Įkraunama...
Įkraunama...

Tu ar Jūs tėvams?

QUOTE(Inesute J @ 2006 12 18, 10:52)
Man tai yra juokingas klausimas. Jau ir taip savaime aišku, kad vaikas turėtų kreiptis tu, o čia su tais visais "JŪS" tai yra tik dėmesio reikalavimas ir nereikia čia daryti kažkokių nesamoningų cirkų.

Visiškai pritariu.

Kaip rašė Edelveis, kad jai būnant penkerių jos mama pereikalavo, kad ji į tėvus kreiptis JŪS...nu tikrai kažkos cirkas. Vadinasi yra taip - 5 metus vaikas mato, kad tėtis mamą vadina TU, mama tėtį vadina TU, ir pats vaikas išmoksta tėvus vadinti TU. O paskui tėveliai pareiškia "viskas taisyklės keičiasi, nebebus jokių TU, bus JŪS". Kitaip ir nepavadinsi, kaip dirbtiniu dėmesio reikalavimu...matyt, tėvams labai svarbi ta demonstruojama vaikų pagarba jiems, reikia gi parodyti pasauliui, savo inteligentiškai aplinkai, kaip mane vaikas gerbia..fui..bjauru...
Atsakyti
QUOTE(Magi @ 2006 12 18, 11:40)
Visiškai pritariu.

Kaip rašė Edelveis, kad jai būnant penkerių jos mama pereikalavo, kad ji į tėvus kreiptis JŪS...nu tikrai kažkos cirkas. Vadinasi yra taip - 5 metus vaikas mato, kad tėtis mamą vadina TU, mama tėtį vadina TU, ir pats vaikas išmoksta tėvus vadinti TU. O paskui tėveliai pareiškia "viskas taisyklės keičiasi, nebebus jokių TU, bus JŪS". Kitaip ir nepavadinsi, kaip dirbtiniu dėmesio reikalavimu...matyt, tėvams labai svarbi ta demonstruojama vaikų pagarba jiems, reikia gi parodyti pasauliui, savo inteligentiškai aplinkai, kaip mane vaikas gerbia..fui..bjauru...

drinks_cheers.gif Jei jau vaikas norės, tai pats vėliau ir vadins, o versti tikrai nereikia. Pagarbos tikrai tokiais būdais vaikas nepajaus
Atsakyti
QUOTE(Inesute J @ 2006 12 18, 10:52)
Man tai yra juokingas klausimas. Jau ir taip savaime aišku, kad vaikas turėtų kreiptis tu, o čia su tais visais "JŪS" tai yra tik dėmesio reikalavimas ir nereikia čia daryti kažkokių nesamoningų cirkų. Mano tėtis Erikučiui irgi sakė vadinti Jūs, pasakiau kad negirdėčiau tokių nesamonių, jei vaikas pats norės , tai galės vėliau vadinti, bet versti rikrai nereikia. Ir nereikia būti egoistais.

thumbup.gif
Papildyta:
QUOTE(Inesute J @ 2006 12 18, 11:57)
drinks_cheers.gif Jei jau vaikas norės, tai pats vėliau ir vadins, o versti tikrai nereikia. Pagarbos tikrai tokiais būdais vaikas nepajaus

nu tikrai thumbup.gif mūsų mintys sutampa biggrin.gif
Atsakyti
Aš pamenu, dar mokykloje, per etikos pamoką buvo diskusija šia tema. Ir etikos mokytoja išklausiusi visų mokinių pasisakymus šia tema pasakė, kad tai kiekvienos šeimos ir jos tradicijų, įpratimo reikalas, tačiau, tėvai yra patys artimiausi žmonės kiekvieno žmogaus gyvenime, ir į ka daugiau jei ne į tėvus galima kreiptis be jokių oficialumų? Į savo tėvus ir aš ir mano vyras kreipiamės tu, dukrytė į mus taip pat. Turiu vieną pusseserę, kuri į tėvus kreipiasi Jūs, gal tai sutapimas, bet jų santykiai tikrai šaltoki 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Inesute J @ 2006 12 18, 11:52)
Man tai yra juokingas klausimas. Jau ir taip savaime aišku, kad vaikas turėtų kreiptis tu, o čia su tais visais "JŪS" tai yra tik dėmesio reikalavimas ir nereikia čia daryti kažkokių nesamoningų cirkų. Mano tėtis Erikučiui irgi sakė vadinti Jūs, pasakiau kad negirdėčiau tokių nesamonių, jei vaikas pats norės , tai galės vėliau vadinti, bet versti rikrai nereikia. Ir nereikia būti egoistais.

