QUOTE(maliootka @ 2009 03 04, 22:56)
Oi, klausimu mes turim daug
Bet kai uzvaldo tas nelemtas nerimas, atrodo pamirsti visus patarimus ka ir kaip daryti. Kazkaip keista, logiskai juk suvoki kad nieko negali tau atsitikti ir zmones nesikandzioja, bet is kur viduje tokie baisus jausmai atsiranda? Ir kodel neiseina saves sukontroliuot? 

Aš norėčiau daugiau padiskutuoti apie tą savęs kontrolę

problema yra ta, kad bandydami sukontroliuoti natūralius procesus mes iš anksto pasmerkiame save parlaimėjimui. O juk pralaimėjimas po pralaimėjimo bet kuriam karžygiui ilgainiui atima ūpą kovoti

Tiesiog duosiu pavyzdį. Dabar duosiu jums instrukciją ir prašau jos laikytis

Prašau jūsų negalvoti apie rožinį dramblį.
Gal galiu paklausti apie ką pagalvojote?

99,9 procentams žmonių šioje situacijoje iškyla rožinio dramblio vaizdas. Kuo ilgiau aš jus skatinčiau "jokiu būdu negalvokite apie rožinį dramblį", tuo ryškesnis darytųsi vaizdas.
Taip jau veikia tos mūsų iki galo vis dar neperprastos smegenys. Tam, kad galėtų apsisaugoti nuo kažkokių dalykų, jos primiausiai turi aiškiai susiformuoti tų baisybių vaizdą, tada nuolat skanuoti aplinką ir žmogaus vidų, tų signalų ieškodamos. Nerimo atveju toks signalų ieškojimas lygiavertis pačių signalų sukėlimui.
Nerimas yra natūralus ir gyvybiškai svarbus jausmas. O drovumas - tai ne įrašas akmenyje, tai kintanti būsena, turinti visą kontinuumą - nuo miego, kai joks drovumas neegzistuoja, viename gale, iki visiško sustingimo socialinėje situacijoje, kitame. Ir niekas nėra nuo jo apsaugotas (na, gal per stipriai pasakiau, egzistuoja psichopatai, kuriems kitų žmonių nuomonės ir poreikiai nerūpi, bet tai jau būtų absoliuti socialinę fobiją turinčių žmonių priešingybė

Žmonės, patiriantys didelių sunkumų socialinėse situacijose, linkę skirti kur kas daugiau dėmesio savo vidiniams potyriams, mintims ir pastangoms sukontroliuoti savo fizines reakcijas ir yra linkę aplinkiniams priskirti labai kritišką mąstymą. Vietoj to, kad prieš sakydami kalba ir pastebėję, kad dreba rankos pagalvotų: "bliamba, net nepagalvojau anksčiau, kad man šis pasirodymas toks svarbus" ir nepaisytų nerimo simptomų, tiesiog sutelktų dėmesį į veiksmą, šie žmonės susiduria su grandinine reakcija: "visi pamatys kaip dreba mano rankos", "jie pagalvos, kad aš nežinau pats apie ką šneku", "jie pasibjaurės mano drebančiu balsu" ir .t.t.
Bet tai tik dalis socialinės fobijos veikimo mechanizmo. Tyrimai parodė, kad beveik visų socialinių fobijų atveju egzistuoja žmogaus praeityje kažkokia traumuojanti socialinė situacija (pvz. pasityčiojo bendraklasiai, pasmerkė tėvai ir t.t.), kurioje tada užplūdę jausmai ir mintys visu savo svoriu užgriūna žmogų, kai tik jam tenka vėl susidurti su kažkuo išskirtinesniu žmonių bendravimo srityje. Kuo ilgiau problema nėra tvarkoma, tuo platesnis gali tapti nerimą keliančių situacijų spektras.
oi, atrodo išsiplėčiau labai

Vis dar galvojate apie rožinį dramblį?