Gimdymo plano reikšmė:
1. Teorinis pasirengimas žinios, suvokimas kas vyksta gimdymo metu.
2. Psichologinis pasirengimas geras nusiteikimas, baimės įveikimas, pasitikėjimas savo jėgomis.
3. Gydytojo pasirinkimas, betarpiškas ryšys tarp pacientės ir mediko, gimdymo plano suderinimas, pasitikėjimas medikais.
4. Daugybės nesusipratimų, neaiškumų išvengimas prieš gimdymą, gimdymo metu ir po jo.
5. Išankstinis pasirengimas ir aptarimas, kokia pagalba bus reikalinga, dalyvaujant gimdyme jums artimam žmogui.
6. Labiausiai svarbus ir reikalingas gimdant pirmą kartą.
Nuvaret matau i lankas. Cia tema buvo apie taisykles kaip lenviau pagimdyti, bet, kad jau taip, tai as antraji maitinau iki metu ir 4men. su zinduku pazaisdavo tik kaip su zaisliuku, pakramtydavo ir numesdavo. Pieno nenutraukinejau, nebent labai tempe, tai tik tiek, kad neskaudetu.
O dabar bandysiu grizt prie temos.
Buvau susikurus sau taisykles:
suzinosiu iki gimdymo kiek imanoma daugiau- naudojausi visais imanomais saltiniais
Busiu rami ir islaikyta- po pirmo saremio supanikavau ir apszliumbiau
Darysiu viska ka lieps- dariau viska saziningiausiai
medituosiu- nebuvo kada apie tai net galvot, nes tarp saremiu norejau miego
Pirmoj vietoj kudikis- viska dariau, kad padeciau lenviau isvysti si pasauli(mat domejausi daug ir zinojau, kad jam sunkiau negu man)
Kalbesiu su vaikeliu- kalbejau ir net nesitikejau, kad bus negeda prie svetimu, bet buvo viskas dzin, kalbejau tiek, kiek norejosi
tyliai kesiu saremiu skausmus- rekiau, net sienos aidejo
taigi busimos mamytes, planuokit, kurkit savo taisykles, kad veliau butu ka lauzyt
visoms sekmingu ir neskausmingu gimdymu
O dabar bandysiu grizt prie temos.
Buvau susikurus sau taisykles:
suzinosiu iki gimdymo kiek imanoma daugiau- naudojausi visais imanomais saltiniais
Busiu rami ir islaikyta- po pirmo saremio supanikavau ir apszliumbiau
Darysiu viska ka lieps- dariau viska saziningiausiai
medituosiu- nebuvo kada apie tai net galvot, nes tarp saremiu norejau miego
Pirmoj vietoj kudikis- viska dariau, kad padeciau lenviau isvysti si pasauli(mat domejausi daug ir zinojau, kad jam sunkiau negu man)
Kalbesiu su vaikeliu- kalbejau ir net nesitikejau, kad bus negeda prie svetimu, bet buvo viskas dzin, kalbejau tiek, kiek norejosi
tyliai kesiu saremiu skausmus- rekiau, net sienos aidejo
taigi busimos mamytes, planuokit, kurkit savo taisykles, kad veliau butu ka lauzyt
visoms sekmingu ir neskausmingu gimdymu
Prisimenu viena iš mūsų būsimų rugsėjinukių susidarė tą planą, nusinešė pas pasirinktą gydytoją ( tikrai profesionalią ir daug patirties turinčią ), pateiė ir pasakė, kad norėtų tokios eigos. Gydytoja tik nusišypsojo
. Kai kurie dalykai yra nenuspėjami ir konkrečioj situacijoj neįmanomi.
O iš savo pusės žiūrint, tai aš kažkaip net nesirįžčiau nurodinėt gydytojams ar seselėms, ką dabar daryti, į kurią ranką kateterį vesti ar pan.
O iš savo pusės žiūrint, tai aš kažkaip net nesirįžčiau nurodinėt gydytojams ar seselėms, ką dabar daryti, į kurią ranką kateterį vesti ar pan.
daluzenik, man atrodo, tu neteisingai supranti, kas yra gimdymo planas.
iskeliu i pavirsiu auges posta su nuoroda.
beje, ideti auges ir supermamos planai aptaria tik normalia gimdymo eiga. taciau verta tureti ir "plana B", pvz., jei prireiktu skubiai atlikti cezario operacija - tada galima numatyti, pagal galimybes, kokia nejautra galetu buti taikoma, kas pirmas paima vaikeli ant ranku (jei mama negali), kas keliauja su vaiku i reanimacija (jei to reikia) ir pan. is pirmo zvilgsnio, gimdymo plana sudaro savaime aiskus dalykai. taciau is patirtis sakau - nera labiau neaiskiu dalyku, negu savaime aiskus.
QUOTE(Auges @ 2004 02 24, 17:55)
Stai cia yra gimdymo plano aprasymas ir du pavyzdziai.
http://www.supermama...dymoplanas.html
Ten yra ir mano gimdymo plano pavyzdys. Labai dziaugiuosi kad ji sudariau, nes jis isreiske visus mano norus ir pageidavimus.
