Įkraunama...
Įkraunama...

Žaizdelė gimdos kaklelyje

Kolposkopija - tai gimdos kaklelio apžiūra prietaisu panašiu į mikroskopą. Iš esmės panašu į paprastą ginekologinę apžiūrą, tik tiek kad ilgiau trunka. Ir naudojami man atrodo biški didesni skėtikliai.
Apie kolposkopiją nemažai aprašyta straipsnyje (nuoroda pirmame poste).

Papildyta:
Kolposkopijos tikslas - rasti Pap testo metu nustatytų atipinių ląstelių šaltinį, įvertinti pažeistą plotą, kad būtų galima planuoti gydymą bei parinkti vietą biopsijai. Kolposkopija taip pat naudojama ir nepiktybinėms gimdos kaklelio epitelio būklėms diagnozuoti. Bendrosios praktikos gydytojams pravartu suprasti kolposkopijos principus, galimybes bei terminologiją.
Kaip jau buvo minėta, kolposkopija yra gimdos kaklelio paviršiaus apžiūrėjimas su specialiu optiniu prietaisu  -  kolposkopu. Kolposkopuojama šiek tiek pritemdytame kabinete. Ligonė paguldoma į ginekologinę kėdę su kojų laikikliais.  Makšties sienelės atstumiamos ginekologiniais skėtikliais taip, kad būtų gerai matoma makštinis gimdos kaklelio paviršius bei išorinė gimdos anga. Kolposkopijos procedūrą sudaro keletas etapų.
1. Gimdos kaklelis atidžiai apžiūrimas per kolposkopą kvadrantas po kvadranto (laikrodžio rodyklės kryptimi). Nepašalinus nuo jo paviršiaus gleivių, įvertinama gleivinės spalva bei paviršiaus reljefas.
2. Nuvalomos gleivės ir gimdos kaklelis apžiūrimas  pakartotinai be filtro, o po to per žalią filtrą, nes taip geriau matomi stromos kraujagyslių pakitimai.
3. Atliekamas acto rūgšties mėginys: 3 proc. acto rūgšties tirpalu su tamponu suvilgomas gimdos kaklelis. Nuo acto rūgšties ir normalios epitelio ląstelės paburksta; ypač acto  rūgštis sąveikauja su ląstelių DNR. Normalių audinių citoplazma užima didesnę, o branduoliai mažesnę ląstelės dalį. Nebrandžių ir pakitusių ląstelių branduoliai užima žymią ląstelės dalį. Juose gausu DNR, todėl nebrandaus ar pakitusio epitelio plotai praėjus 1-2 min. po suvilgymo 3 proc. acto rūgšties tirpalu pabąla. Kuo nebrandesnės ląstelės, t.y. kuo sunkesnis epitelio pažeidimas, tuo ryškesnis pabalimas.
4. Paskutinis etapas - jodo (arba Šilerio) mėginys. Gimdos kaklelio paviršius gausiai suvilgomas liugoliu (kalio jodido ir jodo tirpalų mišiniu). Jodas nudažo subrendusių ląstelių viduje esantį glikogeną tamsiai ruda spalva. Liaukinio epitelio ląstelėse nėra glikogeno, todėl jos nenusidažo. Nebrandus pakitęs plokščias epitelis turi mažiau glikogeno arba jo visai neturi, todėl pažeisti plotai jodu dažosi mažiau arba visai nesidažo.

Kolposkopinė terminologija ir kolposkopinių vaizdų klasifikacija
Kolposkopinių vaizdų klasifikacijų yra keletas. Naujausia buvo primta 2002 m. Barselonoje įvykusiame 11-tame pasauliniame Tarptautinės gimdos kaklelio patologijos ir kolposkopijos federacijos kongrese 2002 m.. Tarptautinė gimdos kaklelio patologijos ir kolposkopijos federacijos kolposkopinės nomenklatūros klasifikacija (2002 m.) čia pateikiama.

1. Normalūs kolposkopiniai radiniai:
• originalusis plokščias epitelis;
• stulpinis epitelis ;
• normali kitimo sritis (transformacijos zona).

2. Nenormalūs  kolposkopiniai radiniai:
• lygus acto rūgštimi nubalintas epitelis;
• šiurkštus acto rūgštimi nubalintas epitelis*;
• švelnus taškuotumas ;
• grubus taškuotumas*;
• švelni mozaika  (laukeliai);
• grubi mozaika (laukeliai) *;
• iš dalies jodu nesidažantis epitelis;
• visiškai jodu nesidažantis epitelis*;
• atipinės kraujagyslės*.

3. Kolposkopiniai radiniai, leidžiantys įtarti invazinį vėžį.
4. Nevisavertė kolposkopija:
• plokščiojo ir stulpinio epitelių jungtis nematoma;
• ryškus uždegimas, ryški atrofija, trauma;
• gimdos kaklelis nematomas.
5. Įvairiareikšmiai dariniai:
• kondilomos;
• keratozė  (leukoplakija);
• erozija (opa);
• uždegiminiai pokyčiai;
• atrofiniai pokyčiai;
• deciduozė;
• polipai.

