QUOTE(pagyvenus @ 2017 09 16, 20:32)
Kad tokius dalykus žino dauguma - tikiu. O štai ar dauguma suvokia ir ar sugeba taikyti - abejoju.
Remiantistuo, ką parašiau, nematau jokios naudos kurti kažkokį teorinį "fizinį įgyvendinimą" statistinei šeimai. Nes realybėje vis tiek tenka rinktis konkretiem dviem žmonėm pagal abiejų poreikius, norus ir atsižvelgiant į galimybes.
Ir aš neturiu patirties pamaininio darbo po 12 valandų, paliekant vaikus auklei, tai negaliu atsakyti į tokį klausimą. Man asmeniškai ne pamaininis, bet kartais ir po 12 valndų darbas, paliekant vaikus auklei, per tuos 9 metus nuo pirmo vaiko gimimo iki antram suėjo 3 metai, fizinei sveikatai nepakenkė. Vaikų fizinei sveikatai irgi nepakenkė. Na dėl stabilumo tai toks subjektyvus dalykas - aš save laikau stabilia, bet paklausus psichopato jis irgi ko gero atsakytų tą patį
Mano nuomone, motinystė/tėvystė nėra įgimtas instinktas. Man tai yra kaip dovana, talentas, pašaukimas. Kiekvienas žmogus gali vaikus auginti, kaip ir dainuoti, šokti, groti. Ir kuo labiau mokinsiesi, stengsiesi, tuo geriau tą veiklą atliksi. Bet aukštumas pasiekia tie, kurie turi dovaną, ją puoselėja, ir, neretai, dar išorinės aplinkybės būna palankios. Todėl kaip nepulčiau dieną naktį griežti smuiku tikėdamasi tapti antra Vanessa Mea, taip ir nepulčiau gimdyti būrio vaikų. Abiejose šiose srityse mano "talentai" yra gerokai žemiau vidutinių. Bet žmones, kurie turi talentą ir jį puoselėja laikau dovana visai žmonijai. Nežinau, gal kiti nejaučia, bet aš jaučiu - pabuvus vienoje daugiavaikėje šeimoje išeini išužta galva ir norisi tik pailsėti, o kitoje pabuvus išeini su šypsena ir gali eiti kalnus versti.
Sugeba igyvendinti vienetai
Taip viskas teisinga, ka rasot, taip butent visiems skirtingai kazkas. Galima kazkiek pasidalinti savom patirtim, kas mums suveike ir galima teoriskai pasvarstyti , kaip zmogui augti ir vystytis geriau. Kazkaip man sunku patiketi, kad pvz jei vaikas mamos nuo keliu menesiu nebemato per dienas ir nera zindomas, kad jam sveikatai tai niekaip neatsiliepia...Lietuvoje tikrai turime gana palakius istatymus, mamos bent iki metu gali pabuti su vaiku ir jei nori ir iki 2-3. Va ka stebiu Airijoje gana daug baimiu pas vaikus labai daug tokiu pirisrisimu, kurie reiskia vaiko liudesi ir artimo zmogaus nebuvima, kaip pirstu ciulpimas, nes suaugus, to skudureliio tampymasi visur su savim, soskiai vos ne iki mokyklos , paskui nutukimas, depresijos ir t.t. tamos baimes pas vaikus, voru bijo ir t.t. manu tai siejasi su tuo, kad mamos labai mazai kuri is vis zindo ir labai daug iseina vos ne is kart i darbus max 6 men atostogu ir viskas cia su nestumo metu, kiek nori tiek imi pries gimdyma, paskui kas lieka po...Ir nors vaikai isauklejami labai graziai dazniausiai mandagus ir t.t. bet truksta tu mamu. Cia nezindoma pvz del to, kad ilgai reiks susilaikyti negerti ir negales iseiti out...
Taigi ir einam i vakarus ir kopijuojam viska ir dazniausiai negerus dalykus.
Visgi kad ir statistinia seimai galima manau siokius tokisu kriterijsu nubresti ,ka daro ir psichologai, pvz kad kudikiai bent iki 2 m gautu mamos piena, kad vaikas butu su vienu is tevu arb aratimu zmogumi bent iki 3 m , su kuriuo galetu uzmegsti glaudzius rysius, kad mama nepervargtu darbe ir kad galetu grizusi pabendrauti su vaikais ne 7 min(tokia lyg statistika Lietuvoje) kad ir vyresni vaikai, jiems irgi tevu reikia.
O kaip tai igyvendinti , aisku visi sprendzi apgala save.
Mano pasiulytas nuosavas namas , kiemas ir darzas , isprendzi atokias problemas, kaip pajamos tuo metu, kai mama su mazais vaikais. Jei namas portingai pastatytas, tai lesu jam reiks maziau islaikymui, nei butui, tiagi jau pajamu rieks maziau, toliau, jei bus protingas darzas, sodas, tai velgi maisto bus savo, sveiko, vel lesu uzdirbti reiks maziau, taigi tevai nejaustu tokio spaudimo dirbti labai daug,kad patenkinti bent butuniausius poreikius. O toliau priklasuo nuo seimos prioritetu ir noru...
Sutinku , bet ne visiems ir duodamas tas pulkas vaiku dabar ir vieno susilaukti daug kam yra problema.
O del atmosferu seimose, tai manau nesvarbu kiek tu vaiku, pas vienus matai meile sutarima, ir ten gera, kitur to nera. Kaip ir sakiau Airijoje matau kartais siema su vienu ar dviem vaikas bet apleisti , nu ne tiesiogiai paleisti, bet dvasiskai badauja tos meiles ir demesio prasme, o matai seima su 4 vaikais ir tevams uztenka demesio kiekvienam. Viena kart net klausiau dukters klasiokio seima buvo.( Nu mes kartais susitinkam seimos su vaikais kokioj zaidimu aikstelej visi. ) Sakau kaip jus su 4 susitvarkot , tetis juokiasi , sako nesusitvarkom, mama galvoja, kad jie su manim, as ,kad su ja, oi sako buciau namie duagiau kaip zmona buna isproteciau, sako nezinau kaip ji tvarkosi, as sako tik sestadieni pasiimu juos daugiau vienas, kad ji pailsetu , nezinau sako , jos vietoje pabegciau ir nebegrysciau(nu su jumoru toks zmogelis, labai fainai viska pasakojo) bet matau, kad ju seimoje gera, abu tikrai rupinasi vaikais, ir meiles visiems uztenka, maistukai kiekvienam sudeti, kiekvieno paklausia ka jis noretu, apsikabina ir t.t.