Įkraunama...
Įkraunama...

Pelargonijos - 8 tema

wub.gif wub.gif wub.gif
Kokios grožybės!!!
Violeta, nesupratau kas nutiko, bet prifantazavau lotuliukas.gif doh.gif Bet tai kas yra, nerealaus grožio!

Aš šiemet tik nusipirkau iš turgaus: vieną į balkoną, kitą į sodą. Ir vėlokai... Tai džiaugiuos bent tuo kas bus. Užtat dabar sėdžiu ir planus kitiems metams rašau lotuliukas.gif

Išsirutuliuojus diskusijai, ir aš įlįsiu blush2.gif O kiek tų šakelių ilgio reikia? ax.gif Kažkaip kvailai klausiu, bet pažiūrėjus į šakeles, tai jos gan ilgos turėtų būti (aš suprantu, turi būti bent vienas mazgeas su lapais?)

O kas iš sėklį auginate, kur geriausia pirkti sėklas? blush2.gif
Atsakyti
Jei kalbate apie kompaktines, tai pakanka sprindžio dydžio ūgliukų..Šiuo metu vandenyje merkt nereikia, kuo puikiausiai įsišaknys durpiniam substrate - šiuo metu pelargonijos labai gajos. Šaknydinimas rudenį gera išeitis toms, kuros neturi kur saugot didelių puodų ar lovių kitam sezonui, bet gali skirt kamputį mažiems ūgliukams, kurie iki pavasario išaugs..tada pelargonijos ima anksti žydėt..gegužės viduryje pilnumoj žydi ar net dar anksčiau..Pas mano mamą, pvz, kiaurus metus žydi non stop - vasarą lauke, rudenį namie parsinešus išgeni ir ant palangės..Kokius 3 metus tos pačios pelargonijos, bet periodiškai vis kokį krūmą` išmeta, į jo vietą bac šakelę..Svyrančias taip augint ir laikyt sunku - jos svyra, tame ir keblumas, nebent irgi po ūgliuką daigintis. Dauginant ūgliais išlaikomos motininio augalo savybės - žiedų spalvos, formos..O su sėklom žaist reikia pradėt sausio gale - aš bent tada sėju. Sėklų privalumas - galima parsisiųst tikrai įdomių spalvų ir veislių pelargonijų, nes prekybcentruose tik pačios įprasčiausios ir gan nuobodžios..Tada galima rinktis pagal lapiją, aukštingumą, kas man dar labai patinka - pagal atsparumą šalčiui...Yra pelargonijų, kur mielai žydi, kai nakties temp vos 5 C. O va parsisiuntus, išauginus paskui jau galima šakelem daugint..Ot, vyksiu į Angliją atostogoms, bandysiu parsivežt sėklyčių įdomesnių..nes anglai lyderiai šioj srityje - niekur nemačiau tiek pelargonijų, tokios gausybės ir įvairovės, kad tik aikčiot ir stebėtis beliko.. wub.gif doh.gif
Papildyta:
Jediara, kokios tavo mažiukės mielos wub.gif ...man regis, čia tos "mini"pelargonijos, kur suaugusios mažos būna, ar ne?
Atsakyti

Violeta*, koks išsamus paaiškinimas 4u.gif man, pirmokei, labai naudingas.
O ar tiesa, kad jeigu nori didelio svyrančių "kukulio", tai tik antrais-trečiais metais būna g.gif
Atsakyti
Violeta thumbup.gif wub.gif Tikrai, koks dosnus paaiškinimas. AČIŪ

Bet man dar nevisai aišku tada. Ūglio reikia su lapeliais (na kad būtų tas "mazgiukas" ar kaip jis ten vadinasi)?

O svyrančias irgi taip pat galima dauginti? ax.gif
Atsakyti
Gal galite man paaiškinti ar gerai aš supratau blush2.gif jei nori išlaikyti ta pati krūmeli tai rudenį apskabyti ir kur rusy padėt blush2.gif g.gif
o jei nori pasdauginti tai šekelę sprindžio dydžio įkišti į durpinę žemę (rudeni) ir laikyti kambatyje blush2.gif
Tik nesijuokite aš vakar nusipirkau ir nežinau kaip reikia išlaikyti kitiems metams blush2.gif ax.gif
Atsakyti
As ir pirma karta nusipirkau sias gelytes(jauciu ne paskutini) lotuliukas.gif Ziuresiu kaip ten seksis augint ir daugint ax.gif
Gal galit pasakyt kokios cia pas mane,atrodo nesvyrancios? g.gif
user posted image
user posted image
Atsakyti
zebrina, čia labai gražios spalvos svyrančios pelargonijos. 4u.gif

Moterytės, dėl išlaikymo žiemai, kaip sakoma, dar nesukit galvos - kai savo tvarkysimės spalį, įkelsim fotkių metodinių, kaip ką daryt..

