Įkraunama...
Įkraunama...

1-1,5 metų vaiko kalbos raida

QUOTE(deliKate @ 2008 01 25, 21:02)
mano vaikas irgi pradejo vaikscioti nuo 8men ir keliu dienu-tai kas cia nuostabaus jau tokio kuom neimanoma patiketi g.gif as dar skiltyje "nuo 0-1m"rasiau apie tai(mazdaug 2006 07 08berods)..tiesiog vieni vaikai vystosi greiciau,kiti leciau vejasi,ir pastaruju mamos tiesiog neisivaizduoja,kad gali taip but blink.gif  bet zinau dar kelis tokius"stebuklus" biggrin.gif

........... blink.gif " kas cia nuostabaus " ? ! blink.gif
kai as prisimenu , ka mano maze 8men dare , tai man labai nuostabu mirksiukas.gif . Ji tik 7men pradejo pati sestis ax.gif , 8men-9men - normaliai vartytis , 9men -10men ropot ... ir tt smile.gif
Atsakyti
Aistutei dabar jau metai ir 7,5 mėn ir kalba labai daug, praktiškai susikalbam. ax.gif
Tik kai kuriuos žodelius sunku išsišifruot ką jie reiškia, kaip pvz. "liuka" doh.gif ir vienaip mąsčiau ir kitaip, ir tik vėliau ji pati parodė kas tie "liuka" - žaisliukai doh.gif Taip pat sunku buvo suprast ką reiškia "apetisė" - apelsinas...
Žodynėlis būtų apytikriai toks: mama, tetis, dedis (dėdė), teta, liali, diu (batai), kaka, liau (katė), au au, caca, baba, uosiau (bočius), asiau (ačiū), tiapu (eiti), tepu (tepti vaistukais kaklą), liuka (žaisliukai), gaidę (gaidys/višta), diūsi (prašo ką nors duoti), amam (valgyti), atiatia (gerti), di (saldainiai), gagu gagu (daug daug), nanaa (nai nai, kai maivos), tiutiū (kai žaidžiam slėpynių ir ji išlenda pasirodyt), papai, buba (bumba), tiaku (kai pakakoja), kaku ir pššš (kai kas nors įeina į tualetą), tia (čia), būū (karvė), ga ga ga (gulbės ir žąsys), pum pum (kamuolys), braaa (mašina, vežimas arba važiuoti), lepa (lempa), Aste-Aistė....... Daugmaž taip kalbamės wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sraige1: 30 sausio 2008 - 22:54
Maniškė pirmą žodį lelė pasakė 6 mėn. ir taip pradėjo kalbėti, kas mėnesį vis išmokdavo naujų žodžių, metų laiko jau mes su ja pilnai susišnekėdavom, pasakydavo ko nori, ką skauda. [/quote]

Vistik manau, kad su metų vaiku pilnai susišnekėti neįmanoma. Nebent jūsų princesė tikrai rekordininkė, jei tikrai taip yra, atsiprašau dėl ankstesnio savo komentaro. Nors vistiek tokiais dalykais netikiu, nebent savo ausimis išgirščiau smile.gif Būna, kad tėvai mato ir girdi, kai labai nori... mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(juraga @ 2008 02 03, 22:41)
Nors vistiek tokiais dalykais netikiu, nebent savo ausimis išgirščiau  smile.gif  Būna, kad tėvai mato ir girdi, kai labai nori...  mirksiukas.gif

Na maniškė 1.9mėn-aš su ja susikalbu thumbup.gif ,bet kiti tikrai nesuprastų schmoll.gif .Šiandien prasidarė spintą ir šaukia DŽIABA,DŽIABA,kas gali suprast,k,ad tai džemperis biggrin.gif ?Arba-MATYTE DEČIU(mamyte gerti),BODE(brolis),SESIS(senelis) doh.gif ,bet daug ir suprantamų-katyte,akute,gadys,muse,koja,duosia,mano,ku tu? ir dar daug....
Atsakyti
tuomet mano vaikas issigimes,jeigu pagrysti tuo,kad ropjo 3,5men atsisedo 4men ir savaites,vaikscioti pradejo 8men su virsum,bet iki siol nesuriazgia dvieju zodeliu(nebent auau niamnia,arba tete bum )o jam jau 2metai

taigi, mano padauziukas vos ne taip pat smile.gif Jis tik 9 men pradejo vaikscioti....bet izymus savo isdaigomis ir gyvsidabrio pravarde... biggrin.gif pirmas bet kur, tik ne ten kur mamytei noretusi.... blush2.gif juokaudama grumoju pirstu, greit jaunikaiti tau 2 metukai, turesi man pradeti kalbeti.... biggrin.gif o Jis ziuri i mane savo melynom akim ir juokiasi....na, nekalba ir vsk...o nekalba manau, kaip tam anekdote, nera reikalo....

