Įkraunama...
Įkraunama...

Vertėjų susitikimo vieta

QUOTE(stripulis @ 2008 07 09, 11:47)
Nenoriu nieko svetimo. Ir čia ir atsiranda esminis vertėjavimo laisvai pliusas motinystės atžvilgiu. Tu gali dirbti nuolatos, susidėlioti darbą taip, kad algą daugmaž išmokėtų gimdymo metu ir šiek tiek po jo (na, kartais  būna išimčių, bet mano atveju ta išimtis irgi maloni, kalbant apie motinystę), ir iš nieko nieko neprašai - turiu galvoj, iš valstybės... Ir auklės samdyt nereikia, nes dirbi namie...
Ir vaiką savo nuolat matai, kada tik nori ir kiek nori.
Vat... Okay, baigiu  bigsmile.gif

Linkiu, kad taip ir būtų. Tikrai, be jokios ironijos smile.gif Ne taip jau daug to laiko lieka vaikutį auginant, bent jau aš padirbėti galėdavau nebent kol pietų miegodavo, t. y. 2–3 val. O jei naktimis maitini, tai ir mamai kartais ne pro šalį pietų nusnausti drauge su 2.gif Tad jei nėra pagalbos iš šalies, gali auklės prireikti norint intensyviau versti. O jei dar ir vaikutis neramus, ir laiko nedaug duota...

Įdomu, kaip būtų su pagalba sveikatos įstaigose sergant onkologine liga? unsure.gif Ar susimokėjus už tuos 3 mėn. vaistus irgi kompensuotų? Jei ne, tai sumos būtų žvėriškos. Pvz., už vaistą Gemzar, jei kokie 6 chemoterapijos kursai po 4 dalis unsure.gif Tikrai niekam nelinkiu schmoll.gif Tik pačiai smalsu, gal visai nebeverta nuo algos šitiek draudimui kas mėnesį atriekti g.gif

Atsiprašau, kad įsiveržiau blush2.gif Prijaučianti smile.gif

Gal kam bus įdomu http://www.llvs.lt/?recensions=542
Atsakyti
QUOTE(jolie23 @ 2008 07 08, 18:29)
tiesiog paprašyk atsiųst jų paredaguotą vertimą. Sėkmės, ir parašyk, kaip sekėsi  4u.gif

niekaip nesiuntė schmoll.gif tai ir sakau, kad galėjo viską iš piršto išlaužti doh.gif rolleyes.gif aš jau nusileidau, man tikrai nereikia, kad mane keiksnotų schmoll.gif paprašiau mažesnės sumos už tariamas klaidas, tai po to vistiek atsiuntė autorinę, kurioje patys įrašė visą sumą rolleyes.gif nu tai va, supraskit juos kaip norit cool.gif
Atsakyti
QUOTE(Vitalija @ 2008 07 10, 11:16)
Linkiu, kad taip ir būtų. Tikrai, be jokios ironijos smile.gif Ne taip jau daug to laiko lieka vaikutį auginant, bent jau aš padirbėti galėdavau nebent kol pietų miegodavo, t. y. 2–3 val. O jei naktimis maitini, tai ir mamai kartais ne pro šalį pietų nusnausti drauge su 2.gif Tad jei nėra pagalbos iš šalies, gali auklės prireikti norint intensyviau versti. O jei dar ir vaikutis neramus, ir laiko nedaug duota...

Sveika įsiveržus 4u.gif
O šiaip - išduosiu siaubingą paslaptį... Auklės man neprireiks, nes dirbu savaitėje išdėsčius max. po dvi valandas per dieną tongue.gif Greičiai mano milžiniški, ir tiek... Toks smegenų ypatumas nuo vaikystės. Tai manau, dvi valandas bet kokiu atveju ištaikysiu, ypačiai kol vaikas mažytis...

Beje, apie kompensuojamus vaistus tai išties įdomu, bet manau, kad neturėtų kompensuot?

