Įkraunama...
Įkraunama...

Svogūnai

nu panašiai ir dariau tik vietoj alaus vandenį pyliau ir su svogūnais nesiterliojau tiek. į tešlą ir į keptuvę, ten jie labai staigiai suskrusdavo. daugiau nieko iš svogūnų negaminsiu. per visą mano virėjavimo istorija (pradėjau 2004 09 01) jau trečias sugadintas patiekalas. pirmas buvo pagal smikes man rodos receptą makaronai su kopūstais(va ten tai nerealią šlykštynę pagaminau), tada 2 kartus dariau koldūnus arbu kartus buvo visiškas fiasko ir dabar šitie svogūnai. jaučiu reik mest gamint, kol mirtinai nenusinuodijau.
Atsakyti
prajuokinai laugh.gif alus ir vanduo ummmmm kaip skiriasi laugh.gif o siaip tai, niekas negime mokedamas wink.gif o tau,kaip supratau dar ankstyva kudikyste biggrin.gif po keliu metu prisiminsi ir juoksiesi. visos ta praejom tikriausiai,tiek viena anksciau ,kita veliau biggrin.gif
Atsakyti
Prancūziškas svogūnų pyragas, nuo kurio "alpsta" visa mano šeima smile.gif :

Paruošiam tešlą: margarino 300-400 gr., grietinės stiklinę, pora kiaušinių, druskos ir miltų. Galima iš tų pačių produktų daryti kapotą, galima minkyti- kaip kam patinka. Galima kiek pakeisti recepto proporcijas- tiesiog su laiku atrandi savo mėgstamiausią nesaldžios trapios tešlos receptą smile.gif. Taigi, paruoštą tešlą dedi į šaldytuvą.

Tuo metu supjaustai daug svogūnų, na, kilogramą-pusantro. Pakepini keptuvėje ant trupučio sviesto ar aliejaus, kol gražiai pagels.

Imi rūkytos šoninės (o jei nemėgstat šoninės, tai kokio kumpio), supjaustot plonom juostelėm.

Tada skardą išklojate tešla, užlenkiate kraštus. Ant viršaus dedate svogūnus. Ant jų- šoninę. Šoninės tikrai nedaug, tik kur-nekur po juostelę uždėti.

Viską kepti orkaitėje gal pusvalandį.

Tada iš grietinėlės, poros-trejeto žalių kiaušinių, druskos, prieskonių padaryti makaliūzę (aš grietinėlę skiedžiu pienu, nes mes, atseit, riebiai nevalgom smile.gif , bet pagal orginalų receptą- tik grietinėlė. Ją užpilti ant kepinio, skardą vėl dėti i orkaitę, kepti dar 10-15 min., kol masė sutirštėja ir gražiai apskrunda (galima su griliu pagreitint reikalą, jei yra tokia funkcija orkaitėje).

Mes šitą pyragą darome placiose neaukštose skardose, iškepęs jis būna gana plonas.

Laaaabai skanu. Ir neišsigąskit tu svogūnų gausybės. Pyragas tikrai puikaus skonio. thumbup.gif

Mane jį išmokė kepti bendramoksliai prancūzai, jis vadinasi "Kiš Loren" (aš, kaip "didi" prancūzų kalbos žinovė, nežinau, nei ką reiškia šis pavadinimas, nei kaip jis rašosi). Kažkada teko šio skanėsto ragauti ir Lietuvoje, Radisson'o viešbučio restorane. Ten jis kepamas mažomis porcijomis, kaip krepšeliais, kokių 10 skersmens. Patiekiamas su šviežių daržovių salotomis. Ten labai skanus, bet namuose darytas jam nenusileidžia nė truputėlio.

Skanaus!
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo norge: 05 lapkričio 2004 - 15:18
Aciu smile.gif . Butinai isbandysiu to pyrago skoni clap.gif
Atsakyti
Nu jau ta norge tikra saunuole, taip issamiai cia viska surase, man net seiles nutyso, teks kepti ir paragauti essen.gif
Atsakyti
QUOTE (norge @ 2004 11 05, 13:14)
Paruošiam tešlą: margarino 300-400 gr., grietinės stiklinę, pora kiaušinių, druskos ir miltų. Galima iš tų pačių produktų daryti kapotą, galima minkyti- kaip kam patinka.

Iskart kilo masėe klausimu:
1) koks margarinas?
2) kiek miltu?
3) ka reiskia kapota?
4) minkyt- rankom?

