Įkraunama...
Įkraunama...

Blynai: mieliniai, miltiniai...

mano šeimyna labai kerta tokius blynus:

sutarkuoji burokine tarka obuolius. daug obuolių. smile.gif tada maišau tešla iš kiaušinio, pieno, miltų, trupučio cukraus, trupučio vanilino, cinamono ir kepimo milteliu, . visa blynų esmė kad tų pritarkuotų obuolių turi būti minimum 1:1 kiek tešlos. gali būti net ir daugiau... ir kepu blynus, kuriuos vyras valgo su grietine, o vaikas su jogurtu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(kisule @ 2005 02 07, 10:37)
Gal kas kepate lietinius su kopustais?Nežinau kokius dėti raugintus kopustus ar šviežius. blush2.gif

aš kepiau bigsmile.gif dėjau troškintus raugintus kopūstus, dar į juos pridėjau rūkytos pakepintos šoninės.... essen.gif labai skanu essen.gif tinka ptie alaus drinks_cheers.gif ax.gif
Atsakyti
QUOTE(bea @ 2003 05 25, 03:48)
tiesa, dar labai mėgstu lietinius blynelius su varškyte ir aguonomis. Tiesiog paimu varškės, nuplikytų ir permaltų aguonų, cukraus, romo esencijos, sumaišau iš tokia varškyte įdarau blynelius. O jei juos patiekti su šokoladiniu padažu, tai išvis pasaka.




sveikutė

tik dabar suradau šį skyrelį ir labai apsidžiaugiau, nes turėdama laiko mėgstu pasisukioti virtuvėje. Mane sudomino koks ir iš ko daromas tas šokoladinis padažas? ax.gif
Atsakyti
o gal galite man parasyti kiek kitoki cirviniu blynu receptai, nei esantis keli 4 ir 5 puslapyje, nes pagal sius receptus man nelabai kaip gavosi, labai lauksiu
Papildyta:
na radau kazkoki cirviniu blynu recepta nete: 1 saukstas cukraus, 1 kiausinis, 1 saukstas grietines, 1 saukstas cukraus, truputis vanilinio cukraus, truputis druskos ir 2 saukstai miltu-tik itarima kelia tai kad nenurode kiek kiausiniu reikia deti, vat ir suabejojau siuo receptuku
P.S. labai lauksiu cirviniu blynu receptu is jusu tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(MAMICY @ 2006 02 26, 19:38)
mano šeimyna labai kerta tokius blynus:

sutarkuoji burokine tarka obuolius. daug obuolių. smile.gif tada maišau tešla iš kiaušinio, pieno, miltų, trupučio cukraus, trupučio vanilino, cinamono ir kepimo milteliu, . visa blynų esmė kad tų pritarkuotų obuolių turi būti minimum 1:1 kiek tešlos. gali būti net ir daugiau...  ir kepu blynus, kuriuos vyras valgo su grietine, o vaikas su jogurtu smile.gif

as kepu tokius, tik butinai ant aliejaus ir valgom pabarstydami cukrum, nes cukraus i tesla nededam taip pat ir cinamono. o skanus tikrai iseina thumbup.gif
Atsakyti
Gal galite papasakoti ir aprašyti kaip išsikepti skanius lietinius?
Nu, man niekaip nesigauna... verysad.gif
tai per skystą, tai per tirštą tešlą užmaišau.
Gal galėtumėte parašyti tikslias proporcijas kokiems 15 blynui? 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Kozete @ 2006 02 27, 17:08)
Gal galite papasakoti ir aprašyti kaip išsikepti skanius lietinius?
Nu, man niekaip nesigauna...  verysad.gif
tai per skystą, tai per tirštą tešlą užmaišau.
Gal galėtumėte parašyti tikslias proporcijas kokiems 15 blynui?  4u.gif

va http://www.supermama...opic=1041&st=24 mirksiukas.gif
Atsakyti
Va radau Uzgaveniu valgiu receptu rinkinuka smile.gif

LIETUVIŲ UŽGAVĖNIŲ APEIGINIŲ VALGIŲ RECEPTAI



Miežinių kruopų blynai


2-3stiklinės miežinių kruopų košės, 1 stiklinė kvietinių miltų, 1-2 kiaušiniai, 1 stiklinė pieno, druskos, riebalų kepimui.