Ai, va į temą. Kai prarandu lietuvių kalbos jausmą, man padeda Juozo Baltušio "Parduotos vasaros", ir keletas verstinių kūrinių - berods Stravinskienės versta Astrid Lindgren ir nebepamenu kieno versti E. M. Remarko "Trys draugai", senasis vertimas. Gal pagelbės?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo stripulis: 10 liepos 2008 - 11:28
QUOTE(stripulis @ 2008 07 09, 21:57)
Na, meninių priemonių dar neišsikovojau  blush2.gif  Bo toje knygoje jų pernelyg daug ir nebuvo. Šiaip gyvesnes sakinio konstrukcijas, kiek supratau. O kokia knyga, gal sakau, pasakysiu, kai baigsis visos batalijos ir aną išleis, gerai? Nes gan asmeniškai čia rašinėjau, neturiu noro būt atpažinta kol kas... Dar ir nežinau, ar toliau dirbsiu su ta leidykla  g.gif

Tai jei išleis taip, kaip vertei, lauksiu pavadinimo, kad ir į až. mirksiukas.gif
Atsakyti
Beje, gal čia ir be manęs kas nors grožinę verčiat? Kam škias reikia sinonimų žodžiui "tarė, pasakė"? Man tai toks žodynėlis praverčia...
įsiterpė
(pa) galvojo
nusijuokė
sušuko
pažvelgė
pasakė
susimąstė
nusikvatojo
suriko
dirstelėjo
tarė
svarstė
(su) kikeno
riktelėjo
spoksojo
(su) šnibždėjo padarė išvadą prunkštelėjo plyšojo
linktelėjo
kalbėjo (su) abejojo nusišypsojo šaukė(pasi) žiūrėjo
(pa) prieštaravo
nesuprato sugriežė dantimis rėkė išpūtė akis
(pa) siūlė murkė plūdosi
(su) klykė papurtė galvą
(pa) klausė cyptelėjo (pa) guodė išgirdo balsą
apstulbo aiktelėjo (nu) tildė nušvito
(su) dejavo (su) cypė šaipėsi išblyško
pranešė sukvaksėjo susigrizbo išsigando
tyčiojosi (su) šnypštė pasipiktino balsas skambėjo
pareiškė suprato atsiduso žvilgtelėjo
nustebo (už) dainavo dūsavo apsidairė
(at) (si) sakė (nu) mykė sudraudė pasikasė pakaušį
teisinosi (su) niurnėjo nusiminė suraukė kaktą
(tepa) sakė (su) niurzgėjo nuliūdo išsprogino akis
(pa) drąsino (su) murmėjo raudojo dėbčiojo
tikino (save) išpyškino pašoko
(pa) kartojo sužvingo lingavo galvą
ėmė dejuoti (su) vaitojo (pa) aiškino nusikeikė
pritarė užtikrino sutiko (su) inkštė
užsigavo maldavo
(už) baigė (su) žviegė
(pa) grasino (su) žvigo
(pa) skelbė (su) komandavo
susižavėjo laikėsi savo
atsiliepė pradėjo jaudintis
nusprendė sutriko
prabilo pašaukė
patarė išstenėjo
nesiliovė atrėžė
tęsė (pa) priekaištavo
(at) kirto atšovė
(at) raportavo (pa) prašė
(per) (į) spėjo (pa) liepė
pertraukė
šiaušėsi
(pa) tvirtino
pasiteiravo
pridūrė
prašneko
šnekėjo

