Įkraunama...
Įkraunama...

Vaiko pavardė po skyrybų

QUOTE(panelė Prym @ 2007 01 18, 16:04)
1. Atsisakyti vaikų neįmanoma - tai prigimtinė teisė.
2. Taipogi atsisakyti išlaikymo neįmanoma - tai vaiko teisė gauti išlaikymą.
3. Tačiau apribojus tėvo valdžią galima pakeisti vaiko pavardę be jo sutikimo.
4. Galimas toks variantas. Jei mama išteka, tai jos vyras gali įvaikinti dukrą, jei buvęs sutuoktinis duoda sutikimas.

1. ir 2. Teoriškai gali būti suokalbis - vienas iš tėvų visiškai nesirūpina vaiku, padaro kažką, kas būtų traktuojama kaip kenkimas vaiko interesams, kitas iš tėvų paduoda tėvystės apribojimui, po to kas nors vaiką įsivaikina. Todėl kategoriškai ir nerašiau... Įdomu, ar po fondo įkurimo bus galima įrodyti, kad vaiku nesirūpinama ir pareikalauti apriboti tėvystę?
3. Jei vaikas įvaikinamas.
4. Ar tikrai? panele_Prym? Tokiu atveju vaikas du tėvus turės smile.gif Iš pradžių reikia neterminuotai apriboti tėvystės teises ir tik po to galima vaiką įvaikinti. Yra dar kitas variantas, kad galima duoti sutikimą, jog įvaikintų giminė. Bet retai buvusios žmonos sutuoktinis ir vaiko tėvas būna giminės...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Medinis: 18 sausio 2007 - 16:24
Na, nesidomėjau tiksliai, tai dėl įvaikinimo gali būti ir taip.
1. Įmanomas ir kitas apgavystės variantas: pvz., tėvas "sužino", kad vaiko motina buvo neištikima, duoda į teismą užginčyti tėvystę, motina sutinka, ir taip vaikas lieka be tėvo... Įdomu, ar taip įmanoma. Juk jei niekas nereikalaus DNR, tai teismas nelieps jo daryti?
Tik tiek, kad abiem variantais abu turėtų puikiai sutarti, kad vienas kito nepakištų.
Atsakyti
QUOTE(panelė Prym @ 2007 01 18, 16:32)
1. Įmanomas ir kitas apgavystės variantas:

Reikėtų gerai pasiruošti, nes suvarys per teismą jei norės, tik daina. Bet įmanomas.
Ale vis tiek pavardę vaikui pakeisti tik įvaikinus arba kai sukakos 18-ka.
Atsakyti
Esu apšalusi, bet Medinis teisus. Blin, kokia nesąmonė. Vadinasi, net abiems tėvams norint, vaikui negalima pakeisti nei pavardės, nei vardo???
Na bet ir gyvas velnias visokių teisinių aktų ir taisyklių tokiais klausimais: CK, metrikacijos taisyklės, vardo ir pavardės keitimo taisyklės...
Beje, jei vaiko tėvas sutiktų, tai gal galima užsikabinti už šito punkto:

15. Susituokusiam asmeniui pakeitus pavardę, kito sutuoktinio pavardė nepasikeičia. Nepilnamečių vaikų pavardė pasikeičia, jeigu pavardę pakeičia abu tėvai. Kai pavardę pakeičia tik vienas iš tėvų, tai nepilnamečių vaikų pavardės pakeitimo klausimas sprendžiamas tėvų susitarimu.

Mama galėtų pati pasikeisti pavardę, pvz., į savo mamos mergautinę, o tada jau ir vaikui būtų galima.
Bet niekaip nesuprantu, kodėl abiejų tėvų sutikimu negalima vaikui pavardės pakeisti? Pala, pala, o kaip tada, kai nustatoma tėvystė? Pvz., kai mano spermos donoras pripažino tėvystę, buvo klausiama, ar keisim vaikui pavardę. Nieko nesuprantu tokiuose įstatymuose... Nors labai džiaugiuosi, kad turėjau proto duoti savo pavardę. Pasirodo, ne taip lengva ją būtų pakeisti...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo panelė Prym: 19 sausio 2007 - 08:49
Įdomu... teisiškai rodos būtų galima pamėginti, bet nesu girdėjęs, kad taip būtų daroma. Matyt yra kokia tai kliūtis.
Panele_Prym, gal galėtumėt pakomentuoti mano pasvajojimus apie vieną dalyką. Dabar nemažai vienišų mamų dirba užsienyje, būna problemos su vaikų atsivežimu į Lietuvą, nes vaiko gyvenamoji vieta nebūna paskirta su motina. Tuomet reikia tėvo leidimo ir tt, kartais būna nesklandumų.
Mano įdėja, kurią vienoje temoje išsakiau:
Yra priimtos vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarkos taisyklės.4 punktas sako:

