Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita

QUOTE(velniukste23 @ 2008 09 19, 07:05)
sveikos, padekite man!

Mokesčių skaičiuoklės
Tokius susitarimus žinau, kai darbdavys pakelia atlyginimą, bet mokesčius moka pats darbuotojas ir aišku į rankas gauna mažiau.
Įdėjau skaičiuoklę, tai pasiskaičiuokite kiek mokesčių moka darbdavys ir kiek jus turetumet gauti. Kad nepasirašėtė darbo sutarties negarei, nes darbdavys pažeidžia LR darbo kodeksą. Galite kreiptis į VDI. Bet vis dėl to pabandykite pasikalbėti su direktoriumi, vis dėl to jus lauakiates jums nervuotis negalima 4u.gif
O po pokalbio jau spręskite ką daryti. Po apsilankymo VDI bus patikrinimas, darbdavys gaus baudą ir jūsų gyvenimas ten bus siaubingas. verysad.gif
Atsakyti
labai prašau pagalbos.abu su vyru dirbame toje pačioje įmonėjė,mūsų atlyginimai mokami pavėluotai,esu gavusi rugsėjo 3 dieną atlyginimą už birželį,atostoginių už liepą ir atlyginimo už rugpjūtį dar negavau.šiandien parašiau pareiškimą dėl atleidimo iš darbo,pagal 128 straipsnį,bet darbdavys nepasirašo,mane verčia perrašyti prašyma savo noru pagal 127 straipsnį,ir jeigu ne perrašysiu ir pirmadienį ne ateisiu į darbą,mane grąsina atlestį už pravaikštas,o jei perrašysiu,liepia atitidirbti 14dienų.prašau pagalbos,nes nežinau,kaip pasielgti,nes auginame du vaikus,į darbą einame,o pinigų negauname.gautus pinigus rugsėjo 3 iškart atskaičiavo bankas,nes turime būsto paskola.iš anksto dėkoju.
Atsakyti
QUOTE(marytexxx @ 2008 09 19, 16:56)
labai prašau pagalbos.abu su vyru dirbame toje pačioje įmonėjė,mūsų atlyginimai mokami pavėluotai,esu gavusi rugsėjo 3 dieną atlyginimą už birželį,atostoginių už liepą ir atlyginimo už rugpjūtį dar negavau.šiandien parašiau pareiškimą dėl atleidimo iš darbo,pagal 128 straipsnį,bet darbdavys nepasirašo,mane verčia perrašyti prašyma savo noru pagal 127 straipsnį,ir jeigu ne perrašysiu ir pirmadienį ne ateisiu į darbą,mane grąsina atlestį už pravaikštas,o jei perrašysiu,liepia atitidirbti 14dienų.prašau pagalbos,nes nežinau,kaip pasielgti,nes auginame du vaikus,į darbą einame,o pinigų negauname.gautus pinigus rugsėjo 3 iškart atskaičiavo bankas,nes turime būsto paskola.iš anksto dėkoju.

Šiuo atveju rekomenduojamą prašymą siūsti registruotu pštu, galima su įteikimu. smile.gif
Bet kodėl jus rašote 128 str.? g.gif
Jeigu nemoka, tada gaunasi 127 str. 2 d. Bet šiuo atveju negausite išeitinės išmokos.
Jeigu jus norite keisti darbą, tai gal vis dėl to geriau kreiptis į VDI? g.gif Už uždęlstas išmokėti dienas darbdavys sumokės delspinigius.

207 straipsnis. Pavėluotas darbo užmokesčio ir kitų su darbo santykiais susijusių išmokų mokėjimas
1. Kai dėl darbdavio kaltės pavėluotai išmokamas darbo užmokestis ar kitos su darbo santykiais susijusios išmokos, kartu su jomis darbuotojui išmokami įstatymų nustatyto dydžio delspinigiai.

Delspinigių dydį sudaro 0,06 procento priklausančios išmokėti sumos už kiekvieną praleistą kalendorinę dieną.

