Macarons burnoje tirpstantys, balti ar spalvingi baltyminiai prancūziški skanėstai su migdolais.
Ilgai dvejojau ar man juos bandyti kepti, nes girdėjau, kad daug kam jie nepavyksta.
Bet šiandien po pirmojo bandymo, galiu pasakyti, kad macarons nėra nieko labai sudėtingo

Atrodo visi iškilo. Visi turėjo tą vadinamą sijonėlį. Nėra, žinoma, tobuli, bet man gražūs ir skanūs

)
Išeiga iš vienos normos ~24 macarons (jau sulipdyti po 2 puseles), priklausomai kokio dydžio suformuojame sausainiukus.
100g kiaušinių baltymų kambario temperatūros (~3-4vnt)
50g cukraus
110g migdolų, sumaltų į miltus (aš maliau su luobele)
200g cukraus pudros
Gaminau iš 2 normų: vieną - su balta cukraus pudra, antrą - su šokolado skonio pudra.
Į virtuvinį kombainą suberiame migdolus ir smulkiname tol, kol riešutai primins miltus. Suberiame cukraus pudrą ir kombainą įjungiame dar porai minučių, kad pudra gerai susimaišytų su migdolais.
Gautą mišinį persijojame per sietelį.
Kiaušinių baltymai pas mane šaldytuve, atskirti nuo trynių, stovėjo kokias 7 paras. Prieš macarons kepimą, juos išėmiau iš šaldytuvo ir palikau kambario temperatūroje beveik parą.
Labai švariame dubenyje išplakame kiaušinių baltymus iki putų, nestustodami plakti, po truputį suberiame cukrų. Plakame tol, kol masė taps standi ir lygi, apie 6-8 min. Riešutus su cukraus pudra įmaišome į baltymų masę. Maišome silikonine mentele tešlą keldami nuo dubens dugno į viršų. Nemaišome itin ilgai - tirštumas turi būti toks, kad šaukšteliu įdėjus ją į lėkštutę lėtai slystų į šalis ir būsimo sausainuko viršus taptų lygus, be kauburėlių. Jei tirštumas netinka, trumpai pamaišome tešlą - ji paskystėja.
Paruoštą masę sukrečiame į konditerinį maišelį ir, ant kepimo popieriumi išklotų 2 kepimo skardų, išspaudžiame maždaug 3-4 cm skersmens rutuliukus (~40 - 48 vnt).
Tada pašlapintu vandenyje pirštu vos vos paplojame per kauburėlio viršų, kad gautųsi vienodo aukščio, apvalūs pinigėliai. Jei tešla išsilieja pati gražiai ir lygiai į šonus, palyginti pirštu nebūtina.
Abi skardas paliekame 30 min kambario temperatūroje apdžiūti. Dėl to macarons būna sausi, traškūs iš viršaus ir minkšti viduje.
Kepame tik po vieną skardą - 150*C laipsnių temperatūroje ~15 minučių.
Išimame skardą ir, šiek tiek pakėlę kepimo popieriaus kampą, įpilame pora šaukštų šalto vandens ant skardos, kad macarons gerai atliptų nuo kepimo popieriaus.
Po poros minučių išimame iš skardos sausainius su visu popieriumi ir atsargiai juos nuimame.
Sudedame ant grotelių, kad galutinai atvėstų.
Kol pyragaičiai vėsta pasigaminame savo mėgiamą kremą jiems sulipdyti.
Čia labai tiktų šokoladinis ganašas. Tik jį būtų geriau pasigaminti dieną prieš kepimą.
Ant atvėsusio macaron užtepame kremo ir priglaudžiame antrąjį macaron. Tegul kremas sustingsta.
Šį kartą aš lipdžiau tirpintu juodo šokolado kremu:
60g juodojo kartaus šokolado
1 a.š. sviesto
40 v.š. pieno
Kaitiname ant garų puodo nuolat maišant, kol šokoladas ištirps ir gausis vienalytė masė.
Kai masė atvėsta, po truputį tepame ant macarons.
Sulipdymui vietoj šokoladinės masės galima naudoti ir savo mėgiamą džemą: slyvų, abrikosų ar kitokį.
Skanaus!
P.S. Na, nežinau ar man labai puikiai gavosi tie vadinami 'macarons sijonėliai', bet kad panašu, tai tikrai. Pirmieji, daryti su balta cukraus pudra gavosi kiek aukštesni ir kietesni, standesni, matomai truputį per mažai permaišiau maltus migdolus su baltymais. na, o antrieji - su šokoladine pudra - tiesiog tik išdėliojus į skardą išsiliejo kaip ir priklauso, tai galvoju, kad ju konsistencija buvo tinkamesnė. O jau skooonisssss - dieviškasssss

Kitą kartą migdolus bandysiu nulupti, malti be luobelių, norėčiau išgauti tą pieno baltumą

nes dabar su luobele gavosi tokie vos kreminiai.
Būtų labai įdomu pabandyti išsikepti įvairių skonių ir spalvų macarons: pistacijų, braškių, avietinių, citrinų, kavos ar mėtų...
Papildyta:Perkopijavau teksta is blogo, gavosi per didelis romanas gal