QUOTE(Sweety__ @ 2011 01 06, 11:26)
dalinuosi raugo receptu
Raugas duonos kepimui
Pagaliau! Pagaliau iškepiau duoną su raugu! Tiesa, duoną kepiau šiek tiek anksčiau (jau spėjome ir suvalgyti), bet nebuvo laiko viską aprašyti. Bet apie viską iš eilės. Pirmiausiai reikėjo pasigaminti raugą, tad dabar ir parašysiu kaip gaminamas raugas.
Geriausiai gaminti ruginį raugą, iš kurio bet kada galima pasidaryti kvietinį raugą.
Reikės
ruginių miltų
vandens
Gaminimas
1 diena.
Inde išmaišyti 100 g ruginių miltų ir 100-150 ml šilto vandens (vanduo neturėtų būti karštesnis nei 40 C). Turi gautis grietinės tirštumo masė. Indą uždengti dangteliu arba maistine plėvele ir 24 valandoms pastatyti į šiltą vietą.
Indas raugo gaminimui gali būti stiklinis, plastmasinis, porcelianinis, tik ne metalinis. Svarbiausia - indas turi būti švarus ir didesnis, kad raugas turėtų vietos augimui.
Kad raugas visą laiką stovėtų šiltai, aš indą pastačiau į orkaitę ir periodiškai orkaitę įkaitindavau iki 30 C.
2 diena.
Į raugą įberti 100 g miltų ir įpilti 100 ml šilto vandens. Viską išmaišyti, uždengti ir pastatyti 24 val. į šiltą vietą.
3 diena.
Daryti tą patį kaip ir 2 dieną - įberti 100 g miltų, įpilti 100 ml šilto vandens, išmaišyti, uždengti ir 24 val. pastatyti į šiltą vietą.
4 diena.
Tai paskutinė raugo "maitinimo" diena. Vėl reikia įberti 100 g miltų, įpilti 100 ml šilto vandens, išmaišyti, uždengti ir 24 val. pastatyti į šiltą vietą.
5 diena.
Raugas paruoštas ir jau galima kepti duoną.
Prieš naudojant raugą duonos kepimui, pirmiausiai reikia atidėti 50-100 g raugo - iš šio raugo bet kada galima bus išsikepti duoną. Atidėtą raugą reikia įdėti į švarų indelį su dangteliu ir pastatyti į šaldytuvą. Toks raugas ("neatnaujintas") šaldytuve gali stovėti iki dviejų savaičių, o dieną prieš duonos kepimą išimamas iš šaldytuvo ir "pamaitinamas" (apie tai parašysiu kitą kartą, kai vėl kepsiu duoną).
Kadangi raugas labai jaunas ir nėra labai stiprus, pirmą kartą kepant duoną, rekomenduojama įdėti labai nedaug mielių (vėliau, kai raugas bus subrendęs, mielių dėti nebereikės).
Iš nurodyto kiekio miltų ir vandens gaunasi apie 800-850 g raugo, bet paprastai vienam duonos kepaliukui iškepti nereikia tiek daug raugo, tad, darant raugą, rekomenduoju kiekvieną dieną imti po 50 g miltų ir 50 ml vandens (man pirmą dieną reikėjo apie 80 ml šilto vandens, kad gautųsi grietinės tirštumo masė), tuomet gausis apie 400-450 g raugo.
Dar šiek tiek apie raugą.
Prieš raugo ruošimą ir duonos kepimą prisiskaičiau įvairių patyrusių duonos kepėjų rekomendacijų, tad kai kuriomis iš jų pasidalinsiu.
Nereikia gąsdintis, jei raugas "neburbuliuoja". Kaip sako specialistai - tai nereiškia, kad raugas netinkamas. Raugo "burbuliavimas" priklauso ir nuo miltų - ruginis raugas mažiau "burbuliuoja" nei kvietinis. Jaunas raugas "neburbuliuoja", nes jame dar nesusikaupė pakankamai mielių. "Burbuliavimas" priklauso ir nuo temperatūros - kuo šilčiau raugas stovi, tuo daugiau "burbuliuoja" (tačiau temperatūra neturi viršyti 30 C). Tad, jei raugas ir "neburbuliuoja", jis yra nesugedęs ir tinka duonos kepimui.
