Įkraunama...
Įkraunama...

Plepesiai prie židinio

O šiaip tai manau, kad daug kas tais laikais taip gyveno. Algos nedidelės, tai visi ar sodus turėjo, ar kaimuose gyvenančius artimuosius.

Mes sodo atsisakėm, nes būtume nepersiplėšę. Kai senelius vienu metu labai ligos pakirto, tai norėjo parduoti sodybą, bet mes, anūkai, kažkaip išprašėm to nedaryt, net neįsivaizdavom kaip mes be kaimo ir jo pušų, kur žemuogynai... 

Prisimenu, pilni rūsiai kompotų, sulčių, uogienių, grybų, daržovės raugintos, marinuotos, bulvių, morkų aruodėliai, česnakų, svogūnų pynės. O dar močiutė ir pridžiovindavo obuolių, kriaušių, grybų. Dabar viską gali nusipirkti, darai tai kas skanu, o ne kad reikia.

Šiemet ir mes be proto agurkų prikišom į stiklainius. Jei dar bus, tai vėl sesei darysiu, tėvams raugintų jau sakė pakaks. Savaitgalį vėl bandysim į mišką palėkt.

Atsakyti
QUOTE(Luety @ 2021 08 12, 17:24)

Grysim prie karvytes blynu ir apie spa prisiminsim,kaip apie grazu sapna.As gal neisgyvensiu tiek,bet jums,manau teks gryzt prie istaku,jei noresit isgyvent.Bus ir kiauliuku ir karvuku ir darzu.

Ir kodėl sunku patikėti ?
ir kas tuos karviukus prižiūrės ? miesto hipsteriukai ? Numirs iš bado griečiau negu veršiuką mėsai papajaus biggrin.gif
Norėti ir galėti yra skirtingi dalykai smile.gif
Pažįstamų kurie nesikiepija turiu . Kas ruošiasi pasaulio pabaigai ne . Kaip rašiau , daug kas tuos dalykus tvarkosi kitaip biggrin.gif Yra būdų biggrin.gif Ir nėra nenuperkamų dalykų .

Pou labai gražiai aprašei 4u.gif
Pas mane viskas sunkiau buvo . Tak ta stala - kaip ukrainiečiai pasakytų . Sunkiausias fizinis darbas būdavo uždarbiauti vasaromis . Mūsų krašte cukrinių ravėjimas . Reikia studijų metais pinigų imi vasara du ha ir turi 600 rublių . Gali studentka apsirengti smile.gif Nuo kokių 16 metų teko darbuotis . Po tokių darbų ilgai sakiau , rankų į žemę nekišių . Ir nekišau iki nuo kokių 23 iki 40 metų smile.gif .
O paskui kaip ten sako - mergą gali iš kaimo ištraukti , tik kaimo iš mergos ne . Prireikė kaimo , žemės ... na bičių visada norėjau , nuo kokių 3 metų biggrin.gif
Į dažų auginimą žiūriu kaip į hobį ir meditaciją, o ne rimtą darbą .
Atsakyti
vartotojo įkelta nuotrauka
Labas rytas.
Užsilenkė žoliapjovė,kol mb taisė išlėkiau miškan.Bandau aplinkinius miškus. mirksiukas.gif Važiavau į skirtingą pusę nei ryta.Palikau mašiną vidury lauko bijojau užklimpti.Ėjau iki miško gal km. ax.gif Vėl su stirniuke pasisveikinome.Bet kiek jų čia aplinkui yra. ax.gif Tuščia,gal nežinau vietų,nes ryte stovėjo mašina.Na nieko apžvalgysime visus miškus. mirksiukas.gif Grįžau Į RYTINĘ VIETĄ.tAI DAR PASIGRYBAVAU IR RAUDONIKIAI LENDA.tIK KAIP BJAURU JUOS RINKTI BRUZGYNUOSE NE BARAVYKAI ATVROSE SPYGLIUOČIUOSE. ax.gif 5 raudonikiai visai prie mašinos žolėse tiesiog. bigsmile.gif
Manu turgelin,vakare grįžta vaikai.Kaip spėti visur? mirksiukas.gif
Vakar pertrūkųsį melioną parsinešiau,kaip medus.Vaikai sakė arbūzai saldūs,sunokę,jaučiu reiks nešti vidun jau,kad negestų.
Viosm gražios dienos. 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Labas rytas,
Pradėjo dygti grybai , Ingridai nesimiega 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Dėkui už kavą 4u.gif
Penktadienis , važiuosim į kaimą. Dar reikia Kaune darbus sutvarkyti , apsipirkti .
Oras kaip ir gražus žada būti.
Pagrybauti nepavyks yra kitokių darbų . Na nebent labai jau pabos ūkio darbai biggrin.gif
Lauko agurkai pas mane į pabaigą ačiū dievui . Dabar pomidorų metas.
Gražaus penktadienio . Nepavarkit 4u.gif
Atsakyti

Laba su kava. Kitaip skaityt nesigauna. Kavą geriu viena, nes su kate susipykom. Buvo už ką. Bet aš teisi, todėl net negalvoju nei atsiprašyt, nei pirma kalbėt pradėt.

