Įkraunama...
Įkraunama...

Plepesiai prie židinio

AA, prie sovietų ir vėliau - kai atgavo savo žemes, kurias prosenelis gavo už savanorišką tarnybą Smetonos laikais.

Prie sovietų juk galėjai arklį, karvę ir keletą paršiokų turėt. Na dar kažkiek prieaugliaus. 

Seneliai savo namuose dar mokytoją priimdavo, kuri buvo pagal paskyrimą skiriama į kaimo mokyklą, tai gal kažkokia nuolaida buvo, nes kiek pamenu, sovietiniais laikais vis tiek karvės dvi buvo ir prieauglius, paršavedė ir šiaip maistui auginamų paršų daugiau. Gal visi rizikuodavo tais laikais? Nežinau. Tiek ten to ūkio... Tik tiek, kad sumanūs ir ūkiški buvo, tai užtekdavo.  Žinau, tik, kad prosenelio žemėse du kaimynai buvo užtupdyti, kai "išbuožino" ir tose geresnėse žemėse, nes jos prosenelio buvo paliktos ne namui ir ūkiniams, bet javams, daržams auginti.

Didesnis ūkis buvo, kai Lietuva nepriklausoma patapo ir neliko suvaržymų, kai žemes atgavo. O ką tarybiniais laikais? Kas kokios pievos kaime nešienavo, ten prašydavom, kad mums leistų, tai aplink melioracinį griovį, tai dar kur. Seneliai ūkiški buvo, padėdavo visiems, tai ir kiti padėdavo. Tik mums tai sunkiau būdavo - varai tą šieną tvarkyt už kelių kilometrų su šakėm, grėbliais. O jau technikos  :D Arklys, plūgas, akėčios, vežimas ir "grabialka" (šienui grėbti, kur lygesnė pieva buvo, toks įrenginys su virbais ir ant ratų).

Atsakyti
Pou man rodosi tu turi vaikišką , šiltą, gražių vaizdą.
Kas yra gerai 4u.gif
Bulves kapoti ir buroklapius skinti visad vaikų darbai biggrin.gif

Jei tavo močiutei ir seniliui būtų tekę 3 dienom išvažiauoti pvz ligoninėn ir Tau vienai būtų tekę tokį ūkį apliuobti , pamatytumei tikrą vaizdą . Ir metų Tau pvz būtų 15 ar 16 biggrin.gif
Žemės plotas buvo ribojamas, nepamenu kiek tas kolūkietis gaudvo , lyg priklausydavo 60 arų ? Paskui jau tarimaisi su vietiniu pirmininku ...
Pou mano sodyboje tokios nederlingos žemės biggrin.gif Išmokau auginti ir pas save ax.gif

Tokių ūkių buvo visuose pakraščiuose biggrin.gif Ten Tarybų valdžia neateidavo biggrin.gif Jei koks tarybinis ūkis ( taip vadindavosi nusigyvenę kolūkiai ) , toli nuo rajono centro ir užsilikęs vienkeimis , tai niekam tu neįdomus.
Atsakyti
Aciprasau ,dusia ,kaip tu katik vaisvydavos tarybini uki pavadinai?Nusigyvenusiu kolukiu?
Atsakyti
QUOTE(Acqua Alta @ 2021 08 12, 12:15)
Aciprasau ,dusia ,kaip tu katik vaisvydavos tarybini uki pavadinai?Nusigyvenusiu kolukiu?

Hm ... mano gimtajam rajone jei kolūkis nusigyvendavo jį perorganizuodavo į Tarybinį ūkį . O rajonas su labai derlingomis žemėmis biggrin.gif Pora kolūkių resublikoj lenktyniaudavo , kas daugiau prikuls iš hektaro biggrin.gif Penketuke visada biggrin.gif
Visi žinodavo jei TA tai atlyginimai mažesni ir šiaip ubagynas ax.gif
Gal būt kitur būdavo labai gerų tarybinių ūkių ?
Apie Vaišvydavos TA nežinau nieko . Atsiprašau jei įžeidžiau jo šviesų atminimą mirksiukas.gif
Atsakyti

Dusia, nežinau, greičiausiai, kad idealizavus tą sodybą... O kaip kitaip, vaikystėj viskas gražiau, skaniau.

Diedukas sirgo, pakankamai anksti infarktai ir insultai prasidėjo, aš tokia ūgtelėjus buvau, gal 10 metų jau. Tai juk ir gyvendavom vasarom ten, viską ir darėm, tik neįsivaizduoju to darymo vienai. Dėl to ir sakau, kad pas mus buvo didelis darbų pasiskirstymas - kiekvienas pagal jėgas.

