Įkraunama...
Įkraunama...

Nedarbingumo pažymėjimas, ligos pašalpa

13 straipsnis. Ligos pašalpos mokėjimas atostogų metu

1. Jeigu apdraustojo asmens laikinasis nedarbingumas dėl ligos arba traumos atsirado to asmens mokamų kasmetinių atostogų metu arba šių atostogų metu apdraustasis asmuo gydosi sveikatos priežiūros įstaigoje, teikiančioje ortopedines ir (ar) protezavimo paslaugas, ligos pašalpa mokama šio įstatymo 9 ir 12 straipsniuose nustatyta tvarka.

2. Jeigu apdraustojo asmens laikinasis nedarbingumas dėl šio įstatymo 5 straipsnio 2 dalyje nurodytų priežasčių atsirado to asmens nemokamų atostogų metu arba jeigu apdraustasis asmuo nušalintas nuo darbo be teisės gauti darbo užmokestį, ligos pašalpa pradedama mokėti šio įstatymo 9–12 straipsniuose nustatyta tvarka nuo tos dienos, kurią apdraustasis asmuo turėjo pradėti dirbti. Tokia pat tvarka pašalpa mokama, jeigu apdraustasis asmuo nušalinamas nuo darbo ligos metu.

Šiam straipsnyje nenumatyta, kad ligos pašalpą mokės mokamų kasmetinių atostogų metu.
Atsakyti
QUOTE(Kostina @ 2007 08 06, 06:49)
13 straipsnis. Ligos pašalpos mokėjimas atostogų metu

1. Jeigu apdraustojo asmens laikinasis nedarbingumas dėl ligos arba traumos atsirado to asmens mokamų kasmetinių atostogų metu arba šių atostogų metu apdraustasis asmuo gydosi sveikatos priežiūros įstaigoje, teikiančioje ortopedines ir (ar) protezavimo paslaugas, ligos pašalpa mokama šio įstatymo 9 ir 12 straipsniuose nustatyta tvarka.

Šiam straipsnyje nenumatyta, kad ligos pašalpą mokės mokamų kasmetinių atostogų metu.

Nu tai gi aiškiai parašyta, kad asmens laikinasis nedarbingumas dėl ligos arba traumos atsirado to asmens mokamų kasmetinių atostogų metu kad ligos pašalpa mokama šio įstatymo 9 ir 12 straipsniuose nustatyta tvarka.

O tuose straispniuose aprašyta nuo kada mokama ir kiek mokama pašalpa, pavyzdžiui paimkime 10 str.
10 straipsnis. Ligos pašalpos sergančiam šeimos nariui slaugyti mokėjimo trukmė

1. Kai apdraustasis asmuo slaugo sergantį šeimos narį, pašalpa iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų pradedama mokėti nuo pirmosios slaugymo dienos ir mokama ne ilgiau kaip 7 kalendorines dienas.

2. Turinčiam teisę gauti ligos pašalpą šio įstatymo 8 straipsnyje nustatyta tvarka šeimos nariui, globėjui, slaugančiam sergantį iki keturiolikos metų vaiką, pašalpa iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų pradedama mokėti nuo pirmosios slaugymo dienos ir mokama ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų.

3. Turinčiam teisę gauti ligos pašalpą šio įstatymo 8 straipsnyje nustatyta tvarka šeimos nariui ar globėjui, slaugančiam stacionare sergantį iki septynerių metų vaiką, taip pat šeimos nariui, globėjui ar rūpintojui, slaugančiam stacionare ar medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo įstaigoje vaiką iki aštuoniolikos metų, sergantį sunkiomis ligomis, kurių sąrašą tvirtina sveikatos apsaugos ir socialinės apsaugos ir darbo ministrai, pašalpa iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų pradedama mokėti nuo pirmosios slaugymo dienos ir mokama visą reikalingą slaugymo laikotarpį, bet ne ilgiau kaip 120 dienų per kalendorinius metus.

Tai aiškiai parašyta 1-uoju atveju pašalpą mokės nuo pirmos ligos dienos, bet tik 7 dienas, jeigu slaugai vaiką iki 14 metų - pašalpą mokės tik 14 dienų, 3ju atveju -120 dienų.
Atsakyti
vat būtent , 9 ir 12 straipsniuose, o 10 straipsnis nepaminėtas smile.gif

Atsakyti
Sveiki.
Norėjau sužintoti tokį dalyką:
Šiandien man pratęsė nedarbingumo lapelį ir išdavė kitą lapą (tęsinį), nes pirmasis jau pripildytas. Žinau, kad darbovietėje atsižymėjus, galiu nešti jį į Sodrą. Dabar man rūpi toks klausimas - ar apsimoka man jį nešti ar palaukti, kol visiškai uždarys biuletenį (du, tris lapus iškart)? Ar gaučiau vienodai pinigėlių, jei neščiau po vieną lapą, ar visus iš kart? Nežinau, ar aiškiai parašiau blush2.gif Dėkoju už ats 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Basanoškė @ 2007 08 23, 16:20)
Sveiki.
Norėjau sužintoti tokį dalyką:
Šiandien man pratęsė nedarbingumo lapelį ir išdavė kitą lapą (tęsinį), nes pirmasis jau pripildytas. Žinau, kad darbovietėje atsižymėjus, galiu nešti jį į Sodrą. Dabar man rūpi toks klausimas - ar apsimoka man jį nešti ar palaukti, kol visiškai uždarys biuletenį (du, tris lapus iškart)? Ar gaučiau vienodai pinigėlių, jei neščiau po vieną lapą, ar visus iš kart? Nežinau, ar aiškiai parašiau blush2.gif Dėkoju už ats 4u.gif