Jau kaip gražiai, švelniai Pou aprašė savo vaikystės kaimuką. Žinot, skaičiau net kelis kartus. Nes taaaaip panašu į manąjį.. Su visom sodželkom, artimųjų susibėgimais darbams atlikt, šieno grėbimu, ūkiu. Galvoju, nedaug turėčiau ką pridurt ar atmest. Taip viskas pažįstama, artima iki graudulio, tai ir nuverkiau posmelį..

Vakar pas kirpėją buvau nusivyniojusi. Šukuosena jau iš ritmo išėjusi buvo. Nu ir ką, sugadino kirpėja nuotaiką visai. Pridirbo kleckų ant galvos, kai kokiam dalmantinui. Tik grįžusi apsižiūrejau iš nugaros. Reiks eit nusipirkt dažų ir pačiai persidaryt, taisyt kažkaip. Bet tai mato, kad šūdą pridirbo, kad pati pataisytų, tai ne, pratylėjo subinę suraukusi. 

Tai nusprendžiau, kad nėra reikalo turėti savo nuolatinę kirpėją, nes kai mato, kad vistiek pas ją ateini, tai ir stengtis nustoja, ant laurų užmiega.

Laukiu geresnio oro be lietaus, reiks pabėgt su žoliapjove. Jau per daug užleidau, per didelė žolė. 

Atsakyti
Melioracija luety vyko ne is melioratoriu konsolidaciniu ambiciju.
Kad naturaliai vanduo nuslugtu,butu teke laukti mazdaug iki dabar ,na 50 metu biggrin.gif Ir as zinau ka kalbu.Atsakau uz savo zodzius.
O europos sajungai savo verslus atidave zmones,nes labai sunkiai dirbo vaikysteje.Dazniausiai del senoliu isitikinimu.Kaip pou atveju.Postrauminis stresas.
Biski suzaide kaip su blizguciais indenams.
Bet tai cia dar galima suprast.O va kinai liga exportavo , o pasaulis paskiau kaukes nuo ligos irgi pas kinus uzsisake cia jau buvo kritinis taskas biggrin.gif
Kinai suprato,kad jie valdo pasauli.O jie labai ziaurus zmones.Na pasekmes matote .
Atsakyti

Labas rytas :4u: 

Ingrida, jau grybus sapnuoji, a? :)

Ex, ką jau katė pridirbo?

AA,  mano pusbrolis tai tas senovines juodagalves avis taip pat pagal projektą pradėjo auginti. Iš kitos pusės, kai jaunas buvo, gaspadinės keitėsi, tai karvių nelabai kas ir būtų norėjęs melžti šiais laikais :) Plius ten nedėkinga vietovė karvėms, labai jau kalvota. Avys tai ką, elektrinis piemuo, gražiai pievą nurupšnoja. Skurdi žemė, molynai, žvyras. Aišku, daržams ir sideratus užsėja ir vietą pakeičia, bet ganyklos tai tokios man labai gražios - pievų gėlynai, bet to maistingumo šiaip sau.

Mes kai važiuojam pas pusbrolį ir kapelius aplankyt, tai vis persisukus vyrui pasakoju, kur koks kalakutas užpuolė, kai ėjom su pusbroliu duonos pirkt, kur grybaut nulėkę buvom 10 km, tai ajerų į ežero pakrantę. Smagu, dabar gražus jau kaimas, miestiečiai sodybas nusipirko vasarojimams.

Mes ryt ar poryt grybaut palėksim. Tas FB su grybų foto iš proto išves :)

Atsakyti

QUOTE(Acqua Alta @ 2021 08 13, 07:26)
Melioracija luety vyko ne is melioratoriu konsolidaciniu ambiciju.
Kad naturaliai vanduo nuslugtu,butu teke laukti mazdaug iki dabar ,na 50 metu biggrin.gif Ir as zinau ka kalbu.Atsakau uz savo zodzius.
O europos sajungai savo verslus atidave zmones,nes labai sunkiai dirbo vaikysteje.Dazniausiai del senoliu isitikinimu.Kaip pou atveju.Postrauminis stresas.
Biski suzaide kaip su blizguciais indenams.
Bet tai cia dar galima suprast.O va kinai liga exportavo , o pasaulis paskiau kaukes nuo ligos irgi pas kinus uzsisake cia jau buvo  kritinis taskas biggrin.gif
Kinai suprato,kad jie valdo pasauli.O jie labai ziaurus zmones.Na pasekmes matote .