Raugo spalva priklauso nuo to, iš kokių miltų jis ruošiamas. Paprastai, ruginis raugas būna pilkai - rusvos spalvos. Jei rauge atsirado raudona, žalia, mėlyna arba juoda spalva, toks raugas yra sugedęs ir netinkamas duonos kepimui. Taip pat, jei atsirado pelėsis, toks raugas nebetinkamas ir nieko kito nebelieka, kaip tik jį išmesti.
Raugas gali nelabai maloniai kvepėti. Bet tai nėra blogai. Tačiau, jei nuo raugo net akis graužia ir nebeįmanoma jo uostyti arba raugas "atsiduoda" acto rūgštimi, toks raugas jau yra sugedęs ir nebetinkamas duonos kepimui.
Jei raugo paviršiuje atsiranda skystis, tai nieko blogo, tiesiog raugą reikia išmaišyti.
Kaip jau rašiau, paruoštas raugas laikomas šaldytuve. Indelis, kuriame laikomas raugas, turi būti uždengtas, kad raugas neapdžiūtų, ir laikomas kuo šaltesnėje vietoje, bet ne šaldiklyje
Raugas bet kuriuo metu gali "prabusti" ir augti, tad indelis turėtų būti šiek tiek didesnis, kad raugas neišbėgtų per kraštus.
Jei raugas "pavargo" ir duona nebekyla, raugą galima "atnaujinti". Reikia paimti 1-2 v. š. raugo (likusį raugą išmesti), įberti 50 g miltų, įpilti 50 ml vandens ir pastatyti raugą šiltai 5 valandoms. Po 5 val. iš šio raugo paimti 1 v. š. raugo (likusį išmesti), įberti 50 g miltų, įpilti 50 ml vandens ir vėl pastatyti raugą šiltai 5 val. Tą patį padaryti 3-4 kartus. Tokiu būdu atnaujintas raugas "atgaus jėgas" ir duona kils "kaip ant mielių".
receptas ne mano rastas
Raugas duonos kepimui
Pagaliau! Pagaliau iškepiau duoną su raugu! Tiesa, duoną kepiau šiek tiek anksčiau (jau spėjome ir suvalgyti), bet nebuvo laiko viską aprašyti. Bet apie viską iš eilės. Pirmiausiai reikėjo pasigaminti raugą, tad dabar ir parašysiu kaip gaminamas raugas.
Geriausiai gaminti ruginį raugą, iš kurio bet kada galima pasidaryti kvietinį raugą.
Reikės
ruginių miltų
vandens
Gaminimas
1 diena.
Inde išmaišyti 100 g ruginių miltų ir 100-150 ml šilto vandens (vanduo neturėtų būti karštesnis nei 40 C). Turi gautis grietinės tirštumo masė. Indą uždengti dangteliu arba maistine plėvele ir 24 valandoms pastatyti į šiltą vietą.
Indas raugo gaminimui gali būti stiklinis, plastmasinis, porcelianinis, tik ne metalinis. Svarbiausia - indas turi būti švarus ir didesnis, kad raugas turėtų vietos augimui.
Kad raugas visą laiką stovėtų šiltai, aš indą pastačiau į orkaitę ir periodiškai orkaitę įkaitindavau iki 30 C.
2 diena.
Į raugą įberti 100 g miltų ir įpilti 100 ml šilto vandens. Viską išmaišyti, uždengti ir pastatyti 24 val. į šiltą vietą.
3 diena.
Daryti tą patį kaip ir 2 dieną - įberti 100 g miltų, įpilti 100 ml šilto vandens, išmaišyti, uždengti ir 24 val. pastatyti į šiltą vietą.
4 diena.
