Gal kam pravers daržovių sultinio receptas, ne kartais prisireikia kokiam patiekalui, o sintetinį kubelį, prifarširuotą konservantų, naudoti visiškai nesinori.
Daržovių sultinys2,5 l vandens
100 g kopūsto
100 g saliero stiebo arba gumbo
150 g morkų
2 lauro lapai
Petražolių ir krapų lapkočiai
Keli juodųjų ir kvepiančiųjų pipirų žirneliai
Šiek tiek druskos
Daržoves nuplauti, stambiai supjaustyti, sudėti į puodą kartu su prieskoniais, užpilti vandeniu ir virti mažiausiai 30 minučių. Sultinį nukošti ir naudoti pagal receptą kitam patiekalui ruošti.
O šiandien vakarienei valgiau labai skanius sumuštinius.
Sumuštiniai su keptais grybais, mocarela ir čiobreliais5 riekės ciabattos (aš naudojau paprastą baltą duoną)
1 skiltelė česnako
Aliejus
7-8 grybai
1 rutuliukas mocarelos
Žiupsnelis čiobrelių
Druskos, pipirų
Įkaitinti orkaitę iki 190 laipsnių. Grybus nuplauti, supjaustyti griežinėliais, išdėlioti kepimo skardoje, apibarstyti plėšytos mocarelos gabalėliais, pabarstyti čiobreliais, druska ir apšlakstyti aliejumi. Pašauti į orkaitę ir kepti apie 10 minučių tol kol sūris išsilydys ir apskrus, o iš grybų išsiskirs sultys.
Kol grybai kepa, į keptuvę įpilti šlakelį aliejaus ir apkepti duoną iš abiejų pusių, kol švelniai apskrus. Išėmus iš keptuvės, kiekvieną riekelę įtrinti česnako skiltele.
Dėti iškepusius grybus ant duonos riekelių. Aplieti kiekvieną ant skardos likusiomis išsiskyrusiomis sultimis (kurių pas mane nebuvo, gal dėl to, kad naudojau pievagrybius...). Pabarstyti pipirais.
Neseniai valgiau pomidorų sriubą su ryžiais. Patiko.
Pomidorų sriuba su ryžiais3 vidutinio dydžio pomidorai
50 g ryžių
½ svogūno galvutės
Druska, juodieji malti pipirai
Malta aitrioji paprika (ar čili pipiras)
Bazilikas
Užkaisti pusę litro vandens. Jam užvirus, įberti druskos ir ryžius. Kol verda ryžiai, pomidorus nuplikyti verdančiu vandeniu ir nulupti odeles. Pomidorus supjaustyti kubeliais. Nuluptą svogūną supjaustyti gana smulkiai. Kai ryžiai suminkštėja, sudėti pomidorus ir svogūną. Viską virti kol pomidorai šiek tiek sutyžta ir sutirštėja sriuba. Pagardinti pipirais, aitriąja paprika ir bazilikais.
Prieš porą dienų išsikepiau labai skanius cukinijų kepsnelius.
Cukinijų kepsneliai1 cukinija
1 kiaušinis
1,5 puodelio miltų
1 didelis svogūnas
1 raudonoji paprika
1/3 puodelio smulkiai tarkuoto parmezano sūrio (naudojau lietuvišką variantą, "Džiugą")
2 šaukštai smulkintų petražolių
2 šaukštai aliejaus
Druska, juodieji pipirai
Džiūvėsėliai
Cukiniją sutarkuoti burokine tarka, pabarstyti druska, pipirais. Svogūną ir papriką smulkiai supjaustyti ir pakepti įkaitintame aliejuje kelias minutes, kol suminkštės. Sudėti į indą su cukinija. Ten pat suberti petražolės lapelius, sūrį, miltus, išplaktą kiaušinį ir gerai išmaišyti. Šlapiomis rankomis formuoti kepsnelius, apvolioti džiūvėsėliuose ir dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepti 15-20 min vidutinio karštumo orkaitėje (180C).
Šiaip pas mane patiekalų receptų prikaupta 30 puslapių Word'e, įdėjau tik keletą, kuriuos neseniai gaminausi ir jie man paliko gerą įspūdį.