Tik kad išsidrabstęs visas... Bet galima cituojant normaliai į wordą persimest. Gal kuriai pravers?
Papildyta:
O ta nuoroda - nereali! http://www.llvs.lt/?recensions=542
Ištrauka:
"Daugelį pageidautinų tokio kodekso principų jau išdėsčiau piešdama tobulo redaktoriaus stilisto portretą, pavyzdžiui, gerbti autorių ir vertėją, jų menines intencijas. Redaguojant lyginti vertimą su originalu. Suredagavus tekstą taisymus ir siūlymus aptarti su rašytoju ar vertėju. Už teisingas pastabas ir gerus patarimus šie bus dėkingi. Taisymai turi būti rekomendacinio pobūdžio, galutinis sprendimas – rašytojo ar vertėjo.
Reikėtų aptarti ir netikusius redagavimo principus. Negalima literatūros kūrinio skurdinti, „lyginti“ spraudžiant į normų rėmus ir ignoruojant meninį tikslingumą. Nereikia kalbininkų svarstymų traktuoti kaip galutinių sprendimų ir taisyti vien iš Kalbos inspekcijos baimės.
Nereikia piršti savo subjektyvaus skonio ir „gražinti“ teksto, beprasmiškai keičiant žodžius lygiaverčiais sinonimais .
Negalima vertime be neišvengiamos būtinybės keisti originalo sintaksės, pvz., jungti sakinius arba juos skaidyti .
Negalima nepatikrinus braukti ir taisyti žodžių ar jų formų vien todėl, kad redaktorius pats niekada tokių negirdėjo. Retą žodį ar specifinį terminą radusiam arba naujadarą sukūrusiam vertėjui pastaba paraštėj „tokio žodžio nėra žodyne“ tiesiog kelia pasipiktinimą ir nepasitikėjimą.
Tokiems redaktoriams, ko gero, galiotų taisyklė: jei gali netaisyti, netaisyk."
Tai, ką paryškinau, pastaruoju metu išdarinėja visi redaktoriai, su kuriais susiduriu... Dabar bent turėsiu kuo remtis, tuo piktindamasi. Nebloga darbo imitacija, šiaip. Viską perrašyti, pakeisti sinonimais, pakeisti visą sintaksę, ir "štai kaip šauniai redaktorius padirbėjo". Nes vertėjo tekstas raudonas... Vadinasi, dirbta iš peties... Bet kaip gerai, kai visą tą atliekant bent jau tekstas nenukenčia, o jei klaidų priveliama, tada išvis "super".

Apie gerus redaktorius:
"Geras redaktorius išmano literatūros specifiką, t. y. žino, kad grožinės literatūros kūriniams neretai būdingas normų laužymas, originalūs tropai, naujadarai, savotiška sintaksė, netradicinė skyryba ir t. t. Suvokia kūrinio ir jo sukūrimo epochos stilių ir kitas ypatybes. Pažįsta meninio vertimo principus, bent kiek yra pramokęs reikalingų kalbų. Ne tik pataiso gramatikos, skyrybos, rašybos klaidas, bet ir pastebi įvarius teksto nerišlumus, nelygumus, netikslumus, sutikrina faktus, vardus, terminus, citatas, šaltinius ar pan., randa vertime atsiradusius neatitikimus, atsakingai atkreipia į juos vertėjo dėmesį ir netgi pasiūlo geresnį sprendimą, be to, atskiria, kas yra pagrįstai netaisyklinga ar neįprasta. Pasidomi autoriumi ir vertėju, jų patirtimi, moka su jais bendrauti ir pagarbiai elgtis, savo siūlymus taisyti aptaria asmeniškai"