Tai paskutinė raugo "maitinimo" diena. Vėl reikia įberti 100 g miltų, įpilti 100 ml šilto vandens, išmaišyti, uždengti ir 24 val. pastatyti į šiltą vietą.
5 diena.
Raugas paruoštas ir jau galima kepti duoną.
Prieš naudojant raugą duonos kepimui, pirmiausiai reikia atidėti 50-100 g raugo - iš šio raugo bet kada galima bus išsikepti duoną. Atidėtą raugą reikia įdėti į švarų indelį su dangteliu ir pastatyti į šaldytuvą. Toks raugas ("neatnaujintas") šaldytuve gali stovėti iki dviejų savaičių, o dieną prieš duonos kepimą išimamas iš šaldytuvo ir "pamaitinamas" (apie tai parašysiu kitą kartą, kai vėl kepsiu duoną).
Kadangi raugas labai jaunas ir nėra labai stiprus, pirmą kartą kepant duoną, rekomenduojama įdėti labai nedaug mielių (vėliau, kai raugas bus subrendęs, mielių dėti nebereikės).
Iš nurodyto kiekio miltų ir vandens gaunasi apie 800-850 g raugo, bet paprastai vienam duonos kepaliukui iškepti nereikia tiek daug raugo, tad, darant raugą, rekomenduoju kiekvieną dieną imti po 50 g miltų ir 50 ml vandens (man pirmą dieną reikėjo apie 80 ml šilto vandens, kad gautųsi grietinės tirštumo masė), tuomet gausis apie 400-450 g raugo.
Dar šiek tiek apie raugą.
Prieš raugo ruošimą ir duonos kepimą prisiskaičiau įvairių patyrusių duonos kepėjų rekomendacijų, tad kai kuriomis iš jų pasidalinsiu.
Nereikia gąsdintis, jei raugas "neburbuliuoja". Kaip sako specialistai - tai nereiškia, kad raugas netinkamas. Raugo "burbuliavimas" priklauso ir nuo miltų - ruginis raugas mažiau "burbuliuoja" nei kvietinis. Jaunas raugas "neburbuliuoja", nes jame dar nesusikaupė pakankamai mielių. "Burbuliavimas" priklauso ir nuo temperatūros - kuo šilčiau raugas stovi, tuo daugiau "burbuliuoja" (tačiau temperatūra neturi viršyti 30 C). Tad, jei raugas ir "neburbuliuoja", jis yra nesugedęs ir tinka duonos kepimui.
Raugo spalva priklauso nuo to, iš kokių miltų jis ruošiamas. Paprastai, ruginis raugas būna pilkai - rusvos spalvos. Jei rauge atsirado raudona, žalia, mėlyna arba juoda spalva, toks raugas yra sugedęs ir netinkamas duonos kepimui. Taip pat, jei atsirado pelėsis, toks raugas nebetinkamas ir nieko kito nebelieka, kaip tik jį išmesti.
Raugas gali nelabai maloniai kvepėti. Bet tai nėra blogai. Tačiau, jei nuo raugo net akis graužia ir nebeįmanoma jo uostyti arba raugas "atsiduoda" acto rūgštimi, toks raugas jau yra sugedęs ir nebetinkamas duonos kepimui.
Jei raugo paviršiuje atsiranda skystis, tai nieko blogo, tiesiog raugą reikia išmaišyti.
Kaip jau rašiau, paruoštas raugas laikomas šaldytuve. Indelis, kuriame laikomas raugas, turi būti uždengtas, kad raugas neapdžiūtų, ir laikomas kuo šaltesnėje vietoje, bet ne šaldiklyje
Jei raugas "pavargo" ir duona nebekyla, raugą galima "atnaujinti". Reikia paimti 1-2 v. š. raugo (likusį raugą išmesti), įberti 50 g miltų, įpilti 50 ml vandens ir pastatyti raugą šiltai 5 valandoms. Po 5 val. iš šio raugo paimti 1 v. š. raugo (likusį išmesti), įberti 50 g miltų, įpilti 50 ml vandens ir vėl pastatyti raugą šiltai 5 val. Tą patį padaryti 3-4 kartus. Tokiu būdu atnaujintas raugas "atgaus jėgas" ir duona kils "kaip ant mielių".
