Įkraunama...
Įkraunama...

del vaiko prieziuros, nėštumo ir gimdymo atostogu

QUOTE (Nedurna @ 2004 02 16, 17:33)
Kadangi pati esu siose atostogose, galiu trumpai atsakyti:
gali imti dalimis -tai reiskia, kad grizus i darba, kai vaikui, pvz., vieneri su puse, po pusmecio gali apsigalvoti ir iseiti siu atostogu. Zodziu, jos gali buti pertraukiamos, kaip tu sakai.

jeigu taip, tai labai gerai, bet as pagalvojau, kad darbdaviui tai tokiu atveju nekas. Pvz dabar vietoje manes yra priimtas zmogus, as sakykim sugriztu, ta zmogu atleidzia, po pusmecio apsigalvoju, vel iseinu atostogu pusmeciui. Ka daryt darbdaviui?Vel ieskot zmogaus i mano vieta pusmeciui?? wink.gif Turbut jis manes pradetu neapkest, o grizus i darba pasistengtu, kad as ten nebedirbciau. g.gif
Atsakyti
Jo, Wili, tu teisi, bet cia jau kitas klausimas. Pagal galiojancius istatymus, darbdavys turetu isleisti wink.gif As pati nepasinaudojau tokia galimybe ( nes auginu vaika namie, dar negrizau), bet mano darbe koleges naudojosi tokia galimybe. Ir nepasakyciau, kad darbdavys kreivai ziurejo... Normaliai.
O del seneliu ir mociuciu, tai jie gali iseiti siu atostogu tuo atveju, jei yra faktiski vaiko globejai. Jei musu atveju, tai neimanoma, kad mes dirbtume, o musu vaikus priziuretu tokiu atostogu isejusi mociute.
Atsakyti
QUOTE (Nedurna @ 2004 02 16, 19:05)
O del seneliu ir mociuciu, tai jie gali iseiti siu atostogu tuo atveju, jei yra faktiski vaiko globejai. Jei musu atveju, tai neimanoma, kad mes dirbtume, o musu vaikus priziuretu tokiu atostogu isejusi mociute.

na as tai kazkur skaiciau, kad gali, bet nesigincysiu, gal teisininke atsakys wink.gif
Atsakyti
Deje darbdavio situacija nepavydetina. De sios priezasties jaunos moterys skundziasi, kad sunku susirasti darba, nes darbdaviai bijo, kad jos gimdys.
Realiai istatymas numato, kad darbo sutarties negalima nutraukti, taciau nemanau, kad jos nebutu galima toliau kaip terminuotos testi ir ne su konkreciu terminu, o su salyga, iki gris is vaiko auginimo atostogu.
Apskritai sis klausimas su terminuotomis sutartimis ir nesciomis labai diskusinis. As asmeniskai nepritariu tai nuomonei, kad turi buti sudaroma neterminuota sutartis. Del vienos priezasties. Tarkim imoneje yra direktorius ir buhaltere. Imone dideles veiklos nevykdo ir 2 zmones puikiai susitvarko. Jiems prireikia kokios specifines programos ir yra priimama programuotoja terminuotam laikui - iki sukurs imonei programa. Programa ji sukure, imonei nebereikalinga, taciau pateikia pazyma, kad nescia. Kodel imone turi neterminuotam laikui priimti nereikalinga zmogu?
Atsakyti
iki vaikui sueis 3 metai, istatyme nurodyti asmenys turi teise iseiti vaiko auginimo atostogu. Tai yra teise, o ne pareiga. Galima atostogu neimti, o reikalui esant paimti, Tarkim iki metu atostogas buvo paemusi mama, nuo metu atejo aukle. Ji buvo su vaiku 2 menesius. Tevai mato, kad vaikui su aukle blogai ir nusprendzia, kad mama dar pabus. Ji vel gali imti atostogas. Ir taip iki 3 metu. 3 metai duoti istatyme yra garantija, kad darbdavys neturi teises neisleisti vaiko auginimo atostigu, taciau tai nereiskia, kad privalu nedirbti. Tai tik teise nedirbti.
Tam, kad seneliai galetu naudotis tokiomis atostogomis, jie faktiskai turi auginti vaika. Tai reikia irodyti. Pastaruoju metu Lietuvoje tokiu pavyzdziu daug. Tevai uzsienyje uzdarbiauja, vaikai pas senelius Lietuvoje. Tokiu atveju jie faktiskai augina vaika. Jei vaikas gyvena su tevais, jiems neapribotos tevystes teises, tevai nera su negalia, kad patys negali pasirupinti vaiku, faktiskai auginanciais laikomi tevai.
Atsakyti
Aciu uz atsakymus, viskas aisku smile.gif
Atsakyti
Kartais taip idomu palieka, kokias lengvatas tureciau gauti? Kartais "prireikia" vakarais pasedeti, pvz. diskotekoj budeti iki 22-23 val., kartais savaitgaliais padirbti... Ar galiu laisvai atsisakyti?
Atsakyti
gali - vaika iki triju metu auginancios mamos negalima versti dirbti virsvalandziu arba nakti be jos sutikimo
Atsakyti
Be to, ka isvardino Silvute, dar gali darbdavio reikalauti, kad tau butu taikomas ne visas darbo dienos ar darbo savaites darbo laikas. TAi reiskia, kad vietoj 40 valandu per savaite, gali dirbti trumpesni laika (taip kaip susitarsi su darbdaviu), taciau ir mokes kaip uz trumpesni laika
Papildyta @ [mergetime]1077124337[/mergetime]
biggrin.gif Ingaja, musu vaikai kaip ir "dvynukai" smile.gif
Atsakyti
Tikrai ta pacia diena ir tais paciais metais gime smile.gif faina... as labai noredavau (ypac vaikysteje) pazinoti zmogu, kuris ta pacia diena ir tais paciais metais keip ir as gimes, o va savo vaikiuko jau zinau smile.gif
Atsakyti
Sveikos,

mano situacija tokia. Esu priimta dirbti vietoj darbuotojos, kuri išėjo vaiko priežiūros atostogų, tam laikui, kol ji grįš į darbą. Jai nespėjus grįžti, aš ėmiau ir pastojau. Aš tarsi neturiu savarankiškos darbo vietos, todėl man jos ir neišsaugos? Kaip čia yra?

Ačiū už atsakymą.

P. S. dėl kitko. Nuo kovo mėnesio pašalpa, kuri buvo mokama pirmaisiais kūdikio metais, iš 60 proc. tapo 70 proc.
Atsakyti
Pateik pazyma darbdaviui biggrin.gif man linksma pasidare. Vaisinga gi darbo vieta pasitaike tongue.gif Kol tu nescia taves negali atleisti. Kitaip tariant perziurek atsakymus, kuriuos jau rasiau Nigritai, jie tau tinka
Papildyta @ [mergetime]1077196023[/mergetime]
P.s sioje situacijoje liudna yra darbdavio padetis dry.gif
Atsakyti