Kadangi yra besidominčių, tai trumpai paaiškinu, kame čia esmė
Glikemijos indeksas matavimo sistema, padedanti įvertinti kaip greitai angliavandeniai yra suvirškinami ir pasisavinami, ir kaip veikia cukraus kiekį kraujyje. Tai yra būdas palyginti kaip gliukozės kiekį kraujyje veikia gramas maisto. Aukščiausią glikemijos indeksą turi angliavandeniai, kurie greičiausiai suskaidomi organizme. Žemiausią glikemijos indeksą turi angliavandeniai, kurie organizme skaidomi lėčiausiai ir gliukozė į kraują išskiriama tolygiai.
(www.maistassportui.lt)
O kuo blogai valgyti "blogus" angliavandenius paaiškina hiperinsulizmas. Jo esmė: kai kraujyje atsiranda gliukozės, kasa išskiria insuliną jai sumažinti. Hiperinsulizmas - kai kasa išskiria perdaug insulino. Tai sužadina riebalų susidarymo mechanizmą (organizmas labiau linksta riebaliukus kaupti po valgio, kai yra gliukozės perteklius). O jei žmogus nuolat valgo perdaug "greitų" angliavandenių (tokių, kaip batonas, saldumynai ir pan.) pas jį nuolat yra hiperinsulizmas. Ir gaunasi užburtas ratas
O dabar ką siūlo Montignac:
1. Valgyti neribojant maisto kiekio, neskaičiuojant kalorijų.
2. Nepraleidinėti valgio.
3. Neužkandžiauti tarp valgių.
4. Maistas turi būti įvairus.
5. Visų trijų valgių metu reikia išlaikyti angliavandenių, riebalų ir baltymų pusiausvyrą.
6.
Pusryčiai: didžioji dalis - angliavandeniai, šiek tiek riebalų arba visai be jų.
7.
Pietūs: juos turi sudaryti visi trys komponentai, tik angliavandenių GI turi būti žemas (ne daugiau kaip 35)
8.
Vakarienė panaši į pusryčius, bet maistas turi būti lengvesnis, riebalų kiekis mažesnis.
9. Kuo mažiau vartoti sočiųjų riebalų.
10. Valgio metu galima išgerti vyno ar alaus
(nebūtų prancūzas
11. Kavai - ni ni ni. Reikia gerti ją be kofeino.
Žodžiu, valgai maistą, kurio GI iki 50, apmažini taukiukus ir aliejukus ir viskas tada ok