Įkraunama...
Įkraunama...

del vaiko prieziuros, nėštumo ir gimdymo atostogu

Nu tai kad tave gales taleisti tik pasibaigus nestumo ir gimdymo, vaiko auginimo iki 1m ir vaiko auginimo iki 3m. atostogoms (bent man taip atrodo), tai tau vistiek geriau apsimoka islaikyti darbo vieta, o nenutraukus darbo sutarties lengviau ieskotis kito darbo ( gal ir mazas argumentas, bet juk lengviau ieskotis "geresnio" darbo, negu bet kokio).
Atsakyti
O ko tu nenori pazymos registruoti bendra tvarka? Sau pasidarai kopija, sekretore deda antspauda "gauta......." ir jau ju problemos kur ta pazyma paklius.
Atsakyti
QUOTE (mingaude @ 2004 02 12, 09:19)
Nu tai kad tave gales taleisti tik pasibaigus nestumo ir gimdymo, vaiko auginimo iki 1m ir vaiko auginimo iki 3m. atostogoms (bent man taip atrodo), tai tau vistiek geriau apsimoka islaikyti darbo vieta, o nenutraukus darbo sutarties lengviau ieskotis kito darbo ( gal ir mazas argumentas, bet juk lengviau ieskotis "geresnio" darbo, negu bet kokio).

Atleis mane iš karto po gimdymo atostogų praėjus 1 mėn (pagal LR įst.) ir neabejoju, kad sudarydama jiems problemų, tikrai nepagerinsiu santykių ir darbo sąlygų. Dabar man jau galutinai pasiūlytas legalus 10mėn kontraktas toj pačioj įmonėj per kitą įmonę (čia teisinės subtilybės, be jų nė iš vietos), pagal tos kitos įmonės kontraktą gausiu apie 40% didesnį atlyginimą plus bonus už praeitus 2003 darbo metus, taigi taip man bus geriau. Kadangi visa kompanija restruktūrizuojasi ir turės visus atleist, steigtis iš naujo ir vėl kurtis, taip būsiu užtikrintesnė. Vis tik 10mėn su pakeltu atlyginimu (nes mane paaukština pareigose) daug geriau nei įtampa dėl teisinių kliūčių (susijusių su darbovietės teisiniu statusu) darbdaviui mane įdarbinti tiesiogiai, senasis atlyginimas ir atleidimas, jei teisingai susiskaičiuoju už 6mėn. O ir šiaip man tos atostogos mažai rūpi, nes dirbsiu, kol galėsiu ir po to, iš karto kai galėsiu. Man daug svarbiau darbo išlaikymas. O šiuo atveju tik šis variantas įmanomas, nes vėliau po restuktūrizacijos, kai mano darbovietė įgys ne atstovybės o įmonės statusą, visai realu, kad viskas susitvarkys ir jei bus tos veiklos, kurią darau (tai priklauso nuo vadovų pasauliniu mąstu), bus sudarytos galimybės grįžti. Aišku, gali taip ir nenutikti. Bet aš tikrai viską apsvarsčiau ir pasirinkau tai, kas geriausia man ir mano šeimai.
Atsakyti
QUOTE (nigrita @ 2004 02 12, 08:58)
Ir kol kas paskutinis svarbus klausimas: Jei pažymą gauna dabartinės įmonės vadovas, ar reikia išsiimti dar vieną pažymą ir nešti naujos įmonės vadovui, ar Sodra bus informuota iš pirmojo apie mano nėštumą? Jau nieko nebežinau

