Įkraunama...
Įkraunama...

Tu ar Jūs tėvams?

Aš irgi tik už "tu". Kažkokia nesąmonė, jei vaikas man sakytų "jūs, mamyte.....". Tikrai jaustųsi šaltumas, oficialumas. Juk mama, tėtis - patys artimiausi žmonės, patys saviausi žmonės, o "jūs" kreipiamės į tolimesnius, ne tokius artimus žodžius. Ir tikrai nereiškia, kad vaikas negerbia, jei nesako 'jūs". Bent jau man taip atrodo.
Atsakyti
Aš tik už TU,keistai atrodydavo bendraamžių santykiai su tėvais ,kai kreipdavosi JŪS blink.gif
Dar man labai nepriimtina,kai šeimoje rytais vaikai su tėvais turi pasisveikint, LABAS RYTAS g.gif schmoll.gif Mano vyro šeimoje taip buvo įprasta,dabar seneliai ir iš anūkų to reikalauja,jei pas juos nakvojam mastau.gif Man tai atrodo labai oficialu,sveikinamės tik su svetimais,o čia šeima,visi savi,artimi g.gif Kai nuvažiuojam į svečius,tai savaime suprantama,kad reikia pasisveikint,bet ryte pabundi ir vėl labas rytas rolleyes.gif Na,dar svečiai svečiais,bet jei vaikus taip auklėja,kad kiekvieną rytą labas rytas hihihi.gif
Atsakyti
kazkada girdejau drauge sake mamai jus siaubas blink.gif tai svetima, sakiau niekada taip nesakysiu ir vaikai taip nesakys schmoll.gif
Atsakyti
NIEKADA nevadianu JUS, nu jau taip svetima, kaip ir daugelis merginu sako, kazkaip per daug oficialu ir atkreipiau dmesi i visas kiek zinau seimu, kur tevai vadinami jus, tai santykliai neartimi is tikruju tik tiek, kad tevai ir vaikai o jokiu artimu pokalbiu nie]ko doh.gif
Atsakyti
O vienos mano pažįstamos mama reikalaudavo, kad dukra į ją kreiptusi "jūs mamyte" ir neduok dieve pasakydavo "mama" arba be "jūs" mamytei kildavo toks isterijos priepuolis kad dukrą bet kur apšaukdavo ir tokiais žodeliais išvadindavo kad oi oi oi . Na niekaip nesuprantu tokių dalykų. Aš į mamą kreipiuosi tu, o į patėvį Jūs, na neišeina kitaip blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(liututis @ 2007 11 29, 00:36)
Aš irgi tik už "tu". Kažkokia nesąmonė, jei vaikas man sakytų "jūs, mamyte.....". Tikrai jaustųsi šaltumas, oficialumas. Juk mama, tėtis - patys artimiausi žmonės, patys saviausi žmonės, o "jūs" kreipiamės į tolimesnius, ne tokius artimus žodžius. Ir tikrai nereiškia, kad vaikas negerbia, jei nesako 'jūs". Bent jau man taip atrodo.

drinks_cheers.gif tevu ir vaiku santykiai turi but artimi ir tikrai nereikia cia jokiu oficialumu, vat mes su vyru del to kariaujam, nes jo giminej priimta i vyresnius ir i tevus taip pat kreiptis :JŪS", man tai kazkaip dvelkia salciu, o man norisi kad musu santykiai su vaiku butu silti smile.gif
Atsakyti
Jetau, man "Jūs" tik svetimam žmogui yra sakoma, o kad tėvams... wink.gif
Atsakyti
Turbūt ne kaip jausčiausi jei mano dukrytė kreiptųsi JŪS į mane schmoll.gif . Aš pati išauklėta kreiptis i visus jūs, išskyrus savo tėvus, santykiai su mano mama yra ypač artimi, ji man tikra draugė, tai tikrai neįsivaizduoju kitokio kreipinio nei tu biggrin.gif taip pat ir savo vaikus auklėsiu, kas gali būti artimiau už tėvus, manyčiau niekas ir todel aš tik už TU 4u.gif
Atsakyti
Tikrai nemanau kad nuo to kaip tu kreipsiesi i tevus TU ar JUS nukentes santykiai su tevais ir kad kreipiantis i juo JUS butume svetimi. Nuo mazu dienu i savo tevus kreipiausi Jus ir tikrai su mama santykiai labai silti, ji mano labai gera darauge, guodeja, patareja ir t.t. Beja turiu devynmete dukra kuri mus tevus TUjina, taciau bendravimo siltais santykiais nepavadinsi. Niekada jai del TUjinimo priekaistu nereiskiau , is esmes nemanau kad yra labai didelis skirtumas kaip i juos kreipiesi. Ne vien zodeliai TU ar JUS daro santykius siltesnius ar saltesnius.
Atsakyti
Nors pati uzaugau tevus vadindama JUS-niekada neleisciau,kad mano vaikai i mane taip kreiptusi schmoll.gif schmoll.gif schmoll.gif schmoll.gif schmoll.gif
Atsakyti
Man kreipimasis Jus asocijuojasi su tuo, kad kreipiamasi ne i artima zmogu, todel tikrai nenoreciau, kad i mane taip kreiptusi mano vaikai ...
Atsakyti
Krepinis "Jus" yra mirštanti kalbos forma - jo vartojimas laikui bėgant nuolat mažeja. Jis jau prarado rodomos pagaros statusą kurį kažkada turėjo - dabar jis lieka tik oficialumo ženklu.

Mano vaikas ir mano draugams sako "tu" - ir nematau čia jokios tragedijos, nėra pas mos jokių "tetų" ir "dėdžių" nes dėdę jis turi vieną - čia mano brolis. Dabar visuomenėje yra priimtas neformalūs bendravimas, darbe dominuoja krepinys "tu", aš kai mokykloje dirbau su vaikais buvo apie 10 metų skirtumas, tai visus išmokinau sakyti man "tu" - kai kas bandė, bet greit praėjo. Pedagogai po to pradėjo man net pavydėti - sakė tu turi su jais kontaktą, o mes ne.

Savo laiku (prieš 12 metų) į mano tėvų kompanija atvažiavo draugai iš Izraelio, su mergaite gal 13 metų (čia maždaug atitinka mūsų 15-16) O ivrite nėra "jus" ir "tu" - ten tik "tu", kalba nenumato tokios konstrukcijos (kaip anglų) Ir ji visiems sakė "tu" ir niekas iš suaugusių nemirė iš tokios nepagarbos.

Vienas šventasis savo laiku pasakė, kad jeigu Dievui sakai "tu" tai kvaila žmogui sakyti "jus"
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vadimas: 21 gruodžio 2007 - 15:12