Su akusere apie visa gimdyma kalbejau gal menesi iki gimdymo, tada ir ispejau kad bus toks planas, pasakiau kas ten bus parasyta ir koki emano pageidavimai. O pati plana atsinesiau jau i gimdyma
http://www.supermama...dymoplanas.html
Ten yra ir mano gimdymo plano pavyzdys. Labai dziaugiuosi kad ji sudariau, nes jis isreiske visus mano norus ir pageidavimus.
Su akusere apie visa gimdyma kalbejau gal menesi iki gimdymo, tada ir ispejau kad bus toks planas, pasakiau kas ten bus parasyta ir koki emano pageidavimai. O pati plana atsinesiau jau i gimdyma
iskeliu i pavirsiu auges posta su nuoroda.
beje, ideti auges ir supermamos planai aptaria tik normalia gimdymo eiga. taciau verta tureti ir "plana B", pvz., jei prireiktu skubiai atlikti cezario operacija - tada galima numatyti, pagal galimybes, kokia nejautra galetu buti taikoma, kas pirmas paima vaikeli ant ranku (jei mama negali), kas keliauja su vaiku i reanimacija (jei to reikia) ir pan. is pirmo zvilgsnio, gimdymo plana sudaro savaime aiskus dalykai. taciau is patirtis sakau - nera labiau neaiskiu dalyku, negu savaime aiskus.
gali planuot ka nori, bus taip, kaip tures buti. Mokinomes su vyru daryt masazus, kai prasidejo skausmai, liepiau jam nelist prie manes
paskaitau komentarus kai kuriu, tai man toks vaizdas, kad cia tie planai, ne gimdyviu, o gydytoju sudaromi, pvz, skubus cezaris
ar gali nuspet, kad pasiryzusi gimdyti moteris naturaliai, gauna skatinamuju, nuskausminamuju doze ir galiausiai jai padaromas cezaris.. manau, kad tai labiau gydytoju reikalas, o mamai reikia stiprybes ir jegu.
paskaitau komentarus kai kuriu, tai man toks vaizdas, kad cia tie planai, ne gimdyviu, o gydytoju sudaromi, pvz, skubus cezaris
QUOTE(dixita @ 2008 02 01, 11:32)
gali planuot ka nori, bus taip, kaip tures buti. Mokinomes su vyru daryt masazus, kai prasidejo skausmai, liepiau jam nelist prie manes
ar gali nuspet, kad pasiryzusi gimdyti moteris naturaliai, gauna skatinamuju, nuskausminamuju doze ir galiausiai jai padaromas cezaris.. manau, kad tai labiau gydytoju reikalas, o mamai reikia stiprybes ir jegu.
na žinok, nepritariu. Yra skirtingų požiurių į gimdymą, skirtingų "mokyklų". Aš asmeniškai labai gailiosi, kad per paskutinį neštumą neištyriau visas galimybes ir neparašiau gimdymo plano. Dabar labai konkrečiai žinau, ko noriu iš personalo ir tikrai neeičiau taip patikliai į gydytojų rankas
Vakar buvom su vyru pas ginekologe-akusere, pas kuria planuojam gimdyti. Tai isejusi is kabineto net apsizliumbiau. Kai paklausiau apie gimdymo plana ir kada butu galima ji aptarti, tai baisiausiai nusistebejo ir pasake, kad nera cia ka aptarineti. kad su gimdyvemis gimdymo plana aptaria kai prasideda gimdymas... Likau apsalusi. net nezinojau kaip reaguoti...
Neabejoju gydytojos profesionalumu, bet kazkaip svarbu ir zmogiskasis faktorius-kad bent jau savo nuomone i tokius dalykus normaliai issakytu...
O kai pirmas nestumas ir taip nesaugu ir norisi aiskumo... tam ir padeda gimdymo planas... bent jau taip galvoju...
Tai net susimastem gal pakeisti akusere... Bet ir metytis nesinori...
Neabejoju gydytojos profesionalumu, bet kazkaip svarbu ir zmogiskasis faktorius-kad bent jau savo nuomone i tokius dalykus normaliai issakytu...
O kai pirmas nestumas ir taip nesaugu ir norisi aiskumo... tam ir padeda gimdymo planas... bent jau taip galvoju...
Tai net susimastem gal pakeisti akusere... Bet ir metytis nesinori...
Niekaip nesuprantu koks gali buti gimdymo planas, mano nuomone, cia toks individualus dalykas, kad planuoti gali, tik kurioj ligoninej ir pas koki gydytoja gimdysi. Vienos pagimdo per pora valandu, kitos kankinasi para laiko ir galiausiai is naturalaus gimdymo CZ belieka vienintele iseitis. Vestuviu planuotojams situacija "kojas kaisioja", o cia gimdyma norit suplanuoti. Juk nepasakysi medikui tu stovek cia, dabar pagal plana jau tureciau guleti ant gimdymo stalo, akusere, laikas leisti vaistus i ta ar ta rankos vena ir t.t.....