Viktorija, ar galėtum paaiškinti dėl tos pažymos.
Atsakyti
1) del pazymos. Nereikia darbdavio sieti su konkreciu asmeniu. Tai nereiskia, jog direktorius. Darbdavys yra imone. Pateik ta pazyma sekretorei, o ant tavo kopijos, tegu ji uzraso, kad gavo ir data. Pateik kuo greiciau, nes nuo vakar yra zinoma tavo padetis. Pasitaiko, kad buna atbuline data suraso papeikimus ir del to paskubek, kad netycia neatleistu uz kokius pazeidimus.
2) Taves nuo pateikimo negali atleisti dar 1 menesi po nestumo ir gimdymo atostogu. Taciau, kai tu gausi nedarbingumo lapeli, jame bus nurodyta data iki kada tau atostogos. Tai dar menuo po tos datos tau garantuotas, jei nieko nedarysi. Bet...... tu rasysi prasyma (ji reikia surasyti dar galiojant nedarbingumui) isleisti tave vaiko auginimo atostogom iki 1 arba 3 metu (pradzioj siulyciau rasyti iki 1, po to galesi prasitesti) Neisleisti darbdavys negali, taigi 3 metus tu turi.
3) del UAB. Jei jus steigsites UAB, kuris teiks tavo imonei paslaugas drisciau paabejoti tokiais klausimai:
1) kas atlygins steigimo islaidas
2) ar garantuotos, kad gausit uzsakymus
3) pacios turesite tvarkyti buhalterija, visus imones dokumentus (sutartys ir t.t.)
4) ar garantuotos, kad gaunamu uzsakymu (jei ju bus) pakaks atlyginimams, mokesciams ir t.t.

Ivertinus tavo padeti siulau nesimetyti. Visgi tavim atsikratyti jie negali. Pasigimdzius veliau iseisi vaiko auginimo, o kai matysi, kad jau nori pradeti dirbti, pasiieskosi kitos darbovietes. UAB valdymas be patirties, pakankamo kapitalo nera jau toks paprastas. Visgi reikia daug ka ismanyti + kaip as sakau, reikia tureti verslininko gyslele. Gana jau tu pokstu kai UAB buvo steigiami porai menesiu, o po to bankrotai.
Is kart po gimdymo tau bus kompensuojama 100 procentu atlyginimas (skaiciuojant nuo uzpraeito ketvircio pajamu), kai baigsis dekretas (70 dienu po gimdymo), t.y. nuo tos dienos kaip baigsis nedarbingumo lapelis, iseisi vaiko auginimo atostogu ir gausi 60 procentu dabartinio atlyginimo.
Dar del darbo vietos keitimo. Dabar tu zinai, kokia tavo alga, o ka zinai, kokia bus kitame darbe, jei ji mazes, tai atsilieps 60 procentu paskaiciavimui. Nes einant vaiko auginimo atostogu vel ima uzpraeita ketvirti. Jei tavo paraso duomenys teisingi, tai tau sis periodas bus svarbus.
O jei apsispresi pakeisti darboviete (turiu omeni dabartini tavo darbdavio pasiulyma), tai tik su viena salyga. Pirmiausia pasirasai nauja darbo sutarti (be bandomojo laikotarpio), o tik tada kai isigalios nauja sutartis, nutrauki senaja, kad nepapultum, jog is vieno darbo savo noru iseini, o i kita apsigalvoja ir taves nescios nepriima.
O be to yra dar toks dalykas kaip perkelimas i kita darbo vieta. Darbdaviai tarpusavyje susitaria, kad vienas "perduoda", kitas priima, o tu tam pritari. Tokiu atveju tau formintusi ne atleidimas ir priemimas, o perkelimas.
Ir dar del advokatu. Kad ir kaip graudu butu, taciau su advokatais taisykle tokia: kas pinigus moka, to duda duduoji.
Cia konferencijoj as atsakau i pacios uzduotus klausimus, taciau, jei mane samdytu tavo darbdavys, be abejo galvociau kaip issukti darbdavi ir bandyciau psichologiskai spausti tave. Toks musu gyvenimas ir realybe. Todel labai ant ju nepyk smile.gif Gal ne tokie jie ir blogi, tik dirba savo darba
Atsakyti
Joks UAB steigiamas nebus dėl vienos priežasties: viskas kas nuo mūsų priklauso galim padaryti per mėnesį, bet kadangi sutartis tarp uab būtų pasirašoma ne su LT atstovybe bet su centriniu ofisu NY, tai užtruktų mažiausiai 3 mėn.

