Įkraunama...
Įkraunama...

Debatų tema maitinančioms MP ir mišinukais

Na įdomi diskusija smile.gif Įkišiu ir savo trigrašį...

Esu jauna, sveika, nėštumas buvo normalus, vaikutis gimė laiku. Natūralu, kad nei minties neturėjau, kad gali būti problemų su maitinimu - tai jų ir nebuvo. Valgo vien MP iki šiol (3,5 mėn), mišinuko bandyti neteko. Kol pirmas vaikas, ir viskas ėjosi sklandžiai, patogiai ir maloniai - labai sunku ką nors komentuoti - o gal su kitu vaiku viskas bus aukštyn kojom? Nors kol kas sunku įsivaizduoti, kodėl turėčiau (pri)maitinti mišinuku, bet, kaip sakoma, nespjauk į šulinį... Nes nesu iš tokių labai jau linkusių aukotis, ir jei reiktų spręsti, ar kančios+MP, ar laimė+mišinukas, gali būti, kad balsuočiau už mišinuką smile.gif Todėl tikrai nesmerkiu ir neniekinu mamų, kurioms maitinti MP sekėsi kitaip (nepavyko maitinti ar teko primaitinti). BET - yra pora išimčių.
Visų pirma - elementarus durnumas. Nu žinote, kai moteriškė paragauja savo pieno ir pareiškia, kad fui, kokia šlykštynė, geriau duosiu mišinio... Arba nusitraukia, pasižiūri, kad spalva negraži doh.gif Nu būtų juokinga, jei nebūtų graudu smile.gif Kitas dalykas - visiškas žinių trūkumas, kai pradedama primaitinti mišiniu be realios priežasties, maitinama netaisyklingai ir pan. Na tai atrodo ne mano daržas, ne mano pupos - o vis tiek pikta skaityt ir norisi paprotinti wink.gif Ir trečias, labai įdomus variantas - atsisakymas žindyti iš karto, dėl "nenoro". Va šito tai nesuprantu visiškai. Tipo "negražu", "norisi daugiau laisvės" ir pan.. Na man daug kas negražu, vystyklus keisti pvz menkas malonumas - bet nesugalvoju pvz keisti vystyklus kas antrą dieną, kad man gražiau būtų ar daugiau laisvės turėčiau smile.gif Atrodo, natūralu rinktis tai, kas vaikui geriausia, ypač kai tai nieko nekainuoja ir po nosim kabo smile.gif - bet, matyt, ne visoms taip atrodo. (o kad MP vaikui geriausia - tikiuosi, šito įrodinėti nereikia)

Dar buvo paliesti gal ir ne visai šitos temos klausimai, bet tiek to, pakomentuosiu:

Dėl viešo maitinimo: asmeniškai man tai vienodai šviečia, gražu ten kam ar negražu (klykiantis iš alkio vaikas irgi negražu, jei ką smile.gif). Reikia ir maitinu, kiek įmanoma diskretiškiau pagal situaciją, bet iš esmės nesirūpinu aplinkinių nuomone. Kam nepatinka - žiūrėti neverčiu smile.gif O kad gali nepatikti, tai pilnai sutinku - man į svetimus vaikus žiūrėti toli gražu ne visada patinka.

