QUOTE (Smurka @ 2003 12 17, 14:38) |
Neperskaiciau visu zinuciu, gal kas nors apie tai jau ir kalbejo. Bet as pasakysiu, kad tos, kuriu ciklas nereguliarus, gali nesvaigti apie NSP. Wat teip wat. Nes taip netyciukai ir atsiranda paskui ![]() |
Smurka, tas nera tiesa, nes mano ciklas nera reguliarus, o as puikiausiai jais naudojuosi. Kad kalendorinis metodas netinka - taip. Bet ne viskas vien kalendorium naturaliuose metoduose grista
QUOTE (Rimaiste @ 2003 12 17, 12:27) |
Zinodama kaip spirales veika as niekada negaleciau jos isideti ![]() |
O kaip spiralės veikia? Mano gydytoja tai labai išgyrė, bent jau konkrečiai MIRENĄ. Aš kažkaip irgi nieko blogo nejaučiu

Šiaip aš medicinoj ne itin nusimanau, tai dažniausiai pasikliauju gydytoja, bet gal ko nedasakė

konkreciai mirena ne tik trukdo implantuotis, bet taip pat (kas svarbiausia) slopina ovuliacija, slopina endometriumo proliferacija bei tirstina gimdos kaklelio gleives
RIMAISTE negasdink moteriskiu ir su potekste nedaryk "nusikaltelem"(atsiprasau, jei per "griestai)
RIMAISTE negasdink moteriskiu ir su potekste nedaryk "nusikaltelem"(atsiprasau, jei per "griestai)

Na ką - pagaliau bandysiu pritaikyti natūralų šeimos planavimą praktiškai. t.y. simptoterminį (kombinuotą gleivių ir temperatūros stebėjimo) metodą . Galėsiu parašyti, kaip seksis, ar tai išties baisiai sudėtinga, kaip kažkas čia rašė, ar visgi įmanoma.
Manau, kontraceptikus naudoti daug patogiau todėl, kad jie visiškai atpalaiduoja nuo atsakomybės (ir galimybės priimti sprendimus) - pvz., įsidėjai spiralę, ir ramu, daugiau niekas nuo tavęs nebepriklauso" (tos, kurioms NŠP "netinka dėl užmaršumo ir nepareigingumo", ir tabletės turbūt nebus pats geriausias pasirinkimas). O jei ką, tai galima kaltinti tos spiralės gamintojus, ją įdėjusį gydytoją, kontraceptikų gamintojus ir pan.
O natūralus šeimos planavimas - jau atsakomybė. Reikia pasirinkti, reikia nuspręsti, ką rinktis. Dar rekia įdėti šiek tiek laiko ir pastangų, kad visa tai įvaldytum, pramoktum. Dar reikia visa tai derinti su partneriu - tai jau nebe vienos moters, o dviejų reikalas. AIšku, LENGVIAU yra visą šį darbą perleisti kažkam kitam, pvz. spiralei

Manau, kontraceptikus naudoti daug patogiau todėl, kad jie visiškai atpalaiduoja nuo atsakomybės (ir galimybės priimti sprendimus) - pvz., įsidėjai spiralę, ir ramu, daugiau niekas nuo tavęs nebepriklauso" (tos, kurioms NŠP "netinka dėl užmaršumo ir nepareigingumo", ir tabletės turbūt nebus pats geriausias pasirinkimas). O jei ką, tai galima kaltinti tos spiralės gamintojus, ją įdėjusį gydytoją, kontraceptikų gamintojus ir pan.
O natūralus šeimos planavimas - jau atsakomybė. Reikia pasirinkti, reikia nuspręsti, ką rinktis. Dar rekia įdėti šiek tiek laiko ir pastangų, kad visa tai įvaldytum, pramoktum. Dar reikia visa tai derinti su partneriu - tai jau nebe vienos moters, o dviejų reikalas. AIšku, LENGVIAU yra visą šį darbą perleisti kažkam kitam, pvz. spiralei

