Įkraunama...
Įkraunama...

Tik motinos pienas - iki kada?

sad.gif tai didziausia malone buvo, jei kas kokiu kruopu ar miltu duodavo, tada vaikai ir gaudavo valgyt vandenuko uzbalinto. O siaip vanduo ir zole, ir nieko daugiau beveik, retom progom gaudavo normaliai pavalgyt zmones  sad.gif

Oho! Tai musu tevai ant miltais balinto vandenuko uzaugo?! Ir kaip ten su Hb kiekiais, svorio-ugio normomis? Gal mes cia perdetai rupinames kiekvienu centimetru, gramu, kosytes sauksteliu?
Atsakyti
Neuzmirsk kad tuo metu buvo karas, ir gauti bet kokio maisto buvo kartais prabanga, aisku yra nemazai sveiku tos kartos zmoniu, bet kita dalis  ??? o jei paziuret kaip jie atrode (vaikai ir suauge) karo metu ir po jo ???. Na nemanau mes noretumekad musu vaikai butu tokie. O perdeto rupinimosi SAVO vaiku manau nebuna  ;) Manau kad visoms mamoms kiek jos besrupintu visada nebus gana tongue.gif
Atsakyti
As pradejau duot nuo 5 men paragaut, valgyt pradejom nuo 7 men kazkur, (iki tol tiesiog patogiau budavo maitint krutimi) ir dabar siaip 9men o atrodo kad pienas vistiek islieka pagrindinis maistas, nes jei bandau neduot visvien vienokiu ar kitokiu budu issireikalauja savo porcijos pieno. Bet prie to suvalgo dar ir visa tai ka duodu   ;D

Pacitavau auges, nes pas mus lygiai taip pat. Pradejom nuo 5,5 men. ragauti, nors daktare pasiule nuo 4 men. As tada net supykau - juk pienas upeliais bego, kam cia primaitinti?! O pasak jos (tik dabar pilnai tam pritariu  ;D), veliau jau gali buti per velu, vaikas nebenores nieko kito kaip mamos pieno, o ir butu gerai, kad nuo 6 men. jis jau pradetu VALGYTI, o ne RAGAUTI. Dabar mums metukai greitai, ir nuosirdziai sakau, kad geriau pradeti ragauti nuo 4-5 men., nei nuo 6-7 men.! Taigi, o valgyti pradejom nuo 7 men., mesa nuo 8 men. Pradzioj viskas buvo grazu kol skanavom Milupos ryziu ir avizu dribsnius, o veliau, prasidejus mesai kaip pataikysi: jei pavelavau i rezima ar per anksti - nevalgys, jei pasiruosiau anksciau, kada zaide ir nemate proceso - tai ir 200 gr. suvalgo, kai su namine mesa - dvigubai maziau suniamnioja, jei pirktine mesos tyre - suvalgo daugiau ir t.t. Apetitas nera super, bet kad nevalgo visai - nepasakyciau. Ir pienas tik tik neseniai pasidare nebe toks svarbus, ypac kai ne su mama buna, gali ir 4-5 val. be pieno apseiti kol darbe bunu, o siaip iki siol kas 2, retkarciais kas 3 val. pastoviai, ir ar valge kose ar ne. Isvada: kai busite maziau su vaiku ar pradesite dirbti ir problemu sumazes.  ;)

Atsakyti
Na dabar tokios programa, kad iki puses metu tik motinos pienas, o tik veliau primaitinti. Manau taip tinka daugumai, bet yra gal ir kitaip...
O siaip gydytojai nerekomenduoja  duoti GRYNO karves pieno iki metu. Bet kai kose juk balini, bent jau as, verdi ant vandens o po to uzbalini. Taigi karves piena tada prasiskiedzia ir jame baltymu koncentracija nebuna tokia didele, jog negalima butu vaikui duoti. Man ir gydytoja sake, kad balinti galima. Tai kaip gi as, maitinsiu savo pieneliu, o kosei balinti pirksiu misini? ::)Nei sis, nei tas. Tas misinys tikrai nestebuklingas... Na vienaip ar kitaip, manoji jo nei praryt negalejo :DTaigi spresti nebuvo nei ka. Juk ne visi vaikai valgo balinta misiniu kose... Pacios paragaukit...
Atsakyti
Mesos kudikiui duot reikia, kad gelezies netruktu, nes iki 7 men. isenka atsargos kurias sukaupe iki gimimo.

