Įkraunama...
Įkraunama...

Mokykimės anglų kalbos savarankiškai - 5

Ramune, labai ačiū 4u.gif Man perrašymas taip pat labai padeda. Kai mokiausi žodžių rašybą negerai parašytus žodžius rašydavau tol, kol parašdavau gerai smile.gif
Atsakyti
Jei skaityti ne tik knygą, jo biografijoje rašoma "As a child Dominic suffered from Dyslexia and Attention Deficiency Disorder (ADD). Currently, Dominic claims that his natural memory is average and in school received only average grades."

QUOTE(akagintaras @ 2010 05 14, 11:31)
Bet aš - realus. Ir mano 14 mėnesių vidurkis buvo 8,5370 naujo žodžio per dieną.

O kodėl ne 50 ir daugiau? tongue.gif Kabinėjuosi, nekreipk dėmesio mirksiukas.gif
O jei rimtai, tai sveikinu atradusi sau tinkamą metodą thumbup.gif

QUOTE(Babi* @ 2010 05 14, 15:41)
Ramune, labai ačiū 4u.gif Man perrašymas taip pat labai padeda. Kai mokiausi žodžių rašybą negerai parašytus žodžius rašydavau tol, kol parašdavau gerai smile.gif

Man perrašymas labai geras būdas, tiesiog tobulas daugelyje dalykų. Aš net kituose dalykuose darydavausi šperas ir jomis nepasinaudodavau, nes kol pasidarydavau, išmokdavau hihihi.gif O va mano kairiarankiui sūnui netinka perrašymas ir mes vargstama su visais namų darbais, nes jam jų nereikia, bet mokykla neatleidžia nuo jų. Gerai, kad nors nėra labai daug tų namų darbų.
Atsakyti
QUOTE(RamuneM @ 2010 05 14, 18:06)
O kodėl ne 50 ir daugiau?  tongue.gif  Kabinėjuosi, nekreipk dėmesio  mirksiukas.gif

Kreipsiu, kadangi tai yra rimtas klausimas mirksiukas.gif

Pirmiausia noriu paaiškinti dėl ko buvo visas šitas paradas.
Idėja dėl vieno žodžio per dieną man atrodo žalinga. Pažiūrėkim į dar vieną iliustraciją:

user posted image

Kas yra prisiregistravę LingQ, gali mane lengvai surasti ir patikrinti. Mano vardas - Gintaras. Taigi ten matosi, kad mano prisijungimo data - November 19, 2008. Šitą žodžių atsargą užsiauginau per pusantrų metų. Kadangi apie 1700 žodžių jau žinojau prieš ateidamas į LingQ, galima sakyti, kad mano žodynas per pusantrų metų padidėjo 5500 žodžių.

Dabar skaitykit labai atidžiai.

Pagal tos sistemos standartus, mano lygis yra trečias iš šešių (Intermediate 1). Šitie 7000 žodžių man dar neleidžia jaustis kalboje visiškai laisvai. Ką aš noriu tuo pasakyti?

Jeigu aš mokyčiausi po 1 žodį per dieną, sukaupti šitai žodžių atsargai man prireiktų 19 metų!!!.
Ir aš vis dar negalėčiau jaustis kalboje visiškai laisvai. Aš nemanau, kad man užtektų kantrybės mokytis tokiais tempais.

Yra dar vienas niuansas. Iliustracijas daryti tingiu, todėl prašau tiesiog patikėti.
Aš dar truputį mokausi ir vokiečių kalbos. Ten mano vidurkis yra 0,69 žodžio per dieną. Ir rezultatas iš karto keičiasi. Informacijos išlaikymas atmintyje jau tik 93,62%.

Iš to, kas man yra žinoma apie kalbų mokymąsi, galiu pasakyti, kad pagrindinė tokio prasto rodiklio priežastis - nepakankamas intensyvumas.

Ramune, jeigu tu laisvai kalbi kalba, tai tau gal ir pakanka vieno naujo žodžio ir gal net per daug, bet tiems, kurie tik pradeda mokytis ar nori pasiekti persilaužimą - intensyvumas yra būtinas. Kitaip čia bus ne mokslas, o hemorojus. Vargu bau ar daug atsirastų tokių, kurie paskirtų 19 metų tam, kad pasiekti vos vidutinį lygį.

Su pagarba,
Gintaras hi.gif
Atsakyti
akagintarai, žinoma, kad nekalbėjau apie pradėjimą nuo nulio. Aš net nelabai įsivaizduoju suaugusiojo žmogaus kaip jam svetimą kalbą nuo nulio pradėti. Aš rimtai. Man pakanka, kad su papildomom dviem kalbom vis dar pasikamuoju ir net negalvoju, neplanuoju dar kokią vieną pradėti (tikiuosi gyvenimas nesugalvos kokios išdaigos).