receptas ne mano rastas
QUOTE(pilveliukas @ 2011 01 06, 17:04)
dalinuosi raugo receptu
QUOTE(ingaaaa @ 2011 01 06, 22:06)
Yra visa tema apie duonos kepimą, iš kurios tas raugo receptas nukopijuotas (beje nesuprantu, kokie tikslu šita besidubliuojanti tema ir kodėl moderatorei nekliūna
O maitint labai paprasta, išimat iš šaldytuvo maždaug para prieš kepimą, palaikot valandėlę kitą kambario tenperatūroj dedat miltų ir vandens vienodais kiekiais ir paliekat šiltai
Jei norit labiau kvietinės maitinat kvietiniais miltais, jei maišytos ar ruginės - ruginiais. Raugas labiau mėgsta (mažiau šansų, kad nepavyks) rupius miltus.
QUOTE(keistuole @ 2011 01 06, 23:13)
beje nesuprantu, kokie tikslu šita besidubliuojanti tema
Bet mums mielesni šitie namučiai,čia viskas koncentruotai
Prašom nepykti
taip teisingai inter, puslapio nukopinta,
issisaugojusi esu savo kompe folderi todel nepamenu tikslaus saltinio kur radau, tad jei kam dar rupi idedu tos pacios autores ir maitinimo raugo procesa
Raugo duonos kepimui "maitinimas"
Jau rašiau apie raugo duonos kepimui gaminimą, šį kartą parašysiu apie raugo "maitinimą".
Šaldytuve laikomą raugą dieną prieš duonos kepimą reikia išimti iš šaldytuvo ir "pamaitinti". Yra keli "maitinimo" būdai: vienas būdas lengvesnis, kitas - šiek tiek sudėtingesnis (tiesą sakant, visai jis nesudėtingas). Kokį būdą bepasirinktumėte, išimtą iš šaldytuvo raugą reikia apie valandą palaikyti kambario temperatūroje ir tik tuomet "maitinti".
I raugo "maitinimo" būdas - raugas "maitinamas" vieną kartą.
Duonos recepte nurodytą raugo kiekį reikia padalinti iš dviejų. Taip sužinosite kiek miltų ir vandens dėti.
Pavyzdžiui, duonos recepte nurodyta, kad reikia 600 g raugo, tuomet imama po 300 g miltų ir 300 ml vandens. Siūlau prie nurodyto kiekio pridėti po 50 g (ml), kad gautųsi šiek tiek daugiau raugo, kurį galima būtų atidėti ir saugoti iki kito duonos kepimo.
Inde sumaišyti raugą, miltus ir šiltą vandenį. Viską išmaišyti, uždengti dangteliu arba plėvele ir pastatyti šiltai maždaug 15-20 val.
Viskas, raugas paruoštas. Nepamirškite atidėti 50-100 g raugo kitam kartui, o iš likusio raugo galima kepti duoną.
II raugo "maitinimo" būdas - raugas "maitinamas" tris kartus.
Duonos recepte nurodytą raugo kiekį reikia padalinti iš šešių, nes raugas bus "maitinamas" tris kartus. Tad, jei reikia 600 g raugo, imama po 100 g miltų ir 100 ml vandens. Vėl gi, prie nurodyto kiekio siūlau pridėti dar šiek tiek miltų ir vandens, kad atidėtumėte raugo kitam kartui. Taigi, galima imti po 120 g miltų ir 120 ml vandens.
Iš šaldytuvo išimto ir valandą kambario temperatūroje laikyto raugo maitinamas pirmą kartą: į indą įdėti raugą, suberti 120 g miltų, įpilti 120 ml šilto vandens. Viską gerai išmaišyti, uždengti dangteliu arba plėvele ir pastatyti šiltai maždaug 6-8 val.