DĖL DELSPINIGIŲ DYDŽIO PATVIRTINIMO

Beto atostoginiai mokami prieš 3 dienas iki atostogų, jus turėjote teisę pratęsti atostogas tiek dienų, kiek jis neišmokėjo dienų.
176 straipsnis. Kasmetinių atostogų apmokėjimas
1. Kasmetinių atostogų laiku darbuotojui garantuojamas jo vidutinis darbo užmokestis visose darbovietėse. Vidutinio darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarką nustato Vyriausybė.
2. Darbo užmokestis už kasmetines atostogas mokamas ne vėliau kaip prieš tris kalendorines dienas iki kasmetinių atostogų pradžios. Jeigu darbuotojui priklausantis darbo užmokestis nustatytu laiku nesumokamas ne dėl darbuotojo kaltės, kasmetinės atostogos pratęsiamos tiek dienų, kiek buvo delsiama sumokėti darbo užmokestį, ir už pratęstą laiką mokama kaip už kasmetines atostogas.

Sunku bus su tokiu kovoti.
Gal pasikalbėkite, jeigu nesutiks su išmokėti visos skolos, pagrąsinkite, kad eisite į VDI. Jam duos baudą, tikrai ne mažą. O jus atgausite visu pinigėlius.
Na čia mano numonė, gal kas dar kokių pasiulymų turės.
Stiprybės Jums 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Marija5: 19 rugsėjo 2008 - 17:57
supratau,perrašyti pareiškimą,labai jums dėkinga,kad tik pirmadienį mane išleistų,nereik man jokių kompensacijų,o su darbo inspekcija aš ne pagrasinsių,nes buvo atlestą daug darbuotojų be išeitinių kompensacijų,ir įmonės savininkas gavo 2000lt baudą,o darbuotojams jis skolingas daug daugiau.
Atsakyti
QUOTE(marytexxx @ 2008 09 20, 10:21)
supratau,perrašyti pareiškimą,labai jums dėkinga,kad tik pirmadienį mane išleistų,nereik man jokių kompensacijų,o su darbo inspekcija aš ne pagrasinsių,nes buvo atlestą daug darbuotojų be išeitinių kompensacijų,ir įmonės savininkas gavo 2000lt baudą,o darbuotojams jis skolingas daug daugiau.

Labai keista g.gif
Darbdavys turėjo išmokėti visiems darbuotojams.
Reikėjo iki teimo eiti smile.gif
Atsakyti
Laba diena,
gal kas gali atsakyti:
Po gimdymo praejo 2 metai, dabar noriu gristi i darba, bet darbdavys sako, kad darbo vietos nera ir jis mane atleidzia doh.gif Pagal koki istatyma jis mane atleis is darbo ir ar gausiu kompensacija ? Imoneje dirbu nuo 2004 m, o gimdziau 2006m. Ir ar gavusi atleidima galiu stoti i darbo birza ir gauti kazkokius tai pinigus is ten?
Dekoju is anksto !
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2008 09 20, 11:55)
Labai keista  g.gif
Darbdavys turėjo išmokėti visiems darbuotojams.
Reikėjo iki teimo eiti  smile.gif

kokie teismai,aš dabar tik apie atleidimą ir galvoju,nes skolos kaupiasi,nes mano vyro irgi neišleidžia, užsakymų įmonė turi,tik atlyginimai mokami pavėluotai,dėl to ir išeinu,pats darbas man patinka ir dirbti sekiesi.aš tik labai nusimynus,nes nežinau visų istatymų,kad ir apie atostoginius,man buvo naujiena.
Atsakyti
QUOTE(Daivasys @ 2008 09 20, 12:28)
Laba diena,
gal kas gali atsakyti:
Po gimdymo praejo 2 metai, dabar noriu gristi i darba, bet darbdavys sako, kad darbo vietos nera ir jis mane atleidzia  doh.gif Pagal koki istatyma jis mane atleis is darbo ir ar gausiu kompensacija ? Imoneje dirbu nuo 2004 m, o gimdziau 2006m. Ir ar gavusi atleidima galiu stoti i darbo birza ir gauti kazkokius tai pinigus is ten?
Dekoju is anksto !