???
Savaime aisku gali buti tik matematikoje. Ir tai tik tam tikrose ribose... Visa kita yra reliatyvu ir diskutuotina.
Yra dar tokia savoka, kaip vaiku auklejimas ir vidines kulturos ugdymas. Ne viskas gyvenime nuo noru priklauso. Ko vaikysteje neidesi, to jau niekados nebepridursi. Bet, zinoma, kai kitu nuomone tebera "cirkai" ir nesamones, o tiesa yra tik mano, ir kai supratimas apsiriboja savo nosies ribomis, tai nelabai belieka apie ka ir diskutuoti tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(mot99 @ 2006 12 21, 22:21)
???
Savaime aisku gali buti tik matematikoje. Ir tai tik tam tikrose ribose... Visa kita yra reliatyvu ir diskutuotina.
Yra dar tokia savoka, kaip vaiku auklejimas ir vidines kulturos ugdymas. Ne viskas gyvenime nuo noru priklauso. Ko vaikysteje neidesi, to jau niekados nebepridursi. Bet, zinoma, kai kitu nuomone tebera "cirkai" ir nesamones, o tiesa yra tik mano, ir kai supratimas apsiriboja savo nosies ribomis, tai nelabai belieka apie ka ir diskutuoti tongue.gif

Tai tu už ar prieš? kaip vadini savo tėvus? kaip į tave vaikai kreipiasi? g.gif
Atsakyti
as tik uz TU,nes jej sakyti tevams JUS ,tai toks jausmas lyg jie butu mane ivaikine,iskart salta pasidaro g.gif
Atsakyti
Mes pazinojome viena seima,kur vaikai i tevus kreipdavosi jus.mes su sese buvome mazos ir pamaneme,kad taip ir reikia kreiptis i tevus.Paklauseme mamos gal i ja ir tete kreiptis jus?mama labai supyko ir grieztai uzdraude biggrin.gif blush2.gif
Man taip pat graziai skamba tu,mamyte.nebutina sakyti jus,mamyte.Na,skamba kazkaip...atrodo,kad i sena bobute kreiptumeisi... biggrin.gif
Atsakyti
As uzaugau tarp senu zmoniu, nes augau pas mociute ir ipratau vadinti ja, teveli "jus", bet kad ir kaip stengiausi, man nepavyko sau isidiegti sakyti mamai "jus". Ir po siai dienai as ir laiskuose neveidmainiauju, o rasau is didziosios raides, t.y. gerbtinai, bet ne "jus", o "Tu". Atsimenu, a.a. mociute mane daug kartu gedino, akd negrazu skayti mamai "tu", bet as niekaip negalejau priprasti sakyti kitaip. Taip ir liko. As noreciau, kad mano vaikai i mane kreiptusi "tu", bet noreciau, kad i senesnius zmones uz save, ypatingai Lietuvoje, butinai sakytu "jus". Cia daugelis pasisakiusiuju labai akcentuoja santykiu kokybe, vartojant viena ar kita kreipini. Noriu pasakyti, kad mano atveju, as teveliui visada sakiau ir sakau "jus", nors mes esam milijona kartu artimesni, nei su mama, i kuria as krepiuosi "tu". Mano isitikinimu, kreipinio ir santykiu artimumas visiskai nesusije dalykai.
Atsakyti
QUOTE(#Mia# @ 2006 12 18, 10:19)
O kodel vaikas su tetom negali buti artimas?

Gali, bet tai priklauso nuo pačių tetų, kaip jos į tai reaguoja ir koks santykis tarp jų ir vaikų blush2.gif
Mano tetos - t.y. tėvelių seserys ir broliai yra jaunatviški todėl ir bendraudama kreipiuosi į juos tu, o kai buvau dar vaikas, tai sakydavau jūs, man negražu, kai mažas pyplys atsisuka ir vadina savo tetą vardu, na nors pridėtų žodelį teta.
Atsakyti
[quote=jolita.martyna,2006 12 13, 13:40]
[quote=Trepsė,2006 12 13, 07:43]
Pritariu. Man nesuprantamas tėvų noras, kad vaikai į juos „Jūs“ kreiptųsi... g.gif Kvepia menka tėvų savigarba ir tam tikrais kompleksais...
Na cia isvis fraze g.gif Apie kokius kompleksus ir nepagarba cia sneka ejo blink.gif blink.gif Kiek zinau Vilniuje,kai kuriose tikru inteligentu ir aukstuomenes zmoniu seimose,kaip tik vaikai iki siol dar kreipiasi jus,nes jaucia didziule pagarba savo seimai ir tevams.O ir tradicijos juk is kartos i karta perduodamos.Tai tik irodo,kad tiek ju tevai tiek dabartiniai vaikai ypatingai rodo pagarba savo seimai,tevams ir galu gale is kartos i kartas perduoda savo seimos tradicijas.
[/quote]

Ne žodelyje Jūs yra pagarba. Galima sakyti Jūs, bet negerbti. Galima sakyti tu, bet gerbti.
Atsakyti
Mano vaikas i mus kreipiasi TU,i kitus zmones Jus.Na pasitaiko zinoma visko,buna ir uzsimirsta ir paTUjina blush2.gif Del to tragedijos nedarom,tiesiog pataisom ir viskas buna tvarkoj ax.gif
Atsakyti