Įkraunama...
Įkraunama...

Leisti į darželį, o gal neleisti?

Mano nuomone vaikutį į darželį reikėtų pradėti vesti nuo trijų-keturių metukų, kad nepatirtų tokio didelio streso kaip lopšelinukai, staiga likę be Mamos svetimoje aplinkoje (tokiems mažiukams Mamos dar laaabai reikia šale). Ir tuo pačiu per du-tris metelius praleistus darželyje įsisavintų tam tikrus dienotvarkės niuansus, kad pradėjus lankyti mokyklą nebūtų stresiuko. Sėkmės visiems darželinukams 4u.gif
Atsakyti
Sveikos mamytės, gal galite pagelbėti? smile.gif

Universitete atlieku rinkos tyrimą ir man labai reikia Jūsų nuomonės!
Prašau, atlikite apklausą apie vaikų darželių paklausą Vilniaus mieste.
Užtruksite labai trumpai, o Jūsų atsakymai man labai svarbūs!

Štai nuoroda: http://######/f/vaik...rs/new.fullpage
Iš anksto dėkoju smile.gif
Atsakyti
Jei tik galeciau, jei tik musu seimos finansine padetis butu nors siek tiek geresne, tikrai neleisciau vaiko i darzeli. Lavinames mes ir namie pakankamai, maziau sergam, o bendravimo igudziu irgi netruksta. Galbut naudinga butu eiti nuo 4 metu, ruosiant mokyklai ir pan.
Atsakyti
QUOTE(MamaGita @ 2010 04 23, 18:57)
drinks_cheers.gif visiškai sutinku  4u.gif
kai tokios salygos namuose laikyti (as apie temos autore) galima isgyti ir be antibiotiku smile.gif

As uz darzeli... taip, ligu pasitaiko, ir gan neretai, bet pavyzdziui visas tas vaikiskas ligas (vejauraupiai ir t.t.) geriau jau pasigauti kuo ankstesniam amziuje, lengviau pernesa. Abu sirgo gan nemazai (antibiotiku isvengiau su abiem), reik tik neuztempt, nevest su snargliais ir kosuliais, o is kart palikt namuose ir pagydyti smile.gif ir nenukris tas imunitetas, o tik dar labiau pries mokykla sustipres.

O siaip savo pirmagymi leidau i darza nuo 2,1 m, nedirbau, bet kazkaip pajautem su vyru, kad jau gali eiti tai ir isleidom... su mazuoju buvo blogiau reikejo gryzti i darba gan anksti, jam tebuvo tik 1,1 m, tai metus samdem aukle, o kai suejo 2,3 m paleidom i darza.....Abu priprato be jokiu problemu.
Tai dabar abu vaikinukai labai savarankiski (ne tik mano, bet ir mokytoju bei aplinkiniu zodziais) ir vyresnelis klaseje yra maziausiai del ligos praleidziantis pamoku vaikas (per 3 metus sirgo tik 1 karta), nes klaseje gan daug vaku nelankusiu darzelio...
Aš taip pat pritariu ,kad vaikui geriau persirgti vaikiškom ligom vaikystėje.
manau, kad pries mokykla, bent pora metu niekam nepakenktu palankyti darzelio  smile.gif ir del ligu, ir del bendravimo, ir del lavinimosi

Atsakyti
manau reiktų vaiką leisti į darželį, bet jei yra galimybė nuo vyresnio amžiaus, ne nuo 2 metukų..visgi vaikas įgauna socialinių įgūdžių, išmoksta būt grupėj, be to yra lavinamas. be abejo, daug priklauso ir nuo vaikiuko, jei yra drąsus, lengvai prisitaiko, tada jam tai malonumas, bet jei ne, kyla problemų. teko pabūt vienam daržely ir padėt auklytei.. tai vieni vaikiukai jautės puikiai, o kiti visą dieną praverkė prašydami mamos verysad.gif
Atsakyti
mes abu buvom lanke darzelius, bet nusprendem abieju vaiku neleisti. Ateina auklyte pabut, daugiau uzsiima, ligu nera, mum saugiau ir ramiau. O pabendraut su vaikais vazineja i mokyklele "veju feja", ten prisibuna pakankamai:)
Atsakyti

Jei yra galimybes visada UZ nevedima i darzeli. Savo vaiku neleidziu, nors meginom.

