Nepamenu, kad kas vaikystej ka sakytu del zaislu ar mokslu, nors aisku ir barbiu turejau. Labiausiai seksistinis turbut is mamos moralas, kad reikia susirasti turtinga vyra, kuris islaikys
Papildyta:
Linkejimai nuo ziemos, sutikom siandien

* Mes turbut gyvenome visiskai skirtingoje aplinkoje. Nes savojoje tokiu dalyku nemaciau. Mano mokslai susiije su menais, bet matematikos egzamina vienintele laikiau sustiprintu lygiu. Ir jokiu neigiamu komentaru nei is seimos, giminiu, mokytoju/destytoju negirdejau
** O ar as kur teigiau kad zinau ko kas nori? Tiesiog sakau, kad jei kazkokioje srityje nera 50/50 vyru ir moteru, gal nera to poreikio ir nebutina dirbtinai pritempineti.
Papildyta:
*Negi tikrai buvo kalbama tik apie Lietuva?
** Mano mintis buvo, kad ar tikrai verta viska pritempineti prie 50/50, kai gal but tam nera poreikio. Kazkodel jusu tie stereotipai nesustabde pasirinkti jums idomia sriti.
Mane labai labai stebina tokie komentarai.
Siaip butent tie stereotipai, kuriu vis dar daug yra ir yra dirbtinas pritempinejimas (atmusinejimas). As tiesiog sakau, kad reikia maziau stereotipu ir tai vadinama "dirbtinumu". Man pirmoj klasej sake mokytojai, kad "tu kaip berniukas megsti matematika". Tai cia naturalu, ar ne?
Velgi. Oj. Be reikalo man atrodo as cia diskutuoju. ![]()
Moterys siais laikais viska gali pasiekti. TIk sudaryta daugiau kliuciu. As ir apie save galvoju, kad jei buciau gimusi berniuku su tokiais paciais talentais ir pomegiais, buciau daugiau pasiekus, nei dabar. As vistiek darau, ka noriu, bet man sunkiau, nes didele dalis aplinkos stabde ir abejojo. Tevai - ne. Tai turbut del to as ir ejau nepaisant nieko.
Gera iliustracija:

Pritariu.
Mane visada glumina, kad SIUOLAIKINIAI zmones nesuvokia, kokie ydingi stereotipai. Na tarkim, jei jau humanitaras, tai jau tikslieji mokslai ne pro kur. Taip sudaroma prielaida, vaikas automatiskai motyvuojamas, kad jei jis linkes i humanitarinius mokslus, tikslieji jam "neikandami". Ir, tai duoda savus rezultatus.
Kaip ir su mergaitem, kad jau kas, kas, na jau tikslieji moksai ne bobu protui... Na, o jei mergaite auga tokioje visuomeneje, kur vos ne su motinos pienu jai i galva brukami stereotipai... Prigimtine, geniali matematike netures poreikio atskleisti savo talentus. Todel kad, pirma tevai vertina ja kaip antraruse, na ko noreti lai tik baigia mokslus, o toliau istkes ir t.t. Lygiai taip pat tiksliuju mokslu mokytojai net nesistengia joje atskleisti turima talenta. Todel mergaite baigusi mokykla, mazai tiketina, kad ji rinksis studijuoti tai, kas moteriai, neva su moteriska logika, nedera.
Na ir is kur tai mergaitei zinoti, kad ji turi potenciala, jei visa visuomene, ja gruda i stereotipinius remus?
Todel Is Svisos 101 proc. teisi. Nudienos zmones, turi padeti atskleisti savo vaikam kurybini potenciala. Vaikus ugdyti ne pagal stereotipines gaires, o suteikti kuo daygiau vaikui pazinimo galimybiu, pasirinkimo lasives, kur jis galetu pasireiksti, per tai atskleisti savo kurybini potenciala. Jei mergaite nori zaisti su konstruktoriumi, nebrukrite jai i rankas leles. Jei berniukui, idomu zaisti su lelem, siuti joms rubus ir t.t. Nedrausti ir neaiskinti, kad mat tai nevyriska...
Man tas pasakymas "1. Butent, jums taip norisi. Bet gal but nera tiek daug moteru kurioms to norisi. "
O is kur jus zinoe, ko joms norisi, o ko ne...
Jei jos pacios, nezino KA GALI PADARYTI, nes iki galo nesuvokia savyje turimo potencialo. Nes is ju buvo atimtas pazinimo, saves atskleidimo dziaugsmas. Nes visuomene su savo stereotipais, giliai uzrausia, palaidoja visa tai dar uzuomazgoje.
As manau cia nera jokio "jei". Mes gyvename apsupti stereotipu.
Maciau kazkur tyrima kaip tevai elgiasi su mazais vaikais zaidimu aikstelese. Mazoms mergaitems zymiai dazniau sakoma: "atsargiai, nukrisi", "nelipk" ir t.t. Atrodo smulkmena, bet tokiu mazu detaliu musu aplinkoje - simtai. Filmai apie princo laukiancias princeses, zaislai, reklamos, mociutes su frazem "Mergaite ir sitaip elgiasi?!" ir suma sumarum gaunasi mergina siek tiek nepasitikinti savimi, ne tokia atvira rizikai, kaip jos bendraamzis vaikinas. Ir tada jau girdisi "Cia naturalu, moterys va tokios yra".
*Tik prie to, kad cia forumas ir vyksta diskusijos, pastebejimai, pasidalinimai sava patirtimi, nuomone.
** Ir?
*** Kur as teigiau, kad nera? Skaitant Jusu ir Is Sviesos postus, susidaro ispudis, kad Lietuvoje viskas pagrista vien stereotipais ir, kad jie itakoja pasirinkimus. Kaip matome is sio forumo, Is Sviesos jokie stereotipai nesutrukde pasirinkti specialybes. Mylimuke sake taipogi.
ButentAs man atrodo ant vienos rankos pirstu galeciau suskaiciuoti visas per gyvenima turetas leles.
Ne vien Lietuvoje.
Siaip jus sakote, kad aplink nera seksizmo. Kiek as pastebejau, tai zmones to nematantys tiesiog nezino kaip atskirti ir seksizmas jiems atrodo norma visiska. Todel jo ir "nera".
Uzsienyje as puseje darbo pokalbiu buvau paklausta apie seimine padeti. MB - nei karto. O pokalbiu jis turejes keliasdesimt kartu daugiau uz mane. Jis net negalejo patiketi suzinojes, kad manes to klausia. Savo pokalbiuose as dazniausiai varzausi su kitais kandidatais vyrais, kuriems vedybos ir vaikai ne kliutis darbinantis. ![]()
Tai as iki siol netekejus buvau, todel gavau visus darbus. Ir tada galima cia postringauti, kad man niekas nesutrukde. O va kazin kaip ten butu ejesi, jei tureciau zieda ant rankos ir vaika. MB tai jokio skirtumo, gal net geriau, o va man jau maiso. Nu nes as moteris. ![]()