Prieš penkerius metus dar su tokiais keliais yra pavykę susidurti, o šiuo metu - tarsi visi nuo paukščių gripo būtų išmirę... Va forume Sophi rašo, nė kiek abejoju, kad ji - tokia. Bet tik keliai nesusikerta sad.gif
Atsakyti
merginos, gal žinote kiek biurams kainuoja autorinės sutartys? 15 procentų ten jie sumoka valstybei ar kiek ?????????????
Atsakyti
Leidyklose bent 15 procentų. Nemanau, kad tai turėtų kur nors skirtis. Autorinė ji ir Afrikoj autorinė.
Atsakyti
QUOTE(stripulis @ 2008 07 09, 11:47)
Rudenėja, mergyt, šiandien humoro jausmą kapitaliai suvalgei? Poliklinikose žinai kaip kreivai žiūri? Susimokėt neleidžia. Tu ateini, sakai, aš nedrausta, kur kasa, noriu susimokėt, kiek kainuos. O tave siunčia į kasą, iš kasos pas vedėją, vedėja sako, vargšele tu (kokia aš vargšelė, jei nenoriu nemokamai naudotis man nepriklausančiom paslaugom?!), ir siunčia pas gydytoją, sako, ji pasakys, kiek, klausi žmogus gydytojos, kiek, "negirdi".
O dėl bankų ir privačių centrų - paprasčiausiai banke lankausi kas mėnesį, keli metai (nuomą moku), ir užukniso po poros metų tas kasmėnesinis klausimas apie pensiją. Ir visai nesvarbu, kad vis tiek su jokiais bankais jokių sutarčių nepasirašinėčiau, jei ir būčiau drausta... Nes nemokamai - tik sūris spąstuose tongue.gif
Nežinau, kokią tu mane įsivaizduoji, bet man būtent ir nereikia jokios valstybės paramos, kol turiu akis ir rankas ant klaviatūros. Pas nėštukes sėdžiu, kuriasi sau fiktyvias darbo vietas, kad būtų išmokos, o man asmeniškai nemalonu. Save gi apgaudinėjam, po kelmais...
Nenoriu nieko svetimo. Ir čia ir atsiranda esminis vertėjavimo laisvai pliusas motinystės atžvilgiu. Tu gali dirbti nuolatos, susidėlioti darbą taip, kad algą daugmaž išmokėtų gimdymo metu ir šiek tiek po jo (na, kartais  būna išimčių, bet mano atveju ta išimtis irgi maloni, kalbant apie motinystę), ir iš nieko nieko neprašai - turiu galvoj, iš valstybės... Ir auklės samdyt nereikia, nes dirbi namie...
Ir vaiką savo nuolat matai, kada tik nori ir kiek nori.
Vat... Okay, baigiu  bigsmile.gif

Stripuli. Palauk. Aš neperskaičiau visos temos, bet gal tu man ar aš tau per AŽ .
Tu klysti. Labai. Neapskaičiuoji visko. Tu mąstai teoriškai. Jei norėsi nuomonės freelancerės su kelių metų patirtimi, kuri greta to augina vaiką, aš papasakosiu... smile.gif
Ne, siaubas nėra visa tai. Bet paryškintos vietos prasilenkia su realybe maždaug... 90 proc. Ir žinai, manęs NIEKAS nebūtų įtikinęs tuo, kol pati nesusilaukiau vaiko. Maniau, tai suderinama. Na... taip, jei nori uždirbti kokius 1000 max. Ne daugiau. Bet ir tai vargu.
Kad tavosios sąlygos būtų realios, reikia: 1. nekomplikuoto gimdymo (garantuoji?), nes paskui gali ir negalėt sėdėt smile.gif, nu tiesa, verst gali gulėdama, bet turi garantuotą pagalbą iš šalies? visą parą? ; 2. itin sveiko ramaus vaiko, miegančio iiiilgai, o dar naktys, naktys... (maniškis buvo nemiegiukas), o dar kur pilvoskaudžiai... 3. kai jis pradės vaikščiot, sudie ramybe. O laukas? Pasivaikščiojimai?
Čia tik maži žiedeliai, daug tingiu rašyti. Nesakau, kad neįmanoma, bet kartais daug lengviau ir efektyviau samdyt auklę, išeit kur į biblioteką ir padirbėti kelias val. KAIP ŽMOGUS, o ne nuolatiniam chaose, kai nebaigusi sakinio kokiam EK posėdžio protokolui turi lėkti, lėkti lėkti.
Tarkime, mano vaiką prižiūri močiutė, kol aš verčiu.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo una: 10 liepos 2008 - 14:37
Una, šitą... hm... o savo prirašyt nieko nenorėtum? ax.gif

Ar čia tas, kad auklės samdyt nereikia - gerai?