Normaliai susikalbėti, išgyventi, dirbti ir t.t. , tai anglų kalbos žodynas turi būti apie 5000. Tai pagrindinis žodynas. Daugiau jau pildomas ir nebūtinai visiškai nauji žodžiai, nemaža dalis jau žinomų žodžių sinonimai.

Bet dar, aš vis dažniau pagalvoju, kad vis gi mokymasis anglų kalbos LT ir jos mokymasis gyvenant angliakalbėje šalyje yra skirtingi. Yra pliusų ir yra minusų. Pliusas, kad tave supa angliakalbiai ir tu neturi pasirinkimo kaip praktikuotis. Tačiau jei nori pasinaudoti medotu tik klausytis, klausytis ir išbūti tą tylųjį periodą, tai kažkaip tai nelabai ir realu. Aišku galima sakyti, kad tokių metodų geriau nesirinkti ir t.t. Bet kas jei tas metodas tau tinkamas?
Atsakyti
QUOTE(akagintaras @ 2010 05 14, 11:31)
Patikslinkim faktus. Pakartosiu citatą dar kartą.
Toms, kurios nesupranta angliškai, rašau lietuviškai:
Taigi, šiuo atveju disleksija - ne faktas, o tik mokytojų nuomonė. Mano nuomonė apie daugumą mokytojų šiame forume yra žinoma, tai nesikartosiu. Tai tik eilinė mokytojų "dovanėlė" vaikui, apie kokias aš čia jau esu paklodes prirašęs.
Aš suprantu, kad žmonėms, kurie 1 naują žodį per dieną laiko žmogaus galimybių riba, aš atrodau nerealiai smile.gif
Bet aš - realus. Ir mano 14 mėnesių vidurkis buvo 8,5370 naujo žodžio per dieną. Ilgalaikio įsiminimo procentas - 97,08%. Natūralu, kad žmogui, kurio įsitikinimus šitie skaičiai viršija 8 kartus, jie atrodo neįtikėtinai. Bet vėlgi atkreipsiu dėmesį - čia ne kažkieno nuomonė ar interpretacija, o skaičiai.

Čia yra mano 14 mėnesių statistika

Dėl įdomumo pasižiūrėjau, kokie gi mano skaičiai dabar, nes paskutiniu metu naujų žodžių mokausi mažai. Skaičiai rodo štai ką:

user posted image

Taigi turime:

Period: 1yr 7mth 1 day(s)- tai reiškia 1 metai 7 mėnesiai ir 1 diena arba kitaip sakant 19 mėnesių;
Memorized: 4273 el. - tai reiškia, kad įsiminta 4273 elementai (arba kitaip sakant anglų kalbos žodžiai)
Memorized/Day: 7,3800 it/day - tai reiškia, kad vidurkis - 7,3800 žodžio per dieną;
Retention: 97,00% - tai reiškia, kad informacijos išlaikymas atmintyje yra 97,00%

Kas turi akis - težiūri.

Nu tos lenteles man,tai isvis aukstoji matematika. O kas susije su skaiciavimais man niekada nepatiko .Dar reikia skaiciuoti kiek zodziu moki,kiek ismokai,kaip greitai.Taigi kiek laiko visi tie skaiciavimai ir toks nuodugnus tu mokslu studijavimas uzima. Atvirai pasakius,manau,kad zinau labai daug zodziu,bet nesiryztu juos pradeti skaiciuoti,nes tikrai nezinau kiek tai uzimtu laiko,o jo ir taip truksta.Mano problema ta,kad as nesuprantu visu tu zodziu tarimo,kalbesenoje.Kai pamatau ta sakini parasyta,nezpazistamu zodziu beveik nerandu.Viskas aisku,bet kai kalba,sumala viska i viena, dar kiekvienas su savo tarme ir viskas-amen. Kazkas man yra pasakojes,kad pazista zmogu,kuris moka visa kazkurios uzsienio kalbos zodyneli,bet kalbeti nesugeba, net sakinio nepasako.Taigi,esme ne vien ismoktuose zodziuose,o kaip juos vartoji.Ramune yra kazkur minejusi,kad viena-kai mokaisi kalbos Lietuvoje,o visai kas kita kai atsiduri toje salyje,kur ta kalba nuolat turi bendrauti. Va cia ir islenda visos taisykles. As zinau savo beda-man reikia tik klausyti,klausyti ,kasdien kiek imanoma tos kalbos ir isisavinti visa tai,kas kalbama.

