Įkraunama...
Įkraunama...

METŲ mezginiai

Niuma, nepalyginami dalykai, bet pamenu, kai man sakydavo: "kaip faina, dvynukai, mano svajonė", kai jie dar mažiukai buvo, tai galvodavau dantis sukandus: "ar jūs išvis nutuokiat, apie ką šnekat". Tai turbūt ir tau su namu panašiai. Pradžia tikrai sunki, ypač, kai neįsikraustai ant visko 100 proc gatavo - ir įranga, ir baldai, ir aplinka sutvarkyta... Iki to daug daug daug visko.

Kortizolio pamatavimas sudėtingas, kad būtų patikimas, tai net nežinau ar verta, nes reikia iš rytinių seilių ir ne  1 kartą matuoti. Nes, o ką sužinojus? Labiausiai kortizolį padeda sumažinti miškas :). Ir kiti paprasti dalykai, kuriuos verta daryti ne tik dėl kortizolio, jie beveik nieko nekainuoja (na, siūlai kainuoja :D): Po mano mažai miegotos nakties, visą dieną jaučiau, kad mane laiko tik kortizolis - nes žvali žvalutėlė, bet visa įsitempus buvau. 

Olaiva - o šeimos gydytoja skydliaukės tyrimų nepadarė? Nes kaip tik pagalvojau, kad gali būti ir jos problemos. Aišku, ir kiti hormonai - savijauta kaip ir būdinga mūsų amžiui, tik gal nenormalu kęsti. Tikrai yra būdų sau padėti - kažkiek papildais, daugiau baltyminio maisto, cukraus šuolių valdymu, miegu ir pan. Lengviau, aišku, pasakyt, nei padaryt :)

Štai paprasti, veiksmingi būdai, kurie labiausiai padeda mažinti kortizolį:

🌿 1. Kvėpavimas ir atsipalaidavimas
  • Lėtas, gilus kvėpavimas (pvz., 4-7-8 technika: įkvėpti 4 sek., sulaikyti 7 sek., iškvėpti 8 sek.) greitai ramina nervų sistemą.

• Trumpa meditacija arba dėmesingo buvimo (mindfulness) praktika bent 5–10 min. per dieną mažina kortizolį net laboratoriniais tyrimais.

🚶‍♀️ 2. Lengvas judėjimas
  • Pasivaikščiojimas gryname ore, ypač gamtoje (miške, parke), akivaizdžiai mažina streso hormonų lygį.

• Švelnus fizinis aktyvumas – joga, tempimo pratimai, plaukimas – geriau nei intensyvus sportas, kai esi įsitempusi (nes labai stiprus krūvis laikinai kortizolį padidina).

😴 3. Miegas
  • 7–9 val. kokybiško miego – vienas svarbiausių veiksnių. Net viena prastai miegota naktis padidina kortizolį visai dienai.

• Padeda miego ritualai: atjungti ekranus 1 val. prieš miegą, gerti ramunėlių arbatą, užgesinti ryškią šviesą.

🍽️ 4. Mityba
  • Reguliarūs valgiai – nebadauk ilgai, nes per ilgas tarpas tarp valgymų kelia kortizolį.

• Baltymų + sudėtinių angliavandenių derinys (pvz., kiaušiniai su daržovėmis, avižinė košė su riešutais).

• Mažink cukraus, kavos, alkoholio – jie vis trumpam pakelia kortizolį.

• Padeda magnio turintys produktai: žalialapės daržovės, avokadai, migdolai, tamsus šokoladas.

❤️ 5. Socialiniai ryšiai ir malonumas
  • Bendravimas su artimais žmonėmis, juokas, glostymas (net katino 😊) išskiria oksitociną, kuris natūraliai mažina kortizolį.

• Hobiai (mezgimas, skaitymas, sodininkystė) ir veiklos, kurios „įtraukia“, padeda nervų sistemai atsipalaiduoti.

🌞 6. Šviesa ir ritmas
  • Ryto šviesa (išeiti į lauką ar prie lango 10–15 min. po pabudimo) padeda sureguliuoti paros ritmą ir mažina streso hormonų svyravimus.

Atsakyti

paskyrė šeimos gydytoja ir vieno yra mažiau normos, dėl to pas endokrinologę siunčia

man kortizolį iš kraujo tyrė

Kortizolio pamatavimas sudėtingas, kad būtų patikimas, tai net nežinau ar verta, nes reikia iš rytinių seilių ir ne  1 kartą matuoti. Nes, o ką sužinojus? Labiausiai kortizolį padeda sumažinti miškas :). Ir kiti paprasti dalykai, kuriuos verta daryti ne tik dėl kortizolio, jie beveik nieko nekainuoja (na, siūlai kainuoja :D): Po mano mažai miegotos nakties, visą dieną jaučiau, kad mane laiko tik kortizolis - nes žvali žvalutėlė, bet visa įsitempus buvau. 