Aš kai prisimenu vien valgyt 11 žmonių reikdavo padaryt :)

Dusia, močiutė su dieduku gyvendavo vieni žiemą ir pavasario pirmą, rudens paskutinį mėnesius. Bet ir tai atvažiuodavom. Ūkis sumažėjo jau kai aš po studijų dirbau, nes diedukas mirė. Ir tai kiek močiutė spardėsi ir be jo augino viską iš inercijos. Pusbrolis jau kartu gyveno, tai viską apardavo, bet jau mes savus gyvenimus turėjom, negalėjom skirti tiek laiko. Ir norėdavo auginti ji, ir jau jėgų nėr, ir lyg pykdavo, kad negalim pas ją važiuot tiek dažnai, kaip kad buvo įpratus... Finansine išraiška, tai pigiau juk būdavo čia nusipirkti turguj, negu ten važinėt, bet yra kaip yra. Dabar yra kitas gaspadorius ir gaspadinė, tvarkosi kaip nori ir kiek nori :)

Atsakyti
Pou tai šitas Tavo pusbrolis avių , ožkų ir paukščių laiko , kur senelių namaus perėmė ?
Atsakyti

Pou tai šitas Tavo pusbrolis avių , ožkų ir paukščių laiko , kur senelių namaus perėmė ?

Taip. Jis taip pat dar ugniagesys ir stogus dengia.

Jis paveldėjo senelių sodybą. Nuo paauglystės pas senelius gyveno, nes tėvas anksti mirė - taip ir tetai kiek lengviau buvo, ir seneliams padėjo, visko ūkyje išmoko. Kiti du jaunesni vaikai gyveno su teta. Pats sunkmetis buvo, blokados, darbų nebuvo.

Mane ir šitą pusbrolį dvynukais vadindavo, nors aš pusantrų metų vyresnė. Mes visur kartu vaikystėj buvom. Mano sesuo tokia labai mergaitiška buvo, o aš ant žemės tvirtai stovėjau :), miškus apeidavom, žinojom kur koks šeškas gyvena ir t.t.

Atsakyti
Bet tai kieto charakterio boba ta tavo mociute buvo pou,tai jus su tevais jokio savaitgalio sau neturejot,ot feodale biggrin.gif
Sunku isivaizduot ,tiesa pasakius.
Atsakyti

Bet tai kieto charakterio boba ta tavo mociute buvo pou,tai jus su tevais jokio savaitgalio sau neturejot,ot feodale biggrin.gif
Sunku isivaizduot ,tiesa pasakius.

Mano močiutė išties buvo labai kieto charakterio, pakankamai valdinga ir griežta. Visi žmonės, gyvūnai, gyvuliai pas ją turėjo paskirtį: katės turėjo peliauti, šunys sargauti, na o žmonės dirbti :)

Per vasarą mes prie jūros išvažiuodavom savaitei, o visas kitas laisvalaikis - pas senelius. Bet kaip ir minėjau - ten labai graži gamta, išnaudojami nesijautėm, nes juk viskas buvo daroma sau, dėl savų. Juk ir ravėti ar bulves kasti smagu krūvoj, pasikalbėdavom, pašposydavom - nieks susiraukęs nevaikščiojom. Kaip rankos užimtos, nelieka laiko durnoms mintims :) Yra tiesos posaky, kad darbas išlaisvina.

Būdavo laisva minutė, tai žoliaut į pievas, rūgštyniaut, į mišką uogaut, grybaut lėkdavom. Vėlai po darbų tėtis nuveždavo prie ežero išsimaudyt, o jei jau nuvargę, nevažiuodavom, o į "sodžialką" pliumpteldavom karosus baidydami :) Jei lietus - knygas skaitydavom, vyresni rasdavo užsiimti kas kur - kas garaže, kas "chatulkoj", močiutė visuomet visokių darbų darbelių turėjo. Ji ir verpdavo, ir megzdavo, siūdavo...

Įtikinti ją, kad neapsimoka auginti begalės lysvių svogūnų, buvo tuščias burnos aušinimas. Dar buvo vienas blogas pas ją bruožas - labai svarbu ką žmonės pagalvos, pasakys. Dėl to daržai turėjo blizgėti, pievos nugrėbtos, mirgėti gėlėmis, namai švytėti švara.

Ji pati anksti išėjo iš namų ir daug dirbo, tad ir kitus prie darbo lenkė. Anūkai turėjo dar gerai mokytis :)

Bet mes ją mylėjom, ji mus mylėjo, o ko daugiau reikia? Niekas kampais nenuėjom, visi užaugom pakankamai dori ir darbštūs.

Atsakyti
Na ,kad pasigirt nemegejai ,tai tikrai biggrin.gif
Man tai keista iki siol.Bambizams girtis draudziama.Genetine atmintis, nieko nepadarysi biggrin.gif
Atsakyti

Na ,kad pasigirt nemegejai ,tai tikrai biggrin.gif
Man tai keista iki siol.Bambizams girtis draudziama.Genetine atmintis, nieko nepadarysi biggrin.gif

Sakai, giriuosi? Nu gal, nežinau net.