Ar nešit po vieną, ar kartu, vistiek bendroje sumoje gausite tiek pat rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Gitulia_Fai @ 2007 08 23, 18:24)
Ar nešit po vieną, ar kartu, vistiek bendroje sumoje gausite tiek pat  rolleyes.gif

Aišku. Ačiū už atsakymą 4u.gif
Atsakyti
Kaip sodra apmoka biuletenį, jei dirbi dviejuose darbuose? Jei reikiamą ketvirtį dirbau tik vienoje darbovietėje... Jei darbas slenkančiu grafiku po 4 dienas kiekvienoje darbovietėje. Ar gaunasi tas pats kaip ir sirgtum dirbdamas vienoje įm.?
Atsakyti
Prašau pagalbos 4u.gif
1. Kas apmoka nedarbingumo pažymėjimą, ar sodra, ar darbdavys? Kiek procentų?
2. Jei aš esu nėščia, ir esu biuletenyje paskutinį mėnesį prieš dekretines, galimas daiktas, kad jis tesis iki jų. Ar man apsimoka finansiškai užfiksuoti biuletenį? (tikiuos aiškiai parašiau, na, ar nesumažės man pajamų vidurkis vaiko priežiūros atostogų pinigėlių? )
Papildyta:
QUOTE(AsJa @ 2007 04 13, 23:10)
Sodra moka pašalpas pagal užpraeito kalendorinio ketvirčio pajamas.
Kompensuojamasis uždarbis nustatomas pagal užpraeito kalendorinio ketvirčio, buvusio prieš laikinojo nedarbingumo nustatymo mėnesį, asmens draudžiamąsias pajamas.
O jei pradejau sirgt vieną ketvirti, o pabaigsiu kitą? Iš kurio skaičiuosis? (jei pvz rugseji pradejau sirgt, spali baigiu? ) 4u.gif
Atsakyti
Ir dar. Biuletenis prasideda 09.09, o į dekretą spalį. Man vaiko priežiūros pinigėliai skaičiuojasi iš trečio ketvirčio, t.y. liepa-rugpjūtis-rugsėjis. Jei pristatome sodrai biuletenį, tai kaip ji skaičiuos man vaiko priežiūros pinigėlius? Ar iki 09 dienos skaičiuos atlyginimo pinigėlius, o po to biuletenio (kaip supratau skaičiuodama, kad 85%)?
Vis neapsisprendžiu ar sodrai pateikt ta nedarbingumą ar ne, kai jis baigsis, nes nenoriu kad sumažėtų vaiko priežiūros pinigėliai...
Atsakyti
QUOTE(ooo @ 2007 01 17, 15:20)
ligos pašalpa mokama iš Sodros biudžeto lėšų 85 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio, kuris maksimalus  - einamųjų metų draudžiamųjų pajamų, galiojančių laikinojo nedarbingumo nustatymo dieną, 5 dydžių suma.
Nuo 2006 m. liepos 1 d. patvirtintos 1 212 Lt dydžio einamųjų metų draudžiamosios pajamos.
taigi 1212*5 (ant popieriaus) yra lubos

Čia rimtai? blink.gif blink.gif tada jau viskas, nebereikia jokių atsakymų verysad.gif Na ir lubos doh.gif

Bet gal įmanoma tada bent nuo spalio menesio kazkaip fiksuot biuleteni, bet įtariu ne g.gif Nes jis kaip ir uzpildytas... Nebent uzdaryt ir vel atidaryt unsure.gif Kodėl noriu.Todėl, kad į dekretines spalio 24 dieną, o spalio pajamos man nereikšmingos gimdymo atostogų ir vaiko priežiūros pinigėliams. Tai bent gaučiau kazkiek nuo 10.01 iki 10.24 jei tęstusi tas biuletenis.
Atsakyti
QUOTE(Abo @ 2007 09 19, 19:58)
Prašau pagalbos  4u.gif
1.  Kas apmoka nedarbingumo pažymėjimą, ar sodra, ar darbdavys? Kiek procentų?
2. Jei aš esu nėščia, ir esu biuletenyje paskutinį mėnesį prieš dekretines, galimas daiktas, kad jis tesis iki jų. Ar man apsimoka finansiškai užfiksuoti biuletenį? (tikiuos aiškiai parašiau, na, ar nesumažės man pajamų vidurkis vaiko priežiūros atostogų pinigėlių? )
Papildyta:
O jei pradejau sirgt vieną ketvirti, o pabaigsiu kitą? Iš kurio skaičiuosis? (jei pvz rugseji pradejau sirgt, spali baigiu? )  4u.gif

Skaičiuoja nuo kada pradėta sirgti, nuo kada išrašytas nedrabingumo pažymėjimas.
Atsakyti
Sveiki,nežinau ar čia galiu paklaust bet daugiau niekur nesugalvojau to padaryt.Man neseniai diagnozavo stuburo išvaržą,būtina operuot,bet dėl šeimyninių aplinkybių laikinai atidėjau.Yra ir osteochondrozė.Neurochirurgas liepė nusipirkt korsetą,žinau jie nepigūs ir girdėjau jau ne iš vieno,kad jie kompensuojasi.Pasižiūrėjau įstatymus lyg ir priklausytų nes aš dar turiu antrą neįgalumo grupę pagal seną iš vaikystės visam laikui.Gal kas gali man pasakyt kaip yra su tais korsetais.Gyd net girdėt nenori sako ne ir viskas nes jie patys pardavinėja ligoninėje.
Atsakyti