Olaiva - o šeimos gydytoja skydliaukės tyrimų nepadarė? Nes kaip tik pagalvojau, kad gali būti ir jos problemos. Aišku, ir kiti hormonai - savijauta kaip ir būdinga mūsų amžiui, tik gal nenormalu kęsti. Tikrai yra būdų sau padėti - kažkiek papildais, daugiau baltyminio maisto, cukraus šuolių valdymu, miegu ir pan. Lengviau, aišku, pasakyt, nei padaryt :)

Atsakyti

Dėl kortizolio tyrimo skaičiau, kad ryte daro, 7-9 val. Čia būtų šiaip, dėl savęs pasitikrinimas. Tik atsiminiau savo rytus ir nusprendžiau - neverta tirtis. Kol susiruošiam su Emiliu ir jį nuvežu iki mokyklos, dažniausiai ko nors susipykstam. Bus užkilęs vis tiek :D 

Atsakyti

Sako, kad jei pabundama apie 4 val nuolat, tai bus kaltas padidėjęs kortizolis. 

Tai kas pasiryžęs tokiu laiku tyrimą darytis?

Atsakyti

kai man pirmą kartą ryte darė jį ir pasiūlė kuo ramesnei atvažiuoti, tada sakau rami galiu būti tik laboratorijoj pernakvojusi :D antraip tas visas lėkimas iš kaimo, vaikų išvežiojimas ir fanaberijos rytinės sukelia jo lygį. Dabar vaikai dideli, bet kiti stresai, įtampėlės

man dar šis labai gražus su gija moheros:
jennyv-neckby12_1500x1500_42397ba8-fdd3-

Atsakyti

Man va šitas gražus iš naujesnių. Bet bijau ant savęs visokių pynių, dėl tų papildomų pūkų, kurių ir pačiai užtenka :).

Priedas  _N2A1049_medium2.jpeg   145,79KB   0 Parsiųsta kartų

Ai, užsirašiau gruodžio 5 d. (anksčiausia įmanoma data) spalvinio tipo konsultacijai. Nes nebesugebu suvokti, nei kas man tinka, nei kas patinka, noriu siūlų, bet neįsivaizduoju, kokius pirkt, kad tikrai tiktų. Tai viena iš mezgėjų, su kuriomis susipažinau per brančus papasakojo, kaip ir kur ji konsultavosi. Užsikabinau. 1,5 val - 80 eur. Bus man dovana. Ir sutaupysiu iki to nepirkdama siūlų :). Žinau, visokių apps'ų tam būna, bet aš senoviškai noriu su žmogumi kalbėtis gyvai, paklausti, gauti patarimų. 

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Restar: [b!]Šiandien[/b!], 13:36

o ta kraštelio apdaila abiejuose iš karto mezgama?

Atsakyti

Jeigu taip pat, kaip Champagne cardigan (man iš vaizdo panašu), tai prisimezga atskirai dvigubu mezgimu.

Atsakyti

Man toj Elisabeth prisimezgė taip pat, dvigubu, tai matyt pas ją visur tas metodas

Atsakyti

Ai, užsirašiau gruodžio 5 d. (anksčiausia įmanoma data) spalvinio tipo konsultacijai. Nes nebesugebu suvokti, nei kas man tinka, nei kas patinka, noriu siūlų, bet neįsivaizduoju, kokius pirkt, kad tikrai tiktų. Tai viena iš mezgėjų, su kuriomis susipažinau per brančus papasakojo, kaip ir kur ji konsultavosi. Užsikabinau. 1,5 val - 80 eur. Bus man dovana. Ir sutaupysiu iki to nepirkdama siūlų :). Žinau, visokių apps'ų tam būna, bet aš senoviškai noriu su žmogumi kalbėtis gyvai, paklausti, gauti patarimų. 

buvau pernai gimtadienio proga, ir Luknei pernai dovanojau. Kaune yra tokie Perla Muter darnaus įvaizdžio namai , pas Rasą Adomaitienę, tai man labai patiko, bet spalvų gama mano spintoje jau buvo iš tų jos parinktų. Šalta vasara aš esu

Atsakyti

Kokia ten buvo konsultacijos kaina?

Atsakyti

Kokia ten buvo konsultacijos kaina?

aš su kirpimu ,dažymu ir konsultacija užtrukau gal 2,5 val, mokėjau 100 eur.

Atsakyti