Vasara, as siuo klausimu buvau gerokai pasimetus - ir taip siulo medikai, ir kitaip...Dabar siuloma duoti kuo veliau...Tai kol kas mano maziukas dar neragavo mesytes (7,5 men), pries pora dienu tikrinom krauja - hemoglobinas 117, ir dar gydytoja sake, kad atsargu prikaupes tikrai nemazai...Sake, kol kas galit mesos neduot wink.gif
Atsakyti
cia ir nuo vaiko labai priklauso. ar dar nuo ko. ziurek, kitam ir 5 men. mesos reikia, nes mazakraujyste vystosi, o kitam gal  dar toli iki to.
Vat vieni vaikai be mesos nei dienos negali, pats megstamiausias patiekalas. O maniskei tai vos ikisi...
Atsakyti
Ai, siulau Zvirbliuke, ir kitoms mamytems, nesinervuokit bei nesureiksminkit taip to papildomo maitinimo. Relax! Vaikas alkanas tikrai neleis sau buti ir neduos ramybes mamai, kol ji jo nepamaitins pieneliu ar kose.  ;) Man patiko viena drauge, kuri sake: "As tai nepergyvenu, buna dienu, kad isvis tik mano piena geria (9 men.) kai kur vaziuojam ar serga ir nieko, nemirstam."
Atsakyti
Vakar del idomumo paskambinau NUKO konsultuojanciam nemokamai gydytojui ir Mamos Telefono.
-------------

NUKO gydytojas:

-Turiu 7,5 men dukra, valgo mano piena. Primaitinima pradejau nuo 6 men, bet valgo labai nenoriai, buna tik sauskta ir viskas. Ka patartumete?

-Tokiam amziuje vaikas turi sauvalgyti 180 ml. darzoviu koses ir  tiek pat grudu. Mesos - 50 ml., vaisiu - puse indelio.
Sultis duodat?

- Dar ne  :smile.gif

-O reikia. Dantukus turite?

-Dar ne  :smile.gif

-Tada gerai butu jogurto deserta su vaisiais. Ir Kalci pagerti.  (Pasako kazkoki pavadinima) .

-Tai, o kaip pripratinti daugiau nei 1 sauksteli suvalgyti?  ???

-O kiek kartu kruti duodat?

- Kiek nori, ir po kiekvieno maitinimo atsigerti. Tik po mesos ir vaisiu neduodu.

- Tokio amziaus vaikui turi buti rezimas. Du kartus per diena duokite kruti. Ryte ir vakare. Daugiau nereikia. Po maitinimo duokite atsigerti HIPP arbateles.

- ohmy.gif Aciu, viso gero.

[hr]

Skambinu i Mamos telefona.

--Turiu 7,5 men dukra, valgo mano piena. Primaitinima pradejau nuo 6 men, bet valgo labai nenoriai, buna tik sauskta ir viskas. Ka patartumete?

- Kada pradejote duoti kieta maista?

- Nuo 6 men.

-Ka valgo dabar?

-Kose, vaisiu tyrele, darzoviu, bandau mesa ivesti.

- Labai greitai viska ivedete. Gal but del to. Yra nuomone, kad per viena men. galima pasiulyti tik viena naujo produkta.
Pvz. vien menesi valgote tik grikius, po to ivedate ryzius.

Hm, taqi kada mesa ivesti tokiu tempu, 1,5 metuku  ???