Sorry uz durnus klausimus-nieko nenusimanau apie teslas, isskyrus blynu tesla doh.gif
Vakar pvz. pirma kart dariau virtinukus-tinginius, tai niekaip nesupratau kaip ten minkyt- su sakute ar su rankom, viskas limpa, nu bet gavosi visai liuks laugh.gif
Atsakyti
QUOTE (svetima @ 2004 11 05, 15:38)
Iskart kilo masėe klausimu:
1) koks margarinas?
2) kiek miltu?
3) ka reiskia kapota?
4) minkyt- rankom?

Sorry uz durnus klausimus-nieko nenusimanau apie teslas, isskyrus blynu tesla doh.gif
Vakar pvz. pirma kart dariau virtinukus-tinginius, tai niekaip nesupratau kaip ten minkyt- su sakute ar su rankom, viskas limpa, nu bet gavosi visai liuks laugh.gif

biggrin.gif

Margarinas. Esu reklamos auka, perku kepimui geriausią margariną "Vilnius". Ir jei atvirai, tai padarau tos tešlos daaug, iš puskilogramio margarino ir didelio indelio grietinės. Kiek lieka- dedu i šaldymo kamerą- praverčia kibinams ar - niam niam- svogūnų pyragas, antras dublis. biggrin.gif

Miltai... Siaip jau liuks gaunasi su Extra miltais, Kauno Extra- thumbup.gif . O kiek tų miltų reikia- nežinau unsure.gif . Visada dedu "iš akies".

Kapota tešla- labai geras daiktas tinginiams. Reikia sudėti į didelį platų dubenį skiltelėmis ( huh.gif ) pjaustytą margariną, užvarvolinti grietinę, sumušti kiaušinius, dėti druską, tada pilti stiklinę miltų. Pasiimti patį didžiausią - kiaulinį peilį ir taip lyg pjaustyti, lyg kapoti tą masę, kol daugmaž i vieną sulipdai. Tada dar dėti stiklinę miltų, vėl pjaustyti-kapoti. Ir vėl miltų dadėti. Tol, kol visa tešla pasidaro tokiais lyg ir gabaliukaiss miltuotais. Persistengti nereikia, labai greit viskas susikapoja. biggrin.gif Tada pabandyti viską suspausti rankomis, iš vienos pusės paspausti, apversti, paspaudyti iš kitos pusės. Jei kur margarinas prasimuša- užberti miltų saują, nepagailėti. Ir taip pavartyti, paspausti, miltų vis paberti. Na, margarininės tešlos nereikėtų ilgai minkyti, kad margarinas perdaug neišsileistų. Tada dedi į šaldytuvą. Kai ištrauki po pusvalandžio (o gali ir per naktį palikti- labai patogu- iš vakaro padaryti), tai imi po gabalą tos tešlos, pakočioji, dar pabarstai miltų, jei limpa, jei margarinas labai lenda lauk (tešla tokia nevisiškai vientisa). Ir apklijuoti kepimo popieriumi išklotą skardą. Tešla (gabalas prie gabalo) lipdosi gerai.

Kuo kapota tešla geresnė nei minkyta. Man tai labai patinka, kad kepinys gaunasi puresnis, tokiais lyg sluoksniukais. Jei tokia tešla naudojama kibinams, tai jų išvaizda gal nusileidžia minkytos tešlos kibinams (paviršius nėra toks lygus), bet atkandus- jis tiesiog tirpsta burnoje, byra i sluoksniukus, gabalelius ir tirpsta. biggrin.gif


Tokis tat traktatas apie tešlą. biggrin.gif


P.S. Svetimai- minkyti gali rankom, gali kojom - čia jau kaip kam patogiau. biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo norge: 05 lapkričio 2004 - 19:19

butinai reikes pabandyti ta pyraga thumbup.gif
Papildyta @ [mergetime]1099732896[/mergetime]
Norge, dar ir as klausimuka wink.gif
rasei : prieskoniu
tai kokius pati naudoji? na ,kad labiau atitiktu originalu recepta...?
Atsakyti
As dar gryztu prie svogunu tesloje.Gal i tesla reiketu ideti kelimo milteliu,o ar kiausinio baltymo nereikia.As meginau kepti kol karsti dar nieko bet kai atsalo tai susmuko ir vieni riebalai paliko.Bjauru i rankas paimti.Gal kazka ne taip padariau.
Atsakyti
QUOTE (Egidijos @ 2004 11 06, 18:47)
As dar gryztu prie svogunu tesloje.Gal i tesla reiketu ideti kelimo milteliu,o ar kiausinio baltymo nereikia.As meginau kepti kol karsti dar nieko bet kai atsalo tai susmuko ir vieni riebalai paliko.Bjauru i rankas paimti.Gal kazka ne taip padariau.

