As lygiai taip pat bjauredavausi vaiku skriaudikais, kai neturejau savo. Dabar jau 10 metu auginu vaika, taciau nuomones nepakeiciau, kaip as galeciau musti tai kas man brangiausia, per tuos 10 metu nei karto net mintis tokia nebuvo smestelejusi ir netikiu, kad ateityje kas nors pasikeis. Nors maniske ir nera linkusi kresti kazkokias isdaigas , taciau savo uzsispyrimo turi, kaip nusprende taip ir bus ir niekas jos nuomones nepakeis. Jai sunku dirbti kolektyvini darba, nes jos nuomone turi buti auksciau visko. Man patiko kai kurios mintys issakytos knygoje "Vaikai kile is dangaus" keletu patarimu pasinaudojau ir iskarto pajutau skirtuma. Jei pries tai noredama ka nors dukrai isaiskinti(pvz. kad ji neturetu vaiksciuoti pavojingose vietose) pasiekdavau tik tiek, kad ji uzsidarydavo savyje ir daugiau su manim nekalbedavo, tai dabar ji mane apsikabina ir pasako, kad labai myli. Siuo metu jai paauglystes pradzia siek tiek bijojau to gyvenimo tarpsnio, taciau pastebiu kad su kiekviena diena mes tampame vis geresnes drauges.
Tad tikiu kad ir jum susilaukus savu mazyliu jie is jusu jus sklindancia meile, siluma, svelnuma ir nei kruopeles neapykantos.
manes mama niekada nemuse, nors tikrai labai turejau jau sava charakteri, ir siap visko esu pridariusi, bet mama visada atrasdavo budu kaip mane suvaldyti!!! as dabar begalo gerbiu mama, ir ja labai ,yliu, ir dekoju..!
Kad ir kiek stengciausi aukleti pagal psichologinius patarimus ir nemusti vaiko, kartais truksta kantrybe.Uzvoziu per uzpakaliuka, nors ir paaiskinu neklauzadoms uz ka, veliau vis tiek del to grauziuosi.
Kartą savo vyresniajam( kai dar buvo mažas) sudaviau ranka, tai jis į mane tokiooom akim pažiūrėjo, kad iki šiol nepraeina. Mes su vyru stengiamės viską išaiškint žodžiu, rankos ar ko kito niekada nekeliam. Nors kitą kartą gal rykštė yra geriau, nei kaukimas ant vaiko. Aš prieš fizinį ir psichologinį terorą ir prieš vaikus ir prieš suaugusius. Vaikas ne mūsų nuosavybė, mes jį tik pagimdėm. Duokim jam užaugti su savo trūkumais ir privalumais. Tegul kartais ir suklysta, tai juk gyvenimo patirtis. Žinoma, savo žodžio reikai laikytis ir jei nubaudei, tai ir ištesėk. Vaikas dar nežino ribų ir laukia kol suaugę jas nustatys. Tada jam pačiam ramiau. O jei vieną dieną negalimą, o kitą jau galima, tai kaip tam vaikui susigaudyti?
Ir tu manai, kad tau kas nors saziningai prisipazins???
Mano atsakymas paprastas: nemusiau ir niekada nemusiu.
Vaikystej karts nuo karto gaudavau, nors nedaznai, bet vis tiek nebeatsimenu, uz ka, taigi, manau, kad buvo neefektyvu! Tik viena vieninteli karta kaip per sapna prisimenu.Bet ir po jo mano elgesys nepasikeite, nea. ( na, gal trumpam... nebeprisimenu).
Mano atsakymas paprastas: nemusiau ir niekada nemusiu.
Vaikystej karts nuo karto gaudavau, nors nedaznai, bet vis tiek nebeatsimenu, uz ka, taigi, manau, kad buvo neefektyvu! Tik viena vieninteli karta kaip per sapna prisimenu.Bet ir po jo mano elgesys nepasikeite, nea. ( na, gal trumpam... nebeprisimenu).
jau yra panasi tena apie vaiku lupima