Žvaigždute (*)  pažymėti vadinamieji „stambieji pokyčiai” (angl. - major changes) yra sukeliantys didesnę suvėžėjimo riziką, negu smulkūs, antraeiliai pokyčiai (angl. - minor changes), kurie žvaigždutėmis nepažymėti. Žvaigždutėmis pažymėti pokyčiai, kurie klasifikacijos tekste yra pateikti aukščiau, sukelia mažesnę suvėžėjimo riziką, negu žvaigždutėmis pažymėti, bet žemiau išspausdinti.  Tai reiškia, kad kolposkopijos metu labai svarbu įvertinti gimdos kaklelio kraujagysles. Atipinės kraujagyslės (netaisyklingai besišakojančios, staiga nutrūkstančios, vadinamosios kamščiatraukio formos ir pan.)  būdingos vėžiniams pakitimams.
Svarbiausia yra įvertinti epitelių jungties zoną, kurioje vystosi displastiniai ir vėžiniai pokyčiai. Kartais tai esti sudėtinga, todėl gali būti naudojami gimdos kaklelio kanalo skėtikliai, moterims po menopauzės skiriami estrogenų preparatai į makštį. Kolposkopijos metu iš labiausiai įtartinų plotų paimami biopsinės medžiagos pavyzdžiai.
Biopsija visada atliekama, kai įtariami atipiniai bei piktybiniai gimdos kaklelio pokyčiai. Kai gimdos kaklelio pakitimai išplitę į kanalą, atliekama konusinė biopsija (išpjaunama konuso pavidalo gimdos kaklelio audinių  ir kanalo dalis).

iš www.buksveika.lt
Atsakyti
Galiu pasidalinti ir savo patirtimi. Pas mane buvo žaizdelė, biopsija parodė, kad tai displazija.
Man net keli gydytojai sakė, kad nėštumo metu dėl hormoninių pokyčių visos ikivėžinės ląstelės gali pradėti piktybėti, todėl yra pavojinga esant itartiniems pokyčiams planuoti nėštumą. Todėl man darė konizacija - pašalino didžiają dalį kaklelio. Po jos paaiškėjo, kad displazijos lyg ir nebuvo, buvo tik baisus uždegimas, kuris lėmė netikslius tyrimų rezultatus.
Išnešioti vaikelį po to buvo sunku, daug laiko praleidau lovoje ir ligoninėj, gimdžiau pati, be nuskausminimo, labai blogai nebuvo, tik reikėjo labai skatinti ir gydytojas atidarinėjo kaklelį rankomis. Bet manau, kad tai tikrai mažesnė blogybė nei tai, kad nėštumo metu gali atsirasti piktybinių ląstelių.
Todėl abejojančioms manau verta klausyti gydytojų nuomonės ir daryti taip, kaip jie rekomenduoja.
Atsakyti
Man darytos net dvi kaklelio koonizacijos, na tai kaklelio praktiškai ir nelikę, bet labai lengvai pastojau ir išnešiojau vaikutį, tik vat gimdyti pačiai neleido, kad neduok die nedraskytume senų randų.
Pas mane irgi buvo žaizdelė, laukėm kol sugalvosiu gimdyti, tada būtų operavę ją. Bet per ilgai laukėm, todėl vis tik teko pirmiau išsioperuoti doh.gif
Atsakyti
kalposkopija visai nieko baisaus, net sis zodis netinka, na kazkiek nemaloniu pojuciu sukelia, kai ten per ilgai pas tave kazkas krapstosi blink.gif ir tiek.
ma ja kazkodel dare pradzioj, nes atejau pas nauja ginekologe, tai pamate kazkokius pokycius, bet citologinis isvis net uzdegimo enparode, tai nzn, ar ten pokyciai issisiurbs ar ne, eisiu greit pakartotinai tikrintis, tegul man 100kartu ta kalposkopija daro, o va biopsijos nenoriu schmoll.gif
Atsakyti
Sveikutes 4u.gif noreciau ir as pasidaliti patirtimi,nes jau viska perejau ir siuo metu zaizdeles nebeturiu pfu pfu pfu unsure.gif
kai man prie 3 metus nustate cin2 tada atliko konizacija,kuri nedave rezultatu schmoll.gif taigi praeita vasara padare štumdorfo operacija,kitaip tariant pasalino zaizdele chirurginiu budu kartu,aisku po siu dvieju operaciju gimdos kaklelio praktiskai neliko,jis laaabai trumpas,bet uztat as sveika thumbup.gif (pfu pfu pfu kad neprisikalbejus unsure.gif )
svarbiausia ka noreciau pasakytm,mielosios nepasitikekit vieno gydytojo nuomone,apsilankykite pas kelis ginekologus ir isgirskite ju nuomones apie jusu bukle ir siuloma gydyma,nes viena gyd man sake kad galima laukti ir su tokiomis bedomis t.y zaizdelemis moterys gyvena desimtimis metu ir nieko,svarbu stebeti kad neprogresuotu,o stai kita iskart pasiule operuoti blink.gif ir kai uzsiminiau apie laukima ir stebejima ji tik ispute akis ir paklause ko as noriu laukti blink.gif kad nera ko laukt,nes vezys gali issivystyt ir labai greitai nes nuo cin3 iki vezio tik vienas zingsnis,taigi as ryzausi operuotis ir dabar labai tuo dziaugiuosi,nes anksciau jauciausi kaip nesiodama savyje tiksincia bomba kuri bet kada gali sprogti,o stai dabar ramu mirksiukas.gif tereikia pasitikrint karta metuose ax.gif taigi sekmes visoms 4u.gif
Atsakyti
konizacija ir yra kaklelio pažeistos dalies pašalinimas chirurginiu būdu (skalpeliu, lazeriu arba kilpa) ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Auges @ 2008 01 04, 18:39)
konizacija ir yra kaklelio pažeistos dalies  pašalinimas chirurginiu būdu (skalpeliu, lazeriu arba kilpa) ax.gif