QUOTE (sauluke @ 2003 12 17, 22:21) |
konkreciai mirena ne tik trukdo implantuotis, bet taip pat (kas svarbiausia) slopina ovuliacija, slopina endometriumo proliferacija bei tirstina gimdos kaklelio gleives RIMAISTE negasdink moteriskiu ir su potekste nedaryk "nusikaltelem"(atsiprasau, jei per "griestai) ![]() |
Rimaistė kalbėjo turbūt ne apie konrečiai Mireną, bet apskritai apie spiralių veikimą. O spiralės veikia taip:
"Sudaro kliūtis kiaušinėlio apvaisinimui.
APVAISINTAM KIAUŠINĖLIUI neleidžia įsitvirtinti gimdoje."
(iš www.kontracepcija.lt)
Teoriškai taip, spiralė turėtų neleisti apvaisinti, bet praktiškai tai gali įvykti...
Na man, atleiskit, tas NSPmetodas ziauriai neestetiskas. Kiekiena diena su termometru styranciu geroj vietj, pagulet reikia, po to dar slyksciau - gleives pirstais tasyt ir dar stebet bei aprasinet, kaip jos tasosi
Taikant si metoda negali sau leisti jokio spontanisko sekso, kuris, bent jau man, yra labiausiai vezantis.
Taigi, jei NSP metodai varzo, pasinaudosim kitais. As asmeniskai uz Mirena, nes tabletes galiu kartais pamirst isgert.

Taigi, jei NSP metodai varzo, pasinaudosim kitais. As asmeniskai uz Mirena, nes tabletes galiu kartais pamirst isgert.
QUOTE (Smurka @ 2003 12 21, 14:42) |
Na man, atleiskit, tas NSPmetodas ziauriai neestetiskas. Kiekiena diena su termometru styranciu geroj vietj, pagulet reikia, po to dar slyksciau - gleives pirstais tasyt ir dar stebet bei aprasinet, kaip jos tasosi ![]() ![]() |
Smurka, galiu nuraminti, kad termometras nebūtinai geroj vietoj turi būti

O dėl gleivių irgi kiek hiperbolizavai - jas ne pirštais tąsyt reikia, o tiesiog pažiūrėti, kas ant popieriaus matosi, tą popierių galima per pusę sulenkti, tada būna aišku, ar jos tąsios, ar ne

O spiralės sugrūdimas į gimdą man, pvz., taip pat ne itin estetiškus vaizdinius sukelia

man cia klausimukas iskilo. su gleivem, su spiralem viskas aisku, o guminukai- cia naturalus metodas ar ne?
paskaiciau zinutes ir atrodo, kad kiekviena is savo varpines mato. man asmeniskai juokinga, kai zmones taip kategoriskai pasisako pries kontraceptikus. moteris, kuri zino, kad auginti vaiko neturi galimybes, bet ir del isitikinimu negali darytis aborto, tikrai pasirinks kontraceptikus, o ne naturalu planavimo buda, nes toks budas nerai labai patikimas, juolab, kad per viena cikla gali vykti dvi ovuliacijos. toks budas man panasus i zaidima - o gal si karta praslysiu. o jei ne??? siuo budu gali naudotis moterys, kurios gerai pazista savo kuna, turi pastovu partneri, kuris irgi suinteresuotas tokiu pat budu planuoti seima. bet ar daug tokiu moteru?? galu gale, kol ivaldai ta naturalu planavimo buda, turi vistiek naudoti kitas apsisaugojimo priemones. o jei jus kontraceptikuose izvelgiat tik farmacijos magnatu siekima pasipelnyti, tai bet kokie vaistai. vaistai nuo vezio kainuoja tukstanciais, tik niekas cia nieko blogo neizvelgia. taip iseina, kad tokie vaistai yra gerai, nes isgelbeja zmogui gyvybe (nors ne visuomet), o kontraceptikai, kurie irgi isgelbeja gyvybe - jau blogai. isgelbeja gyvybe ta prasme, kad apsaugo nuo nepageidaujamo nestumo ir tokiu budu nuo aborto arba, tiesiai sviesiai sakant, zmogzudystes. Mano pacios nuomone prezervatai - pati geriausia priemone, kuria galima taikyti kartu su naturaliu seimos planavimu. o siaip rinkciausi bet kokius kontraceptikus, kad tik nereiketu zudyti savo negimusio vaiko.
O man toks klausimas jau senokai kabo... I ji man zhmonishkai neatsake net autoritetingi dvasinkai
. Sudetinga ishdestyti tokia klampia minti, bet pasistengsiu kuo trumpiau ir kuo aishkiau. (Remiuosi diskusija su kunigu.)
Kaip supratau, tai bazhnychios nuostata yra tokia: seksas yra meiles ishraishka (ne malonumu shaltinis), o meile turi duoti vaisiu (vaiku, taip isheina
). Jei mes vengiame tureti vaiku (saugomes) - nusikalstame priesh Dieva, nusizhengiam priesh pachia Meile. Visokie kontraceptikai ir "guminukai", kaip chia kazhkas pavadino - nuodeme. O vat naturalus sheimos planavimas - nebenuodeme. Tik man labai idomu KODEL? Juk naturaliai planuojant sheima taip pat STEGIAMASI ISHVENGTI MEILES VAISIAUS
. Koks skirtumas kaip tu tai darai - ar nurydama tablete, ar uzhmaudama vyrui prezervatyva, ar samoningai vaisingomis dienomis nesimyledama, o nevaisingomis - duodama valia savo aistroms?

