Įkraunama...
Įkraunama...

VARDAS: lietuviški prieš tarptautinius

Mano vardas lietuviškas, vaikui irgi išrinkau gryną lietuvišką, juk yra ir gražių lietuviškų vardų nebūtina visus vadint Jonais ar Petrais, ir kam vaikui tas įmantrus vardas, kaip pvz. Klaudijus, Kelvinas ar dar koks, nieko prieš neturiu tik man pačiai nėra gražu mirksiukas.gif
Atsakyti
Musu atveju tiko tik tarptautinis vardo variantas. Vaikas turi rusisko, lietuvisko ir prancuzisko kraujo, reikejo prie visu giminaiciu prisitaikyti biggrin.gif
Dukrytes vardas Katrina, suprantamas visiems.
Taip pat buvo svarbu, kad toks vardo rasymo variantas yra vardu zodyne, o ne paciu isgalvotas. Man atrodo, vardas turi dereti prie pavardes, tikiuosi mums tai pavyko bigsmile.gif

Atsakyti
Man lietuviskas vardas ir prie uzsienietiskos pavardes grazu ax.gif
As vaikams duociau tik lietuviskus vardus, gal kartais sugalvociau koki ir nebutinai ten jau grynai grynai, bet lietuvisko skambesio tai tikrai. Aisku, jeigu tarkim tureciau vyra uzsienieti, turbut reiktu deretis, bet vistiek bandyciau prastumt lietuviska biggrin.gif
Grazus man leituviski vardai ir pats skambesys nors tu ka.
O kad uzsienieciai neistaria tai mat tai problema, kai nori tai viska istaria. Man uzsienyje kaiptik visad dar smagiau, kad mano vardas pvz nelabai turi uzsienietisko atitikmens ir visiems yra negirdetas.
Atsakyti
taigi gyvenam LIETUVOJE ir saugokime savo likme ir teskime tradicijas!!! tegul ir po 50 metu musu vaikui atsidurus meksikoje jis aiskingamas savo vardo GINTARAS reiksme gales parodyti zemelapyje Gintaro sali!!!
Atsakyti
QUOTE(Carevna @ 2008 01 30, 22:41)
Mano vardas lietuviškas, vaikui irgi išrinkau gryną lietuvišką, juk yra ir gražių lietuviškų vardų nebūtina visus vadint Jonais ar Petrais, ir kam vaikui tas įmantrus vardas, kaip pvz. Klaudijus, Kelvinas ar dar koks, nieko prieš neturiu tik man pačiai nėra gražu  mirksiukas.gif

Na, nei Jonas, nei Petras nėra lietuviški vardai mirksiukas.gif
O šiaip man gražiausi yra lietuviški vardai, visada žinojau, kad savo vaikams duosiu tik lietuviškus vardus.
Atsakyti
QUOTE(jurg_ita @ 2008 12 13, 14:32)
Na, nei Jonas, nei Petras nėra lietuviški vardai  mirksiukas.gif
O šiaip man gražiausi yra lietuviški vardai, visada žinojau, kad savo vaikams duosiu tik lietuviškus vardus.

va va butent.kad mes pacios nezinom koks vardas yra lietuviskas,o koks ne 4u.gif
nes as irgi galvojau,kad Jonas, Petras lietuviski vardai ax.gif
Atsakyti
Lietuvoje gražu lietuviški vardai, bet gyvenant užsienyje mano nuomonė yra praktiška: vardas turi būti toks kad vietiniams nereikėtų liežuvio laužyti. Lietuviško vardo egzotiškumas išgaruoja labai greitai kai tenka savo vardą kam nors paraidžiui diktuoti ir vistiek neteisingai užrašo, kai visi jį tardami darko ir geriau jau vadina kokia nors jiems suprantama pravarde negu tikruoju vardu.

