aš pirkau po 180 Lt. Taigi išeina apie 1900 eurų (kubo kainą ėmiau 63 eurus). Tebūnie 2000 eurų.

B klasės namo grindyse tikriausiai turėtų būti apie 20 cm EPS, mano grindyse 40 cm. Plotas apie 80 kv. metrų, tai išeina apie 16 papildomų kubų. Kaina balto EPS tikriausiai apie 50-55 eurai. Dar apie 900 eurų.

B klasės namui nereikėtų pamatų sijono. Tiksliai dabar sunku išskaičiuoti, bet tikrai ne daugiau 5000 Lt. Aš suskaičiuoju apie 5668 Lt, bet čia ir pamato apdaila, kuria daroma visuose namuose. Tebūnie apie 1600 eurų.

B klasės namo stoge tikriausiai būtų 30 cm vatos. Taigi būtų apie 20 kubų mažiau vatos. Aš dėjau brangią po 180 Lt už kubą. Tebūnie apie 1000 eurų. Dar priedo PIR. Jos man kainavo 909 eurus. Dar darbai, papildomos medžiagos. Tebūnie apie 2000 eurų. Taigi vata su PIR apie 3000 eurų daugiau.

Namo sandarinimas man kainavo 1663 eurus. Geresni langai ir brangus montavimas dar kokie 2000 eurų papildomai. Taigi iš viso išeina apie 11 100 eurų. Dar galima pridėti storesnį XPS po rostverku, kažkokius kitus dalykus (tarkime sandaresnis GKP montavimas, sandaresnis ir kitoks geotermos įvedimas ir panašūs dalykai). Gal dar kažkur apsiskaičiavau, bet tikrai suma nebus didesnė nei 15 000 eurų. O realiau gal būtų apie 12 000 - 14 000 eurų.

Jei tarp B ir A+ klasės sutaupymas apie 200 eurų, tai papildomos investicijos atsipirks per 60-70 metų. Tikėtina, kad išlaidos šildymui realiai yra didesnės ir realus atsipirkimas turėtų būti apie 50 metų. Tik mano namas iš esmės kaip pasyvus. A+ klasės namui galima dar mažiau šiltinti ir tikriausiai pabrangins susidarytų apie 10 000 eurų. Jei architektūra protinga, nėra garažo, rūsio, tai tie 10 000 eurų net nepasijaus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 22 balandžio 2018 - 19:05

Minto atsakymas man buvo puikus pavyzdys, kad ką norėsi gauti skaičiuodamas, tą ir gausi. Ir tam tikra prasme mes abu teisūs. Tiesa, tas 1500 eurų, tai suma tik sienų šiltalui nuo 15cm pakelti iki 30cm. Pamatų, grindų ir stogo šiltinimas pigiausiomis medžiagomis, be jokių mandrų putų ar PIR plokščių - dar bent 1800 eurų. Pagarba cibuliui, kad sąžiningai pažvelgė į statybų skirtumus tarp B ir aukštesnių klasių namų. Yra daug niuansų, kurie susideda. Sutinku, kad rekuperatoriai abiejuose namuose turi būti, bet nesutinku neskaičiuoti katilo kainos. Jei jau kalbam apie tą 200 eurų skirtumą (kuris yra tikrai per daug optimistinis, bet tegu...), tai kažkoks "šildytuvas" stovėti turės. Tai ar man granulinis katilas, ar silpnesnis oras-vanduo, kaina bus labai panaši, jei pirksim ne pigiausius daiktus. Susitaupo nebent ant kamino, bet visa tai išeina papildomiem sandarinimam ir t.t. Tai vien 3300 / 200 = 16.5 metų. Ir čia pigiomis medžiagomis skaičiuojant. Įmeskim į stogą PIR, į pamatą XPS, visur naudokim SIGA juostą vietoj soudal'io, kaip kad aš daug kur naudojau, ir nesunkiai sukapsės 20, 25 ir daugiau metų. O jei dar įrengti geoterminį... Čia tikrai optimistiškai skaičiuojant tie metai kapsi tik spėk skaičiuot.

Nesupraskit neteisingai, tikrai nebandau įrodyti, kad kažkas yra geriau ar blogiau. Kitą namą kai statysiu, jis tikrai bus šiltesnis ir sandaresnis už dabartinį. Bet labiau iš idėjos ir šiokio tokio papildomo komforto. Pačiam buvo įdomu paskaičiuoti, pasvarstyti kas būtų, jei būtų. Avulis suteikė tam gerą progą :)

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo gediminas_: 22 balandžio 2018 - 19:55
QUOTE(gediminas_ @ 2018 04 22, 20:53)
Sutinku, kad rekuperatoriai abiejuose namuose turi būti, bet nesutinku neskaičiuoti katilo kainos.

Man atrodo ir B klasės namams žmonės stato geoterminius. Tuomet jam reikės galingesnio katilo, o tai reiškia, kad šildymo sistema bus brangesnė. Aišku B klasės namui galima ir granulinį katilą pastatyti, kuris bus pigesnis už geoterminį, bet šiuo atveju reikėtų lyginti vienodus dalykus. Nes tarkime A+ namui galima pastatyti silpną oras-vanduo ir sistema kainuos tiek pat ar net pigiau nei kaminas, granulinis pečius ir kiti dalykai.

Kita vertus ar teisinga A+ lyginti su B klase. Taip pat tikriausiai neteisinga B klasę lyginti su F ar E klase. Pasistatai kokį C klasės namą su 10 cm vatos ant sienų ir pigiausiais langais, degina malkas ir tikrai pigu. Bet net jei būtų leidžiama bet ką statyti nemanau, kad daug žmonių rinktųsi C ir žemesnės klasės namą. Mano supratimu finansiškai optimalus yra dabar galiojantis A klasės namas. Visgi B klasei nebuvo privalomas sandarumas, todėl ir iš esmės ir rekuperatorius. O štai A klasė jau turi pasiekti lyg ir 1,0 sandarumą, tuomet ir rekuperatorius tampa reikalingas.

Bet jei būtų galima rinktis aš vis tiek dėčiau tuos pačius storius, kokius pasirinkau. Gal tik statyčiau paprastesnės architektūros namą, t.y. be lauko sandėliuko ir stoginės. Tas priestatas pabrangino statybas. Ir antrame aukšte du langai stoge pabrangino statybą. Tačiau apšiltinimą daryčiau tokį pat storą kaip ir dabar. Vienareikšmiškai verta. Dar būtų galima paieškoti optimalesnės šildymo sistemos, nes geoterminis yra brangus. Bet be oras-vanduo nelabai kažką daugiau ir įsivaizduoju. O tuomet man jau labiau patinka geoterminis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 22 balandžio 2018 - 20:08