Nu gal labai nesupyks Beatos gerbėjos...
Linos Budzeikaitės SALDI ŽIEMOS PAGUNDA, arba AGUONŲ PYRAGAS150g aguonų
200g džiovintų vaisių (slyvų arba abrikosų) arba šaldytų vyšnių
1 sauja riešutų (migdolų)
300g obuolių
(3-4 vid. obuoliai)4 kiaušiniai
200g cukraus arba cukraus pudros
(dėjau beveik perpus mažiau - tikrai gana, nes glajus dar priduoda saldumo)125g margarino arba sviesto
(aš naudoju tik sviestą, ypač kepiniams)5 šaukštai manų
1 šaukštelis kepimo miltelių
Glajui:
2 kupini šaukštai kakavos
2 šaukštai cukraus
2 šaukštai vandens
50g sviesto
Aguonas ir džiovintus vaisius atskirai užpilti verdančiu vandeniu ir palikti pusvalandžiui ar ilgiau
(aš dariau su abrikosais ir užpyliau juos stipria juoda arbata).Susmulkinti riešutus. Sumalti aguonas. Susmulkinti išmirkytus vaisius. Sutarkuoti obuolius.
Trynius išsukti su minkštu sviestu. Sudėti aguonas, vaisius, obuolius, riešutus, manus ir kepimo miltelius.
Baltymus išplakti su cukrumi ir sudėti į masę.
Viską supilti į skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepti 180 laipsnių 40-45min.
Glajui viską sumaišyti ir įdėjus indą į vonelę su karštu vandeniu sukti, kol taps vientisas. Glajų užpilti ant pyrago arba aplieti kiekvieną atpjautą gabaliuką.
Aš viską - mirkytus vaisius, obuolius ir aguonas - tryniau blenderiu, nes mano vaikai baidosi visokių neaiškų vaisių pyraguose
Riešutų nedėjau, bet manau migdolai čia tiktų.
Glajų dariau savaip - iš ištirpintos juodo šokolado plytos įpylus šiek tiek pieno ir sviesto.
Jei kepsit mažesnėj skardoj storesniu sluoksniu, reiks kepti ilgiau. Pyragas beveik nepakyla - kiek įdėsit, tiek turėsit.
Ir cukrų tryniau su sviestu, baltymus plakiau vienus (kaip įprastai). Pudra su baltymais gal ir gražiai išsiplaktų, nežinau, kaip cukraus kristalai...
Čia gaunasi labiau tortas, ne pyragas, toks visas drėgnas...