Įkraunama...
Įkraunama...

Nuodėmė

QUOTE(Enija @ 2007 06 17, 18:34)
Įdomu yra su katalikų tikėjimo niuansais.
Tarkime jei žmogelis apsikrikštijo būdamas suaugęs, tai su krikštu jam nuplaunamos visos buvusios nuodėmės.

Taigi geriausia išeitis būtų tarsi tokia: nesikrikštiji iki suaugsi. Tada pagyveni su keliais žmonėmis ir kai jau nutari, kad va šitas tai jau tiks iki smerties, tada eini krikštijiesi, gauni atleidimą už gyvenimą be šliūbo, tada ženyjiesi ir nebeišdykauji, nesvetimmoteriauji. rolleyes.gif
Vis tik kalbant apie Mozės Dekalogą, reikia pripažinti, kad toji krikščionybės dalis yra atėjusi iš senojo testamento, t.y. perimta iš senojo žydų tikėjimo. Šiuolaikiniame pasaulyje santuoka iki gyvos galvos skamba labai neįtikėtinai ir gal net nepatraukliai. Jei du žmonės kankina vienas kitą, tai yra jų blogo pasirinkimo ar sprendimo pasekmė, o ne Dievo užkrautas kryžius, kurį aniedu turi nešt visą gyvenimą.

Zmogus ir turi krikstytis suauges, t.y. kai suvokia kam tai ir kokiu tikslu. Galvoti kad Dievas kvailas ir kad palauksiu patogaus momento krikstui yra juokinga lotuliukas.gif Dievas nesileidzia isjuokiamas mirksiukas.gif

Santuoka visada buvo labai atsakingas zingsnis ir zmones ji atliekantys turi prisiimti atsakomybe ne tik vienas pries kita, bet ir pries Dieva. Turi suvokt kad tai iki mirties ir kad visi rupesciai ir dziaugsmai guls ant dvieju peciu ne ant vieno. Visada lengviausia pasakyti mano vyras (ar zmona) geria, musa ir pan. Betgi taip nebuvo nuo pirmos santuokos dienos (o jei buvo tai kam reikejo zengt ta zingsni?), reiskia kad prie to prieita kartu, todel kartu ir reikia sprest sia problema. Visos problemos yra issprendziamos, ypac kai Dievas padeda smile.gif Kartais kryziaus nesimas ir yra Dievo valia tau.
O siuo metu populiarus pasiteisinimas kad siuolaikinis pasaulis netinka senajam seimos modeliui yra mazu maziausiai neteisingas. Pirma, jei taip manai nereikia eiti ir tuoktis i Baznycia, kam visi ten verziasi su vestuvemis, vaiko krikstynomis ir pan, jei tik kritikuoja, piktinasi senomis tradicijomis, laiko Dieva pasenusiu ir t.t.?
Antra, visos vertybes ir morales, atsakomybes suvokimas prasideda nuo seimos.

Idomus zmones siuo metu, Dievu netiki, arba tiki tik tiek kiek atrodo priimtina. Kritikuoja Dieva kad Jis matai neteisingai viska susake, atseit nenumate kad pasaulis tiek istvirks ateityje ir kad Jo istatymai labai trukdys.
Biblija tobula knyga, ir joje surasyta Dievo zinia yra kaip niekad aktuali siandien, kai pasaulis nebeturi moralinio pagrindo, kai smurtas, prievarta, ziaurumas tapo sio amziaus norma, Dievo meile yra ta uzuoveja i kuria miela sugryzt.
Atsakyti
QUOTE(sandle @ 2007 06 18, 08:53)

Santuoka visada buvo labai atsakingas zingsnis ir zmones ji atliekantys turi prisiimti atsakomybe ne tik vienas pries kita, bet ir pries Dieva. Turi suvokt kad tai iki mirties ir kad visi rupesciai ir dziaugsmai guls ant dvieju peciu ne ant vieno. Visada lengviausia pasakyti mano vyras (ar zmona) geria, musa ir pan. Betgi taip nebuvo nuo pirmos santuokos dienos (o jei buvo tai kam reikejo zengt ta zingsni?), reiskia kad prie to prieita kartu, todel kartu ir reikia sprest sia problema. Visos problemos yra issprendziamos, ypac kai Dievas padeda  smile.gif Kartais kryziaus nesimas ir yra Dievo valia tau.