Šiaip didelius krūmus ir apskabom ir gerai apipjaustom. Tada laikyt reikia temperatūroj, kad nebūtų mažiau nei +3. Laikyt galima tamsiam rūsyje, bet keblumas bus toks, kad anksti pavasarį tą indą reikės išsitraukt iš rūsio ir laikyt šiltai, liet, kol "pabus' ir tie apdžiūvę stagarai sužaliuos..Na, nebus gražus vaizdas, nebent kur turit padėt ne "ant akių".Jei temperatūra bus mažiau nei 3 , gėlės žus.

Kitas metodas - lygiai taip pat išgenėtas laikyt šviesiai vėsiai. Na, tai gali būt nešildomas kambarys, kokia veranda ir pan. Vėlgi svarbu kas nebūtų tikro šalčio, kitaip žus, tada reiks dar retakarčiais, bet tik retkarčiais paliet, nes būdamos šviesose gėlės neužmiega visiškai.

Normalus metodas - pelargonijas tiesiog parnešt vidun ir toliau augint viduje - ilgus dešimtmečius tai buvo pilnateisė kambarinė, o ne sezoninė gėlė. Vadinasi, jei turim mažai, parsinešam visas, jei daug - išdovanojam kas neturi - populiarinam, o sau pasiliekam puošt palanges tik pačius gražiausius "veislinius"augalus. Anksti pavasarį aplaužom ir turim daug.

Kas visai vietos neturi, tai kaip sakiau, dauginasi prieš rudenį ūgliukais ir taip kompaktiškai augina per žiemą. pavasarį persodina į didesnius indus.

Visai neturint vietos galima sėt po naujų metų. Kol sudygs, kol paaugs, ateis kovas, kai išsodinsim į didesnius indus. Bet reikia turėt šviesius kambarius tam. be šviesos sėtos pelargonijos bus nedailios, išstypę.

Kad svyrančios būtų didelėm kaskadom, reikia jas netaupant tankiau susodint - pelargonijos mėgsta tankumą. Jos tada žymiai labiau žydi, tai savaime kaskada puošnesnė. Pirmametės nebus ilgos; bet antraisiais metais, jei žiemai nebus išgenėtos, bus tikrai labai puošnios. Pernai svyrančiom buvau nusivylus, kad trumpos...Mamai atidaviau...Auginos kaip kambarines per žiemą...dabar beveik vieno metro kaskada iš trijų susodintų bordo svyrančių pelargonijų..

Žinokit, pas mus neįprasta svyrančias augint žiemą kaip kambarines, bet efektas wub.gif kas ateidavo pas mamą į svečius, pirmas kls- kas čia per vijoklis taip žiemą žydintis blink.gif ?Lygiai taip pat gražu ir kitos sezoninės vasarinės gėlės namie..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Violeta*: 21 birželio 2010 - 11:33
QUOTE(Violeta* @ 2010 06 21, 12:27)
Moterytės, dėl išlaikymo žiemai, kaip sakoma, dar nesukit galvos - kai savo tvarkysimės spalį, įkelsim fotkių metodinių, kaip ką daryt..

Ačiū už info 4u.gif mane nudžiuginai bigsmile.gif nusipirkau svyrančia bordo su baltais žiedeliais.Tai per žiema galiu laikyti laiptinėje ir neskabyti tai kitiems metams ji man užbūjos g.gif
Atsakyti
taip, 100 procentų...Tik va reikia kad šviesos tikrai netrūktų...ir kad kaimynai nesusigundytų...o pas mus jau visas namas pelargonijas auginasi ir į kitus namus ta mada plinta..smile.gif Tai daug kas taip ir auginasi - laiko laiptinėsė arba namuose ant palangių..
Atsakyti
QUOTE(Violeta* @ 2010 06 21, 14:28)
taip, 100 procentų...Tik va reikia kad šviesos tikrai netrūktų...ir kad kaimynai nesusigundytų...o pas mus jau visas namas pelargonijas auginasi ir į kitus namus ta mada plinta..smile.gif Tai daug kas taip ir auginasi - laiko laiptinėsė arba namuose ant palangių..

mano 5 aukštas mažai kas užlipa thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Militux @ 2010 06 21, 14:32)
mano 5 aukštas mažai kas užlipa thumbup.gif

lotuliukas.gif
Violeta*, kaip visuomet, kantriai ir aiškiai 4u.gif
Atsakyti
ačiū Violeta 4u.gif
Atsakyti