ir jau lb tikiuosi ivyksiancio stebuklo, kad nuo 2 metuku prades kalbeti....ir jei jau taip ivyks, butinai parasysiu.... smile.gif

ar Tu deliKate, ka nors planuoji, na, sakykim koki tai apsilankyma pas logopeda? Ar kaip as, lauki stebuklo... smile.gif buvau buvau nutysusi 1.7men jaunuoli ir pas neurologe smile.gif vsk ciki piki... ir pas logopede...tai ji man ir pazadejo, kad isdaigiukas prakalbs dvieju sulaukes..... smile.gif

taigi, nekantriai laukiu..... g.gif
Atsakyti
o maniškė tai labai mažai šneka verysad.gif tete,niam niam,dar mama nesulaukiu verysad.gif nors ir pirmas kalbėt pradėjo vėlokai,bet dabar tai užčiaupt negalima.manau reikia laiko.čia gal dar ir paveldima ta kalba, g.gif
Atsakyti
Na maniskis dar nesneka aiskiai, bet greitakalbe "pavaro" vis kazka, cia savo kalba vis. Bet turiu net keturias drauges kuriu vaikuciam 2-2,5 metuko, ir nei vienas nekalba aiskiai, arba sakiniais. manau iki 2 metu normalu sneket vienu zodeliu, standartiniu: mama, tete, amam, ba-ba,au-au, lele, baba.
Atsakyti
na musiske kazkaip stebuklingai staigiai po nauju metu, budama 1,4 m. pradejo kartoti zodzius ivairiausius, aisku jai savaip gaunasi, bet kadangi kartoja, tai ir suprantam, o dabar jau ne tik kartoja bet ir sako, tik sava kalba, nes ne visas raides istaria, o kitus zodzius iskraipo, bet labai smagu kad jau sneka thumbup.gif . Pvz. prisiglaudzia apsikabina ir sako nyniu nyniu, suprask myliu biggrin.gif arba pasisioja i kelnes ir sako - kaka, fui, popa, o kai padaro i puoduka sako apok, suprask paplot praso ir pati ploja smile.gif na ir dar daug visokiu. Vardais saukia, kreipiasi i seneli, mociute, praso valgyt gerti, daiktus vardina, sako ir veiksmazodzius. Kiekviena diena beveik vis koki nauja zodi thumbup.gif Labai nuostabus laikas toks..
Atsakyti
[quote=juraga,2008 02 03, 22:41]
Maniškė pirmą žodį lelė pasakė 6 mėn. ir taip pradėjo kalbėti, kas mėnesį vis išmokdavo naujų žodžių, metų laiko jau mes su ja pilnai susišnekėdavom, pasakydavo ko nori, ką skauda. [/quote]

Vistik manau, kad su metų vaiku pilnai susišnekėti neįmanoma. Nebent jūsų princesė tikrai rekordininkė, jei tikrai taip yra, atsiprašau dėl ankstesnio savo komentaro. Nors vistiek tokiais dalykais netikiu, nebent savo ausimis išgirščiau smile.gif Būna, kad tėvai mato ir girdi, kai labai nori... mirksiukas.gif
[/quote]

įmanoma suprasti ką vaikas kalba iki vienerių metų, bet tik ~1 metukus prasideda tikrosios kalbos raida, kai vaikas sąmoningai taria žodžius, ir jau mokosi kalbos.

nebeprisimenu, kaip vadinasi 6 mėnesių vaiko 'kalbėjimas', bet tai dar ne tikrosios kalbos raidos stadija, o tik įžanga į ją. mūsų pyplys iki metų irgi mokėdavo pasakyti ir miau, ir kate, ir ate, atia (ačiū), bet tai daugiau buvo mūsų kalbos mėgžiojimas, o ne tikrasis jo suvokimas. Kai dabar jau virš metukų jam, ne tik teoriškai, bet ir praktikai supratau, kuo skiriasi pirmieji bandymai formuoti garsą, nuo tikrosios kalbos.
Atsakyti
QUOTE(Kaliopė @ 2008 01 24, 22:00)
Lukrecial, tu nieko nesupratai, ką aš tau stengiausi pasakyti... Kam čia tos citatos, kam tas kažkoks patosas, arogancija? Negi tu nemoki paprasčiausiai pasidžiaugti už kitus - na, šneka kažkieno vaikas, tai puiku, laimės ir tolimesnio kalbinio tobulėjimo jam. Matyt, tavo patirtis yra visai kitokia nei mano. Bet kodėl tu ir kitos mamos tokios kategoriškos? Mano vaikas nepradėjo kalbėti 6 mėnesių, bet tikrai savo ausimis girdėjau, kaip 1,4 mėnesių mergytė kalba dvižodžiais sakinukais. Tai ką man dabar daryti - pradėti dėl to gerti valerionus? Tad pasilikime kiekviena prie savo nuomonės, nes mūsų patirtys skirtingos.
Beje, aš niekur neminėjau, kad man visiškai nesvarbus skirtumas tarp 1,5 ir 1,8 m. Kaip tik ir noriu pabrėžti, kad kiek nedaug dienų (arba mėnesio) tereikia, kad vaikas pradėtų šnekėti nuo kelių elementarių žodelių iki trižodžių sakinių.
Todėl ir užvedžiau šią temą, nes mano vaikas, būdamas lygiai 1,5 metukų kalbėjo nedaug. Man tuo laiku ji buvo aktuali. Ir, atleisk, nežinojau, kad jau sekančią dieną ji pasakys tris naujus žodžius.
Aš tikrai nesistengiu čia su niekuo pyktis... 4u.gif Tiesiog noriu pabrėžti, kad niekas nėra matęs Dievo, bet kiek žmonių juo tiki... Tad negi taip sunku patikėti, kad yra 1,5 metų vaikučių, kurie kalba daugiau ir geriau, nei įprasta tokio amžiaus vaikams?.. Aš tokių vaikų mačiau ir girdėjau. Ką galiu pasakyti...Turbūt man pasisekė smile.gif