4. Ši tvarka netaikoma vaikui, kai, be šios tvarkos 5 punkte nurodytų dokumentų, Lietuvos Respublikos pasienio kontrolės punkto pareigūnams pateikiamas dokumentas, patvirtinantis, kad jis yra užsienio valstybės gyventojas.
Naudojantis protu galima būtų teigti, kad jei motina su vaiku gyvena užsienyje, tai vaikas yra tos valstybės gyventojas (apie pilietybę nekalbama). Taigi faktiškai reikėtų turėti dokumentą, kuris įrodytų, jog motina ir vaikas gyvena užsienio valstybėje - nežinau kokį dokumentą galima būtų gauti, bet juk įmanoma (nuomos sutartis, nuosavybės dokumentai, pažyma iš vietinės valdžios ir panašiai)? Po to reikėtų tą dokumentą versti į lietuvių kalbą ir bet kuris pasienietis ir motinai ir vaikui tik palinkėtų geros kelionės.
Kaip manote? Gal ką nors girdėjote apie tai?
Atsakyti
QUOTE(Medinis @ 2007 01 19, 11:25)
Taigi faktiškai reikėtų turėti dokumentą, kuris įrodytų, jog motina ir vaikas gyvena užsienio valstybėje - nežinau kokį dokumentą galima būtų gauti, bet juk įmanoma (nuomos sutartis, nuosavybės dokumentai, pažyma iš vietinės valdžios ir panašiai)? Po to reikėtų tą dokumentą versti į lietuvių kalbą ir bet kuris pasienietis ir motinai ir  vaikui tik palinkėtų geros kelionės.

gal pazyma is darzelio ar mokyklos? nes nuomos sutartyje nebutinai bus nurodytas vaikas ir jo asmens duomenys, nes jis nebus sutarties salis, tas pats su nuosavybes dokumentais... dar is vietines valdzios tikrai turetu buti galimybe gauti pazyma, nes, pvz, uzsienyje taip pat skiriamos ismokos vaikams, gyvenantiems toje valstybeje... g.gif
Atsakyti
QUOTE(Medinis @ 2007 01 19, 10:25)
1. Įdomu... teisiškai rodos būtų galima pamėginti, bet nesu girdėjęs, kad taip būtų daroma. Matyt yra kokia tai kliūtis.
2. Panele_Prym, gal galėtumėt pakomentuoti mano pasvajojimus apie vieną dalyką. Dabar nemažai vienišų mamų dirba užsienyje, būna problemos su vaikų atsivežimu į Lietuvą, nes vaiko gyvenamoji vieta nebūna paskirta su motina. Tuomet reikia tėvo leidimo ir tt, kartais būna nesklandumų.
Mano įdėja, kurią vienoje temoje išsakiau:
Yra priimtos vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarkos taisyklės.4 punktas sako:

4. Ši tvarka netaikoma vaikui, kai, be šios tvarkos 5 punkte nurodytų dokumentų, Lietuvos Respublikos pasienio kontrolės punkto pareigūnams pateikiamas dokumentas, patvirtinantis, kad jis yra užsienio valstybės gyventojas.
Naudojantis protu galima būtų teigti, kad jei motina su vaiku gyvena užsienyje, tai vaikas yra tos valstybės gyventojas (apie pilietybę nekalbama). Taigi faktiškai reikėtų turėti dokumentą, kuris įrodytų, jog motina ir vaikas gyvena užsienio valstybėje - nežinau kokį dokumentą galima būtų gauti, bet juk įmanoma (nuomos sutartis, nuosavybės dokumentai, pažyma iš vietinės valdžios ir panašiai)? Po to reikėtų tą dokumentą versti į lietuvių kalbą ir bet kuris pasienietis ir motinai ir  vaikui tik palinkėtų geros kelionės.