O kodėl tu manai, kad prie to buvo prieita kartu? Galbūt vienas iš sutuoktinių labai norėjau gauti antrąjį už žmoną/vyrą ir iki vedybų tą ydą kruopščiai slėpė? O kadangi buvo draugauta dorai, be jokio pagyvenimo kartu iki vestuvių, tik romantiški susitikimai savaitgaliais su visais apšokinėjimo ritualais, tai galbūt antrasis sutuoktinis dėl savo jaunystės ir gyvenimiškos patirties stokos pamatė tą ydą per vėlai, kai šaukštai jau buvo po pietų. Ir tada suvokė, kad geriau mirs nei gyvens tokį gyvenimą. Tai kodėl ta bausmę už patirties neturėjimą ir nesugebėjimą įvertinti sutuoktinio savybių reikia nešti visą gyvenimą? Kaip kokiam žmogžudžiui recidyvistui.

Ir kaip vertinti tai, kad kol buvo gyvenama santuokoje - visiškai nesisekė, puolė ligos ir bėdos? O po skyrybų viskas atsistatė ir pradėjo sektis/ Būtent - savaime pradėjo sektis. Tai čia Dievo ar velnio pagalba?
Atsakyti
[quote=sandle,2007 06 18, 09:53]
Zmogus ir turi krikstytis suauges, t.y. kai suvokia kam tai ir kokiu tikslu. Galvoti kad Dievas kvailas ir kad palauksiu patogaus momento krikstui yra juokinga lotuliukas.gif Dievas nesileidzia isjuokiamas mirksiukas.gif

Sutinku vat cia su tavim visiskai drinks_cheers.gif nervina, kad kataliku kai ne kurie kunigai pristampuoja tu statistiniu katoliku doh.gif neisgelbes jie taip katalikybes nuo isnykimo.....
Atsakyti
O kam ją saugoti nuo išnykimo?
Atsakyti
QUOTE(vaižgantė @ 2007 06 18, 11:02)
O kam ją saugoti nuo išnykimo?

na, kad neisnyktu, yra kam ji reikalinga smile.gif nlb supratau klausimo is tikro g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Evelinushka: 18 birželio 2007 - 09:16
QUOTE(Evelinushka @ 2007 06 18, 10:11)
na, kad neisnyktu, yra kam ji reikalinga smile.gif nlb supratau klausimo is tikro g.gif

Jei ji reikalinga - ji ir neišnyks, todėl kam ją saugoti nuo išnykimo wink.gif ? O jei kažkoks reiškinys yra niekam nereikalingas, tai tada tuo labiau kam jį saugoti?

Manau, kad tokia būtų Vaižgantės klausimo esmė.
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė @ 2007 06 18, 12:08)
Jei ji reikalinga - ji ir neišnyks, todėl kam ją saugoti nuo išnykimo wink.gif ? O jei kažkoks reiškinys yra niekam nereikalingas, tai tada tuo labiau kam jį saugoti?

Manau, kad tokia būtų Vaižgantės klausimo esmė.

na labai aciu, kad paasikinai lotuliukas.gif ne tame mano klausimas, man neaisku, kokio ....... krikstijami visi is eiles ir viskas.jums tik cia visiems sudirbt zmogu rupi, pasirodyt labai protingais:) girdejau puse lupu kalbant, kad tokiu budu gelbeja kataliku populiacija, kas dar neaisku?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Evelinushka: 18 birželio 2007 - 11:11
QUOTE(Peliauckų Jadzė @ 2007 06 18, 09:04)
O kadangi buvo draugauta dorai, be jokio pagyvenimo kartu iki vestuvių, tik romantiški susitikimai savaitgaliais su visais apšokinėjimo ritualais, tai galbūt antrasis sutuoktinis dėl savo jaunystės ir gyvenimiškos patirties stokos pamatė tą ydą per vėlai, kai šaukštai jau buvo po pietų.