Lietuviškas šaknis galima saugoti ir be didžiulio kasdieninio nepatogumo dėl neištariamo vardo.
Atsakyti
QUOTE(Elemire @ 2008 12 15, 20:20)
Lietuvoje gražu lietuviški vardai, bet gyvenant užsienyje mano nuomonė yra praktiška: vardas turi būti toks kad vietiniams nereikėtų liežuvio laužyti. Lietuviško vardo egzotiškumas išgaruoja labai greitai kai tenka savo vardą kam nors paraidžiui diktuoti ir vistiek neteisingai užrašo, kai visi jį tardami darko ir geriau jau vadina kokia nors jiems suprantama pravarde negu tikruoju vardu.

Lietuviškas šaknis galima saugoti ir be didžiulio kasdieninio nepatogumo dėl neištariamo vardo.

Tik kažkodėl tie užsieniečiai visiškai nekompleksuoja, kad mes jų vardų neištariam, tai kodėl mes turėtumėm dėl to kompleksuot?
Suprantu kai vienas iš tėvų ne lietuvis ir tada renkamasi tarptautinis variantas, o komplekso "oi užsienyje nemoka vardo ištart" aš nesuprantu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Jazza @ 2008 12 13, 14:32)
Na, nei Jonas, nei Petras nėra lietuviški vardai  mirksiukas.gif

Gal ju kilme ir nelietuviska, bet sie vardai vistiek yra sulietuvinti, o kitaip butu Peter ir John ax.gif

QUOTE(Ramunytėė @ 2008 12 15, 21:46)
Tik kažkodėl tie užsieniečiai visiškai nekompleksuoja, kad mes jų vardų neištariam, tai kodėl mes turėtumėm dėl to kompleksuot?
Suprantu kai vienas iš tėvų ne lietuvis ir tada renkamasi tarptautinis variantas, o komplekso "oi užsienyje nemoka vardo ištart" aš nesuprantu 4u.gif

Na, va mano vyras ne lietuvis, bet kaip kazkas sake, bandysiu 'prastumt' lietuviska varda biggrin.gif ir man tikrai nerupi ar tie uzsienieciai istars ta varda ar ne, aisku nerinksiu paties sudetingiausio blush2.gif
Bet as pati tik uz lietuviskus ar sulietuvintus vardus drinks_cheers.gif man nesuprantama, kai zmones nori issizadeti lietuviskumo schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Ramunytėė @ 2008 12 15, 22:46)

drinks_cheers.gif
Atsakyti
nesuprantu tokios logikos, kad neduot vaikam LT vardų, nes užseniečiai neištars. O ten užsieny labai bijo, kad kokie lietuviai ar latviai jų vardų neištars? Ne. Tik va lietuviams tai kažkodėl aktulau - jau tiek nori prisitaikyt, išnykt ir prielipos bhūt, kad gink Dieva vaikų lietuviškais vardais tai jau tikrai nevadins.

Aš esu už lietuviškus vardus lietuvaičiams. Kitokių savo vaikam net nesvarsčiau. Kaip kirviu nukirtau - tik lietuviški. Ir viskas. Nepatinka, eikit kur karaliai pėsti vaikšto. Gerai man ir be iužsnietiškų vardų. Gali tie užseniečiai palaužy liežuvį, nenukris irnesakyk.gif
Atsakyti
QUOTE(Irina-i @ 2008 12 13, 17:58)
va va butent.kad mes pacios nezinom koks vardas yra lietuviskas,o koks ne  4u.gif
nes as irgi galvojau,kad Jonas, Petras lietuviski vardai  ax.gif

mes žinome nail.gif rekmenduoju K. Kuzavinio ir B. Savukyno Lietuvių vardų kilmės žodyną, ten visai neilgas įvadinis straipsnis yra. tikrai įdomus ir informatyvus mirksiukas.gif
Papildyta:
QUOTE(Isila @ 2008 12 16, 15:35)
nesuprantu tokios logikos, kad neduot vaikam LT vardų, nes užseniečiai neištars. O ten užsieny labai bijo, kad kokie lietuviai ar latviai jų vardų neištars? Ne. Tik va lietuviams tai kažkodėl aktulau - jau tiek nori prisitaikyt, išnykt ir prielipos bhūt, kad gink Dieva vaikų lietuviškais vardais tai jau tikrai nevadins.

drinks_cheers.gif kažkoks nepilnavertiškumo kompleksas...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo muminukas: 16 gruodžio 2008 - 17:44