Atsakyti
QUOTE(Muka @ 2021 08 12, 05:36)
Labos smile.gif

Oi tu Dusia37 moki pakutenti kerteles  tongue.gif  wub.gif
Ex kam smerki save pasirinkai padarei ir eini pirmyn turi tiksla ir varai, neplak savęs užtektinai kiti plaka... pritariu tau 1001 % čiupk 4u.gif
Luety bendruomenės ... aš žavėjausi jomis neslėpsiu, bet kaip prisiliečiau prie jų oi nenoriu ten per teliką gražu, internetiniai puslapiai blizga, bendruomenės namai už europines babkes išblizginti ir ką ... žmonių nepakeisi, žinau ne visi bet... O ar žinai koks tikslas buvo ES tas bendruomenes steigti, o kad užsimirštų, kad užleisti gražų rūką, nes žmonės susižavėjo lengvais ir dėja trumpais pinigais atisakė karvytės, gavo išmoka o toliau, kad nekeltų bangų te bendruomenės namai tipo rašyk verslo planą ir daryk sūrius o iš ko jeigu karvių nėra... et...
Čiumpu kavos  4u.gif

Labos, 4u.gif 4u.gif
aciu ,Ingrida,uz grazia kava.Kokia grazi spalva,nera rezianti ruzava.Tik ,jei pirkciau toki puoduka,ziureciau,kad asele butu apvali,ne tokia samtiska.
As tai ryte buvau atejus ir parasius ir issiuntus.o dabar ateinu,nieko nera.Durniuoja SM.
Muka,cia ne apie ES bendruomenes.Cia zmones buriasi,miestieciai ruosii begt i kaimus,o kaimo neturi.Yra jauciamas badmetis,miesto zmogui bus sunku isgyvent del labai daug dalyku,tai jaabar renkasi zmoneburiasi,kad sutaptu charateriai,kad paskui butu lengviau isgyvent.Cia apie tokia bendruomene.
QUOTE(Acqua Alta @ 2021 08 12, 06:47)
Dusia ,visuomene ir bendruomene nera tas pats.
Ingrida,musulmonu kaledos?
Luety turejo galvoje naturaliai susiformavusias bendruomenes.Ne eu lesu isisisavintojus ,trinkeliu klojejus ir turniku statytojus.
Bendruomene,kuria jungia kokia nors truputi truputi kilnesne ideja.

[

QUOTE(Dusia37 @ 2021 08 12, 08:35)
Man geriau spa , o ne karvės blynas  ax.gif
Kas kam maloniau .
Pou manau , kad tavo bobutės ūkio net tris dienas mudvi nepatenpume. Nei Muka biggrin.gif  biggrin.gif  biggrin.gif
Kas tas yra žinau labai gerai ant savo kailio  ax.gif
Nagai ragai plaukuosenos šukuosenos - negi dėl kitų ? Kam įdomu ilgiau negu 3 sekundes ? Darai arba nedarai dėl savęs. Kaip patogiau ir kaip geriau jausiesi .

Grysim prie karvytes blynu ir apie spa prisiminsim,kaip apie grazu sapna.As gal neisgyvensiu tiek,bet jums,manau teks gryzt prie istaku,jei noresit isgyvent.Bus ir kiauliuku ir karvuku ir darzu.
Pou aprasytas ukis ,tai mano vaikyste,skirtumas tik tas,kad seneliai pardave savo uki melioracijai,o patys isejo ponais i miesta,o mieste ismire greitai.Senelis pirmais metais infarktu,mociute po 4 metu insultas,dar kazkiek pagyveno,bet jau lovos rezinu.Baigesi tragiskai norejimas gyvent mieste,saknu nukirtimas ne visiems pagal pecius.
Kai tevai statesi nama 1965-1969m.augino mieste po 10 kiauliu.Budavo miesos talkai,miesos seimai ir kitas pardave dedavo pinigus i statyba.Didziausias kruvis tekdavo mums su mama.Man isvirt dideli sutintuva bulviu,priskint lapu,priraut buroku,ravet bulves,darzus,mamai valdiskas darbas ir liuoba vakare.,ryte.Sunku buvo,bet nejautem.Suauge turejo tiksla,kitu keliu jam pasiekt nemate,o ir gal neieskojo,tai ir dirbo ta ka sugebejo,is ko buvo galima isspaust pinigelio statybom.
Siandien iskrova vandenine,tai truputi esu tokia vangi.
Nuvaziavom i soda,isisukom i numatytus darbus,lietus isgine namo,o namie gryzus,saule ridebnosi dangumi.Diena sugadinta.Nors tiek gerai,kad MB spejo siurkiu landas privaryt nuodu,uzkamsyt kazkiek.Urvai didziausi kasdien.
Atsakyti