Į virtą ir atvėsintą miežinių kruopų košę įplakami kiaušiniai, suberiami miltai, pasūdoma. Jei košė esti per tiršta, įpilama pieno. Blynai kepami gerai įkaitintuose riebaluose. Į stalą patiekiami su grietine.


Grikiniai blynai


1 stiklinė grikinių miltų, 1 stiklinė kvietinių miltų, 20g mielių, 2-3 stiklinės pieno ar vandens, 2 tryniai, 50g sviesto, cukraus, druskos, riebalų kepimui.

Į kvietinius miltus įpilama stiklinė pašildyto pieno ar vandens, sudedamos su cukrumi ištrintos mielės ir viskas gerai išmaišoma. Paviršius užbarstomas miltais, dubenėlis uždengiamas drobele ir paliekama šiltoje vietoje pakilti. Iškilusi tešla išplakama, į ją suberiami grikiniai miltai, druska, ištrinti tryniai, supilamas likęs šiltas pienas, lydytas sviestas ir, gerai išmaišius, dar kartą kildinama. Tešlai iškilus, blynai kepami gerai įkaitintuose riebaluose. Grikiniai blynai į stalą patiekiami su obuolių, slyvų ar kitų vaisių koše, uogienėmis.



Grikiniai sklindžiai


2 stiklinės grikinių miltų, 2 stiklinės kvietinių miltų, 1 stiklinė vandens, 2-3 stiklinės pieno, 3 šaukštai sviesto, 3 kiaušiniai, 15g mielių, cukraus, druskos, riebalų kepimui (tinkamiausi kulinariniai taukai).

Stiklinė grikinių miltų užplikoma stikline verdančio vandens ir gerai išsukama. Į atvėsintą tešlą supilama stiklinė kvietinių miltų ir stiklinė pašildyto (iki 35 laipsnių Celsijaus) pieno bei su 1 arbatiniu cukraus ištrintos mielės. Išplakta tešla uždengiama drobele ir padedama šiltai, kad pakiltų. Į gerai ištrintą sviestą sudedami tryniai, 1 šaukštas cukraus, viskas išsukama iki vienalytės masės ir sudedama į pakilusią tešlą. Į ją įpilamas likęs pašildytas pienas, miltai ir, gerai išmaišius, dar kartą kildinama. Pakilus tešlai, atsargiai sudedami iki standžių putų išplakti baltymai, pasūdoma.

Sklindžiai kepami gerai kaitintuose riebaluose, iš abiejų pusių apvartant, iki gražiai apkepa. Į stalą patiekiami pašildytame keraminiame dubenyje. Atskirai indelyje patiekiama grietinė.





Žirniniai blyneliai


3 stiklinės žirnių miltų, 3 stiklinės vandens, druskos, taukų kepimui.

Iš miltų ir pasūdyto vandens užmaišyta tešla labai gerai išsukama. Blyneliai kepami gerai įkaitintuose riebaluose.

Iškepę blyneliai valgomi su riebiu padažu arba karštu taukų ir varškės mišiniu (prieš valgant paruošti taukai su grietine atskiesta varške palaikomi orkaitėje).



Mieliniai blynai


2 stiklinės kvietinių miltų, 20g. Mielių, 2 kiaušiniai, 2-3 stiklinės pieno, 1 arbatinis šaukštelis cukraus, druskos, riebalų kepimui.

Trečdalis recepte nurodytų miltų užplikoma stikline verdančio pieno, išmaišoma, viršus apsijojamas miltais ir paliekama pusvalandžiui, kad pašaltų. Mielės išleidžiamos su cukrumi, tryniai ištrinami su druska ir sudedami į plikytą tešlą. Supilamas likęs šiltas pienas ir gaunama grietinės tirtumo tešla. Uždengus drobe, paliekama šiltoje vietoje, kad pakiltų. Į pakilusią tešlą atsargiai įmaišomi iki standžių putų išplakti baltymai, suberiami likusieji miltai. Blynai kepami gerai įkaitintuose riebaluose. Valgoma su grietine, cukrumi ar uogiene.