Dėl ilgo maitinimo: kol neturėjau vaiko, maniau, kad maitinti iki metų ar ilgiau - kažkaip labai keista... Ir tikrai per ilgai. Aišku, žinių apie tai nebuvo. Kai prisireikė - pasidomėjau, na, sako, rekomenduoja gydytojai žindyti tol, kol vaikas nori. Bent iki 2 metų. Argumentai jų įtikinami - nu ir ok tada, maitinsiu kol reiks. Viešpatie, gi nei sunku, nei gaila - savas vaikas vis tik... Ir labai keistas ilgai žindančių motinų smerkimas blink.gif Pasirodo, mama, kuri elgiasi pagal gydytojų ir PSO rekomendacijas, yra mažų mažiausiai perekšlė, o gal ir iškrypus lotuliukas.gif Nu cirkas, ir tiek smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Nidule @ 2009 08 09, 18:27)
na matai nusipirk mersedesa ir jeigu su juo lakstysi per tvoras, jis neatrodys  Dantys yra ispuve - 100% nes ju nevalo arba valo blogai arba duoda papildomai buteliuka sulciu. Mamos piene yra gana nemazai cukraus, todel pirmieji dantukai yra gana greitai suvalgomi jeigu ju nevalysi butent nuo cukraus. Nuo misinuko yra tas pliusas, kad dantukai nera taip greitai suedami. Pagrinde isgede tu vaikuciu dantukai, kuriu teveliai ju nepriziuri. O kadangi duodamas MP, reikia ta ipatingai daryti, nes pirmieji dantukai yra pazeidziamesni.

dėl dantukų čia 100 proc teisybė (turėjau nemažai paskaitų apie higieną)

QUOTE(Kava&arbata @ 2009 08 09, 21:31)
  Nidule, nurimkite, isgerkite arbatos ir nustokite pulti ir izeidineti  4u.gif

tą patį padarykit ir jūs mirksiukas.gif
QUOTE(manjana @ 2009 08 09, 22:23)
Na įdomi diskusija smile.gif Įkišiu ir savo trigrašį...

Esu jauna, sveika, nėštumas buvo normalus, vaikutis gimė laiku. Natūralu, kad nei minties neturėjau, kad gali būti problemų su maitinimu - tai jų ir nebuvo. Valgo vien MP iki šiol (3,5 mėn), mišinuko bandyti neteko. Kol pirmas vaikas, ir viskas ėjosi sklandžiai, patogiai ir maloniai - labai sunku ką nors komentuoti - o gal su kitu vaiku viskas bus aukštyn kojom? Nors kol kas sunku įsivaizduoti, kodėl turėčiau (pri)maitinti mišinuku, bet, kaip sakoma, nespjauk į šulinį... Nes nesu iš tokių labai jau linkusių aukotis, ir jei reiktų spręsti, ar kančios+MP, ar laimė+mišinukas, gali būti, kad balsuočiau už mišinuką smile.gif Todėl tikrai nesmerkiu ir neniekinu mamų, kurioms maitinti MP sekėsi kitaip (nepavyko maitinti ar teko primaitinti). BET - yra pora išimčių.
Visų pirma - elementarus durnumas. Nu žinote, kai moteriškė paragauja savo pieno ir pareiškia, kad fui, kokia šlykštynė, geriau duosiu mišinio... Arba nusitraukia, pasižiūri, kad spalva negraži  doh.gif  Nu būtų juokinga, jei nebūtų graudu smile.gif Kitas dalykas - visiškas žinių trūkumas, kai pradedama primaitinti mišiniu be realios priežasties, maitinama netaisyklingai ir pan. Na tai atrodo ne mano daržas, ne mano pupos - o vis tiek pikta skaityt ir norisi paprotinti wink.gif Ir trečias, labai įdomus variantas - atsisakymas žindyti iš karto, dėl "nenoro". Va šito tai nesuprantu visiškai. Tipo "negražu", "norisi daugiau laisvės" ir pan.. Na man daug kas negražu, vystyklus keisti pvz menkas malonumas - bet nesugalvoju pvz keisti vystyklus kas antrą dieną, kad man gražiau būtų ar daugiau laisvės turėčiau smile.gif Atrodo, natūralu rinktis tai, kas vaikui geriausia, ypač kai tai nieko nekainuoja ir po nosim kabo smile.gif  - bet, matyt, ne visoms taip atrodo. (o kad MP vaikui geriausia - tikiuosi, šito įrodinėti nereikia)

Dar buvo paliesti gal ir ne visai šitos temos klausimai, bet tiek to, pakomentuosiu:

Dėl viešo maitinimo: asmeniškai man tai vienodai šviečia, gražu ten kam ar negražu (klykiantis iš alkio vaikas irgi negražu, jei ką smile.gif). Reikia ir maitinu, kiek įmanoma diskretiškiau pagal situaciją, bet iš esmės nesirūpinu aplinkinių nuomone. Kam nepatinka - žiūrėti neverčiu smile.gif O kad gali nepatikti, tai pilnai sutinku - man į svetimus vaikus žiūrėti toli gražu ne visada patinka.