pirmoji man buvo atlikta lazeriu,o kaip gydytoja paaiskino antroji jau vadinosi Štumdorfo operacija ir zaizdele ispjauta skalpeliu unsure.gif na nemoku tiksliai atpasakot ka ji man aiskino,bet kaip supratau tai skirtingos operacijos - konizacija ir štumdorfas blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Tisan @ 2008 01 04, 21:08)
pirmoji man buvo atlikta lazeriu,o kaip gydytoja paaiskino antroji jau vadinosi Štumdorfo operacija ir zaizdele ispjauta skalpeliu  unsure.gif  na nemoku tiksliai atpasakot ka ji man aiskino,bet kaip supratau tai skirtingos operacijos - konizacija ir štumdorfas  blush2.gif

Ir viena ir kita yra siaubinga patirtis moteriai, reikia labai daug jėgų ir stiprybės, pati tą patyriau.
Atsakyti
Vasara,o kodel taip nenori biopsijos?ar skauda kai ja ima unsure.gif ?seniau yra gydytoja minejus kad kartais tenka ja imti kolposkopijos metu mastau.gif ar as tada kazka ne taip supratau blush2.gif ..?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vicule: 05 sausio 2008 - 21:05
QUOTE(applebee @ 2008 01 02, 13:16)
Aisku. O jei, tarkim, dabar konizacijos nedaryciau, o tik prisaldyma, ir tikeciaus, kad nieks nepabloges.. Kam ta prisaldyma dare ir kokie rezultatai? Veiksmingas dalykas? Ir ar busimam nestumui netures itakos?

siek tiek pasimeciau unsure.gif as prisaldyma vadinu kai zaizdele uztepa su rugstimi, bent man su salcogyn tepe g.gif jeigu tai ir yra prisaldymas, tada nematau jo darymo prasmes schmoll.gif bent man jis niekuom nepadejo, nors is kitos puses kai tik rado zaizdele pradejau vartoti kontraceptines, o kiek girdejau tai negerai veikia tas zaizdeles, tai gal pakitimams kontraceptikai itakos turejo g.gif na sito jau nesuzinosiu unsure.gif taipogi kazkur skaiciau, kad ir pastojimui maza itaka gali tureti tas uzsaldymas, arba gimdymo metu gali plysti per surandejusia vieta, na cia tik nuogirdos blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo emuxxx: 06 sausio 2008 - 01:19
QUOTE(vicule @ 2008 01 05, 22:03)
Vasara,o kodel taip nenori biopsijos?ar skauda kai ja ima  unsure.gif ?seniau yra gydytoja minejus kad kartais tenka ja imti kolposkopijos metu  mastau.gif  ar as tada kazka ne taip supratau  blush2.gif ..?

tai kad daro narkoze, kad atlikti biopsija. Man dare pilna narkoze. Nors si procedura ir trunka vos 15min, bet malonumo jokio. As net per narkoze jauciau, kaip man ten gabaliuka pjauna unsure.gif paskui reikia gerai save priziuret, jokiu sunkumu, lytiniu santykiu ir t.t.... o kolkoskopija - jokio skausmo! ax.gif
Atsakyti
Nu, man jau sekmingai stogas pradeda vaziuot nuo tos zaizdeles doh.gif Realiai jos ne nejauciu, bet po to, kai per telika pas ginekologe pamaciau ta raudonuma, nebegaliu ne dienos ramiai nusedet apie tai negalvojus blink.gif Man gydytoja siulo palaukt, atseit, gal susitvarkys pats organizmas ( huh.gif ), jei ne, daryt prisaldyma.. Nepasake nei kaip moksliskai ta mano padetis vadinas, tik tiek, jog lasteles nera piktybines, taciau pakitimu yra! Tai ka man dabar daryt? verysad.gif Ar verta daryt ta saldyma, o gal iskart po skalpeliu gult?.. *****, dar normaliai gyvent nepradejau, o jau kabinas visokios zarazos..
Atsakyti