Paliepsniai


2 stiklinės kvietinių miltų, 1 kiaušinis, 3 stiklinės vandens, druskos, lašinių keptuvei patepti.

Kiaušinis ištrinamas su druska, įpilama 1 stiklinė vandens, gerai išmaišoma ir įsijojami miltai. Išsukus supilamas likęs kol gaunasi skysta vienalytė masė. Įkaitinta keptuvė patepama lašinukais ir per visą keptuvės dydį kepami blynai.

Kepama duonkepėje krosnyje. Keptuvė statoma ant trikojo virš žarijų. Taip blynai kepa iš viršaus ir apačios, todėl jų nereikia varyti. Iškepę paliepsniai sudedami vienas ant kito į didesnę lėkštę, o kad nesuliptų, perliejami lydytu sviestu. Į stalą patiekiami su padažu.

Padažui: 100g. Lašinių, 1 šaukštas miltų, 2 stiklinės pieno, 2 šaukštai grietinės, druskos.

Padažui skirti lašinukai smulkiai supjaustomi ir pakepinami. Suberiami miltai ir maišant pakepinami. Supylus šiltą pieną, padažas užvirinamas , o sudėjus grietinę pasūdomas ir daugiau nebevirinamas, tik pakaitinamas.vanduo ir vėl maišoma,



Lietiniai su varške


1 stiklinė miltų, 2 stiklinės pieno ar vandens, 1 kiaušinis, 0,5 šaukšto cukraus, druskos, sviesto, lašinių keptuvei patepti.

Į ištrintą su druska ir cukrumi kiaušinį maišant supilama 0,5 stiklinės pieno ar vandens. Įsijojami miltai ir viskas gerai išmaišoma. Intensyviai sukant, supilamas likęs skystis, įkaitinta keptuvė patepama lašinukais ir įpilama tešlos, kuri, vartant keptuvę, paskleidžiama tolygiai. Lietiniai kepami apverčiant iš abiejų pusių. Iškepę dedami į lėkštę ar dubenį vienas ant kito. Kad nesuliptų, perliejami sviestu.

Įdarui: 400g. varškės, 1 šaukštas cukraus, 1 kiaušinis, 0,5 stiklinės grietinės ar sviesto, vanilės, druskos.

Varškė ištrinama per sietelį ar permalama. Pridėjus druskos, cukraus, vanilės, įmušamas kiaušinis ir viskas gerai išmaišoma. Ant kiekvieno lietinio dedama po 1 šaukštą įdaro ir, užlenkiant kraštus, formuojami voko pavidalo blyneliai. Įdaryti lietiniai sudedami į keptuvėje įkaitintą sviestą ir iš abiejų pusių apkepami. Prieš kepant lietinius galima pamirkyti kiaušinio plakinyje, pavolioti džiūvesėliuose ir tada apkepti svieste.

Į stalą duodama su grietine ar cukrumi. Galima valgyti ir su sviesto bei grietinės padažu: į keptuvėje išleistą sviestą supilama grietinė, kuri maišant pakaitinama, tačiau neužvirinama.

Į stalą padažas patiekiamas padažinėje.



Lietiniai su mėsa


1 stiklinė miltų, 2 stiklinės pieno, 1 kiaušinis, cukraus, druskos.

Lietiniams tešla gaminama kaip aprašyta pereitame recepte. Apkepama tik viena lietinių pusė.

Įdarui:400g. virtos jautienos, liesesnės kiaulienos, veršienos ar triušienos, 1 svogūnas, 1 kiaušinis, 0,5 šaukšto taukų, druskos, pipirų, mairūno.

Mėsa sumalama ir pakepinama keptuvėje kartu su smulkiai pjaustytas svogūnais. Pravėsinus įmušamas kiaušinis, sudedama druska, pipirai ir viskas gerai išmaišoma. Ant apkepintos lietinio pusės dedama po 1 šaukštą įdaro. Jį išlyginus, lietinis susukamas voleliu ir iki gelsvumo pakepinama karštuose riebaluose.

