QUOTE(aurelijus69 @ 2009 07 05, 23:32)
kodėl manai,kad aš kažką įžeidžiau pasakydamas,kad gal būt nepakanka meilės? aš kalbu,kad medicininiai dalykai taip iškreipė sąmonę moterų (ir ne tik,kad nekiltų neteisingų minčių),kad moterys ryžtasi atsiduoti medikams į rankas neieškodamos visai kitų priežasčių. O apie priežastis aš minėjau.
Manes tikrai neizeidet, esu savikritiska ir visuomet analizuoju kitokia nuomone, taciau kodel Aurelijau esat toks isitikines, kad niekas neiesko tu priezasciu? Manau liktumet labai nustebes, jei zinotumet realia situacija
Is esmes sutinku su jusu mintimis, taciau manau, kad esat nupuoles i krastutinumus . Jei tik meile ir santykis su pasauliu absoliuciai absoliuciai viska lemtu, tai labai labai daug zmoniu butu nevaisingi. Vaiku susilaukia ir labai negatyvios sielos zmones, jauciantys dideli pykti ir pagieza pasauliui, vaikai uzgimsta po isprievartavimu, vaikai gimsta po aistringos nakties su meiluziu....ir t.t. ir pan...nemanau, kad tik meiles stoka ir narcisizmas padaro zmones nevaisingais. Manau, kad reikia ir priezasciu savyje ieskoti, ir gydytis, nes kitaip tai panasu i nora islosti milijona, nenusipirkus net loterijos bilieto.
Jei kam idomu imesiu paskaitineti straipsni apie meile, man jis patiko, ketinu ir Frommo knyga isigyti
"Daugeliui žmonių meilės problema, tai ne jų pačių gebėjimas mylėti, bet buvimas mylimu. Kitais žodžiais, vietoj to, kad mylėtų ir už tai jiems būtų atlyginta meile, jie daro viską, kad būtų mylimi. Vyrai stengiasi užtikrinti finansinį stabilumą, moterys - rūpinasi savo išvaizda. Bet meilė yra davimas, aktyvi veikla, o ne pasyvi būsena - gavimas. Duodamas žmogus patiria savo jėgą, gerovę, galią. Galėjimas, skirtingai nuo negalėjimo, džiugina, įkvėpia gyvybės:
davimas pats savaime yra džiaugsmas. Duodamas jis pažadina kitame asmenyje kažką, kas paskui atsispindi jame pačiame. Nuoširdžiai duodamas, jis neišvengiamai gauna ir pats. Davimas padaro davėju ir kitą žmogų, ir abu su džiaugsmu dalijasi tuo, ką pažadino gyvenimui. Meilės atveju tai reikštų: meilė yra jėga, kuri gimdo meilę; impotencija yra nepajėgumas pažadinti meilę. Davimą praradimu gali laikyti tik sumaterialėjęs žmogus, kuris į santykius žiūri mainų principų, t.y. jeigu aš tau duodu kažką, tikiuosi gauti atgal, o jeigu negaunu - jaučiuosi apgautas. Dėja, kapitalistinėje visuomėnėje tai giliai įsišaknijęs požiūris.
Kitos aktyvios veiklos per kurias pasireiškia meilė yra: 1) noras ir sugebėjimas pažinti kitą žmogų; 2) pagarba jam tokiam, koks jis yra; 3) sugebėjimas jį priimti ir siekimas kartu kūrybiškai tobulinti savo asmenybę; 4) atsakomybė už kitą žmogų.
Infantiliška meilė grindžiama principu: Aš myliu, nes esu mylimas. Brandi meilė vadovaujasi kitu principu: Aš esu mylimas, nes pats myliu. Nesubrendusi meilė teigia: Aš myliu tave, nes tu man esi reikalingas. Brandi meilė sako: Tu man esi reikalingas, nes aš myliu tave.