Kitas paaiškinimas: aš nekeičiu darbo vietos ir pobūdžio, dirbsiu ten pat. Tik pati darbo sutartis bus sudaroma per kitą jau egistuojančią įmonę, taigi viskas OK.

Vaiko atostogų tikrai neplanuoju, tikrai nemanau, kad sėdėsiu namuose, išlaikoma valstybės ir vyro. Jei viskas gerai, ruošiuosi dirbti, jei ne čia, tai kitur. Jei bus pinigėlių, manau, susirasiu auklę ir viskas bus thumbup.gif

Kol kas lekiu į paskaitas. Iki.
Atsakyti
Pasakysiu nuosirdziai, nelabai man suprantamas tavo paaiskinimas

>Kitas paaiškinimas: aš nekeičiu darbo vietos ir pobūdžio, dirbsiu ten pat. Tik pati >darbo sutartis bus sudaroma per kitą jau egistuojančią įmonę, taigi viskas OK.

Jei bus sudaroma darbo sutartis per kita imone, tai ir keisis darbo vieta. Man atrodo kiek supaprastintai supranti savoka darbo vieta. Tai ne vieta kur stovi tavo darbo stalas, o tai tam tikra imone (UAB PETRAS, ar UAB Jonas), jei keiciasi imone, vadinasi keiciasi ir darbo vieta, o stalas gali likti toje pat vietoje biggrin.gif



Atsakyti
Viktorija, o gal galetum man paaiskint is darbdavio puses, kaip reiktu elgtis tokiu atveju. Sutartis terminuota, darbo pobudis - terminuotas, darbuotoja pateikia pazyma apie nestuma. Sutarties padaryti neterminuota darbdavys nesuinteresuotas (pvz. nera nuolatinio darbo tam darbuotojui, kaip daznai buna). Ka realiai daryt? Pratest sutarti ir moket alga? Bet jeigu darbo nera? Leist nedirbt ir vis tiek moket alga? Aisku, algos sumazint irgi negalima? g.gif
Atsakyti
Norejau paklausti del to darbo kodekso straipsnio apie Atostogos vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai:

1. Pagal šeimos pasirinkimą motinai (įmotei), tėvui (įtėviui), senelei, seneliui arba kitiems giminaičiams, faktiškai auginantiems vaiką, taip pat darbuotojui, paskirtam vaiko globėju, suteikiamos atostogos vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai. Atostogas galima imti visas iš karto arba dalimis. Darbuotojai, turintys teisę gauti šias atostogas, gali jas imti pakaitomis.

2. Per šį atostogų laikotarpį paliekama darbo vieta (pareigos), išskyrus atvejus, kai įmonė visiškai likviduojama.

Ka reiskia, kad galima imti dalimis? Ar galima grizus i darba (vaikui dar nesuejus 3m), padirbus sakykim kelis men. vel rasyti pareiskima vaiko prieziuros atostogoms?Ar tuo laikotarpiu, kol as dirbsiu butinai turi vaika priziureti asmuo turintis teise i tas atostogas (ne aukle, o pvz.tevas, mociute ir pan.), kitaip tariant gal tos atostogos turetu buti nepertraukiamos?

Turbut nelabai aiskiai cia suformulavau, bet tikiuosi suprasit smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Wili: 16 vasario 2004 - 17:28
Ir ko gi tu norejai paklausti, Wili?
Atsakyti
ranka nuslydo, tai temos pavadinimas gavosi doh.gif Nu bet as jau jo nebegaliu pakoreguot wink.gif
Atsakyti
Kadangi pati esu siose atostogose, galiu trumpai atsakyti:
gali imti dalimis -tai reiskia, kad grizus i darba, kai vaikui, pvz., vieneri su puse, po pusmecio gali apsigalvoti ir iseiti siu atostogu. Zodziu, jos gali buti pertraukiamos, kaip tu sakai.
Atsakyti