Dėl ilgo maitinimo: kol neturėjau vaiko, maniau, kad maitinti iki metų ar ilgiau - kažkaip labai keista... Ir tikrai per ilgai. Aišku, žinių apie tai nebuvo. Kai prisireikė - pasidomėjau, na, sako, rekomenduoja gydytojai žindyti tol, kol vaikas nori. Bent iki 2 metų. Argumentai jų įtikinami - nu ir ok tada, maitinsiu kol reiks. Viešpatie, gi nei sunku, nei gaila - savas vaikas vis tik... Ir labai keistas ilgai žindančių motinų smerkimas  blink.gif  Pasirodo, mama, kuri elgiasi pagal gydytojų ir PSO rekomendacijas, yra mažų mažiausiai perekšlė, o gal ir iškrypus  lotuliukas.gif  Nu cirkas, ir tiek smile.gif

manjana didis.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo -simona-: 09 rugpjūčio 2009 - 22:22
QUOTE(Kriiste @ 2009 08 09, 16:26)
tai va, kad misinukams yra normos, o MP ne, tad ir iskilo man toks klausimas - kaip zinot kiek vaikui MP yra norma - juk jei MP riebesnis, sotesnis - leliui jo pakakt turetu maziau, o jei liesesnis - daugiau. Ir jei jis pritrauke jo daug, bet iki pilno reikalo dar gavo misinuko - juk kaloriju realiai gauna maziau ir po trumpesnes pertraukos vel alkanas - kaip tada zinot kiek duot misinuko ir po kurio laiko?

Gydytojo nebesiklausiu - nes realiai mums jau nebeaktulu, tik va cia beskaitinejant kilo klausimu blush2.gif

Tai tos paros normos yra nustatytos ir mp, ir misinukais maitinamiems vaikams, taip pat kaip ir normos, kiek kudikis turi priaugti per menesi - juk jos taikomos visiems, nepriklausomai nuo to, ka jie valgo biggrin.gif

O apskaiciuoti, kiek ir kada papildomai duoti misinuko, paprasta: pvz.: 5 men. vaikas turi suvalgyti ~ 900 ml/para. Taigi, vaika galima maitinti 6 kartus po 150 ml arba 7 kartus po 130 ml, arba dar dazniau, bet po maziau, priklausomai nuo vaiko noro valgyti. Kai zinai, kiek vaikas istraukia mp (kaip minejau, as vaika sverdavau pries ir po maitinimo krutimi), nesunku apskaiciuoti, kiek papildomai duoti misinuko iskart po mp. Jei mp riebesnis ar liesesnis, vaikas, manau, atitinkamai gali ir nevalgyti papildomai paruosto misinuko, suvalgyti ji ne visa arba suvalgyti ji visa smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ievamul: 09 rugpjūčio 2009 - 22:40
QUOTE(Ievamul @ 2009 08 09, 23:39)
Tai tos paros normos yra nustatytos ir mp, ir misinukais maitinamiems vaikams, taip pat kaip ir normos, kiek kudikis turi priaugti per menesi - juk jos taikomos visiems, nepriklausomai nuo to, ka jie valgo  biggrin.gif

