Nesuprantu, kodėl nė vieno skrydžio neapturėjau be turbulencijos arba oro blaškos zonų

. Leidžiantis teko gerokai pasipurtyti, tad nuotraukos nelabai kokios, o vaizdai nuostabūs. Pro čirškantį braškantį traškantį garsiakalbį pilotas praneša, kad už kelių minučių nusileisim, Romoje 9 laipsniai šilumos. Įlipus į autobusą, kuris veža link išėjimo, įsijungiu telefoną ir randu daug mamos žinučių, kurgi aš dingau ir kas man atsitiko, lėktuvas juk prieš valandą turėjo nusileisti.... Ech, Italijoje gi valandos skirtumas, mama nepagalvojo apie tai? Skubu jai atrašyt. Oro uostas didelis. Kol susirandu išėjimą į traukinių stotį, praeina nemažai laiko.
Bilietas iki pagrindinės Romos stoties Termini 11 eurų. Brangu, kaip už pusvalanduką kelionės. Bet greita ir patogu. Traukinys erdvus ir patogus. Vienas vagonas pilnas indų, kitas kiniečių... Jie man kažkaip baugiai atrodo, tai prisėdu prie italų

. Vos pradėjus važiuoti, visiškai nepažįstami italai pamažu pradeda bendrauti, o kelionės pabaigoje netgi juokauti, ir skardus ilgaplaukio italo bei prunkščiančių iš jo juokelių moteryčių juokas nuaidi per visą vagoną. O indai sėdi tyliai, zuikiu važiuoja, dairosi į visas puses...
Pro langą užmatau labai įdomių pavadinimų, štai antai kartingai pavadinti PISTA KARTA

Atvažiuojame į stotį. Išlipu ir einu link išėjimo. Pirmas įspūdis apie Romą buvo labai blogas. Pagalvojau ir kurių velnių aš čia trenkiausi?
Štai kairėje sėdi čigonė ir kabina visus už kojų, prašo išmaldos. Dešinėje groja juodaodžiai ir limpa prašydami pinigų. Priešais mane eina kažkoks nelabai sveikas aplinkos tvarkytojas ir baksnoja į šoną su šluota visiems. Taiiiip...... Duok, Dieve, laimingai pargrįžt namo

. Stoties dydis neapsakomas, einu aplink ir ieškau pagrindinio išėjimo, nuo kurio ir pažymėta mano kelionės link viešbučio pradžia.
Artimieji rašinėja žinutes, klausia, ar jau radau viešbutį. O paieškos man nesisekė

. Gatvelės siauros, labai lengva pasiklysti. Žmonės, kurių klausiau pagalbos, arba nekreipdavo į mane dėmesio, arba pasakydavo, kad jie ne romiečiai.... Sunki pradžia, sunki. Galiausiai suradau kažkokį kitą viešbutį, nuėjau ir paklausiau kelio. Registratūros darbuotojas maloniai ir aiškiai papasakojo kelią iki jų konkurentų viešbučio

Ačiū jam labai, viešbutį radau tuoj pat. Užsiregistravus jame ir išsiaiškinus kortele užrakinamų ir atrakinamų durų ypatumus, išsiruošiau į miestą. Recepsionistas davė gerą žemėlapį, paaiškino, kaip nueiti iki artimiausios metro stotelės. Norėjau dar šiandien suspėti užlipti į Šv. Petro bazilikos kupolą.... Jau buvo gerokai po 16h, Lietuvoje tamsu, o Romoje saulė pradeda leistis.

Žengiu gatve su žemėlapiu rankose, fotografuoju ir grožiuosi. Viešbutyje prisakė ieškoti didelės raudonos raidės M, kur ir bus laiptai į metro, bet kaip nerandu aš nieko, išskyrus didelę geltoną M (McDonalds), taip nerandu. Klausiu žmonių, o jie nieko nežino. Bet nieko, vargais negalais randu. Metro randasi tiesiai po Piazza di Republica aikšte. Keletas minučių bilietų automato perpratimui, keletas bilieto paymėjimui, ir aš jau leidžiuosi ilgiausiu ir stačiausiu eskalatoriumi, kokiu tik teko matyti.

Atvažiuoja metro. Pirmasis mano gyvenime važiavimas juo

Atvažiuoju labai greitai ir lipu lauk stotelėje Ottaviano. Kairėje jau matau Šv Petro bazilikos aikštės statulas, tad link jų ir pajudu. O aikštės groooožis... Viskas taip matyta, taip matyta, bet kartu ir nepažįstama

Stojuosi į eilę bazilikos vidun įeit. Daiktus peršviečia, kaip oro uoste, įeinu į vidų ir pamatau nerealų grožį, tačiau nė viena nuotrauka neišeina, kadangi pernelyg tamsu. Na nieko, svarbu pamačiau ir pabuvojau viduje

Išeinu ir ieškau įėjimo į bazilikos kupolą.... Ten, kur atsiveria nuostabus vaizdas. Deja deja, vienas apsauginis pasako ateiti pirmadienį, kadangi darbo laikas baigėsi

Gaila. Nepabūvojau viršuje, nepamačiau to išgirto grožio..... Bet gerai, kad paskubėjau atvykti ir apsilankiau bent jau bazilikos viduje, kitaip būčiau nepešęs nieko