Yra įmanomi, ir yra neįmanomi dalykai žmogaus raidoj(kaip ir 'jaunystės eleksyras'...), o jei tie neįmanomi atsitiktų - tai jau anomalija, ir tikrai įdomu būtų pamatyti, tikrai... bet atsivertus bet kokį vaiko raidos vadovėlį nerastum jokių pavyzdžių apie šnekantį pusmetinuką.
jei ikimetinukui dažnai kartosi tuos pačius žodžius ar skiemenis, jis irgi kartos, bet tai kalbos mėgžiojimas, o ne sąmoninga kalba.

o 1.4 metų vaikas jau yra visai kitas raidos etapas- ir kai kurie tikrai sugeba suderinti poros žodžių sakinius. mano mažasis dabar kap tik yra 1.4 - jis nėra iš šnekiųjų, bet sugeba pasakyti 'duok done' (duok duonos) ar pan. arba jei aš sakau - dabar į lauką neisim, atsako 'nea, einm' (einam). tokio amžiaus vaikai jau ne tik kartoja kalbos gasus, bet pradeda sąmoningai vartoti juos norėdami išreikšti savo norus ir ieškoti ryšių tarp tariamų garsų ir veiksmų/daiktų. ir jau individualus dalykas, kada pradeda naudoti sudėtingesnes konstrukcijas.

taip pat dauguma pradeda kalbėti nuo daiktavardžių, o mano sūnaus dabar dauguma vartojamų žodžių - veikmažodžiai. einm, duok, žiū (žiūrėk), bet tai vėlgi ne vunderkindizmas, ne anomalija, o kalbos raidos savitumas, priklausantis nuo vaiko charakterio ir jo aplinkos žmonių. nes iš emsės šioje raidos stadijoje jau yra pakankamas suvokimo lygmuo tam.

arba iš kitos pusės, mano vaikas nesako 'lialia', ir turbūt nesakys, nes mes vartojam žodžius 'vaikas', 'berniukas', 'mergaitė', jis juos tarti išmoks vėliau, nes reikia geresnių kabos gūdžių jiems ištarti, bet juk dėl to nebus 'atsilikęs'. jis supranta tuos žodžius, kuriuos mes vartojame dažniausiai, ir jei nevartojame supaprastintos kabos, jam gali prireikti daugiau laiko tai įsisavinti.
bet kiek domėjausi, iš tiesų tai vaiko tolesnei raidai net žymiai palankiau. kaip ir mokyti kad 'čia yra žvirblis', 'čia balandis', ir vėliau mokyti apibendrinti juos kaip 'paukščius', t.y. indukcijos metodu, o ne iš pradžių supaprastintai visus vadinti paukščiais, o tik po to pradėti skirti jų rūšis.
oj, n ir prikalbėjau čia ... smile.gif
Atsakyti
Mum 1,7men, bet snekam jau praktiskai viska, ne tik zodeliais bet ir sakinukais is3 -4 zodziu. Ka paprasai viska atkartoja, zinoma kartais neistaria r, z raides, bet ir pasaliniai gali viska suprasti. Va pavyzdziui vakar puikiai sukompromitavo mama pries teti, buvo isvykes kelioms dienoms, jau ruosemes gulti lovyten, o jis tetei rodo i musu lova ir sako "dede namuose daro liulia lovos", tai buvo klausimas ar tikrai nebuvo kokio dedes biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif doh.gif
Atsakyti
mano dukryte pirmaji zodeli pasake budama 6men. ATE ATE ir rankute paskui pamuojuodavo mirksiukas.gif paskui vystesi visi tete, teta ir pan.labai panasus i pirmaji mirksiukas.gif MAMA sulaukiau per pirmaji dukrytes gimtadieni thumbup.gif dabar mum beveik pusantru metuku, daugiausia kalba savo kalba, kurios nelabai suprantam, taciau labai juokinga bigsmile.gif o zodelius kuriuos moka, taj sako labai labai aiskiai , deje ju nera labai daug, o sakinukai iseina tik is 2 zodeliu ax.gif dabar prasidejo amzius - KAS CIA ? doh.gif na tikiuosi po sio amziaus daugiau kalbesime, nes viska ka parodo ir klausia mama kas cia? atsakau ir paaiskinu mirksiukas.gif
man tai pats nuostabaiusias amzius, labai linksma, daug prisijuokiu bigsmile.gif sekems visiem snekoriukam 4u.gif
Atsakyti