Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių diena ir vakaras

Mes kūčių dieną su vaikais puošiame eglutę (niekada nedarom to iš anksto) ir kepam sausainukus bei verdam kisielių kalėdų seneliui. Aš pagaminu kokus 2 patiekalus ir einam pas senelius švęsti. Kai grįžtam, susėdę ratu patys laužom kalėdaičius, ir kiekvienas pasakom, už ką esam dėkingi vienas kitam. Prieš eidami miegoti vaikai padeda po eglute lėkštutę su sausainiais ir stiklinę kisieliaus (kad daug dirbantis kalėdų senelis galėtų pasistiprinti ir atsigerti). Iš ryto randa tuščias lėkštutę ir stiklinę bei dovanų smile.gif

O pas senelius kūčios būna tradicinės, tik dovanų nedaliname, pasiliekame kalėdoms. Ai, dar iš ryto randa prakartėlėje gulintį kūdikėlį smile.gif
Atsakyti
Ačiū smile.gif

Kažkada pabandžiau padaryti tradicinę šventę: blizgantys namai, 12 patiekalų, pakviesti uošviai ir t.t. Bet viskas baigėsi dviem bliaunančiais leliukais, nusivariusia nuo kojų mama ir tiesiog pasisėdėjimu prie stalo. Todėl nutariau energiją nukreipti kitur biggrin.gif Dabar patenkinti visi: ir uošviai, pas kuriuos ateinam su savo 2 patiekalais pavakaroti, ir vaikai, kurie visą dieną turi smagaus užsiėmimo, o ne varomi iš virtuvės, kad netrukdytų, ir aš niekur neskubu, ir gimsta gražios šeimos tradicijos smile.gif
Atsakyti
Su mama apie gruodzio 20 iskepame daug meduoliniu sausainiuku ivairiu formu, juos papuosiame, virsuje padarome skylute ir perveriam raudona juostele, uzrisame dailu kaspina.Pas mus seimoje visa Kuciu diena broliai ir tetis puosia eglute ne tik stikliniais zaisliukais, bet ir tais iskeptais ir paruostais meduoliais. As su mama sukinejames virtuveje.
Kai isiziebia pirmoji zvaigzde danguje, mes susedam prie stalo su 12 patiekalu. Po staltiese kvepiantis sienas ( kad kiekvienas veliau istrauktu ilgus stiebelius, vasara prirenku ir dziovinu tik ilgus stiebelius blush2.gif ),tuscia lekstute, o tarp tu patiekalu pasistatome tokia zvakide su 4 zvakutemis ( ji eglutes formos su "propeleriu" virsuje), kuri nuo kylancios silumos isuka letai ta propeleri ir jo sparneliai atsimusa i dvi lekstutes, kurios tyliai skamba taip, lyg butum per apeigas baznycioje,kur skamba tie varpeliai. Dainuojame kaledines dainas. Kai susirenka visa artimiausia gimine ( 24 zmones) ir jie pamato zvakiu sviesa ir isgirsta ta skambejima, visa laika sako, kad toks Kuciu vakaras labai jaukus ir siltas smile.gif
Po vakarienes visos netekejusios puseseres ir pusbroliai iseina i lauka ir prasideda burtai wub.gif Veliau visa seima einame i baznycia, o grizus apsikeiciame dovanomis.
Maista paliekame iki rytojaus ant stalo.