Jeigu vaikas gerai pavalgo mamos pienuko, normaliai priauga ri jauciasi gerai, tada vadinasi jam uztenka ir galite buti rami, maisto jam uztenka. Bandykite duoti po truputi, po sauksteli.
Greitai atsiras sviezios darzoves, visai kitas skonis, gal labiau patiks.

-Mes dar dantuku neturime. Ar reikia gerti Kalci.

- Ne, nereikia. Paprastai rekomenduojama gerti nuo 10-12 men, jei dantuku iki tol nera.

----------
As aisku sutrumpinau pokalbius, bet esme manau pagavote. Dvi skirtingos nuomones apie primaitinima.
Nors mamos telefonas parduoda koses Milupa ir tyreles TOp-TOP, bet apie jas net neuzsimine.

Ta pacia diena buvau pas Vingraite.
-Ar reikia duoti sulciu?
-Geriau pasiulykite svieziu vaisiu.
-O tie is buteliuko?
-Neverta...Tada geriau pati spauskite.

Atsakyti
Na tikrai nustebino tokie atsakymai, eilini karta isitikinu, kad kiek gydytoju - tiek nuomoniu. Ypac man keista pasirode, kad toks kudikis butinai turi turet rezima, t.y. 2 kart tik gaut kruti per diena. Nu reiskia ner pas mane is vis tokio dalyko, kaip rezimas, nes duodu as jam ta papa keik jis nori ir kada nori.
O jei ivedinesi i menesi tik po viena nauja produkta - tai nesamone, nes produktu rusiu yra labai daug, vien mesos kiek rusiu ir kruopu, o kiek dar darzoviu ir vaisiu ivairiausiu?
Atsakyti
Jooo...rezimas...Cia matyt ir  nuo vaiko priklauso daug kas - pvz. maniskio pusbroliukas nuo 7 men diena peinuko beveik nebevalgydavo, nes PATS nenorejo! Dabar jam 11,5 men, mama jau ir naktimis nemaitina, nors zadejo bent iki metu - vaikas tiesiog nenori, o siaip apetitas labai geras, net is tevu saukstus griebia, kai mato, kad valgo!
O as siandien grizau su vaiku is miesto, maziukas peralkes, as pasildziau jam darzoviu tyrele...Ir ka jus manot - neibrukau ne saukstelio...Bandziau siulyt tris kartus (su pertraukom), rezultato jokio! Tai daviau galiausiai papuka - vaikas sociai pavalge...Stai tau ir rezimas...
Va, duoniukus pasiuliau - labai skaniai kremta. Ir Hippo pirmuosius kudikiu sausainius. Ir dziuvesius. Ir vandeni megsta girksnoti is puoduko. Bet tai ir viskas...
Atsakyti
maniske irgi vandenuka megsta. Ir alkana buna ir vistiek tik viena sauksta suvalgo tos tyreles. Ir verkia, atseit duok pienuko. Duodu, tai jau taip godziai valgo, lyg skaniau pasaulyje nieko nebutu palyginus su visom tom darzoviu, mesos ir vaisiu tyrelem.

o rezimu tai tikrai laikytis nesiruosiu ir is vaiko piena atimti.

Zvirbliuke, jei iminsi ta vaiku nevalgumo paslapti anskciau nei as, butinai parasyk kaip pavyko pamaitinti vaikiuka.
Atsakyti
Nuke kiek pastebejau yra kelios gydytojos,tai man labai patinka ta jauna. Labai gerai man visad viska paaiskina. O mes valgome koses ir tyres kuo puikiausiai,jei tik butu galima jai tai visa indeli suvalgytu  :smile.gif Taigi mes pietums suvalgom 100g darzoviu tyres ir pavakariams 50g vaisiu tyreles. Duodu atsigerti Hipp arbatos. Vandens nemegsta. Sulciu neduodu.  
Atsakyti