QUOTE(Senmergiukas @ 2011 08 20, 10:33)
Be abejo. Bet ar galima ką nors padaryti, kad užsinorėtų? Žmonių, net ir alkoholikų, norai ir elgesys kažkiek priklauso nuo aplink juos esančio pasaulio, o artimieji yra nemaža to pasaulio dalis. Koks jų elgesys gali tą norą užaugint? Visi, kas su šia problema susidūrę, žino, kad elementarūs įtikinėjimai efekto neduoda. O gal duoda, tik maždaug po šimto metų?
Savo ligos pripažinimas irgi dar tik pirmas žingsnis, po kurio problemos nesibaigia. Turiu draugą alkoholiką, geria gal trisdešimt metų su metų-dviejų pertraukomis. Pripažįsta, kad yra alkoholikas, gert nenori, saugosi kaip gali, periodiškai užsikoduoja. O po kokių metų ar dviejų negėrimo etapo įsijungia kažkoks mygtukas galvoj, pasiblaško parą ir užgeria, kad neišprotėtų.
Ar artimieji gali savo elgesiu padėt pereit nuo dviejų metų negėrimo prie penkiolikos? Turiu ir tokį vieną pažįstamą, negeriantį maždaug tiek. Klausiau jo išmintingų patarimų, bet jis irgi pats nesupranta, kodėl vieną dieną nutarė nebegert ir nebegeria iki šiol. Tamsi vieta tos žmogaus smegenys.
Savo tėvo irgi klausiau, kaip jis suprato, kada nusprendė, kad jau viskas, kad reikia rišti su šituo reikalu? Žinot ,ką jis atsakė? Labai paprastai : "Rytą atsikėliau ir supratau, kad pasiekiau dugną. Tada iškart ir nuvažiavau į vileiką". (suprask - narkologinį skyrių Gerosios vilties g. Vilniuje). Jokie pamoralizavimai, paverkšlenimai, gasdinimai ir dar bala žino kas iš aplinkinių nepadės ir nepagreitins šito suvokimo... Deja.... Pas kiekvieną tas dugnas yra skirtingo dydžio/gylio....
Po gydymosi pagal Minesotos programą, gal 8, o gal 10 metų lankėsi AA klube ir dalinosi savo patirtimi su kitais tokiais pat žmogeliukais. Tiesa, vieną kartą visgi po kokių kelių metų vėl prisigėrė, bet užteko dar proto paskambinti į AA ir staigiai gauti pagalbos: kažkoks žmogeliukas staigiai atvažiavo pas jį ir užsidarę jie ilgai apie kažką kalbėjosi. Po šio vizito daugiau nepalūžo...
Aš labai džiaugiuosi, kad mano tėvas toks stiprus ir atsilaikė.

Mano uošviams, deja, tokios stiprybės trūksta...