Vyrauja ir dar vienas klaidingas įsitikinimas apie meilę - jog meilė yra objekto, o ne sugebėjimo problema, t.y. radus tinkamą žmogų, mylėti nėra sunku: Tai galima palyginti su žmogumi, kuris norėdamas tapyti, nesimoko šio meno, o pareiškia ieškąs tinkamo objekto, - kai jį atras, tada puikiai tapys. Lyg priešindamas kapitalizmą ir Viktorijos laikus, Fromas mini santuokas, kurios būdavo sudaromos pagal išskaičiavimą - dabar gi viskas paremta pradine emocija - įsimylėjimu. Ir galima sutikti ar ne, dėl to ar meilė kaip funkcija ir Viktorijos laikai yra geras pavyzdys, bet aš pritariu dėl objekto. Ne kraštutiniu požiūriu, bet vis tiek
Dažnai naujai užsimezgusį ryšį žmogus tapatina su meile, bet tai tėra įsimylėjimas, euforijos būsena atsiradusi nugriuvus svetimumo sienoms tarp dviejų nepažįstamų žmonių. Deja, vėliau mes žengiame pro griuvusias sienas giliau ir atrandame žmogaus silpnąsias vietas, blogybes ir staiga meilė baigiasi. Tokiu atveju manoma, kad meilė išsisėmė, tad judama ieškoti naujo asmens ir tai gali trukti iki begalybės, jeigu manysime, jog meilė tai objektas, o ne funkcija - paties žmogaus valios pastangos kažką sukurti, padėti kitam tobulėti ir tobulėti pačiam. Tai nenutrūkstantis procesas: Yra tik vienas meilės buvimo įrodymas: santykių gilumas ir abiejų gyvybingumas.
Citata teksto pradžioje apie tai, jog meilė yra vienintelis sveikas ir patenkinamas atsakymas į žmogaus egzistencijos problemą - visa ko pradžia. Žmogus nuo neatmenamų laikų stengiasi įveikti atskirtumą, išsivaduoti iš vienatvės kalėjimo. Galutinis atsakymas, būdas - meilė. O pagrindinė meilės sąlyga - savo narcisizmo įveikimas: Narcisistinės orientacijos žmogui tikra yra tik tai, kas jo viduje; išorinio pasaulio reiškiniai patys savaime jam nerealūs ir išgyvenami tik tiek, kiek yra naudingi arba pavojingi. Narcisizmo priešingybė yra objektyvumas; tai gebėjimas matyti žmones ir daiktus, kokie jie yra, ir atskirti šį objektyvų vaizdą nuo to, kuris susiformuoja dėl subjektyvių troškimų ir baimių. Visos psichozės formos - tai visiškas nesugebėjimas vertinti objektyviai. Psichiškai nesveikam žmogui vienintelė realybė, kuri egzistuoja, tai realybė jo viduje, sąlygota jo būkštavimų ir norų. Išorinis pasaulis tampa jo vidinio pasaulio simboliu, jo kūriniu.
Meilė, tai nėra egoizmas: Brandi meilė - tai ryšys, kurio sąlyga yra asmenybės vientisumo, individualumo išsaugojimas.>
<Meilėje įmanomas paradoksas - du žmonės tampa viena, ir vis dėl to išlieka du. Bet tuo pačiu
Meilė nėra pirmiausia ryšys su tam tikru žmogumi; tai santykis, charakterio nuostata, lemianti žmogaus ryšį su visu pasauliu, o ne vien su meilės objektu. Jei asmuo myli tik vieną žmogų ir yra abejingas kitiems, tai ne meilė, o simbiozinis ryšys, arba praplėstas egoizmas.>
<Tai, kad meilė yra nuostata, susijusi ne su vienu žmogumi, o su visais, nereiškia, jog įvairūs meilės tipai nesiskiria priklausomai nuo objekto, kuris yra mylimas.
šioje vietoje E. Fromm kalba apie brolišką meilę, motinos meilę, erotinę meilę ir meilę Dievui. Bet čia aš sustoju - neturiu tikslo perpasakoti visą meilės meno istoriją. Juoba, tikėtina, kad kai kurie dalykai, jums atrodo svarbesni negu man ir atvirkščiai - kai kurie man svarbūs, jums visiškai nerūpi. Man Erich Fromm Meilės menas, tai lyg mažytė išminties knyga prie kurios kartais norisi sugrįžti vėl ir vėl. Jeigu beskaitydami čia esančias eilutes pajutote alkį - norą skaityti toliau, pasikvieskite likusias mintis į savo namus. Man jas smagiau laikyti rankoje, gražiai atspausdintas, bet
Jos visada guli ir čia. Laukia jūsų.
Nors sąmoningai kiekvienas bijo būti nemylimas, iš tikrųjų, dažniausiai pasąmonėje, pats bijo mylėti.
Mylėkite. Būkite mylimi. Būkit laimingi.."