P.S. Del tu meduoliu- per tas 2 savaites su eglute namuose meduoliu kiekis ant jos vis mazeja, o dideja tusciu raudonu juosteliu kiekis. Meduolius sugeda pasiekti ir suvalgyti net musu kate doh.gif
Atsakyti
smagu kada buna visa svente su tradicijom, visa seima su seneliais.... sedam prie 12 patiekalu stalo pirmai zvaigzdiai pasirodzius... traukiam siauda... dalinames paploteliais... einam i baznycia...
Atsakyti
QUOTE(yerena @ 2008 10 17, 00:50)
Su mama apie gruodzio 20 iskepame daug meduoliniu sausainiuku ivairiu formu, juos papuosiame, virsuje padarome skylute ir perveriam raudona juostele, uzrisame dailu kaspina.Pas mus seimoje visa Kuciu diena broliai ir tetis puosia eglute ne tik stikliniais zaisliukais, bet ir tais iskeptais ir paruostais meduoliais. As su mama sukinejames virtuveje.
Kai isiziebia pirmoji zvaigzde danguje, mes susedam prie stalo su 12 patiekalu. Po staltiese kvepiantis sienas ( kad kiekvienas veliau istrauktu ilgus stiebelius, vasara prirenku ir dziovinu tik ilgus stiebelius  blush2.gif ),tuscia lekstute, o tarp tu patiekalu pasistatome tokia zvakide su 4 zvakutemis ( ji eglutes formos su "propeleriu" virsuje), kuri nuo kylancios silumos isuka letai ta propeleri ir jo sparneliai atsimusa i dvi lekstutes, kurios tyliai skamba taip, lyg butum per apeigas baznycioje,kur skamba tie varpeliai. Dainuojame kaledines dainas. Kai susirenka visa artimiausia gimine ( 24 zmones) ir jie pamato zvakiu sviesa ir isgirsta ta skambejima, visa laika sako, kad toks Kuciu vakaras labai jaukus ir siltas  smile.gif
Po vakarienes visos netekejusios puseseres ir pusbroliai iseina i lauka ir prasideda burtai  wub.gif Veliau visa seima einame i baznycia, o grizus apsikeiciame dovanomis.
Maista paliekame iki rytojaus ant stalo.

P.S. Del tu meduoliu- per tas 2 savaites su eglute namuose meduoliu kiekis ant jos vis mazeja, o dideja tusciu raudonu juosteliu kiekis. Meduolius sugeda pasiekti ir suvalgyti net musu kate  doh.gif

Labai gražiai švenčiate 4u.gif
Norėčiau paprašyt, ar galėtum tiksliau aprašyt, kaip pasigamint tą skambančią žvakidę (o gal kur nusipirkt galima)? Labai jau miela... ax.gif
Ir dar dėl meduolių: ar galėtum atsiųst jų receptuką į až?... ax.gif
Labai labai ačiū 4u.gif
Atsakyti
O jūs man paaiškinkit kaip ten su tuo šienu- žiūriu daug kas, kaip nekeista, deda vis tik jį po staltiese- tai man įdomu kaip jis ten dedamas?- na, ar jis atlieka kokią tai funkiją, jei neburiama gyvenimo trukmė?- ar jį dedate taip, kad kaip nors kyšotų iš po staltiesės?- nes jei neburiate iš šiaudų, ir šienas dedamas po staltiese nesimato- tai turėtų likti toks nemalonus jausmas, kad įdėjote pastangų jo prisirinkti, dargi turbūt jis byra ant kilimo, ir gal nelygumai po staltiese trukdo patogiai sudėti lėkštes-ir jo nei matosi, nei jaučiasi.. Tai ar nėra jausmo, kad tai bereikalinga, ir nieko "nepriduoda" ?

Atsakyti
QUOTE(svytejimas ezero dugne @ 2008 10 21, 00:40)
O jūs man paaiškinkit kaip ten su tuo šienu- žiūriu daug kas, kaip nekeista, deda vis tik jį po staltiese- tai man įdomu kaip jis ten dedamas?- na, ar jis atlieka kokią tai funkiją, jei neburiama gyvenimo trukmė?- ar jį dedate taip, kad kaip nors kyšotų iš po staltiesės?- nes jei neburiate iš šiaudų, ir šienas dedamas po staltiese nesimato- tai turėtų likti toks nemalonus jausmas, kad įdėjote pastangų jo prisirinkti, dargi turbūt jis byra ant kilimo, ir gal nelygumai po staltiese trukdo patogiai sudėti lėkštes-ir jo nei matosi, nei jaučiasi.. Tai ar nėra jausmo, kad tai bereikalinga, ir nieko "nepriduoda" ?