Asmeniskai man nepriimtina darzelio politika- jei ne pagal viena kurpaliu,kitaip- tai blogai. Ypac nepriimtinas tas atgrasus poziuris i vaika, kaip i kazkoki nevisproti-atsiprasau,kad taip sakau, bet tikrai, suvokimas, kad mama turi pabegti is darzelio vaikui nemaciom, jei jis verkia ten atejes, meginimas nukalbinti 3meti vaika knygutemis, kai jis akivaizdziai stresuoja del naujos vietos, pasikeitusiu zmoniu, mamos nebuvimo ir tt, nesuprantu sito. Juk vaikai masto, suvokia, kalbetis reikia, aiskinti, deretis, o ne kaip su durniukais elgtis. Daug tokiu pvz galeciau pasakyti is to ka maciau darzelyje.

Dar ir tas baisinis noras,kad mama kuo maziau matytu darzelio, labai itartinas. Pora pusdienu buvau darzelyje su savo vaikais, (kas beje labai erzino tiek aukletojas tiek direktore ir buvau edama ir visaip gedinama, kad esu vista pereksle ir tik sunkinu vaiku adaptacija blink.gif ) pamaciau daugiau nei norejau, deja... Nusivyliau.

Teisybes delei pasakysiu, kad po sio meginimo, po pusmecio meginau pratinti kitame darzelyje, buvo tas pats. Galbut man cia taip nepasiseke pamatyti tu tobulu , smagiu darzeliu.. Gal. Bet man uzteko to, kad kitame darzelyje po meginimo palikti mergaites 1val, (palikau linksmai, nes viskas buvo nauja,patiko, sutarem,kad tuoj grisiu ir zinojo,kad tik pazais), radau uzsiverkusias ir istinusiom akutem, bet ne tai baisiausia (nes sito buvo galima tiketis, nes buvo pirmas kartas), o tas, kad griztant jos man istisai verkdamos pasakojo,kad teta pikta, kad reke, kad neeme uz rankutes, kad jos verke, buvo tikrai skaudu, nes patikejau aukletoju noru jas adaptuoti, pazadu,galu gale kalbom,kad viskas buvo GERAI, pasitikejau.. verysad.gif Pasitikiu savo vaikais, ju negebejimu meluoti. Deja, aukletoju pastangu kaip supratau buvo lygiai nulis, o verksmingi, siek tiek kitokie vaikai tik erzino ir pikde. Nuo tos valandos, vaiku net pro sona negaliu vezti, kur stovi tas darzelis, panika ir baime vos pasukus i ta rajona, zodziu padejo "saunius pamatus" vaiku adaptacijai tokiose istaigose doh.gif

Mano asmenine padaryta isvada po pameginimu, kad su esama padetimi LT valstybiniuose darzeliuose, ten labai mazai sansu, kad vaikas bus mylimas, lavinamas, tinkamai priziuretas ir tt, nebent yra itin paklusnus, nereiklus, be emociju ir savo poziurio, nuomones ir noru,galbut pazystamu vaikas (teko ir sita niuansa pastebeti, deja) priesingu atveju, labai sunkiai tiketina. Galu gale tai net ir fiziskai beveik neimanoma , nes aukletojoms per dideli kiekiai vaiku uzkraunami, todel jos pervargusios, piktos, be menkiausiu siltu jausmu (bent as tokias maciau lopselinuku blink.gif , kuriems , beje, manau labiausiai reikia silumos, grupese.).

Zodziu man vaiku traumuoti nebesinori, o ir pusvalandines pamokeles duar tris sykius savaiteje, manes visai neitikino,kad ten kazko toookio vaikai ismoks, deja.. Manau kad budamas salia mamos kas diena buityje,gamtoje,mieste, su seneliais, tt, tikrai pamato daugiau nei tarp keturiu sienu toje pacioje grupeje, su tais paciais vaikais, po pusvalandi uzsiemimuose, kuriuose viskas velgi daroma TIK pagal sablona, taip ir nekitaip...