Patiekiant į stalą užpilama sviestu. Valgoma su spirgučių padažu, kuris patiekiamas padažinėje.



Sklindžiai su sūriu


2 kiaušiniai, 1-2 stiklinės pieno, 2-2,5 stiklinės miltų, 250g. lietuviško sūrio, 2 šaukštai sviesto, druskos, taukų kepimui.

Tryniai ištrinami su druska, maišant supilamas pienas ir įsijojami miltai. Į gerai išmaišytą tešlą atsargiai įmaišomi standžių putų išplakti baltymai. Tešla turi būti grietinės tirštumo. Sūris supjaustomas plonais kvadratėliais. Į įkaitintus riebalus įdedama po šaukštą tešlos, ant jos uždedamas sūrio gabaliukas. Sklindžiai apkepami vienodai iš abiejų pusių. Patiekiant į stalą, sklindžiai užpilami tirpintu sviestu.







Sklindžiai su obuoliais


1 stiklinė pieno, 1 stiklinė vandens, 1 arbatinis šaukštelis cukraus, 2 stiklinės miltų, 1 kiaušinis, 2 rūgštūs obuoliai, 2 šaukštai miltinio cukraus, druskos, riebalų kepimui.

Trynys ištrinamas su cukrumi ir druska, supilama pusė recepte nurodyto skysčio, įsijojami miltai. Gerai išmaišoma. Supylus likusį skystį, maišoma ik,i vienalytės masės. Baltymas išplakamas iki standumo ir atsargiai sumaišomas su nuluptais, nedidelėmis skiltelėmis supjaustytais obuoliais, po to taip pat atsargiai įmaišomas į tešlą. Kepama įkaitintuose riebaluose. Iškepus pabarstoma miltiniu cukrumi.



Tarkuotų bulvių sklindžiai


15 vidutinio dydžio bulvių, 1 kiaušinis, 2 šaukštai taukų ir 0,5 stiklinės aliejaus, druskos.

Bulvės sutarkuojamos, sunkos perteklius nusemiamas, įmušamas kiaušinis, sudedama druska ir, imant po 1 šaukštą masės, sklindžiai kepami įkaitintuose riebaluose.

Sklindžiams masę galima ruošti su pienu. Tam sutarkuotų bulvių sunka nuspaužiama per tankią medžiagą, o masė užplikoma verdančiu pienu.Įplakus kiaušinį, pasūdoma ir kepama, kaip anksčiau nurodyta.

Iškepti sklindžiai į stalą patiekiami su grietinės, spirgintų lašinukų, sviesto su grietine padažais bei bruknių koše.



Morkų sklindžiai


10 morkų, 0,5-1 stiklinė miltų, 1-2 kiaušinai, 1 šaukštas cukraus, druskos, sviesto ar margarino kepimui.

Morkos sutarkuojamos smulkia tarka, įsijojami miltai, įplakamas kiaušinis, sudedami cukrus, druska ir viskas gerai išmaišoma. Galima pridėti 2 šaukštus per sietelį pertrintos varškės. Gerai įkaitintame svieste ar margarine iš paruoštos masės kepami nedideli sklindžiai.

Duodant į stalą, sklindžiai užpilami sviestu. Grietinė patiekiama atskirame indelyje. Sklindžiai gali būti ir be padažo, tik pabarstyti cukrumi.



Užgavėnių spurgelės


400g. miltų, 30g. mielių, 0,5 stiklinės cukraus, 1 stiklinė pieno, 2 tryniai, 1 kiaušinis, 1 šaukštas sviesto, tarkuota citrinos žievelė, malti migdolai, druskos, 2 šaukštai degtinės, pusė butelio aliejaus ir 1 pakelis kiaulės taukų virimui.

