Įkraunama...
Įkraunama...

Tu ar Jūs tėvams?

Skaitau ir stebiuosi - kazkodel "Jus" daugumai asocijuojasi su atstumu tarp zmoniu g.gif Manau tai neturi nieko bandra. Gal galima butu pasakyti, kad tai kazkiek pasenusi kreipinio forma, na panasiai, kaip mes vaikysteje sakydavom "tamsta mokytoja", o dabar ir vardu mokytojas vadina ir kur toliau pasiuncia.... Bet santykiu saltumas cia ne prie ko. Yra tam tikra bendravimo kultura ir tiek. O mustis, bartis ar zudyti...... manau jei paziuretumet statistika tarp zmoniu, sakanciu "tu" galima butu rasti gerokai daugiau tevazudziu ir kt.
Ir dar. Senesniais laikais inteligentu seimose buvo iprasta sakyti Jus, o kur nors kaime vieni i kitus "tu" kreipdavosi. Kai kurie islaike tradicijas tiesiog nesusimastydami, kai kurie prisitaike prie aplinkos.
Ir beja, tam tikras atstumas tarp tevu ir vaiku vis tiek islieka. Svarbi vertybe yra grazus santykiai ir atvirumas, pasitikejimas vienas kitu, pagarba vienas kitam. Abipuse. O tai priklauso ne nuo zodziu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mot99: 06 gruodžio 2006 - 08:36
Pas mus seimoje i vyresnius kreipiamasi Jus ir taip as aukleju savo atzalas,i mane gali kreiptis TU,nes ir as i mama taip kreipiuosi,bet retai,kadangi kreipdamasi sakau Mamyte,Mamyt wub.gif o i senelius,tetas,dedes - JUS ir santykiai musu gimines yra labai silti wub.gif
Atsakyti
QUOTE(mot99 @ 2006 12 06, 10:34)
Skaitau ir stebiuosi - kazkodel "Jus" daugumai asocijuojasi su atstumu tarp zmoniu  g.gif  Manau tai neturi nieko bandra. Gal galima butu pasakyti, kad tai kazkiek pasenusi kreipinio forma, na panasiai, kaip mes vaikysteje sakydavom "tamsta mokytoja", o dabar ir vardu mokytojas vadina ir kur toliau pasiuncia.... Bet santykiu saltumas cia ne prie ko. Yra tam tikra bendravimo kultura ir tiek. O mustis, bartis ar zudyti...... manau jei paziuretumet statistika tarp zmoniu, sakanciu "tu" galima butu rasti gerokai daugiau tevazudziu ir kt.
Ir dar. Senesniais laikais inteligentu seimose buvo iprasta sakyti Jus, o kur nors kaime vieni i kitus "tu" kreipdavosi. Kai kurie islaike tradicijas tiesiog nesusimastydami, kai kurie prisitaike prie aplinkos.
Ir beja, tam tikras atstumas tarp tevu ir vaiku vis tiek islieka. Svarbi vertybe yra grazus santykiai ir atvirumas, pasitikejimas vienas kitu, pagarba vienas kitam. Abipuse. O tai priklauso ne nuo zodziu.

Labai graziai paaiskinta drinks_cheers.gif
Atsakyti
nu as manau kad vaikai turi kreiptis tiktai tu...tas JUS tai kazkaip labai toki atstuma sukuria tarp tevu ir vaiku unsure.gif
Atsakyti
Kreipimąsis į tėvus "JŪS" man turi neigiamą atspalvį, nes vaikystėje teko matyti, kaip pusseserių girtuoklis tėvas reikalaudavo savo dukrų jį gerbti ir mylėti, kreipiantis į jį "JŪS". Maža to, prasikaltusioms liepdavo atsiklaupus ant kelių prašyti atleidimo ir bučiuoti jam ranką blink.gif . Siaubūnas neraliuotas schmoll.gif .
Atsakyti
na man iš dalies gražu kai į tėvelius kreipiasi JŪS. Be pati taip negaliu ir savo vaikų to nemokau 4u.gif
Atsakyti
as pati i savo mociute ir kitus pagyvenusius zmones kreipiuosi Jus, man kazkaip kitaip liezuvis nesivercia... ax.gif gal auklejimas toks buvo... mirksiukas.gif nors savo vaiko vyresnius zmones vadinti Jus o ne Tu, kazkaip nemokinu... net nezinau kodel... anksciau atrode dar per mazas, kad suprastu kas ir kaip, o dabar net galvoju, kad liktu nesuprastas savo bendraamziu... verysad.gif juk nelabai gali isgirsti pypli, kuris sakytu Jus... g.gif
Atsakyti
QUOTE(jolančiukas @ 2006 12 09, 23:06)
na man iš dalies gražu kai į tėvelius kreipiasi JŪS. Be pati taip negaliu ir savo vaikų to nemokau 4u.gif