O apskaiciuoti, kiek ir kada papildomai duoti misinuko, paprasta: pvz.: 5 men. vaikas turi suvalgyti ~ 900 ml/para. Taigi, vaika galima maitinti 6 kartus po 150 ml arba 7 kartus po 130 ml, arba dar dazniau, bet po maziau, priklausomai nuo vaiko noro valgyti. Kai zinai, kiek vaikas istraukia mp (kaip minejau, as vaika sverdavau pries ir po maitinimo krutimi), nesunku apskaiciuoti, kiek papildomai duoti misinuko iskart po mp. Jei mp riebesnis ar liesesnis, vaikas, manau, atitinkamai gali ir nevalgyti papildomai paruosto misinuko, suvalgyti ji ne visa arba suvalgyti ji visa  smile.gif

aisku tada, tik kazkaip man vis kale i galva, tad tuo buvau tikra - kad mp normu ner - maitini kiek daznai nori ir kiek ilgai blush2.gif - zodziu vaiko nepermaitinsi, o mano abu papciulpiai buvo - manau valge daug, nes ir priaugdaco kas menesi virs kg
Atsakyti
QUOTE(Kriiste @ 2009 08 09, 23:47)
aisku tada, tik kazkaip man vis kale i galva, tad tuo buvau tikra - kad mp normu ner - maitini kiek daznai nori ir kiek ilgai blush2.gif  - zodziu vaiko nepermaitinsi, o mano abu papciulpiai buvo - manau valge daug, nes ir priaugdaco kas menesi virs kg

mp dukra maitinau kiek norėdavo. svoris buvo normoj ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Kriiste @ 2009 08 09, 23:47)
aisku tada, tik kazkaip man vis kale i galva, tad tuo buvau tikra - kad mp normu ner - maitini kiek daznai nori ir kiek ilgai blush2.gif  - zodziu vaiko nepermaitinsi, o mano abu papciulpiai buvo - manau valge daug, nes ir priaugdaco kas menesi virs kg

Kai pieno uztenka ar svoris gerai auga, tos normos gal ir nera aktualios. Taciau, kai vaikas klykia, svoris neauga, bet zindymo visai nutraukti nesinori, tai kazkaip juk reikia apskaiciuoti, kiek to misinuko papildomai duoti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Ievamul @ 2009 08 09, 23:56)
Kai pieno uztenka ar svoris gerai auga, tos normos gal ir nera aktualios. Taciau, kai vaikas klykia, svoris neauga, bet zindymo visai nutraukti nesinori, tai kazkaip juk reikia apskaiciuoti, kiek to misinuko papildomai duoti  smile.gif

tai jo, kai nesusiduriau su tuo - tai ir neiskilo klausimu, nors mama su siaubu pasakojo kaip pagal tas valandas mus maitino - vaikai klykia, o duot dar negalima - nes valanda likus - baisu gi permaitint, skrandi istampyt unsure.gif
Dabai kai pradejot rasyt apie misru - tai ir susimasciau kaip ti su permaitinimais mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Kriiste @ 2009 08 10, 00:07)
tai jo, kai nesusiduriau su tuo - tai ir neiskilo klausimu, nors mama su siaubu pasakojo kaip pagal tas valandas mus maitino - vaikai klykia, o duot dar negalima - nes valanda likus - baisu gi permaitint, skrandi istampyt unsure.gif
Dabai kai pradejot rasyt apie misru - tai ir susimasciau kaip ti su permaitinimais mirksiukas.gif