Suprastuvė man šiandien nedirba bigsmile.gif
Atsakyti
Sorry, man susimakaliojo du browseriai. Tikrai atsiprašau, pataisiau tą žinutę. Viskas gerai su ta suprastuve (su-ta-su-pra-stu-ve smile.gif )

Stripuli, taigi mokėt sveikatos draudimą galima tiesiogiai, šalia verslo liudijimo dar papildomai moki mokesčius kaip nuo autorinio darbo ir dar sveikatos draud. O kas ne taip poliklinikose tada? Dirbu su verslo liud., ir viskas.
Nors aš taip nedarau, turbūt dar darysiu. Kol kas turiu "valstybinį" darbą, esu motinystės atostogose ir tuo "prisidengiu" deklaruodama darbovietę med. įstaigose smile.gif Bet tas baigsis gi, jei negrįšiu į seną darbą.

O žodynėlis ačiū, pravers smile.gif nors neverčiu grožinės...
Dėl redaktoriavimo - užsiimu tuo, jei ką. Ne viena leidykla yra leidusi mano redaguotas knygas (kokias 5, jei gerai pamenu, nes tai buvo prieš kokius 7-5 metus). Ir kita pavarde smile.gif Tarp kitko, forume leidžiu sau nedėlioti kablelių absolut visur, kur reikia, ir vartoti ne visai norminius žodžius, nes nuo taisyklingumo irgi kartais norisi pailsėti, juk nesi vaikščiojanti schema. Forume vyrauja šnekamoji. Jei kam kiltų abejonių, kodėl vartoju "browseris" biggrin.gif

Na va, dar paskaičiau, kad dirbi maždaug dvi val. per dieną... šiaip įdomi situacija, gal tada įmanoma... bet kaip padidėja išlaidos esant vaikui. Aišku, per pietų miegą galima dirbti, bet dažniau norėsis numigti smile.gif
Na va, irgi įsiveržiau, prirašiau visko, priabejojau. Tai jau atleiskit smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo una: 10 liepos 2008 - 15:09
Una, vaiką man pažiūrės vyras tas dvi valandas... Įtariu, kad dirbsiu kaip visad naktim. Pirmą mėnesį tikiuosi, galėsiu nedirbti, bet jei bus kokio darbo - vyras ima tėvystės atostogas... Bet aišku, kad viskas yra teorija smile.gif

Mokėt sveikatos draudimą aišku, kad galima. Tik neapsimoka. Jei nekalbėsime apie nėštumą, kurių vienok gyvenime būna vienas ar du, ir kurį vis viena norėčiau "prižiūrėti" privačiai, net ir būdama apsidraudusi, tai per metus man privati superinė medicinos priežiūra kainuoja maždaug 600 litų. Kažkada, kiaurai sergant, kainavo 1000 lt. O draudžiantis savarankiškai, kiek paskaičiuoju, prasta poliklinikinė (bent mūsų Antakalnio poliklinika - siaubinga, kalbant apie visų sričių gydytojus) per metus kainuotų apie 1700 litų. Galbūt per metus nė karto ir nenueičiau ten. Vadinasi, į balą. Ir dar kyšius reiktų nešti, jei jau nueičiau. Kur logika? Man tai pinigais nelyja, kad galėčiau juos drabstyt sveikatos draudimui...

O beje, kiek maždaug tais senais laikais mokėdavo už redaktoriavimą? Galvoju, gal reikėtų tokiu būdu prisidurt, kai vertimų nebūna... Patirties dabar jau "vyšė kryšy", o ir aukštasis išsilavinimas tos srities... Ir dar: redaktoriaujama irgi pagal autorines sutartis?
Atsakyti
QUOTE(stripulis @ 2008 07 10, 16:17)
Ir dar: redaktoriaujama irgi pagal autorines sutartis?

Oficialiai redaguoti pagal autorines negalima. Redagavimas negali būti aut. sutarties objektas, bet nėra įstatymų be apstatymų rolleyes.gif
Atsakyti