Gal paskutine pastraipa apie iseiviu vardus (nebutinai is uz Atlanto

) siek tiek sumaisiau, tas "kurybingumas" ju toks, kad jie labai daug ya "atkase" senoviniu vardu ir jais savo vaikus ar net dabar jau ir proanukius vadina. Is ju gavau labai idomu senoviniu lietuvisku vardu vardyna su visais (ar issamesniais) istorininais/mitologiniais/etimologiniais paaiskinimais.
Sutinku, kad Balandis yra, tarkim S. Neries fantazijos vaisius, bet man cia teko sutikti net du Balandzius JAV, o taip pat kt. kaip Drevenis, Kunotas ar Aleksota. Tokiu vardu LT jau ir neteko girdeti.
Taip, kad ta pskutine pastraipa gal nelabai aiskiai isreiskiau ta iseiviu "kurybiskuma". Gal reikejo prideti "kurybiskuma+konservatyvuma+archaiskuma".
Pati buvau nustebus, kad Giedrius yra prusiskas vardas. Anot etmologiniu saltiniu, Giedrius buves dievaitis, lietuviskuose rastuose siuo vardu jau minimas jaunas+drasus kariunas.
Nesistengiu teigti absoliucia vardu saltiniu "tiesa". Pateikiau tik tai, ka pati "atkasiau". Taigi, pries tai rasydama, remiausi pateiktu info-saltiniu, kad tai prusiskas vardas. Taip pat issiziojau, kad egzitavo toks vardas kaip Gerulis (siandien toki apibudinima minime sarkastiskai).
Isties, labai daug liet. senoviniu vardu susidedavo is "geras-", -valdis(arba -valdas, -vilas, -tautas.
Taip pat buvau nustebinta, kad Nijole yra laabai senas liet. vardas. Sis vardas yra senesnes sanklodos nei Jurate, pasirodo. O juokiausi is jos vyro vardo
Pykuolio, pozemio valdovo
Taigi, idomi ta senovine lietuviu mitologija. Panasiai, kaip ir graiku/romenu, turi savo laiko sanklodas.
Papildyta:Gaja irgi nera iseiviu sugalvotas vardas, bet laabai labai paplites mergaiciu, merginu tarpe. As pazistu net 4 Gajas is JAV, Kanados ir Italijos (tiesa, ju tevai visi tarpusavy pazystami...)
Gaja, yra vaisingumo deive. Sis varas, liet. mitologjos dievu/vardu sanklodoje yra senesnis nei Zemyna.
Tiesa, tik sis vardas kelia vardu tyrinetojmas galvaskausmi, kadangi ir romenai turejo Gaia savo laiku. Taigi, sis vardas irgi toks "Palemono"-kryziazodis: kaip ir is kur?
As jums cia galiu salyginai daug labai senos liet. mitologijos ir etmologijos pazerti, kad jums atsibos skaittyti. Tad daugiau netersiu eterio savo vardais
Man lotyniski siuo metu graziau skamba.
Bet turiu pripazinti, kad ir lietuviski seni vardai, kai kurie, man graziai skamba. Pvz. Juras ( nieko neturi bendro su Jurijum), Aleksota, Deimena:mirksiukas: