QUOTE(Rokile @ 2010 12 09, 12:46)
dar vienas klausimas - turiu senus uzrasus,kur mokiausi anglu individuliai. Ten minimaliai informacijos, bet elementariausi zodziai, tie patys netaisyklingieji veiksmazodziai, trumputes diskusijos yra. Ar man verta kiekviena diena juos skaityti,tol kol perskaitysiu 30 ar 50 kartu, kaip Jus savo vaika mokot (sorry,jei neteisingai supratau,tema skaiciau paskubomis

) ?
Ką aš norėjau pasakyti, tai kad pradžioje reikia gerai ištreniruoti savo klausą. Dėl to reikia ne skaityti, o klausyti. Dauguma žmonių kai skaito, mintyse ištaria žodžius. Rusiškai tai vadinasi
чтение с проговариванием. Tai yra priežastis, dėl ko man nepatinka skaitymas ankstyvajame etape. Žmonės, mintyse tardami, angliškus žodžius (kaip taisyklė neteisingai) treniruoja savo vidinę klausą ne natūraliai, o iškraipytai kalbai. Dėl to negerėja nei kalbos supratimas, nei pats kalbėjimas. Lietuvių tautybės mokytojų kalbos klausymas irgi negerina tikros kalbos supratimo įgūdžių.
Skaitymas yra tik kaip pagalba tam atvejui, kai iš klausos negali atpažinti atskirų žodžių. Aš pats du metus skaičiau savo tekstus po 1-2 kartus, o klausiau po 30. Manau, kad to pakanka.
Tos temos, kur minėjau, yra LingQ. Nuorodas į jas sudėjau čia (atsidaro prisiregistravus):
Anglų kalba pradedantiesiems
Iš ten galima imti ir parsisiųsti visus audio failus nemokamai. Tekstus galima matyti kompe arba atsispausdinti. Jeigu patiks, galima naudotis ta sistema nemokamai arba už pinigus. Čia kiekvieno skonio reikalas. Aš pats nemokamai naudojausi beveik du metus.
Jeigu pradžioje neatpažįstate ar nesuprantat žodžių, pasižiūrit į tekstą ir išsiaiškinate, ką jie reiškia. Toliau klausote pakartotinai. Jeigu pamirštate reikšmes, vėl pasižiūrite ką tai reiškia (bet specialiai žodžių nesimokinate). Po kažkelinto perklausymo jau lengvai atpažinsite tuos žodžius iš klausos ir atsiminsite reikšmes. Po to reikia dar paklausyti, kad ta nauja informacija geriau prigytų galvoje.
Po to imat kitą trumpą klausymą ir taip žingsnis po žingsnio Jūsų klausa įpranta prie vis naujų ir naujų žodžių ir frazių, kol pagaliau jų pasidaro pakankamai, kad suprasti esmę. Dar po kurio laiko išsitreniruosite tiek, kad jau pagausite ir detales. Ir tik tada, kai gerai žinosite, kaip tariamas tas ar kitas žodis, galėsite skaityti knygas be žalos savo kalbėjimui (tarimui).
Aš pats du metus galima sakyti iš viso nebandžiau kalbėti savarankiškai (tik atsakinėjau į klausimus savo pamokų metu ir bandžiau atpasakoti trumpas istorijas) ir tik visai neseniai pradėjau praktikuotis su realiais amerikonais ir kanadiečiais per Skype. Tai dėl to, kad man patiko idėja apie tylos periodą ir nenorėjau gadinti savo ir taip ne itin gero tarimo, skaitydamas knygas.
Beje vėlesniame etape, kai jau su tarimu viskas tvarkoj (t.y. Jūs žinote, kaip reikia tarti) tik dar neišeina ištarti kai kurios garsus, gera idėja yra skaityti knygas garsiai ir tokiu būdu treniruoti savo kalbos organus.
Tai ir visa programa. Jeigu Jūs 2 metus paskirsite kalbos klausymui bent po 1 valandą kasdien, galiu garantuoti, kad Jums jau neiškils klausimų kaip išmokti kalbėti angliškai. Tada galėsite čia rašyti pamokslus vietoj manęs