Papildyta:
QUOTE(RamuneM @ 2010 05 15, 23:37)
akagintarai, žinoma, kad nekalbėjau apie pradėjimą nuo nulio. Aš net nelabai įsivaizduoju suaugusiojo žmogaus kaip jam svetimą kalbą nuo nulio pradėti. Aš rimtai. Man pakanka, kad su papildomom dviem kalbom vis dar pasikamuoju ir net negalvoju, neplanuoju dar kokią vieną pradėti (tikiuosi gyvenimas nesugalvos kokios išdaigos).

Nu as esu pakankamai suaugusi ir kazkada emiau mokytis  vokieciu kalbos. Galima ir tokiame amziuje  normaliai ismokti jei esi nesugriuves. Maniau pakankamai zinanti anglu,o gyvenimas priverte  bendrauti su vokiskai kalbanciais>Kai pirma karta nuvaziavau i vokiskai kalbancia sali,apeme stresas- zodis  Versiherungen (lietuviskai draudimas) atrode toks baisus ir neistariamas,kad as pasibaisejau ta kalba.Galvoju,nu jau tos kalbos gyvenime neismokciau,kas cia per grubus tarimas. Kai pradejau lankyti vokieciu kalbos kursus ir dazniau lankytis Vokietijoje,Sveicarijoje,pradejau kalbeti .Ir man ta vokiska kalba  dabar atrodo tokia visai maloni ir suprantama.Bet jos mokymasis man ir pakiso koja.Todel,kad nepakankamai gerai mokejau anglu,o kai pradejau mokytis vokiskai,viskas,anglu kazkur nuplauke i tolimus smegenu vandenis. Kai reikejo pradeti vel bendrauti angliskai, sustodavau vidury sakinio,nes pasimesdavau koki zodi sakyti ,atrode,kad tas zodis ne angliskas ,o vokiskas ir panasiai.Kaip ilgai taip maisydavausi.Todel galvoju is praktikos,kol tobulai nekalbi viena kalba,nereikia pradeti mokytis kitos,nu nebent butum poliglotu ar  ta kalba turi buti visiskai skirtinga.Deja vokieciu ir anglu labai daug panasiu zodziu,tik tarimas skiriasi.

Atsakyti
QUOTE(RamuneM @ 2010 05 15, 23:37)
Aš net nelabai įsivaizduoju suaugusiojo žmogaus kaip jam svetimą kalbą nuo nulio pradėti.

Tikrovė kartais būna visai kitokia. Sistemoje LingQ galima matyti žmones, kurie užsiregistruoja per tavo rekomendacinę nuorodą. Atsiprašau visų, kurie nemėgsta skaičių, bet pasakysiu dar du.

Iš tų žmonių kurie užsiregistruoja per mano rekomendacinę nuorodą - 29,5% savo lygį įvardija kaip "Beginner 1" ir 43,1% kaip "No knowledge"... Jeigu dar pridėsime 12,0% "Beginner 2", tai gausime, kad 84,6% naujai registruotų vartotojų iš Lietuvos save laiko žemiau vidutinio lygio, daugiau kaip pusė iš jų neturi jokių kalbos žinių. Pradžioj ir aš negalėjau patikėti tuo, ką mačiau, bet tai yra skaičiai... Jie gali šiek tiek plaukioti, bet esmės tai nekeičia. Šitie duomenys yra paimti iš 2258 žmonių, taigi kalbėti apie kažkokius atsitiktinumus tiesiog neišeina.

QUOTE(DEIMUTE @ 2010 05 16, 01:53)
Taigi kiek laiko visi tie skaiciavimai ir toks nuodugnus tu mokslu studijavimas uzima

Tai užima tiek laiko, kiek jo reikia, kad su pele paspausti vieną mygtuką ant monitoriaus smile.gif
Supermemo ir LingQ yra kompiuterinės kalbų mokymosi sistemos, kurios ir atlieka visus skaičiavimus. Tam ir yra kompiuteriai mirksiukas.gif
O seniau vedžiau žodynėlį Excel'yje tai ten visos eilutės sunumeruotos, tai bet kuiuo momentu galima pažiūrėti, kiek tų eilučių yra smile.gif

Galiu tik prisijungti prie Ramunės ir paskatinti visas mamas ieškoti to, kas kiekvienai iš jų tinka geriausiai. Bet tam reikia ieškoti ir bandyti. Kaip sakė vienas ispanų kalbos mokytojas: "jeigu jums neįdomu mokytis, tai yra signalas, kad reikia mesti tai, ką darote ir ieškoti kažko naujo".