Zmogus planuoja - Dievas juokiasi.
QUOTE(ruta_zalia @ 2008 04 02, 14:03)
Niekaip nesuprantu koks gali buti gimdymo planas, mano nuomone, cia toks individualus dalykas, kad planuoti gali, tik kurioj ligoninej ir pas koki gydytoja gimdysi.
O ko cia nesuprasti? Gimdymo planas reikalingas ramybei. Informacijos saltiniu apie gimdymus be galo daug (ir priestaringu), o cia butu kaip susitarimas su gydytoju kas abiem pusem yra priimtina, kas imanoma, o kas pavojinga. Idealiu atveju viskas turetu vykti taip, o jei kiltu nenumatytu keblumu, tai darysim taip ir anaip.
Gimdymo planas - tai NE planas, pagal kuri viskas vyks tiktai taip, o ne kitaip; o bendradarbiavimo/pasitikejimo su gydytoju israiska, alternatyvu aptarimas.
O kai gydytojas apie planus net nesileidzia i kalbas, tai, mano nuomone, rodo jo poziuri i klienta. Tipo, dundukas, nieko nesuprasi, ner cia ko issidirbinet, cia as, medikas, pats svarbiausias.
Kam medikai neklystantys dievai, tai pilnai suprantu, kad jokiu ziniu apie pati gimdyma, jo alternatyvas nereikia. Visa procesa atiduodi i gydytojo rankas. Paskui, jei kokios komplikacijos, bus ka kaltinti ir rasyti forumuose siaubiakiskas istorijas nelabai nutuokiant apie vykusius procesus.
kas liecia saremio skausma tai jis panasus i menesiniu skausma, kas sergste skausmingomis tai zino, tik 10 kartu stipresnis
cia pirmas dalykas.
antras, kai pasideda skausmingi saremiai reikia kuo maziau gslvot apie tai kaip skauda, as asmeniskai isiziuredavau i kavos puodeli kuris stovejo ant staliiuko ir galvojau, kada gi ta akusere ta kava dabaigs
o pati svarbiausia taisykle gimdant - tai klausyti gydytoju nurodymu, ir akuseriu taip pat! tai padeda super
jei sako kvepuok giliai tai ir kvepuok, jei nestumk, tai stenkis suimt raumenis ir nestumt
o jeigu nezinot kaip kvepuot, taip ir paklauskit kaip kvepuot, asmeniskai man, tai pasake per nosi ikvepk giliai o per burna iskvepk, ir taip kartojo o as vykdziau
ir zinot padejo!gavosi kad kvepavom kartu
ir dar nestukems.nebukit kvailos ziuredamos vaizdo irasus su gimdymais, vistiek kiekvienai skirtingai.as pvz turejau galimybe irgi pamatyt irasa, bet is principo neziurejau, o paziurejau, kai pagimdziau tai
taigi mokykites kvepuot jau dabar

antras, kai pasideda skausmingi saremiai reikia kuo maziau gslvot apie tai kaip skauda, as asmeniskai isiziuredavau i kavos puodeli kuris stovejo ant staliiuko ir galvojau, kada gi ta akusere ta kava dabaigs
o pati svarbiausia taisykle gimdant - tai klausyti gydytoju nurodymu, ir akuseriu taip pat! tai padeda super
ir dar nestukems.nebukit kvailos ziuredamos vaizdo irasus su gimdymais, vistiek kiekvienai skirtingai.as pvz turejau galimybe irgi pamatyt irasa, bet is principo neziurejau, o paziurejau, kai pagimdziau tai
taigi mokykites kvepuot jau dabar

man atrodo, mamytes nepežiurėję nei pirmų žinučių, nei planų pavyzdžių tiesiog parašo a lia parašyt
Man labai idomu butu suzinot mamyciu gimdziusiu pagal tuos plannus,... ar daktarai atsizvelge i visus punktus ar neziurejo kreivai i planus ir pan?
Ir kada tuos planus davet daktarei, savaite pries gimdyma, per gimdyma... ar vyras padave?
Sorry,jei kai kurie klausimai kvaili.. bet man tai bus pirmas gimdymas...tai dar zalia ant sito
taip taip... ir cia ne tokia viena tema... pilna tokiu, kur bla bla bla
Ir kada tuos planus davet daktarei, savaite pries gimdyma, per gimdyma... ar vyras padave?
Sorry,jei kai kurie klausimai kvaili.. bet man tai bus pirmas gimdymas...tai dar zalia ant sito
QUOTE(Natuke @ 2008 04 18, 22:18)
man atrodo, mamytes nepežiurėję nei pirmų žinučių, nei planų pavyzdžių tiesiog parašo a lia parašyt 
taip taip... ir cia ne tokia viena tema... pilna tokiu, kur bla bla bla