Iš pašildyto pieno, 1/3 receptūroje nurodytų miltų užmaišoma tešla. Į ją sudedamos su nedideliu cukraus kiekiu ištrintos mielės. Pridengus drobele, tešla kildinama. Kol ji kyla, tryniai karšto vandens vonelėje išplakami su druska. Pakilusi tešla gerai išplakama, sudedami tryniai, įpilama degtinė, įsijojami likę miltai ir viskas gerai išminkoma. Baigiant minkyti, supilamas tirpytas sviestas, malti migdolai, tarkuota citrinos žievelė. Minkoma ilgai, kol tešla nebeblizga. Kad nedžiūtų, tešlos paviršius patepamas sviestu. Dar kartą pakildinama.

Iš pakilusios tešlos formuojamos graikiško riešuto dydžio spurgos. Jos sudedamos ant sviestu patepto pergamentinio popieriaus, kad dar kartą pakiltų.

Verdama įkaitintuose riebaluose. Verdant spurgų nereikia vartyti. Jos išverda per 7 minutes. Iš riebalų išgriebiamos skylėtu graibštu ant rėčio, kad nuvarvėtų riebalai. Dar šiltos apibarstomos miltiniu cukrumi, cinamonu.


Spurgos su varške


0,5 kg. varškės, 8 šaukštai miltų, 4 aukštai cukraus, 2 tryniai, 2-3 kiaušiniai, 1 nubrauktas arbatinis šaukštelis sodos, tarkuota citrinos žievelė, druskos, 250g. kiaulienos taukų ir 250g. aliejaus virimui.

Visi kiaušiniai išsukami su cukrumi. Patrinta per sietelį varškė sumaišoma su kiaušiniais. Į gautą tyrę įsijojami miltai, sumaišyti su soda, druska ir citrinos žievele. Tešla išminkoma arba gerai išmaišoma mediniu šaukštu ir padaromos graikiško riešuto dydžio spurgos.

Spurgos verdamos įkaitintuose riebaluose, apvartant, kol gražiai pagelsta. Išgriebtos ant sietelio, dar šiltos spurgos apibarstomos miltiniu cukrumi.



Užgavėnių piršteliai


400g. miltų, 175g. cukraus, 3 kiaušiniai, 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių, tarkuotos citrinos žievelės, druskos.

Cukrus, kiaušiniai ir citrinos žievelė plakami, kol išputoja. Įsijojami miltai, sumaišyti su kepimo milteliais, druska. Tešla pusvalandžiui paliekama šaltai. Tada iš jos iškočiojamas piršto storumo lakštas. Aštriu forminiu ar diskiniu peiliu suformuojami piršteliai, kurie verdami įkaitintuose riebaluose, iki gražiai pagelsta.

Išvirtę piršteliai išgriebiami graibstu ir apibarstomi miltiniu cukrumi.



Vafliai (širdelės)


250g. miltų, 2 kiaušiniai, 50g. sviesto, 1 stiklinė pieno, vanilinio cukraus, druskos.

Sviestas gerai ištrinamas, įdedami tryniai, suberiama druska ir viskas gerai išsukama. Sukant pamažu įpilamas pienas, suberiami miltai ir vanilinis cukrus. Tada į tešlą atsargiai įmaišomi baltymai.

Vaflinė gerai įkaitinama ir patepama riebalais. Įpylus tešlos, uždaroma ir kepama, kol vafliai pasidaro sausi. Patiekiant į stalą, vafliai apibarstomi cukrumi arba valgomi su saldžiarūgšte uogiene. Tai labai puošnus Užgavėnių valgis.





Šiupinys


0,5kg. neriebios kiaulienos, 0,5 stiklinės miežinių kruopų (grucės), 0,5 stiklinės žirnių ir pupelių, 0,5 kg. bulvių, 2-3 svogūnai, 2-3l. Vandens, šaukštas aliejaus, pipirų, lauro lapų, kalendros grūdelių, druskos.

Į puodą sudedamos kruopos, mirkyti žirniai bei pupelės, aliejuje kepinti svogūnai, užpilama vandeniu ir užvirinama. Tada sudedama mėsa, prieskoniai, pasūdoma. Verdama ant nestiprios ugnies, kol mėsa suminkštėja. Išvirusi mėsa išgriebiama, sudedamos tarkuotos, kiek nuspaustos bulvės ir, maišant mediniu šaukštu, užverdama tarkė.