Kaip supratau, tai bazhnychios nuostata yra tokia: seksas yra meiles ishraishka (ne malonumu shaltinis), o meile turi duoti vaisiu (vaiku, taip isheina

QUOTE (Debi @ 2003 12 22, 09:11) |
siuo budu gali naudotis moterys, kurios gerai pazista savo kuna, turi pastovu partneri, kuris irgi suinteresuotas tokiu pat budu planuoti seima. bet ar daug tokiu moteru?? |

Pažinti savo kūną galima išmokti (aišku, jei tik norisi..), o ar partneris suinteresuotas - tai, matyt, priklauso nuo to, kokie poros santykiai, koks požiūris į vienas kitą, kokios esminės verybės ir kt....
Apie patikimumą - natūralus šeimos planavimas, pvz. simtoterminis metodas statistiškai yra labai patikimas, jei tik teisingai juo naudojiesi. Debi, ar tuo domėjaisi ?Jei ne, tai negražu rašyti to, ko nežinai

Maugli, turbūt ne taip supratai ( ar ne su tuo kunigu kalbėjai

QUOTE (Debi @ 2003 12 22, 11:11) |
man asmeniskai juokinga, kai zmones taip kategoriskai pasisako pries kontraceptikus. |
Oi, Debi, tavo pacios pasisakyme as matau tiek priestaravimu...

QUOTE |
moteris, kuri zino, kad auginti vaiko neturi galimybes, bet ir del isitikinimu negali darytis aborto, tikrai pasirinks kontraceptikus, o ne naturalu planavimo buda, nes toks budas nerai labai patikimas |
Moteris, kuri del isitikinimu nesidaro aborto. Kokie jos isitikinimai jai to neleidzia daryti? Greiciausiai mintis, kad zmogus atsiranda nuo apvaisinimo momento ir nuo to momento turi teise gyventi. Tokia moteris paprastai pasidomi kaip veikia jai siulomi kontraceptikai, nes ji zino, kad jeigu jie leidzia ivykti apvaisinimui, tai reiskia, kad po to jie nuzudo zmogu. Taigi. Pasidomekime.
Kaip jau Zvirbliuke citavo ir niekas nepaneige, spirales veikia abortuojanciai ir niekas nesigincija, kad toks ju pagrindinis poveikis. Taip, dar jos trikdo kiausintakiu judesius, sunaikina dali spermos, bet netrukdo likusiai daliai pasiekti kiausinelio ir jo apvaisinti. Spirale tokiai moteriai netinka. efektyvumas pasiekiamas per dideles aukas.
Toliau. Ivairaus pobudzio hormoniniai preparatai. Jie slopina ovuliacija. Tai jau geriau. Taciau ne 100 procentu. Yra nusatyta, kad apie 6 procentai ciklu ivyksta ovuliacija. Tai reiskia, kad moteris tu ciklu metu yra apvaisinama, o papildomas piliuliu poveikis - gimdos gleivines augimo sutrikdymas - neleidzia kiausineliui surasti tinkamos vietos implantacija. Jei ji pavyksta, nutraukus piliuliu gerima del staigaus hormonu pasikeitimo kraujyje gimdos gleivine atsidalina ir su 2 savaiciu leliuku iskeliauja lauk. Dabar tai moteriai tenka spresti dilema: ar jos nuomone nieko tokio, kad kartais ji gali pastoti ir prarasti vaika del piliuliu. Jei ji griestai pries aborta, greiciausiai jai neturetu patikti ir mintis, kad kontraceptikai taip pat leidzia ivykti apvaisinimui. Efektyvumas nemazas, taciau vis tiek reikalauja auku.
Naturalus seimos planavimas, barjerines priemones ir visoki tepalai, apsiplovimai, nutrauktas lytinis aktas: ju patikimumo ivertinimas daznai priklauso nuo to, kas vertina, taciau tuo atveju jei pastotum, niekas nenuzudytu vaiko tau nezinant. Taigi, moteriai kuri yra pries pradeto zmogaus zudyma jos turetu buti priimtinesnes.
QUOTE |
juolab, kad per viena cikla gali vykti dvi ovuliacijos. |
Niekas dar neirode, kad moteriai ivyksta dvi ovuliacijos. Po ovuliacijos organizme gaminasi progesteronas, kuris neleidzia ivykti tai antrai ovuliacijai. Atidziai perskaiciau straipsni, kurio pagrindu neseniai praskriejo jaudinanti zinia apie dvi ovuliacijas vieno cilko metu. Tame straipsnyje kalbama apie folikulu augima, ir isvadose rasoma, kad del atitinkamo hormonu santykio organizme antra ovuliacija neivyksta ir spejama, kad galbut vaistais butu galima sukelti antra ovuliacija, kas leistu moterims, norincioms pastoti dirbtinio apvaisinimo pagalba, tureti kelis bandymus vieno ciklo metu. Taciau net ir pastaroji mintis tera spejimas!
QUOTE |
toks budas man panasus i zaidima - o gal si karta praslysiu. o jei ne??? siuo budu gali naudotis moterys, kurios gerai pazista savo kuna, turi pastovu partneri, kuris irgi suinteresuotas tokiu pat budu planuoti seima. bet ar daug tokiu moteru?? |
Na, cia tai jau klausimas. As kai sutinku vyra su zmona, tai visu pirma manau, kad jie yra vienas kitam istikimi. Kai moki naudotis naturaliais metodais, tai visai nepanasu i bandyma praslysti

