QUOTE(vija @ 2005 04 28, 13:58)
Dažnai darau kastinį ankstyvą vasarą, kai atsiranda šviežios bulvės. Nepatikėsit, bet tai vienas greičiausiai paruošiamų patiekalų, nes makaluoju ne ranka, kaip bobutės kaime, o
mikseriu. Rezultatas identiškas, procesas užtrunka kelias minutes. Kastiniui svarbiausia atitaikyti grietinės temperatūrą, nes kitaip galite išsukti sviestą. Vasarą, kai šilta, aš grietinę išimu ryte iš šaldytuvo ir palieku iki vakaro atšilti kambario temperatūroje. Vakare į ją įdedu daug česnako, svogūno, kmynų, pipiriuku, druskos, drin drin su mikseriu ir kitai dienai vakarienei belieka išsivirti bulvių.
Jau užsimaniau, nors bulvės dar net nepasodintos...
O sviesto nededi? Tiesiog plakta grietinė su prieskoniais?
Keista, kad iš grietinės sviestas gaunasi, aš galvojau, kad tik iš grietinėlės
Nors dabar pamąsčiau, tai grietinė turbūt iš grietinėlės gaunasi, ane? O jau iš grietinės sviestas? Nors tada sviestas rūgštus turėtų būti
Ai supratau, sveistas daromas iš šviežios grietinėlės. Grietinė - surūgusi grietinėlė. O kastinis suplakta grietinė - tai kaip ir surūgęs sviestas (dar paskanintas nesurūgusiu sviestu) gaunasi
Bet, kad labai jau skanus tas surūgęs sviestas

O gal tirštumas kaiptiktais nuo grietinės riebumo ir priklauso? Kuo riebesnė - tuo sviestesnė konsistencija, o kuo mažiau riebi - tuo labiau į plaktą grietinėlę neša?