Po to raugas "maitinamas" antrą kartą: vėl įberti 120 g miltų ir įpilti 120 ml šilto vandens. Viską gerai išmaišyti, uždengti dangteliu arba plėvele ir pastatyti šiltai maždaug 6-12 val.
Raugo "maitinimas" trečią kartą: paskutinį kartą įberti 120 g miltų ir įpilti 120 ml šilto vandens. Viską gerai išmaišyti, uždengti dangteliu arba plėvele ir palikti stovėti kambario temperatūroje. Raugas turėtų pastovėti apie 3-4 val., o tuomet jau galima kepti duoną. Nepamirškite atidėti 50-100 g raugo kitam kartui.
Raugo duonos kepimui "maitinimas"
Jau rašiau apie raugo duonos kepimui gaminimą, šį kartą parašysiu apie raugo "maitinimą".
Šaldytuve laikomą raugą dieną prieš duonos kepimą reikia išimti iš šaldytuvo ir "pamaitinti". Yra keli "maitinimo" būdai: vienas būdas lengvesnis, kitas - šiek tiek sudėtingesnis (tiesą sakant, visai jis nesudėtingas). Kokį būdą bepasirinktumėte, išimtą iš šaldytuvo raugą reikia apie valandą palaikyti kambario temperatūroje ir tik tuomet "maitinti".
I raugo "maitinimo" būdas - raugas "maitinamas" vieną kartą.
Duonos recepte nurodytą raugo kiekį reikia padalinti iš dviejų. Taip sužinosite kiek miltų ir vandens dėti.
Pavyzdžiui, duonos recepte nurodyta, kad reikia 600 g raugo, tuomet imama po 300 g miltų ir 300 ml vandens. Siūlau prie nurodyto kiekio pridėti po 50 g (ml), kad gautųsi šiek tiek daugiau raugo, kurį galima būtų atidėti ir saugoti iki kito duonos kepimo.
Inde sumaišyti raugą, miltus ir šiltą vandenį. Viską išmaišyti, uždengti dangteliu arba plėvele ir pastatyti šiltai maždaug 15-20 val.
Viskas, raugas paruoštas. Nepamirškite atidėti 50-100 g raugo kitam kartui, o iš likusio raugo galima kepti duoną.
II raugo "maitinimo" būdas - raugas "maitinamas" tris kartus.
Duonos recepte nurodytą raugo kiekį reikia padalinti iš šešių, nes raugas bus "maitinamas" tris kartus. Tad, jei reikia 600 g raugo, imama po 100 g miltų ir 100 ml vandens. Vėl gi, prie nurodyto kiekio siūlau pridėti dar šiek tiek miltų ir vandens, kad atidėtumėte raugo kitam kartui. Taigi, galima imti po 120 g miltų ir 120 ml vandens.
Iš šaldytuvo išimto ir valandą kambario temperatūroje laikyto raugo maitinamas pirmą kartą: į indą įdėti raugą, suberti 120 g miltų, įpilti 120 ml šilto vandens. Viską gerai išmaišyti, uždengti dangteliu arba plėvele ir pastatyti šiltai maždaug 6-8 val.
Po to raugas "maitinamas" antrą kartą: vėl įberti 120 g miltų ir įpilti 120 ml šilto vandens. Viską gerai išmaišyti, uždengti dangteliu arba plėvele ir pastatyti šiltai maždaug 6-12 val.
Raugo "maitinimas" trečią kartą: paskutinį kartą įberti 120 g miltų ir įpilti 120 ml šilto vandens. Viską gerai išmaišyti, uždengti dangteliu arba plėvele ir palikti stovėti kambario temperatūroje. Raugas turėtų pastovėti apie 3-4 val., o tuomet jau galima kepti duoną. Nepamirškite atidėti 50-100 g raugo kitam kartui.
QUOTE(pilveliukas @ 2011 01 07, 09:09)
apie raugo "maitinimą".