Jokiu budu! Iki 5 metu jau geriau islepintas vaikas nei nuskriaustas.
QUOTE(Gabrieliute @ 2006 08 03, 20:50)
Jokiu budu! Iki 5 metu jau geriau islepintas vaikas nei nuskriaustas.
Kiek teko girdėti, kokį iki tokio amžiaus vaiką išsiauklėsi, tai paskui nelabai ką ir pakeisi.
Aš su savo galiu tartis nors ir penkias valandas, tas pats kas kalbėtis su savimi. Mieste krenta ant žemės, kai ko nors neleidžiu, šaukia. Ir tol nesibaigia, kol negauna per užpakalį, nors ir nestipriai.
o as be ceremoniju esu uzvozus su bizunu kelis kartus ir vyras yra uzvozes...ir nematau cia nieko blogo...pati irgi vaikysteje esu gavusi, nes labai padukusi buvau..bet nuo to tikrai nevirtau kazkokia smurtaujancia, suzlugdyta asmenybe...be to ir savo tevus mylejau (o ypac teti be proto) nors zinojau kad jo ranka gerai per uzpakali ploja..ir musu santykiai su tevu visada budavo labai geri...geresnio ir rupestingesnio turbut ne su ziburiu nesurasi..taigi manau bizunas santykiu tikrai negadina, o jei su vaiku neimanoma kitaip susitarti tai yra geras derybininkas visada po ranka - "dirzas".
Aisku tuo piknaudziauti nereikia ir kaskart kai vaikas nusizengia gazdinti..
Papildyta:
dar pridursiu ..del to uzmetimo per uzpakali...
1. santykiai nuo to su vaiku tikrai nepasikeite....ir apkabinam siltai viena kita ir pasakom kad mylim....taip kad dirzas cia niekuom detas..kaip kazkas minejo...
2.beje duoti vaikui nestipriai per uzpakali manau neefektyvu..geriau jau viena karta bet gerai duoti..kaip sakant kad pajustu...ir dar su ranka vaiko musti isvis negalima...ranka turi glostyti o ne musti..o va dirzas ar gera rykstele tinka
3.vaika kaip tik aukleti reikia jaunysteje..nes kuo vyresnis tuo siunkiau susisneketi eis..net geras posakis yra (lenk medi kol jaunas - manau ne is pirsto lauztas visgi)
4.vaiko reakcija kokia - o tokia, pirma tai oziukai greit pasibaigia, o antra - kita karta pries darydamas taip gerai pagalvos, ir trecia paragave dirzo vaikai supranta kad vistik geriau graziai susitarti nei davesti mamyte ar tetuka imtis tokiu (krastutiniu) priemoniu
Aisku tuo piknaudziauti nereikia ir kaskart kai vaikas nusizengia gazdinti..
Papildyta:
dar pridursiu ..del to uzmetimo per uzpakali...
1. santykiai nuo to su vaiku tikrai nepasikeite....ir apkabinam siltai viena kita ir pasakom kad mylim....taip kad dirzas cia niekuom detas..kaip kazkas minejo...
2.beje duoti vaikui nestipriai per uzpakali manau neefektyvu..geriau jau viena karta bet gerai duoti..kaip sakant kad pajustu...ir dar su ranka vaiko musti isvis negalima...ranka turi glostyti o ne musti..o va dirzas ar gera rykstele tinka
3.vaika kaip tik aukleti reikia jaunysteje..nes kuo vyresnis tuo siunkiau susisneketi eis..net geras posakis yra (lenk medi kol jaunas - manau ne is pirsto lauztas visgi)
4.vaiko reakcija kokia - o tokia, pirma tai oziukai greit pasibaigia, o antra - kita karta pries darydamas taip gerai pagalvos, ir trecia paragave dirzo vaikai supranta kad vistik geriau graziai susitarti nei davesti mamyte ar tetuka imtis tokiu (krastutiniu) priemoniu
Aš nesuprantu, ką tas mušimas apskritai duoda. Na gerai, vaikas žinos, kad "taip daryti negalima", nes mamytė, tėvelis muš ir jam skaudės. Bet ar toks vaizdas nėra iškreiptas? Ar su degtukais žaisti negalima todėl, kad mamytė ir tėvelis pyks?
Vaikas turi suvokti draudimų priežastis, tai yra svarbiau, negu įkalti į galvą patį draudimą, o mušimas paprastai tas priežastis suvokti trukdo.
Kai spurdantis vaikas yra griebiamas, pakeliamas, pasiguldomas ant kelių ir tvirtai laikomas, ar tai nėra jėgos demonstravimas? Ir ar jėgos demonstravimas neskatina požiūrio "kas stipresnis, tas teisesnis"? Atsiprašau, bet tokia santvarka yra tarp gyvulių.

Kai spurdantis vaikas yra griebiamas, pakeliamas, pasiguldomas ant kelių ir tvirtai laikomas, ar tai nėra jėgos demonstravimas? Ir ar jėgos demonstravimas neskatina požiūrio "kas stipresnis, tas teisesnis"? Atsiprašau, bet tokia santvarka yra tarp gyvulių.

As irgi manau kad vaiku "lupti"nereiketu....galima juk susitarti ir graziuoju....