nugi pasisakysiu kaip profė. skrandžio žiedą užsidėjau prieš tris metus. tada jis kainavo apie 6000 berods, operavo Brimas santariškėse. kai dariausi operaciją, svėriau 118 kg su 173 ūgiu. kiek man tada aiškino Brimas, operacija daroma esant virš 40 KMI, nebent kokios kitokios sveikatos problemos būtų, tada nuo 35. svoris krito. iš pradžių lėtai, nes pirmą mėnesį ar du žiedo neveržia, kad aplink audiniai apaugtų. pirmas mėnuo griežtos dietos - pradžioj skysčiai, tada jogurtukai, tada maltas maistas, kol pereini prie normalaus. čia tam, kad žiedas nenuslystų žemyn per daug skrandį apkrovus. pirmą mėnesį numečiau gal 9 kg. po pusantro mėnesio užveržė šiek tiek (veržia palaipsniui). svoris nebekrito, per pusmetį kokius 2 kg tik numečiau. užveržė dar. o tada prasidėjo linksmybės. jau buvau išmokus labai lėtai valgyti ir kramtyti viską kaip kavamalė, ale vistiek nepadėjo. tik koks kietesnis maistas (kad ir kas nors apskrudusio, obuolys ar panašiai) - net ir labai gerai kramtant iškart skaudėdavo, pykindavo. nevalgiau beveik nieko, išskyrus sriubas. bet ir tos ne visos praeidavo - pvz šaltibarščius buvau pamiršus, nes iškart būdavo blogai. po poros mėnesių kankynės jau buvau tokioj stadijoj, kad kartais pusvalandį grauždavau mažulytį pelėsinio sūrio gabaliuką (nežinau kodėl, bet man jisai tiko), buvo dienų, kai net gert negalėjau - netgi nuo skysčių pykindavo iškart ir labai skaudėjo. pamenu vieną atvejį, kai buvom sodyboj "pavasarinės talkos". visi tvarkosi, o aš guliu paslika ant pievos ir vapu kažką apie lašelinę su gliukozės tirpalu, nes jau akyse juoda buvo nuo nevalgymo. kartais skrandį nuramint padėdavo kondensuotas pienas. po kokių pusantrų metų nuo operacijos buvau taip pavargus nuo savo nevalgymo, kad nuėjau žiedo atsileist. Brimas man sakė, kad pastovus pykinimas yra dėl to, kad vemiant sudirginama skrandžio gleivinė, jinai paburksta ir nebelieka jokio praeinamumo maistui, netgi skysčiams. žiedą atleido. pradėjau lengviau kvėpuot. po poros mėnesių vėl prasidėjo tos pačios bėdos + pastoviai rūgštys kamuodavo. atleido dar. dabar valgau viską, tik vis dar kramtau kaip kavamalė. nes vos tik skrandin kokį kąsnį gerai nesukramčius įmetu - iškart vėl skausmas ir pykina. apie rezultatus. tada, kai man buvo jau visai blogai ir akyse temdavo svėriau 75 kg. atsileidus žiedą 15 kg grįžo. taigi daba sveriu 90, nuo fakto prieš operaciją -28 kg. nervų kainavo daug, pinigų irgi. bet kadangi buvau pasiryžusi, kad lengva nebus, tai priėmiau tai natūraliai. pasukus laiką atgal operaciją vėl daryčiausi.
lankydamasi pas Brimą santariškėse vis susitikdavau daug "žieduotųjų" arba atėjusių konsultacijai. mačiau įvairių žmonių. viena moteriškė skundėsi, kad numetė tik 9 kg per ilgą laiką. pasakojo, kad viską, ką valgo, pertrina blenderiu, kad būtų skystos konsistencijos - taip daug galima suvalgyt. esu girdėjus, kad žmonės net šokoladą tirpdo, kad tą žiedą "apgaut". dar viena moteriškė, tik konsultacijai atėjus, klausė mūsų kaip profų - ką galima valgyt. sakom "košes, sriubas etc pradžioj". o jinai sako "o, gerai, maitinsiuos vien bulvių koše su spirgučiais". tai va, su tokiu požiūriu nieko nepasieksi, net operacija nepadės. beje, būna ir visokių komplikacijų - vienam vyrukui operuojant plyšo kepenys (bet jo svoris berods apie 180 kg buvo), kitai moteriškei nuo pastovaus rūgščių ėdimo opos paūmėjo...
tai va. išsiplėčiau

bet kokiu atveju, galiu pasakyt tiek - kaip ir bet kokia operacija, turi savo pliusų ir savo minusų. aš, nors ir labai kankinausi, rezultatu esu patenkinta ir nesigailiu. ir dėl tų grįžusių kilogramų taip pat nesiparinu. man patinka tai, kaip atrodau, kaip jaučiuos, o tai yra svarbiausia

tiesiog pasidalinu informacija. nes, mano manymu, prieš ryžtantis šitai operacijai reikia viską žinot kiek įmanoma ir nusiteikt, kad po jos kiekvienas valgymas bus DARBAS, o ne malonumas. aš, tarkim, žinojau, kad bus sunku, bet kad TAIP sunku net neįsivaizdavau. pas mane jau net buvo išsivysčiusi baimė valgyti. tačiau kadangi mano tikslas buvo numesti svorio ne dėl idealių formų, o kad nuimti apkrovą nuo sąnarių, širdies etc, tai nejaučiu poreikio toliau kankintis ir toliau tą svorį mest.