QUOTE |
galu gale, kol ivaldai ta naturalu planavimo buda, turi vistiek naudoti kitas apsisaugojimo priemones. |
Kol mokaisi, geriausia nenaudoti ne tik kitu priemoniu, bet ir susilaikyti iki bazines kuno temperaturos pakilimo, kuris parodo ovuliacija. Kol moteris nera igudusi atskirti gleives, nuo ciklo pradzios ji laikoma vaisinga. Mokymaisis trunka 3-6 menesius. Visada rekomenduoju moteriai iki santuokos ismokti naturaliu metodu, kad santuokoje nereiketu jaudintis.
QUOTE |
o jei jus kontraceptikuose izvelgiat tik farmacijos magnatu siekima pasipelnyti, tai bet kokie vaistai. vaistai nuo vezio kainuoja tukstanciais, tik niekas cia nieko blogo neizvelgia |
Vaistai nuo vezio - is tiesu gelbsti zmogaus gyvybe. Kontraceptikai taip pat gali buti naudojami gydymui. Taciau kai kontraceptikai naudojami moters vaisingumui sunaikinti, jos organizmui padaryti luosam, ligotam, nefunkcionuojanciam - ar cia gydymas? Mano nuomone tai yra samoningas moters organizmo zalojimas, kurio pasekoje dar gali buti pradeti ir nuzudyti kiti zmones

QUOTE |
Mano pacios nuomone prezervatai - pati geriausia priemone, kuria galima taikyti kartu su naturaliu seimos planavimu. |
Prezervatyvai labai veiksmingi, kai moteris yra nevaisinga. Kai ji yra vaisinga, menkiausia prezervatytvo naudojimo, laikymo klaida gali baigtis nestumu. Va cia tai sakyciau zaidimas "praslysiu ar ne"

QUOTE |
o siaip rinkciausi bet kokius kontraceptikus, kad tik nereiketu zudyti savo negimusio vaiko. |
Jei netiki manimi, perskaityk, pvz., R. Jankuno knyga "Hormonine kontracepcija", Kaunas, 2001. Apie spirales veikima atvirai raso ir www.kontracepcija.lt. Ir tada spresk kokia kontracepcija pasirinksi

Yra zmonu, kurie apskirtai pries bet koki kisimasi i vaisinumo ritma su nenaturaliom priemonem. Del religiniu isitikinimu. Ar jie negali rinktis jiems priimtino metodo?