Labas rytas, 4u.gif

as ir nesakau,kad melioracija is ambiciju.
Sodyba buvo ant kalveles,šalia upelis,didelis senelio sodintas sodas,savos pievos,šalia miskas.Namas didelis,ilgas,dvieju galu,tvirtas,aukstais akmeniniais pamatais,darzines,tvartai,dirbtuves,dabartiniu protu atrodo gyvenk ir dziaukis.Seneliam buvo tuo metu tiek,kiek man dabar.Suprantu juos,buvo jau savo atidirbe,pakele 5 vaikus,bet,kad is tu vaiku nei vienas nenorejo likt,tai man iki siol keista.Matyt buvo paede kaimo darbai,nemate tame romantikos,visus miestas sutrauke.O melioracija gerai atseikejo uz sodyba,pinigai buvo mielesni.Man iki siol ilgesys,kai gryztu i Lietuva,visada aplankau tas vietas.Yra likusiu kaimynu,zinoma,senimas jau kapeliuose,bet jaunimas liko.
Geltonoji rase uzkariaus pasauli,skamba ausyse senu zmoniu ,kuriu jau nera,rypavimai. biggrin.gif biggrin.gif
Ex,kuom katyte nusikalto?Vargse,neteko draugijos.
Mano kirpėja irgi manes nebepatenkina ir jau antra kart.As nebedazau,esu visa madingai balta ir plauku daug netekau ir iki siol slenka,bet maxai ka ir darau,kad sustabdyt,tingine esu,tai ir ji nukerpa taip,kad vistiek lankeli turiu detis.O gal cia ypratau per locdown'a,plaukai nuo kaktos atkelti,atrodo ir akyse sviesiau.
Saules nera,puikus oras sode pasidarbuot,bet darbai daugiausia vyriski,o MB kovoja su grauzikais.Reikia avietes atitvert,virsta i taka,tada tinkla uzdet,pauksciai puotaut nori manosiose,nors miskely geruogiu sakos linksta.
Gero penktadienio visom ir man,antra diena iskroviauju vandeniu . 4u.gif
Atsakyti
As dar mazas vaikas buvau ,bet atsimenu ta vandeningaja proza.Jums cia daugumai tas vaikystes kaimas toks lyrinis herojus.
O as maciau kaip automobilius is purvyno arkliai ir traktoriai tampydavo,kaip didziausios balos ant lauku stovedavo.
Zmones tada veistis netingejo,valgyt reikejo,gi sausino tuos laukus.
Ir zinau rezistenta,jis vistik nesikrauste niekur,gyveno be elektros koki 20 metu.Be generatoriaus irgi,nepagavolkit cia apie superliuksus.
Atsakyti
Buvo ir pas mus tokiu lauku,tik musu rajone,ne ten ,kur seneliai gyveno.Pievos ju irgi buvo su balom,bet lokaliom.Darzus sedavo ant kalno,tai jokiu problemu.Kaimas tik 9 km nuo miesto,buvo elektra,tik ,kai melioracija ejo,gasdino,jog neturesit elektros,jei liksit.O kas liko,liko ir elektra.Tiltas buvo prastas per upeli,o be jo niekaip nepapulsi i sodyba,bet ir ta dar kolukio laikais atstate.
Atsakyti

Čia aš iš tų kurie neturi jokios nostalgijos ir sentimentų vaikystės vienkiemui. Vieta graži, o daugiau ten nieko doro...

Atsakyti

Laba ryt.

Gražu skaityt kaip Ingrida nardo tarp grybų. Aš mėgstu grybus, bet tik kartais, ir ne grybaut, o tik valgyt. Neturiu tos grybavimo  ugnelės. Prie pat namų, už tvoros grybai man auga, kartą ir kieme radau. Bet jais dažniausiai pasigrožiu, leidžiu augt, užaugt ir atgal į žemę sulįst.. Nu, būna ir nusiskinu kokią kepurę. Va, mano sūnus tai aršiau Ingridos, jei jau užklumpa grybus, tai susirenka visus, ir valgomus, ir nevalgomus - a, mažu tiks ir tas maistui.. Parsinešė kažkada kokių tai ryškiai mėlynų, tokie neoniniai, be galo gražūs. Niekada nebuvau mačiusi.

Su kate visada susipykstam kai tik reik sulašinti lašus ant kailio nuo erkių, blusų. Nežinau kas jai užeina, tai visada prasideda grumtynės. Aš laikau ją prismaugusi, ji išsmunka palikdama man pusę kailio rankose, tada aš ją vėl už sprando atsitempiu, jei pagaunu už uodegos , tai už jos įsikibusi atsitempiu atgal. Katė laikosi nagais įsikibusi kėdės, aš katės.. kudlos tik skraido ore.. Nu va tokiam stiliuje sulašinu vaistus ant kupros. Visai dienai būnam susipykusios. Šįryt beveik taika. Atėjo skanukų prašyt. Daviau, ką darysi, liūdna man vienai kavą gert.

Atsakyti