Įkraunama...
Įkraunama...

del vaiko prieziuros, nėštumo ir gimdymo atostogu

2 metu pakanka, tik butina kazkur dirbti, kad is kazkokio darbo iseitum atostogauti. Jei zmogus bedarbis, stazas nesvarbu, nes jis ir taip "atostogauja". Kvaila, bet tokie musu istatymai
Atsakyti
QUOTE (Silvute @ 2004 02 06, 21:10)
Nigrita, o dvieju metu darbo stazo pakanka gauti pasalpai is sodros

Dėkui labai už palaikymą ir patarimus wink.gif
Atsakyti
nigrita, tikiuosi informuosi kaip sekasi su darbdaviu biggrin.gif
Atsakyti
Norėjau sužinoti, ar įstatymai numato, per kiek laiko nuo nėštumo pradžios nėščioji privalo (neprivalo) pateikti pažymą apie nėštumą darbdaviui? Ar egzistuoja kokie nors terminai?
Atsakyti
Termino per kiek laiko pranesti nera. Yra tik ribojimas darbdaviui, kad nuo tos dienos, kai jam pateikta pazyma apie nestuma, jis negali atleisti is darbo. Kadangi rasei, kad sutartis terminuota, tai pazyma reikia pateikti iki termino pasibaigimo
Atsakyti
QUOTE (Viktorija Civilyte - Gyliene @ 2004 02 10, 14:19)
Termino per kiek laiko pranesti nera. Yra tik ribojimas darbdaviui, kad nuo tos dienos, kai jam pateikta pazyma apie nestuma, jis negali atleisti is darbo. Kadangi rasei, kad sutartis terminuota, tai pazyma reikia pateikti iki termino pasibaigimo

Ačiū, Viktorija. Dar kartą!
Atsakyti
Sveika, Viktorija,

Šiandien turėsiu progą susėsti prie vieno stalo su darbdaviu, kitais viršininkais ir advokatais, bus bandomas spręsti mano ir dar poros kolegų įdarbinimo klausimas. Lyg ir nusimato, kad darbo bus, tik nežinia, kokiu būdu mus įdarbins. Kadangi tiesioginė sutartis pastoviam darbui su mumis nebus sudaryta pagal kompanijos politiką (50% visų darbuotojų VISAD turi būti kontraktiniai), o terminuotos sutarties dar kartą (jau 3ią kartą) pagal LR įstatymus negali (turėtumėm tapti pastovūs), tai mes būsim samdomi per kitą kompaniją, t.y. įdarbinti kt. įmonėj ir persamdyti arba kursim savo UAB ir teisksim jiems savo paslaugas per tą nuosavą UAB (ko gero, prašysim antro varianto).
Tai va, vėl turiu klausimų:
1) Jei šita kompanija su mūsų nauju UAB sudarys sutartį, kad mes atliktume tą darbą, kurį darėmė iki šiol, ar tai reikš, kad pats UAB ir jo valdytojai turės rūpintis mano soc. išmokom, ta prasme aš ten pati kažkaip kažkokiu būdu turėsiu tvarkytis su ta savo nėštumo pažyma ir nešt į kokias nors valst. institucijas?
2) Ar vis dėl to naudotis šiandienos proga ir prie advokatų bei kitų žmogelių viršininkui tą pažymą kažkaip įteikti (kol mano esamasis kontraktas nesibaigė, nes po to gali būti, kad to UAB įkūrimas užsitęs, ir aš sėdėsiu be darbo)?
3) Prašau dar kartą tiksliai paaiškink, kur tiksliai man reikėtų, kad viršininkas pasirašytų tą pažymą gavęs? Ar ant tos originalios pažymos, o paskui man padarytų (aš pasidaryčiau) jos kopiją? Kitavertus (jei taiop atsitiktų), ar reikia to parašo, jei aplink bus bent 5 liudininkai, kad jis tą pažymą gavo?
4) Gal kur nors internete (LRS puslapyje) galima rasti kokį įstatymėlį apie išmokas nėščiosioms? Norėtųsi daugiau sužinoti kiek jų, kurį laiką ir kokiu būdu jos mokamos.

Vėl būčiau labai dėkinga už bet kokį patarimą. Jau turbut imu nusibosti su savo klausimais smile.gif , bet man tai tikrai svarbu.
Atsakyti
Nigrita,

