Pageidavo Avulis 400 metų atsiperkamumo, tokį ir gavo. Mano skaičiai kitokie.
Kokie?
Aš tikrai esu už energetiškai efektyvius namus ir vertinu jų duodamą komfortą, bet žiūrint grynai iš ekonominės pusės kas tas "vienas prie vieno"? Paimkim labai grubiai - aš su savo ~B namu kitą sezoną išleisiu ~300 eurų šildymui ir karštam vandeniui. Analogiško dydžio A, A+ išleis visam tam sakykim 100 eurų. Skirtumas 200. Aš vien fasado šiltinimą pakėlęs iki A reikalavimo, išleisčiau papildomus ~1500 eurų. Ir jei vien to užtektų, tai 1500 / 200 = 7.5 metų, kol investicija į papildomą šiltalą atsipirks. O juk vien sienų neužtenka. Geriem rezultatam pasiekt eina krūva kompleksinių sprendimų. Aišku 400 metų, kaip ir kitas ten paminėtas skaičius 119 metų yra daugmaž kosmosas. Bet vėlgi - žiūrint ką su kuo lyginsi.
Jau net mūsiškiai suskaičiavo, kad reikalavimai ekonomiškai nelabai atsiperkantys ir ženkliai per griežti. Ir Avulio priekaištus tikrai suprantu. Daugiabučių tatytojams reikia nusimušt pelną arba mažint plotus. Mažins plotus - nuo tam tikros ribos pradės stipriai mažėt paklausa. Nelabai kam tai naudinga iš tiesų. Gali būt koks nori fanatas energijos taupymo, bet yra tam tikra riba, kai vien idėjos nebeperduosi. Žmonės nori rezultato.
Minto atsakymas man buvo puikus pavyzdys, kad ką norėsi gauti skaičiuodamas, tą ir gausi. Ir tam tikra prasme mes abu teisūs. Tiesa, tas 1500 eurų, tai suma tik sienų šiltalui nuo 15cm pakelti iki 30cm. Pamatų, grindų ir stogo šiltinimas pigiausiomis medžiagomis, be jokių mandrų putų ar PIR plokščių - dar bent 1800 eurų. Pagarba cibuliui, kad sąžiningai pažvelgė į statybų skirtumus tarp B ir aukštesnių klasių namų. Yra daug niuansų, kurie susideda. Sutinku, kad rekuperatoriai abiejuose namuose turi būti, bet nesutinku neskaičiuoti katilo kainos. Jei jau kalbam apie tą 200 eurų skirtumą (kuris yra tikrai per daug optimistinis, bet tegu...), tai kažkoks "šildytuvas" stovėti turės. Tai ar man granulinis katilas, ar silpnesnis oras-vanduo, kaina bus labai panaši, jei pirksim ne pigiausius daiktus. Susitaupo nebent ant kamino, bet visa tai išeina papildomiem sandarinimam ir t.t. Tai vien 3300 / 200 = 16.5 metų. Ir čia pigiomis medžiagomis skaičiuojant. Įmeskim į stogą PIR, į pamatą XPS, visur naudokim SIGA juostą vietoj soudal'io, kaip kad aš daug kur naudojau, ir nesunkiai sukapsės 20, 25 ir daugiau metų. O jei dar įrengti geoterminį... Čia tikrai optimistiškai skaičiuojant tie metai kapsi tik spėk skaičiuot.
Nesupraskit neteisingai, tikrai nebandau įrodyti, kad kažkas yra geriau ar blogiau. Kitą namą kai statysiu, jis tikrai bus šiltesnis ir sandaresnis už dabartinį. Bet labiau iš idėjos ir šiokio tokio papildomo komforto. Pačiam buvo įdomu paskaičiuoti, pasvarstyti kas būtų, jei būtų. Avulis suteikė tam gerą progą