Tai Jėzus gimė tvarte su gyvūnais. Viskas siejasi
Arba anot etnologės meilė gyvūnamsTai diskusijos esmė(man) ir buvo sužinoti, kokia kam prasme. Pvz vien atsakymas "tradicijos" neatsako realiai į klausimą. Bent man tai neaiškus toks atsakymas. Vistiek yra kažkoks motyvas, jausmai, tikslai, kodėl daromi vieni ar kiti dalykai. Ar ne? Tik inercija?O šiaip tai manau kiekvienas sėsdamas su šeima prie šventinio stalo suras sau tinkančią šventės prasmę. Nebūtina visiems mąstyti vienodai
Tradicija yra labai didelė ir rimta priežastis.ir visai net negalvot galiu kodėl,nes tradicija,nes įprasta,nes taip buvo nuo senovės,nes tai gražu,miela,nes visi taip daro,įdomu,smagu.man pilnai užtenka tokių priežasčių.
Čia netikintiems sočiai ir per akis.
Mar kaip įdomiai. Turbūt nesuprasiu 🤣
Tai nieko tokio. As irgi nesuprasiu pasaku personazo garbinimo . Normalu. Ne viska gyvenime suprantam
Užtai aš tau jaučiu. Didelę meilę ir švelnumą, beigi pagarbą, tai gali kur nors ten išsikalti.
Tai kuri cia didesne katalike? 😁
Man tai šitas tradicijų motyvas patinka
![]()
Etnologė:
Bent vieną dieną per metus nevalgydami gyvūninės kilmės produktų mes tarsi duodavome savo gyvulėliams ženklą, kad nesame jų priešai ir esame nusiteikę gyventi taikiai.
Kaip pasakojo etnologė, padėdami šieno ant stalo mūsų protėviai taip pat parodydavo nusiteikimą su gyvūnais sugyventi santarvėje. Juk šienas – gyvulių maistas.
Kadangi ant šieno būdavo dedami ir patiekalai, ant vieno stalo atsidurdavo ir žmonių, ir gyvūnų maistas. Taip buvo tarsi simboliškai pasidalijama maistu.
Juolab, kad ant šieno būdavo pabarstoma ir žmogiškų patiekalų: kūčiukų, riešutų o kitą dieną tas šienas būdavo sumaitinamas gyvuliams.
Ir viskas labai aisku..be pasaku apie nekaltus prasidejimus 😁
Tai tu laikaisi tradicijos nes tiki. Jei netiki, koks tikslas laikytis religinės tradicijos? Rimtai nesuprantu
Beį į šitą šventę galima žiūrėti visai ne per krikščionišką prizmę. Krikščionys gi atėjo ir "uždėjo" savo šventes ant senovės lietuvių švenčių. Stengdamiesi sunaikinti visą jų tradiciją. Gi visi tie burtai, kai kurie valgiai tai yra iš dar seniau. Tikrai galima visai nešvęsti nei to Kristaus gimimo, nei jo prisikėlimo. O vis tiek su visais švęsti ir netgi dar įdomiau ir gal net prasmingiau. Turiu pažįstamą pagonę. Žiauriai fainai jie švenčia.
Dėl mėsos religinė...
Man tai atrodo tikrai ne.
Pvz Malta labai religinga or nėra tokios tradicijos. Jiems pasninkas tai atsisakymas to, ko labiausiai mėgsti.
Tai kam tuomet švęsti Kristaus gimimą iš vis? Jei netiki, tai kodėl krikščionybės tradicijų laikytis? Koks tikslas?
Tam, kad taip sėdo prie stalo proseneliai, seneliai. Kai kurie patiekalai mano močiutės, nuo tada, kiek save atsimenu. Ir tai labai širdžiai gera ❤
Mar kaip įdomiai. Turbūt nesuprasiu 🤣
Nu jau, Gaile....
Tikrų krikščionių Lietuvoj, turbūt koks 1%
Tai pagal tavo supratimą, niekas tų švenčių nešvęstų. Bet yra ir kitų teorijų besilaikančių žmonių. Ne tik krikščioniškų.
Ir sutilpkim gal visi šioj žemelėj....
Tikras krikščionis visų pirma labai tolerantiškas kitaip mąstantiems, bent jau turėtų būti, turbūt. O labai dažnai piktas, besidrąskantis, kad ne pagal jį, vos ne prievartą naidojantis, kodėl tu ne bažnyčioj, jei bažnyčioj, tai eini grAit tik išpažinties, KLAUPKIS IR ŽEGNOKIS, nes tu privalai tą ir aną. Tokie tamsūs labai žmonės kartais būna. Ypač, dažnai nieko taip ir nesuprantantys apie tą religiją. Mano močiutė pvz buvo tokia. Davatka atrodytų, bet ji nesuprato ir nesugebėjo... Dažnai kalbėdavom ir gindavaus aš, nes mokiaus Jėzuituose. Tada dar nebuvo gimnazija, bet mokyklą atsiėmė bažnyčia, kai aš mokiausi. Tai mus mokė iš kunigų seminarijos klierikai, jauni kunigai. Buvau pasikausčius.
Feja , tos senos piktos bobutes yra tradiciju aukos. Tai lietuvoje dar nieko. Airiu ir lenku kataliku baznycios ir dabar dar sugeba kazka panasaus i inkvizicija organizuotis. Tadeusz Wolański net buvo jau lauziuka sukrove , tas pas ruskius bego sleptis. Ir cia ne tomo torqenados laikais. O po napaleono karu ir burzuaziniu revoliuciju.Ka ta tavo bobute sugebet galejo. Mano seneliai dar turejo siokiu tokiu vedu religijos prisiminimu. Ir pagal jas mane auklejo. Va cia tai buvo pravalas. Gerai kad dar mano charakteris kovingas. Ir su tom vedom dar daug logikos iskiepijo.