Išviręs šiupinys supilamas į molinį dubenį. Viduryje dubens padaroma duobutė, į kurią sudedami kubeliais pjaustyti kiaulienos gabalėliai.



Šventinis šiupinys


0,5kg. kiaulės snukio, kiaulės koja,uodega, 2-3 l. Vandens, 12 stiklinė miežinių kruopų, 1 stiklinė žirnių, druskos.

Kiaulės snukis nuvalomas, nuplaunamas ir sukapojamas, koja perkertama pusiau. Snukis, koja ir uodega išverdami pasūdytame vandenyje. Išvirusi mėsa išgriebiama iš puodo, supjaustoma mažesniais gabalais, kaulai išimami. Į puodą, kur virė mėsa, sudedamos kruopos ir mirkyti žirniai. Verdama, kol kruopos bei žirniai sutirštėja ir išgaruoja vanduo.

Patiekiama pusdubenyje taip: viduryje kruopų ir žirnių košė, aplink ją mėsos gabaliukai, o centre košės- kiaulės uodega.

Atsakyti
QUOTE(*Violeta* @ 2006 02 27, 14:05)
O ar nelimpa prie keptuvės  smile.gif



QUOTE(toja @ 2006 02 27, 17:42)
as kepu tokius, tik butinai ant aliejaus ir valgom pabarstydami cukrum, nes cukraus i tesla nededam taip pat ir cinamono. o skanus tikrai iseina  thumbup.gif


tai ash irgi ant aliejaus kepu. tik stengiuosi jo labai nedaug pilti. kad vos vos... tada man skaniau smile.gif
o siaip jei keptuve gera, tai nelimpa ir be aliejaus.
Atsakyti
QUOTE(Kozete @ 2006 02 27, 17:08)
Gal galite papasakoti ir aprašyti kaip išsikepti skanius lietinius?
Nu, man niekaip nesigauna...  verysad.gif
tai per skystą, tai per tirštą tešlą užmaišau.
Gal galėtumėte parašyti tikslias proporcijas kokiems 15 blynui?  4u.gif


120 g miltų
1 paplaktas kiaušinis
150 ml pieno
150 ml vandens
1 šaukštas aliejaus
Miltus persijojame ir padarome duobę, į kurią įmušame kiaušinį. Maišome ir pilame pusę vandens-pieno mišinio. Kai gerai išmaišome, supilame likusią pusę ir aliejų. Leidžiame tešlai pabrinkti 15-20 min. prieš kepant.
Atsakyti
QUOTE(bea @ 2006 02 27, 22:34)
120 g miltų
1 paplaktas kiaušinis
150 ml pieno
150 ml vandens
1 šaukštas aliejaus
Miltus persijojame ir padarome duobę, į kurią įmušame kiaušinį. Maišome ir pilame pusę vandens-pieno mišinio. Kai gerai išmaišome, supilame likusią pusę ir aliejų. Leidžiame tešlai pabrinkti 15-20 min. prieš kepant.


Ačiū už receptą, kepiau pagal panašų receptą vakar. Gavosi puikiai, tokie plonyčiai, gražučiai. thumbup.gif
Pati savimi nusistebėjau.
Tik vartau aš vien tik rankomis, nes kitaip bijau, kad suplyš. O kaip jūs vartote?
Atsakyti
sveikos, nemėgstu blynų, bet paskaitinėjus temą tikriausiai pas mus namuose ateis "blynų mada" laugh.gif man pača skaniausi dabar tokie: paprasta lietiniam tešla, bet pridedu kelis šaukštus kviečių gemalų, sėlenų ir ruginių miltų - ir kepu mažiukus - na šaukštu semiu ir lieju karšton keptuvėn thumbup.gif
Papildyta:
beje, pastebėjau, kad jei leidi pastovėti tešlai (paprastai lietiniu, ar mano "mišriajai") tai blynai būna skaneni. gal rašėt čia kur, bet temos neskaičiau - pasidalinau receptu ir lekiu saugotis čia pateiktus wink.gif
Atsakyti