Tai arba susimeti, arba jau tik "apšokinėjimo ritualai"? Katalikų Bažnyčia (ir apskritai krikščionys) anaiptol nėra nei už vieną iš šių kraštutinumų. Bažnyčia kaip tik pabrėžia atsakingumą renkantis tą vienintelį žmogų visam gyvenimui. Ji visiškai neprieštarauja (greičiau skatina), kad sužadėtiniai kartu jau būtų matę ir šilto, ir šalto. Nereikia susikurti kažkokių rėmų ir aiškinti - štai kaip dorai jie gyveno. Ne dorai, nes nepakankamai stengėsi vienas kitą pažinti, nematė reikalo dalintis tuo, kuo gyvena, iki santuokos. Savo ausimis iš vieno kunigo esu girdėjusi - Bažnyčia nedraudžia net gyventi po vienu stogu ar net miegoti kartu iki santuokos - ji draudžia tik nesantuokinius lytinius santykius. Draudžia vienintelį dalyką, bet kažkodėl tai išpučiama iki tiek, neva dori sužadėtiniai gali bendrauti vos ne tik per tėvų suruoštus šeimyninius pietus ir daugų daugiausiai akytėmis susimirksėti.
Atsakyti
QUOTE(_Smalsutė_ @ 2007 06 18, 12:46)
Tai arba susimeti, arba jau tik "apšokinėjimo ritualai"? Katalikų Bažnyčia (ir apskritai krikščionys) anaiptol nėra nei už vieną iš šių kraštutinumų. Bažnyčia kaip tik pabrėžia atsakingumą renkantis tą vienintelį žmogų visam gyvenimui. Ji visiškai neprieštarauja (greičiau skatina), kad sužadėtiniai kartu jau būtų matę ir šilto, ir šalto. Nereikia susikurti kažkokių rėmų ir aiškinti - štai kaip dorai jie gyveno. Ne dorai, nes nepakankamai stengėsi vienas kitą pažinti, nematė reikalo dalintis tuo, kuo gyvena, iki santuokos.  Savo ausimis iš vieno kunigo esu girdėjusi - Bažnyčia nedraudžia net gyventi po vienu stogu ar net miegoti kartu iki santuokos - ji draudžia tik nesantuokinius lytinius santykius. Draudžia vienintelį dalyką, bet kažkodėl tai išpučiama iki tiek, neva dori sužadėtiniai gali bendrauti vos ne tik per tėvų suruoštus šeimyninius pietus ir daugų daugiausiai akytėmis susimirksėti.

Matai, mano istorija apie žmonės, kurie "draugavo" gūdžiame sovietmetyje, kada jokio sekso nebuvo ir jokių gyvenimų susimetus juo labiau nebuvo. Tik tvarkingi atsilankymai pas panelės tėvus ant kviestinių pietų ir pan.
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė @ 2007 06 18, 12:53)
Matai, mano istorija apie žmonės, kurie "draugavo" gūdžiame sovietmetyje, kada jokio sekso nebuvo ir jokių gyvenimų susimetus juo labiau nebuvo. Tik tvarkingi atsilankymai pas panelės tėvus ant kviestinių pietų ir pan.

Mano tėvai draugavo gūdžiame sovietmetyje, bet tų pietų pas mano senelius nuvažiavo jau berods tik į vestuves pakviesti.
Atsakyti
QUOTE(_Smalsutė_ @ 2007 06 18, 13:16)
Mano tėvai draugavo gūdžiame sovietmetyje, bet tų pietų pas mano senelius nuvažiavo jau berods tik į vestuves pakviesti.

Kiekvienoj šeimoj savi įpročiai. Liberalumo lygis irgi skirtingas. Todėl nereikia įsivaizduoti, kad visi vienodai gyvena ir elgiasi wink.gif
Atsakyti
QUOTE(Evelinushka @ 2007 06 18, 11:09)
na labai aciu, kad paasikinai  lotuliukas.gif ne tame mano klausimas, man neaisku, kokio ....... krikstijami visi is eiles ir viskas.jums tik cia visiems sudirbt zmogu rupi, pasirodyt labai protingais:) girdejau puse lupu kalbant, kad tokiu budu gelbeja kataliku populiacija, kas dar neaisku?

O ko čia piktiniesi? Mano irgi visi vaikai krikštyti, bet ne tam, kad gelbėčiau katalikų populiaciją. Krikštas duoda dvasinę apsaugą, todėl aš pritariu tam, kad krikštijami vaikai ir kuo anksčiau.
Kristus gi nebuvo katalikas, bet krikštinosi, nes, matyt, kažkodėl to reikėjo...
Atsakyti