O del temos dubliavimo,tai nesutinku,nes anoj visos kepa elektrinej duonkepej,kur tereikia subeti produktus ir masina pati viska padaro.As nieko pries,bet man paciai maloniau savo rankom isminkyti,suformuoti ir iskepti.Man taip skaniau,kur dusia,siluma ideta
QUOTE(ingaaaa @ 2011 01 07, 12:33)
O del temos dubliavimo,tai nesutinku,nes anoj visos kepa elektrinej duonkepej,kur tereikia subeti produktus ir masina pati viska padaro.As nieko pries,bet man paciai maloniau savo rankom isminkyti,suformuoti ir iskepti.Man taip skaniau,kur dusia,siluma ideta
ne visai jūs teisi.
Anoj temoj pirmoj žinutėj yra susisteminta visa info, o kepa merginos įvairiai ir tos kur pataria dauguma vis gi kepa orkaitėj, nes visai kitos kepimo galimybės. Tiesiog turi dauguma duonkepes, nes būtent nuo jų viskas ir prasideda
O duonos kepime, kaip ir visame kame reik įdėt meilės šilumos, tada ir rezultatas bus labiau džiuginantis, o mašina yra mašina, tiesiog kartais mums palengvina gyvenimą, jei teisingai ją panaudojam.
Kur buvus ir nebuvus as vis uzsuku pas jus
Vakar issikepiau traskia duonele, bet ne tokia eiline
o tokia sveikuoliska. Nu man kaip patiko, jei kas megstat rytais tokius lengvus pusrycius...tik su tepamu sureliu ir visokiom zolelem, tai sia siulau isbandyti ....

120 g rupaus malimo miltų
120 g avižinių dribsnių
125 g saulėgrąžų sėklų
1 a.š. aguonų
15 g sezamo sėklų
1/2 a. druskos
1 v. š alyvuogių aliejaus
500 ml vandens
galima ir linų sėmenų įmaišyti
Visus produktus susidėti i dubenelį ir užmaišius palikti 20 min pastovėti. Neišsigąsti, kad masė skysta bus. Ji dar pabrinks. I tą laiką įsijungti orkaitę iki 170°. Gautą masę paskleisti plonai ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir pašauti kepti. Po 10-12 min būtinai susipjaustyti norimo dydžio gabaliukais, nes vėliau jau neišeis!!! Dėti atgal ir kepti toliau ~ 30-40 min iki norimo rudumo bei traškumo. Skanaus!
P.S. uždarius sandariame inde, ji laikos kelias savaites
Receptas ir cia
Vakar issikepiau traskia duonele, bet ne tokia eiline

120 g rupaus malimo miltų
120 g avižinių dribsnių
125 g saulėgrąžų sėklų
1 a.š. aguonų
15 g sezamo sėklų
1/2 a. druskos
1 v. š alyvuogių aliejaus
500 ml vandens
galima ir linų sėmenų įmaišyti
Visus produktus susidėti i dubenelį ir užmaišius palikti 20 min pastovėti. Neišsigąsti, kad masė skysta bus. Ji dar pabrinks. I tą laiką įsijungti orkaitę iki 170°. Gautą masę paskleisti plonai ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir pašauti kepti. Po 10-12 min būtinai susipjaustyti norimo dydžio gabaliukais, nes vėliau jau neišeis!!! Dėti atgal ir kepti toliau ~ 30-40 min iki norimo rudumo bei traškumo. Skanaus!
P.S. uždarius sandariame inde, ji laikos kelias savaites
Receptas ir cia
QUOTE(aguonele @ 2011 01 07, 14:34)
puikus receptas, siandiena ir isbandysiu
QUOTE(aguonele @ 2011 01 07, 14:34)
As taaaip megstu tokius traskius kepinius,tad ryt bandysiu kepti
Lauksiu atsiliepimu tik pastebejau jog padariau klaida... reikia 2 v.s.aliejaus bei daugiau sezamo berti