Atleisti jus darbdavys neturi teisės. 4u.gif

180 straipsnis. Atostogos vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai
...
3. Per šį atostogų laikotarpį paliekama darbo vieta (pareigos), išskyrus atvejus, kai įmonė visiškai likviduojama. [bet juk įmonė nelikviduojama mirksiukas.gif]

129 straipsnis. Darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės
1. Darbdavys gali nutraukti neterminuotą darbo sutartį su darbuotoju tik dėl svarbių priežasčių, apie tai įspėjęs jį šio Kodekso 130 straipsnyje nustatyta tvarka. Atleisti darbuotoją iš darbo, kai nėra darbuotojo kaltės, leidžiama, jei negalima darbuotojo perkelti jo sutikimu į kitą darbą.
...
4. Darbo sutartis su darbuotojais, kuriems iki teisės gauti visą senatvės pensiją liko ne daugiau kaip penkeri metai, asmenimis iki aštuoniolikos metų, neįgaliaisiais, darbuotojais, auginančiais vaikų iki keturiolikos metų, gali būti nutraukta tik ypatingais atvejais, jeigu darbuotojo palikimas darbe iš esmės pažeistų darbdavio interesus.

130 straipsnis. Įspėjimas apie darbo sutarties nutraukimą
1. Darbdavys turi teisę nutraukti darbo sutartį raštu pasirašytinai įspėjęs darbuotoją prieš du mėnesius. Darbuotojai, nurodyti šio Kodekso 129 straipsnio 4 dalyje, apie atleidimą iš darbo turi būti įspėti ne vėliau kaip prieš keturis mėnesius.

132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus
...
2. Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (Kodekso 129 straipsnis).

140 straipsnis. Išeitinė išmoka

1. Nutraukus darbo sutartį pagal šio Kodekso 129 straipsnį ir 136 straipsnio 1 dalies 6 punktą, atleistam darbuotojui išmokama jo vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka atsižvelgiant į to darbuotojo nepertraukiamąjį stažą toje darbovietėje:

1) iki dvylikos mėnesių - vieno mėnesio vidutinio darbo užmokesčio dydžio;

2) nuo dvylikos iki trisdešimt šešių mėnesių - dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio;

3) nuo trisdešimt šešių iki šešiasdešimties mėnesių - trijų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio;

4) nuo šešiasdešimties iki šimto dvidešimties mėnesių - keturių mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio;

5) nuo šimto dvidešimties iki dviejų šimtų keturiasdešimties mėnesių – penkių mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio;

6) daugiau kaip dviejų šimtų keturiasdešimties mėnesių - šešių mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio.

2. Nutraukus darbo sutartį kitais šiame skirsnyje (išskyrus Kodekso 125 ir 126 straipsniuose bei 127 straipsnio 1 dalyje nustatytus atvejus) ir kituose įstatymuose nustatytais atvejais, kai nėra darbuotojo kaltės, jam išmokama jo dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka, jeigu įstatymai ar kolektyvinės sutartys nenustato kitaip.

Atsakyti
Marija5 labai aciu !
Atsakyti
Gal galite pakonsultuoti, ar turiu teise dirbti pagal darbo sutarti namuose? Darbdavys siulo issiimti individualios veiklos pazyma, bet as labiau noriu dirbti pagal darbo sutarti, kuria pasirasiau.
Atsakyti
QUOTE(Raschida @ 2008 09 26, 14:09)
Gal galite pakonsultuoti, ar turiu teise dirbti pagal darbo sutarti namuose? Darbdavys siulo issiimti individualios veiklos pazyma, bet as labiau noriu dirbti pagal darbo sutarti, kuria pasirasiau.

115 straipsnis. Darbo sutartis su namudininkais
Darbo sutartyje gali būti nustatyta, kad sutartyje sulygtą darbo funkciją darbuotojas atliks namuose. Darbo sutarties su namudininkais ypatumus nustato Vyriausybė ir kolektyvinės sutartys.
DĖL ATSKIRŲ DARBO SUTARČIŲ YPATUMŲ PATVIRTINIMO

Jau aišku naudingiau, jeigu jus turėsite IVP, nes mažiau mokesčių.
Bet jeigu jo įmonės veikla tapati veiklai pažymėtai IVP jis samdyti pagal šį pažymėjimą negalės, nes tokie santykiai prilyginami darbo santikiams, o ne civiliniams.
Atsakyti
iš tiesų pagal ivp dirbti, kaip tik nėra naudinga, kadangi taip bus kaupiama tik pusė bazinės pensijos, taip pat gerokai daugiau popierizmo. galite siūlyti darbdaviui dirbti pagal sutarti, nors jam labiau apsimokės jei dirbsite pagal ivp.
Atsakyti