1. Greičiausiai taip ir yra. Be to, kažin, ar daug nori visų galvaskausmių, susijusių su nuosavos pavardės keitimu, antra, tam reikia abiejų tėvų sutikimo. O lietuviškių macho, sutinkančių, kad vaikas turės ne jo pavardę, nors tuo vaiku nė nesirūpina, yra mažoka...
2. Neturiu supratimo, tiesą sakant. Kad nesukt galvos, nusistačiau vaiko gyvenamąja vietą su manim. Lietuvoje tokio tipo dokumentą galėtų išduoti seniūnija (apie šeimos sudėtį ar kažkaip vadinasi), greičiausiai ir užsienio šalyse gali būti panašaus tipo institucijos. Kitas dalykas, tokio dokumento ir tokių taisyklių egzistavimu dar reikėtų įtikinti pasienio pareigūnus. Turint omeny, kad kartais net teisėjai įstatymų nežino, tai gali būti diiiiidelė problema.
Vienžo, paprasčiausia nusistatyti vaiko gyvenamąja vietą su savimi. Tiesa, dar girdėjau, kad ruošiamasi paprastinti tą tvarką, įdomu, kokie pakeitimai numatomi?
Atsakyti
Jo, as irgi susiduriau su tokia situacija, su pirmu vyru gyvenom susimete, gimus dukrai daviau jai jo pavarde unsure.gif, o dabar gailiuosi- sakau, neveda, tai nera ko ir vaikui pavardes duoti, jei seima, tai seima....tai vat....o dabar jau daugiau nei 3 metai kaip issiskyre ir 2,5 m. kaip turiu kita zmogu, neseniai susituokem, tai mano mergautine pavarde pasikeite, o vaiko liko kaip jos biologinio tevo, nors teciu vadina dabartini mano vyra....nedarau is to problemos, bet manau, kad dukrytei butu smagiau jei visi viena pavarde turetumem, apie tai ji yra pati ne karta klaususi...bet kai uzsiminiau apie tai tariamam, t.y. biolginiam tevui, kuris nei elementu nemoka ir pasirodo tik svenciu dienomis doh.gif, tai jis ne uz ka, matai vyriskas orumas neleidzia....sako, tego vaikas pasako man i akis, kad nenori mano pavardes, tegu pasako delko ir tada pagalvosiu...o ji is tu vaiku, kur tikrai niekada nepasakys to, nes jai atrodo jog tai gali ji iskaudinti... unsure.gif kai pagalvoju, tai "vaiku darzelis" kazkoks...juk vistiek ji mergaite ir pavarde keisis, juk vistiek nebus ta kuri gimines pavarde prates, tai koks skirtumas, kam??? kad pasakyti, jog cia mano vaikas, tai jei rupinsies tai jis bus tavo, nepaisant to kokia pavarde nesios, o jei nesirupinsi, tai ateis laikas kai nei pavarde nebepades...nesuprantu as tokiu dalyku.....
Atsakyti
QUOTE(Anile @ 2007 01 19, 10:29)
Jo, as irgi susiduriau su tokia situacija,

Kiek sutarėm, tai pavardės jūs nepakeisit, tam vien tėvo sutikimo nepakanka. O vat alimentus dar 10 metelių gauti - laisvai. Kodėl kitas vyras turi išlaikyti svetimą vaiką - nesuprantu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Medinis: 19 sausio 2007 - 10:52
O mano buvęs vyras pasakė, kad dukters jam nereikia ir jos visai atsisakytų (jeigu tik atsiimčiau alimentus).Jis nei karto (nuo dukters gimimo) nėra buvęs pas ją, visiškai jos nematęs.O be to mano dukrelės labai sunki pavardė. unsure.gif
Atsakyti
Naudojantis protu galima būtų teigti, kad jei motina su vaiku gyvena užsienyje, tai vaikas yra tos valstybės gyventojas (apie pilietybę nekalbama). Taigi faktiškai reikėtų turėti dokumentą, kuris įrodytų, jog motina ir vaikas gyvena užsienio valstybėje - nežinau kokį dokumentą galima būtų gauti, bet juk įmanoma (nuomos sutartis, nuosavybės dokumentai, pažyma iš vietinės valdžios ir panašiai)? Po to reikėtų tą dokumentą versti į lietuvių kalbą ir bet kuris pasienietis ir motinai ir vaikui tik palinkėtų geros kelionės.
[/quote]

As su tuo susiduriu gana daznai. Kadangi gyvenu JAV ir mes abu su vaiku turime zalias korteles, kurios ir yra nuolatinio JAV gyventojo pazymejimas, tai isvykstant is Lietuvos uztenka parodyti tik jas. Zinoma, turiu ir teismo sprendima del gyvenamosios vietos nustatymo su manimi, bet jo nebeprireikia kai gavome zalias kortas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vilma77: 19 sausio 2007 - 15:27
QUOTE(vilma77 @ 2007 01 19, 15:26)

As su tuo susiduriu gana daznai. Kadangi gyvenu JAV ir mes abu su vaiku turime zalias korteles, kurios ir yra nuolatinio JAV gyventojo pazymejimas, tai isvykstant is Lietuvos uztenka parodyti tik jas. Zinoma, turiu ir teismo sprendima del gyvenamosios vietos nustatymo su manimi, bet jo nebeprireikia kai gavome zalias kortas.

Vilma77, gera zinia thumbup.gif Mes irgi turim su vaiku ZK, o vasara zadu vaziuot i LT, ir man kiekviena kart galvos skausmas del to tevo sutikimo notarizavimo/apostiliavimo. Absurdas tame, kad mano vyras Amerikos pilietis, bet vaikas nea, tai reikia LT muitinei sutikimo, kad musu tevelis-amerikietis sutinka, kad mes is LT vaziuojame pas ji... lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Atsakyti