Na, tiek neprikrauni, kad nelygumai labai jaustųsi, nors šiek tiek jaučiasi... Bet būtent tai ir yra kūčių stalas, man stalas, jei po staltiese nėra šieno, nėra kūčių stalas... Vien šieno kvapas šventiškai nuteikia... 4u.gif
Atsakyti
mes kuciu diena pradedame puosti eglute,gaminame 12 patiekalu,dengiame stala o vakare visi susedame kuciauti.pas mus tokia tadicija kad per kucias susirenkame visi:musu seima,tevai,mano ir MB seseru seimos,seneliai tai zmoniu susidaro apie 16 nors surmulys ir didelis bet tada pajauciu tikra kuciu dvasia.pavalge vakariene einame i baznycia o grize jau randame apsilankiusi newyear.gif tai vaikams dziaugsmo lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
Kelinti metai ish eiles gimineje Kuchiu vakariene ruoshiu ash. Atvazhiuoja mano ir vyro mamos, vyro mochiutes, mano sesuo su sheima. Po vienu stogu susirenka 4 kartos ir man tai labai smagu.
Ta diena namai jau privalo buti sutvarkyti, nes laukia ilga diena virtuveje:) Ish vaikystes ishmokus, kad patiekalu turi buti 12. Praeitais metais buvau sugalvojus kad sushis nuostabus kuchiu patiekalas, tachiau shiai minchiai pritare tik mano vyras. Likusiu nuomone gerai ishsake mochiute: nu kaip toks grazhus patiekalas, gali buti tokio bjauraus skonio:) zhodzhiu teks susilaikyti nuo egzotishku naujoviu ir toliau puoseleti tradicijas gaminant silke ivairiai, idarytus grybais kiaushinius, spanguoliu kisieliu, aguonu piena, tiesa shiemet bus ir naujoviu - jau nusprendzhiau gaminti virtinukus su grybais.
Pramogine dalis buna vaiku zhaidimai ir pasirodymai, mochiutes kartais padainuoja, keichiames dovanomis. Tam ash metai ish metu prishtarauju, sakau kad dovanos turi likti kaledoms.. Bet mochiutes nori iteikti pachios ir man tenka nusileisti:)
Atsakyti
pas mus kucios be virtinuku su dziovintais grybais neisivaizduojamos biggrin.gif seniau virtinukus gamindavo mociute,bet jos deja jau 1,5metu nera kartu cray.gif tai dabar tai tapo mano pareiga,nes mama nenori net girdet apie terliojimasi su miltais.
Atsakyti
svytejimas ezero dugne - mano Kūčios beveik tokios pat unsure.gif Pas mane per Kūčias nuo pat ankstyvo ryto mama triūsia virtuvėje, o aš su tėčiu tvarkau namus. Nieks nesipuola puošti eglutės, nors anksčiau tai darydavome kartu su broliu, o dabar jei ne aš - nieks jos turbūt nepuoštų. Visi abejingi šventėms. Kūčių vakarienė dažniausiai pradedama trumpa malda, o toliau sėdama prie gausesnio nei 12 patiekalų stalo. Kūčių vakaras dažniausiai baigiasi prie televizoriaus... verysad.gif Nesijaučia jokios šventinės nuotaikos, tik šeimos pasisėdėjimas (nes nebūna jokių giminaičių) prie gausaus stalo...
Atsakyti
QUOTE(Milita @ 2008 10 23, 13:16)
pas mus kucios be virtinuku su dziovintais grybais neisivaizduojamos biggrin.gif seniau virtinukus gamindavo mociute,bet jos deja jau 1,5metu nera kartu  cray.gif tai dabar tai tapo mano pareiga,nes mama nenori net girdet apie terliojimasi su miltais.

Pas mus taip pat ant Kūčių stalo pagrindinis patiekalas yra virtinukai su džiovintais grybais. Man tai dieviškas skonis, laukiu tos vakarienės ir tų virtinukų visus metus. Pas mus ankščiau močiūtė gamindavo, kai kaime švesdavom, o dabar švenčiam pas mamą, susirenkam visi vaikai su šeimom, ir mama prigamina tų dieviško skonio virtinukų...
Pas mus nebūna nieko ypatingo, bet tai, kad visa šeima yra kartu, visi tokie šventiški nusiteikę, nebūna jokių pykčių nei tą dieną, nei vakarą, daro tą vakarą ypatingu. Man tai pati gražiausia metų šventė...
Atsakyti