Kai mane užkniso English+, man prireikė dviejų mėnesių, kad apsispręsti, ką daryti toliau, bet aš buvau užgulęs kompą juodai ir ieškojau labai intensyviai smile.gif
Kadangi turbūt kaip ir visi ieškojau "geriausio" būdo biggrin.gif

Beje. Kas liečia žodžių skaičių prieš gerą pusmetį padariau video vaizdelį su tikslu išmušti žmonėms iš galvų tą kvailą iliuziją, kad galima išmokti naujos kalbos per 2 mėnesius. Patikėkit manim, šita idėja labai populiari pas mus (matau, pagal šio vaizdelio peržiūrų skaičių (ir vėl skaičiai biggrin.gif jutūbėje). Neseniai padariau atnaujinimą, tai dabar jau yra du vaizdeliai:

Anglu kalba per 2 menesius

Anglu kalba per 2 menesius 2
Atsakyti
QUOTE(DEIMUTE @ 2010 05 16, 01:53)
Kazkas man yra pasakojes,kad pazista zmogu,kuris moka visa kazkurios  uzsienio kalbos zodyneli,bet  kalbeti nesugeba, net sakinio nepasako.Taigi,esme ne vien ismoktuose zodziuose,o kaip juos vartoji.

Dėl to yra labai blogai mokytis pavienių žodžių, bet mūsų mokyklose mokoma būtent taip... doh.gif
Atsakyti
sveikos merginos noriu pradeti mokintis anglu kalba bet nezinau nuo ko pradeti gal kokia nuoroda galite parasyti kad galeciau atsisiusti ir isirasyti i kompakta nes noriu tureti masinoje

aciu!
Atsakyti
QUOTE(Vilon @ 2010 05 16, 20:38)
sveikos merginos noriu pradeti mokintis anglu kalba bet nezinau nuo ko pradeti gal kokia nuoroda galite parasyti kad galeciau atsisiusti ir isirasyti i kompakta nes noriu tureti masinoje

Pabandyk panaršyti čia: English Listening Lesson Library Online
Atsakyti
Zaviuosi Gintarai jusu uzsispyrimu.Su tokia energija kibti i kalbas,kasdien rupintis tuo Supermamos puslapiu ir, manau,kitais linkais,kuriuos jus turite,ne kiekvienam uztektu stiprybes . Daug skaitote,domites,padedate kitiems. Isivaizduoju kaip uzknisa ziopliai,kurie nori staigiai per menesi pradeti tobulai kalbeti uzsienio kalba. Tik tas,kas nesimokes ,to nesupras.Kiek daug tokiu naujoku,vos pradeje,meta tuos mokslus .
Gyvenant Lietuvoje niekaip neprisiverciau tobulai ismokti ta kalba. Kai gyvenimas privercia,tada privalai susiimti.Ir tai pykstu ant saves beveik kasdien.Man vis atrodo,kad mokausi nepakankamai,kad galiu dar daugiau. Bet kita karta negali net saves nugaleti.Reikia pripazinti,kad as vis tebeieskau budu,kaip greiciau iveikti ta neiveikiama kalbos barjera. Bet pradeti skaiciuoti kaip jus,tikrai nebesiimsiu.
Rasau is uzsienio,neturiu kompe lietuvisko srifto,atsiprasau uz kalbos darkyma.
Atsakyti
Apsiprasau jei ne cia ilindau, bet labai reikia pagalbos blush2.gif
Reikia išversti į anglų kalbą BD temą:"X pieninės gamybos įpakavimo medžiagų apskaitos kompiuterizavimo projektas".
Ačiu.
Atsakyti
QUOTE(akagintaras @ 2010 05 16, 15:20)
Dėl to yra labai blogai mokytis pavienių žodžių, bet mūsų mokyklose mokoma būtent taip...  doh.gif

Aš dar tebesu mokinė. Anglų kalbą mokykloje mokausi jau 10 metų, bet negaliu didžiuotis didžiulėmis žiniomis, nes pas mus mokoma tik žodžiai ir gramatika. Klausymo beveik nėra, todėl kai žiūriu angliškus filmus daug nesuprantu, o pamačius anglišką vertimą neaiškių žodžių pasidaro žymiai mažiau. Kas man dar nepatinka, tai kad nedarome užduočių, kur būtų netik pvz.:past simple ir past continiuos, o būtų bent keturi laikai, nes kai reikia kalbėti nebežinai kuriuo laiku sakyti veiksmažodį.
Atsakyti