Kaip suprantu, vaikai taip klykdavo, kol pas mamas mp dar budavo nepasibaiges, nes jos gi nezinodavo, kiek vaikas per maitinima mp istraukdavo - gal per mazai, o pertrauka budavo privaloma. Be to, juk ir zindymo laikas buvo ribojamas. Kai pereidavo prie klijuku ar misinuko, manau, klykimai baigdavosi unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Nidule @ 2009 08 09, 16:08)
Matote forumas yra ne sekta ir sukurtas tam, kad diskutuoti ir jis yra atviras visiems. Klausimas yra kaip klas ta daroma. As nematau nieko blogo, kad i tema uzeitu mama su kita patirtimi ir pasisakytu ... zmoniskai ... Sutinkate su tuo? Ar taip yra sunku gerbti kito pasirinkima ... is tiesu - ne, pakanka pagalvoti ... kodel taip zmogus daro, kodel jo toks pasirinkimas. Uzejau butent tam, kad parodyti jog zmogus gali suprasti kito pasirinkima, nors pats gyvena kitaip. Ar tai yra blogai ir tai yra lindimas? Jeigu kitokios nuomones ir istorijos yra nepageidaujamso - kurdami tema uzdekite zinute /visimes kitiems kitaip manantiems pasisakyti ne vieta/ kaip senais gerais sovietiniais laikas  ax.gif  4u.gif tada as gerbsiu toki zenkla

As gi ir rasiau, kad netaikau butent tau. Saunu kad tu supranti kito pasirinkima, bet pilna pasisakymu - pamoralizavimu apie nepakankamai atsidavusias motinas, etc. Nors pirmam diskusijos poste ryskiom raudonom raidem parasyta, kad ši "tema tik konkretiem patarimam, be moralizavimų ir paniekinimų" (cia as apie "nusprendusios nemaitinti"). Na bet gana apie tolerancija, griztu prie tiesiogines temos - MP ir misinukkai.

Taigi, kazkuri mama klause kas per stebuklas tas MP. Na bent jau as nemanau kad tai stebuklas, ypac kas liecia teorijas apie aukstesni vaiko intelekta, komunikabiluma, rysy su mama. Paprasciausiai snekant apie maitinimasi: 1. jus galit nusipirkti bulve, ja issivirti ir sutrinus pasigaminti bulviu kose; 2. jus galit nusipirkti pakeli su milteliais, ant kurio parasyta "bulviu kose", uzsipilti ja vandeniu ir pasigaminti bulviu kose. Kuri varianta pasirinktumet? As, renkuosi pirmaji, nors ir nemegstu tu visu vadinamu "moterisku darbu", t.y. valgio gaminimo, namu ruosos. Teisybe, nespjaunu ir i antraji - tada kai jau laaaaabai tingiu ar ziauriai nera laiko - taciau tai retkarciais o ne pusryciams, pietums ir vakarienei kiekviena diena rolleyes.gif Vietoj milteliu galima rinktis karves ar ozkos piena? Na as manau taip jau gamtos suredyta, kad karves pienas versiukui, ozkos - oziukui, zmogaus - zmogiukui. O kad ir kokie civilizuoti mes butumem vistiek Homo sapiens yra zinduolis - evoliucija nepakeite sito dalyko biggrin.gif Beje, cia kazkuri buvo uzsiminus, kad literaturoj aprasyti atvejai kaip moterys maitina MP ivaikintus vaikus. Tai va vieno mano draugo kolege maitino MP ivaikinta vaika. Teisybe ten vien noro nepakako - pries tai ji dar vartojo preparatus kazkokius hormoninius. Bet maitino. smile.gif
Taigi as manau, kad bent jau pameginti maitinti turetu kiekviena mama, istikus problemoms bandyti jas isspresti turetu kiekviena mama, TACIAU, jei maitinimas pavirto kosmaru, priveda iki isteriju, nenoro net paziuret i savo vaika ar isvis trenkti ji i siena - tada jau geriau milteliai mirksiukas.gif Dabar kai prisimenu savo situacija - pamaciau kad nesigauna, reikejo pasakyti sau "sustok.". Buciau davus misinelio 1syki/d., kad mergina nors keleta val pamiegotu, o as galeciau per ta laika nusipraust, pavalgyt, issinest ja ramia i lauka. Taip buciau susimazinus sau psichologine itampa, nuovargi ir nebutu reikeje tiek isterikuot doh.gif . Po keletos men maitinima misinuku buciau pakeitus i darzoviene ir tiek bedos. Aisku dabar jau buvo kaip buvo - nenumirem.
Kitas klausimas kiek laiko MP reikalingas vaikui? Cia buvo kazkokiu palyginimu su naminiais gyvuliais, nezinau kaip su jais, nes esu "asfalto vaikas", bet savo laiku buvau didele filmu apie laukine gamta ziuretoja. Taigi, gamtoje pateles maitina pienu savo jauniklius, iki kol jie neismoksta patys susirasti/susimedzioti maisto. Man atrodytu logiska zmonems maitinti MP iki tol kol vaikas nepradeda pilnai valgyti ir gerti suaugusiuju maista. Kiekvienam individualiai. Mano dukrai metukai ir kol kas dar negaliu jos atjunkyti del siu mano nuomone svarbiu priezasciu: 1. Ji nelabai moka gerti is puodelio/saukstelio/buteliuko, todel bijau, kad nustojus gerti ir MP turesim rimtu bedu del skysciu trukumo; 2. Ji vis dar nevirskina karves pieno produktu (nuo ju atpylineja), taigi MP kol kas yra vienintelis pieno produktas, kuri ji vartoja ax.gif Aisku antroji priezastis - menkesnis rodiklis, nes galbut ji visa gyvenima karves pieno nevirskins. Nu tai iki senatves tikrai nezindysiu lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Ievamul @ 2009 08 10, 00:18)
Kaip suprantu, vaikai taip klykdavo, kol pas mamas mp dar budavo nepasibaiges, nes jos gi nezinodavo, kiek vaikas per maitinima mp istraukdavo - gal per mazai, o pertrauka budavo privaloma. Be to, juk ir zindymo laikas  buvo ribojamas. Kai pereidavo prie klijuku ar misinuko, manau, klykimai baigdavosi  unsure.gif

