Mažajam, matyt, buvo atsibodęs trintas maistas, nuo kokių 8 mėn. pradėjau po truputį duoti virtos morkos gabaliuką, vėliau- džiūvėsį ir t.t. Metukų net obuolį valgė kąsdamas ir kramtydamas ( jau turėjo 8 dantukus). Dabar, beveik 1,5 metų būdamas, nemėgsta manų ir pan. košių, valgo tik tas, kur jaučiasi grūdai ( ne dribsniai), pvz. grikių, sorų ir pan.
Sutinku su Uliuliuska- labai svarbu duoti vaikučiui maistą į rankas, o ir nedrausti imti maisto rankytėmis iš lėkštės ( aišku, kol nepradeda žaisti)- taip vaikutis po truputį mokosi savarankiškai valgyti. Po daugiau negu pusės metų tokio " terliojimosi" sūnelis neblogai kabina maistą šaukštu, aišku, tobulėti yra kur
aš irgi pradėjau duot nuo kokių 8 mėn. pagraužt morkytę, džiūvėsiuką ar obuolį, nors koks ten jo graužimas buvo, pavoliodavo burnoj, ir tiek. šiaip anksti jis išmoko sukramtyti maistą, ir labai gerai, nes žinau vaikų, kur pusantrų metų nesutrintų daržovių ir mėsos nevalgo

Mes tai pradėjome gabaliukais maistą duoti gana anksti. Nors ir labai man baisu buvo. Tokią mėsytę dar vis trindavau, nes ji sprangesnė, o pvz bulves trindavau vis didesniais ir didesniais gabaliukais, kol pagaliau suprato, kad reikia kramtyti
Mokantis kramtyti labai obuoliai pagelbėjo. Nulupdavau kokį alyvinį, nes jie minkšti ir sultingi, išimdavau sėklytes ir duodavau valgyti.

As pradejau saviskei kietesni maista duoti kazkur nuo 8 men.,kai pastebejau kad ji jau moka kramtyti.O pastebejau tai taip: mes prie stalo su vyru valgem,o maniske aplinkui surgzdama vaiksciojo,na tai as ir daviau maza gabaliuka duonos,o ji isidejusi i burna pradejo kramsnoti,be to turejo tik 2 dantukus.
Dabar jai jau metai,tai stengemes po truputi duoti suaugusiuju maista
Dabar jai jau metai,tai stengemes po truputi duoti suaugusiuju maista

Na,duoti kieto maisto galima ir anksti,tai priklauso nuo to,kiek mažylis turi dantukų.Geriau luktelti,kol išdygs dantukų daugiau,nes prastai sukramtytas arba visai nesukramtytas maistas neduos jokios naudos,o skrandukas tokio pyplio neprisitaikęs suvirškinti.

QUOTE(saura @ 2006 04 07, 10:28)
mielos mamytes, noriu pakalbet apie tai kaip jus pratinat savo mazylius prie stambesniu maisto gabaliuku?
maniskiui 1,1, jis retkarciais valgo jau ir stambesni morkos gabaliuka, bet mesa turi but tik smulkiai, kad beveik nesijaustu
o kada jus duodat atskirai mesa, bulves, o nebe koses?

Aš galiu pasakyti taip: iki pat 2 metų jei palikdavau su aukle, tai viską turėdavau labai susmulkinti. Tai yra, jei pietūs mėsytė su daržovėmis, viskas turėdavo būti sumalta. O kai valgydavo su tėvais, tai gražiai sau kramtydavo.

Maniškis nuo 1m visai atsisakė valgyti smulkintą maistą. Nuo to laiko valgo gabaliukais pjaustytą maistą ir būtinai pats. Ima su rankutėmis ir deda į burnytę

Noriu paprieštarauti: nuo dantukų skaičiaus visiškai nepriklauso, ar duoti stambesnį maistą mažyliui. Maždaug nuo 8 mėnesių mažylis turi mokytis kramtyti, nesvarbu, ar jis jau turi dantukų, ar ne. Jei neturi dantukų, tai kramto su dantenomis (čia ne mano, o gydytojos nuomonė). Juk ne keptą duoną duodate sukramtyti, o minkštai virtą daržovę ar pan. Kramtymas padeda vystytis žandikauliams. Juk gydytojai jau muša pavojaus varpais, kad dabar didelė vaikų bėda - blogai išsivystę žandikauliai, nes maistą mamytės vaikams labai ilgai sutrina į vientisą košytę.
Mano vaikas jau irgi nebevalgo košių, jau nori turėt rankytėj maistą ir valgyt.
mums metukai ir pora savaičių.
QUOTE(Uliuliuska @ 2006 04 07, 14:46)
As jau senokai duodu mesyte i ranka, taip pat virta morka, suri ir daug visko. O turim tik du dantukus.
O mano dar nesukramto,PAGROMULIUOJA,PAGROMULIUOJA IR IŠSPJAUNA.Nors dantys jau 8.

kai verdu drribsniu koshe, dali sutrinu kaip ir anskchiau, o dali tiesiog idedu netrinta. Na, kad butu jau kruopu. Nes su blenderiu sunkiai isheina rupiau sumalti. Jis trina viska kaip ishprotejes
O darzhoves galima shakute.

Pradžioje tryniau per sietelį, o nuo aštuonių mėn. tik su šakute susmulkinu.