labai mazai dabar turiu laiko plestis, nes lekiu i teisma, vakare paaiskinsiu placiau tavo klausimus. As asmeniskai pateikciau pazyma darbdaviui dabar be jokiu UAB.
Sorry, veliau parasysiu kodel.
Atsakyti
OK. Ir aš taip planavau. Ačiū ir už tiek. Šiaip ar taip, man šito atsakymo ir reikėjo labiausiai. biggrin.gif Jei turėsi laikelio, tai brūkštelk, ką manai, apie visa kita. Geros tau dienelės, produktyvaus darbelio wink.gif Iki.
Atsakyti
apie ismokas nesciajai - cia jei turi omeny visas dekretines ir vaiko gimimo pasalpas - gali pasiskaityti sodroje. Ten gan aiskiai viskas isaiskinta.
Atsakyti
Tai va, Viktorija, situacija atsiprašant š.. sad.gif , vakar nuotaika buvo apskritai žiauri ir nepavydėtina, bet, iš tikro, to ir buvo galima tikėtis. Vienintelis variantas, kurį pasiūlė darbdavio advokatai buvo kontraktas darbams pabaigti pusei metų neva su tais pačiais pinigais ir pan. Pranešiau visiems apie savo padėtį ir paprašiau tų advokatų dar kartą visiems patikslinti, ar tikrai yra taip, kaip tu sakei (įstatymai globoja nėščias ir sutarties darbdavys negali nutraukti...) ir paklausiau darbdavio atstovės (kuri jau senokai įrodė, kad yra ž..ė), kokia jų kaip darbdavių pozicija šiuo klausimu (nes praėjusiam susitikime advokatai išsisukinėjo ir sakė, kad darbo kodeksas neišbaigtas, ir kad tokias situacijas svarsto įmonės vadovai, tuomet priima kažkokį sprendimą). Taigi jie visi (kadangi advokatai įmonės vadovų pusėj) pasakė, kad bus elgiamasi pagal įstatymus. Tuomet pasakiau, kad turiu tą pažymą, kurią norėčiau įteikti įmonės vadovui ir gauti jo parašą, patvirtinantį, kad jis tą pažymą gavo. Piktoji moteriškė (ji mūsų ko. l. įtakinga) pasakė, kad turiu tą pažymą registruoti pas sekretorę bendra tvarka ir kad niekas niekur man nepasirašinės sad.gif Taigi, supratau, kad reikalas žlugęs, ir kad ta pažyma tikrai neatsiras ten kur reikia arba netyčia neužsiregistruos jokiame įmonės žinyne... ir teks man ją siųsti registruotame laiške (bent jau būsiu tikra ir turėsiu dokumentą iš pašto, sakantį, kad ją išsiunčiau). Be viso to, piktoji moteriškė po akimirkos pridūrė: ''Nepergyvenk, nėštumas laikina padėtis ir ji kada nors baigsis...''
Taigi, ar pasirašysiu 6 mėn kontraktą su nauja įmone ir per ją teiksiu savo paslaugas senajai ar liksiu senoj ilgiau kaip 1 mėn po nėštumo gimdymo atostogų niekur neišbūsiu. Vienoje baigsis mano kontraktas, o kitoje po visų gimdymų manimi tą pačią dieną atsikradtys... sad.gif
Nežinau, ar dar galėtum ką patarti... Gerai, kad visa šita diskusija vyko anglų kalba, bent galėjau parodyti, ką tikrai išmanau. Šlykščiausia, kai advokatai drasko akis. Viskas prasideda sakiniu: We are the lawyers and we know what is the bes legal way... o po to skiedžia, kad mūsų kontraktai baigiasi ir mes neturim kur trauktis, o jie kaip įmonę (greičiau jos vadovus) aptarnaujantys asmenys išrinko patį geriausią ir optimaliausią variantą savo klientui. Jie keletą kartų pabrėžė, kad jū klientai yra įmonė. Po to, staiga situaqcija apsiverčia ir jie pradeda skiesti, kad jie neva išrinko ir mums geriausią variantą. Nebeiškenčiau ir sukritikavau, kad jie patys prieštarauja savo žodžiams, nes patys teigė, kad ne mes, o įmonė yra jų klientas. Jis tuomet prarado savitvardą ir labai nemandagiai atkrito: ''I don't interrup you when you speak''. Aš pasakiau ''Sorry'' ir leidau jam nusišnekėti toliau.
Vėliau mano netiesioginis viršininkas iš Vokietijos, kuris vienintelis mus palaiko ir norėjo išspręsti situaciją mūsų naudai (bet yra pernelyg geras, kad su juo skaitytųsi Lietuvoj dirbantys vadovai) sakė, kad didžiuojasi manimi ir savo darbuotojais, kurie parodo, kad yra ne iš kelmo spirti. Tai va... su visa pagieža liko bent pasitenkinimas savimi, kad prigavau juos ''ant žodžių'' (kam advokatui meluoti, jei jis ima ir išsiduoda, kad meluoja? žioplys!).
Taigi, daug prirašiau... Jei vis dar turėsi minčių, kaip galima pagerinti mano situaciją parašyk...
Ir kol kas paskutinis svarbus klausimas: Jei pažymą gauna dabartinės įmonės vadovas, ar reikia išsiimti dar vieną pažymą ir nešti naujos įmonės vadovui, ar Sodra bus informuota iš pirmojo apie mano nėštumą? Jau nieko nebežinau ir nežinau ar noriu gilintis. Jei parašysi, būsiu tau tikrai be galo dėkinga.
Atsakyti
Persiskaičiau, kiek prirašiau, bet labai tingiu taisyti klaidas smile.gif Taip susinervinus rašiau, kad pusę raidžių praleidau... Tai nekreipk dėmesio.
Atsakyti