Siaubas, kai pagalvoji unsure.gif Bandžiau įsivaizduoti mažulytį kukuliuką, verkiantį iš alkio ir mamą, besinervuojančią dėl jo verksmo sad.gif Košmaras kažkoks tas maitinimas pagal valandas ir nustatyta žindymo trukmė...

O šiaip 1OO% pasirašau po kiekvienu manjanos žodžiu. Tik vieną dalyką darytume kitaip - aš visgi sunkesniu keliu pasukau ir vis dar stengiuosi išsaugoti MP.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo HappyAngel: 09 rugpjūčio 2009 - 23:30
QUOTE(HappyAngel @ 2009 08 10, 00:25)
Siaubas, kai pagalvoji unsure.gif Bandžiau įsivaizduoti mažulytį kukuliuką, verkiantį iš alkio ir mamą, besinervuojančią dėl jo verksmo sad.gif Košmaras kažkoks tas maitinimas pagal valandas ir nustatyta žindymo trukmė...
O šiaip 1OO% pasirašau po kiekvienu manjanos žodžiu. Tik vieną dalyką darytume kitaip - aš visgi sunkesniu keliu pasukau ir vis dar stengiuosi išsaugoti MP.

Todel ir duoda mamos vaikams misinukus. Tai kaip jas galima del to moralizuoti, smerkti ar izeidineti? (taikau ne jums asmeniskai).
Atsakyti
QUOTE(Ievamul @ 2009 08 10, 00:18)
Kaip suprantu, vaikai taip klykdavo, kol pas mamas mp dar budavo nepasibaiges, nes jos gi nezinodavo, kiek vaikas per maitinima mp istraukdavo - gal per mazai, o pertrauka budavo privaloma. Be to, juk ir zindymo laikas  buvo ribojamas. Kai pereidavo prie klijuku ar misinuko, manau, klykimai baigdavosi  unsure.gif

schmoll.gif , as nesu zindyta, tad negaleto tai buti del MP (mes visi mazai zindyti labai - iki men), bet virdavo klijukus is iv kruopu, ir kaip gali but norma - juk vienos greiciau virskinamos, kitos leciau doh.gif
Atsakyti