man vaikystėje mama pasakė, kad jau dabar su didelė(5 metai blink.gif ) - ir dabar turiu į abu tėvus kreiptis,,j ū s" blink.gif . man tai buvo šokas- siena liko iki šiol, o savo mergaitėm gyvenime neleisiu taip į mus kreiptis - vyras tokios pat nuomonės.
Atsakyti
Aš ir mano vyras į tėvus kreipiamės TU. Į tetas, močiutes ir kitus artimus vyresnius žmones - JŪS.
O kaip tie, kur vaikai kreipiasi jūs, vadinat viena kitą? Irgi "jūs" ar "tu"? Kažkaip pasidarė įdomu blush2.gif
Atsakyti
I tevus tiktai TU reikia kreiptis, jokiu budu ne JUS! JUS kreipinys toks saltas ir oficialus, o santykiai tarp vaiku ir tevu turi buti kaip geru draugu, silti ir neoficialus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(kristux007 @ 2006 08 06, 19:58)
Manau, kad neverta vaikui nuo mažens kalti į galvą to "jūs"  pagarbos tėvams šis sausas žodis nepridės.  g.gif

Pritariu. Man nesuprantamas tėvų noras, kad vaikai į juos „Jūs“ kreiptųsi... g.gif Kvepia menka tėvų savigarba ir tam tikrais kompleksais...

QUOTE(Atogrąža @ 2006 08 26, 04:47)
Turbūt ne vienam pažįstama situacija, kai net turėdami leidimą, negalime kažkuriam žmogui  pasakyti ,,tu" ir baigta, na tiesiog nepratelpa tas žodis. Ar ne todėl, kad tas žmogus dar nėra mums tiek artimas, kad galėtume su juo taip jaukiai, patogiai jaustis?

Tikrai pažįstama... Pvz., ne viena kolegė tiesiog „reikalauja“, kad sakyčiau „tu“, bet man niekaip liežuvis neapsiverčia, nors tu ką... Na, aš, pvz., savo tetoms ir dėdėms irgi negaliu „tu“ sakyti, o sesuo sako... Man irgi kaip ir norėtųsi, bet yra kažkokia riba ir tiek...

QUOTE(vėtrė @ 2006 11 30, 17:59)
Ir pas mus nebuvo jokių babų, griežtai liepdavo sakyti tik močiutė, nes, sakydavo, kad tik pas rusus babos yra (šiaip ji teisi), o pas mus - močiutė. Tarp kitko, mano mergaitės pirmas pats taisyklingiausias žodis buvo ištartas - močiutė smile.gif

Tai kuri čia dabar norėtų būti „baba“ vadinama? Gal ir yra manančių, jog čia nieko tokio, bet man tai nekaip skamba... Vyro sesers vaikai savo močiutę taip vadina. Na, nekaip atrodo... schmoll.gif
Žinau tik vieną tokį atvejį iš savo gyvenimiškos patirties — pati girdėjau, kai mano pažįstama į savo tėvelius „jūs“ kreipėsi. Tuomet man labai keistai nuskambėjo. Kai mamai papasakojau, ji atsakė, kad tikrai nenorėtų, jog į ją kreiptumėmės „jūs“... O dabar, paskaičius forumą, pasirodo, kad tai ne toks jau retas reiškinys pas mus... Na ką, mano supratimu, pagarba tėveliams ir be „jūs“ turėtų būti rodoma... Į senelius kreipiausi ir dabar į vieną likusią vyro močiutę bei mamą kreipiuosi „jūs“, kitaip neišeina... Man smagu, kai sesers vaikas man sako „tu“, o ne „jūs“ ir kreipiasi vardu. Tai tik parodo, kad aš jam — ne svetima...
smile.gif
Atsakyti
QUOTE(manekene @ 2006 12 12, 14:12)
I tevus tiktai TU reikia kreiptis, jokiu budu ne JUS! JUS kreipinys toks saltas ir oficialus, o santykiai tarp vaiku ir tevu turi buti kaip geru draugu, silti ir neoficialus  4u.gif

Bet kokie turi buti santykiai su TU, jei pakeitus viena kreipini jie pasikeicia. Mano santykiai su vaikais nesikeistu jei jie i mane kreiptusi tu, jus, mama, vardu ar dar ka nors sugalvotu (isskyrus kokius izeidziancius-cia apsidraudziu nuo komentaru - bet koookius?). Nes musu normalus santykiai, kuriu kreipinys nekeicia.
Atsakyti