kazka matyt tikrai ne taip g.gif as pati vakar dariau. liux gavosi. vyras net papriekaistavo,kad per mazai padariau rolleyes.gif zinai, pagalvojau gal tu per skysta padarei tesla? ji tokia klampi klampi gaunasi... kartais po to,kai pavilgau tesloje,dar apvolioju dziuveseliuose, taip vyrui labiau patinka.is tiesu labai skanu, bet tada man rieboka kazkaip... o man skaniausi tik tesloje. visai visai neriebus, ir pakankamai tvirti, ziedelis grazus islieka...

o jei vis del to,dar kada bandysi-pilk maziau alaus gal. rasiau ,kad reikia apie puodelio, tai pilk kokia 3/4 sakyciau. (as mazdaug is akies jau zinau kiek reikia).
Atsakyti
QUOTE (une @ 2004 11 06, 11:19)
butinai reikes pabandyti ta pyraga thumbup.gif
Papildyta @ [mergetime]1099732896[[b]*norge rgetime] [/b]
Norge, dar ir as klausimuka wink.gif
rasei : prieskoniu
tai kokius pati naudoji? na ,kad labiau atitiktu originalu recepta...?

Kai Kiš Loreną gamino mano draugai prancūzai, tai jie dėjo tik pipirų ir druskos, bet veiksmas vyko studentaujant, tai suprasi čia- ar ne iš "biednumo" tik tokie prieskoniai buvo rolleyes.gif . Tačiau ir tas svogūnų pyragas buvo puikus.

O aš labai mėgstu dėti kario- ir dėl skonio, ir dėl spalvos. Dar peletrūno, krapuku smulkių. Arba pipirų.

Žodžiu, pagal skonį. wink.gif
Atsakyti
QUOTE(norge @ 2004 11 05, 16:13)
Prancūziškas svogūnų pyragas, nuo kurio "alpsta" visa mano šeima  smile.gif :

Paruošiam tešlą: margarino 300-400 gr., grietinės stiklinę, pora kiaušinių, druskos ir miltų. Galima iš tų pačių produktų daryti kapotą, galima minkyti- kaip kam patinka. Galima kiek pakeisti recepto proporcijas- tiesiog su laiku atrandi savo mėgstamiausią nesaldžios trapios tešlos receptą smile.gif. Taigi, paruoštą tešlą dedi į šaldytuvą.

Tuo metu supjaustai daug svogūnų, na, kilogramą-pusantro. Pakepini keptuvėje ant trupučio sviesto ar aliejaus, kol gražiai pagels.

Imi rūkytos šoninės (o jei nemėgstat šoninės, tai kokio kumpio), supjaustot plonom juostelėm.

Tada skardą išklojate tešla, užlenkiate kraštus. Ant viršaus dedate svogūnus. Ant jų- šoninę. Šoninės tikrai nedaug, tik kur-nekur po juostelę uždėti.

Viską kepti orkaitėje gal pusvalandį.

Tada iš grietinėlės, poros-trejeto žalių kiaušinių, druskos, prieskonių padaryti makaliūzę (aš grietinėlę skiedžiu pienu, nes mes, atseit, riebiai nevalgom  smile.gif , bet pagal orginalų receptą- tik grietinėlė. Ją užpilti ant kepinio, skardą vėl dėti i orkaitę, kepti dar 10-15 min., kol masė sutirštėja ir gražiai apskrunda (galima su griliu pagreitint reikalą, jei yra tokia funkcija orkaitėje).

Mes šitą pyragą darome placiose neaukštose skardose, iškepęs jis būna gana plonas.

Laaaabai skanu. Ir neišsigąskit tu svogūnų gausybės. Pyragas tikrai puikaus skonio. thumbup.gif

Mane jį išmokė kepti bendramoksliai prancūzai, jis vadinasi "Kiš Loren" (aš, kaip "didi" prancūzų kalbos žinovė, nežinau, nei ką reiškia šis pavadinimas, nei kaip jis rašosi). Kažkada teko šio skanėsto ragauti ir Lietuvoje, Radisson'o  viešbučio restorane. Ten jis kepamas mažomis porcijomis, kaip krepšeliais, kokių 10 skersmens. Patiekiamas su šviežių daržovių salotomis. Ten labai skanus, bet namuose darytas jam nenusileidžia nė truputėlio.

Skanaus!

Nuostabu 4u.gif . Sykį per draugės gimtadienį mane vaišino tuo svogūnų pyragu user posted image . Labai patiko, bet nepaklausiau recepto g.gif . Dabar mokėsiu 4u.gif . AČIŪ drinks_cheers.gif .
Atsakyti