P.S. pati lankiau tarybini darzeli, prisiminimai ne kokie. Tikrai nesijauciu,kad buciau kazkaip labiau bendraujanti,kad mokykloje butu buve lengviau adaptuotis taip pat negaleciau teigti. O kolektyvines veiklos ir sablonai mane pykina po siai dienai , nes esu individualiste ir to neimanoma pakeisti, net ir tom priemonem, kurias naudojo ir , labai gaila, bet tebenaudoja darzeliuose..Beje, vyras nelankes darzelio, jokiu problemu nei moksle nei bendravime neturejo ir neturi. Priesingai sakyciau turi gerokai brandesni savita poziuri i gyvenima. Ir tai - tik seimos indelis.
Musu seimos asmenine patirtis, vaiku budas, nenoras ir darzeline trumpute patirtis leme, kad valstybinis darzelis mums -paskutine vieta kur paliktume vaikus. Tik bedai prispaudus.

Be abejo, pasirinkimas yra asmeninis dalykas ir galimybes bei aplinkybes visu skirtingos, tai suprantama. Kiekvienam savo 4u.gif Tik nemanau,kad reiketu labai aukstinti darzelius ir ju nauda vaikams, tuo labiau sakyti,kad namuose su seima auga laukinukai vaikai (drisciau teigti priesingai tongue.gif , nes zodis "laukinis" man asmeniskai turi kita prasme nei dauguma cia pasisakiusiu mamu sakiniuose supratau). Tas naudingumas- galbut labiau pasiteisinimas, saves raminimas, nes tiesiog negali buti kitaip. Sakykite,kad yra geriau nei ne prieziura, kad reikia dirbti ir reikia palikti, bet ne ,kad darzelis geriau nei mama, su tuo tikri nenoreciau sutikti. Manau niekas jusu vaiko nepazins geriau nei jus pacios, todel ir gyvenimui ji paruosti geriausiai galite pacios mirksiukas.gif Sekmes !

Atsakyti
QUOTE(ramunele 28 @ 2012 03 05, 16:23)
Aš manau,kad kuo anksčiau vaikas pradeda lankytidarželį tuo lengviau jis apsipranta jame.Nes aš savo vyresnėli nuvedžiau į darželįketverių,tai jis tokių cirkų parodydavo,kad man vos ne depresija buvo prasidėjusi.Dukrytę vesiu i darželį jau nuo dvejų metukų smile.gif

mano galva, maziukai 'pripranta' lengviau, nes nemoka pasipriesint taip kaip koks keturmetis, t.y. parodyt, kad jam nepatinka,kad nenori ir pan. buna juk kad visai mazuliukus, nekalbancius veda i darziuka, tai nei papasakos vaikas, kaip jam ten sekasi, nei ka suzinosi, kaip jauciasi... tai ir dziaugiasi mamos, kad 'priprato'...
Atsakyti
Manau tai ir nuo vaiko priklauso... Maniškė 3 metus namie buvo, visi irgi bandė gąsdinti, kad oi kaip sunku bus jai priprasti... Ir ką - nieko, viskas puikiai nuo pirmos dienos. Kaip auklėtojos sakė, kad nuo pirmos dienos kaip atėjo, tai rodėsi, kad ji jau lankiusi buvo prieš - nebuvo jokių adaptacijų, viskas kaip per sviestą smile.gif Todėl nereikia nusiteikti, kad su vyresniais būtinai bus vargo smile.gif
Kiekvienas vaikas skirtingas ir tik mama gali žinoti kada jis psichologiškai pasirengęs eiti į kolektyvą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Liepa18*: 30 rugsėjo 2012 - 08:25
Mes leidžiam į darželį. Kol kas tame matau daugiau pliusų nei minusų.
Atsakyti
Pazistami, kai tik pradejo leisti savo vaikiuka i darzeli, vaikas pasikeite per 3 menesius... kai vaikas kalbejo tik sava kalba, ir tai labai mazai, tai po keliu menesiu darzelio lankymo, deklamavo eilerascius, bendravo ir juokesi svetimoj aplinkoj smile.gif Sis pavyzdys, darzeliui deda pliusa...
Bet neseniai esu skaicius, kad vaikas geriausiai laveja budamas su seneliais smile.gif Labai tai nustebino, nes mano akim, seneliai tik lepina tuos vaikiukus ir viskas...
Bet cia gal velgi viskas priklauso ir nuo paciu vaiku ir nuo juos supancios aplinkos...
Labai esu uz darzelius... tvarkingus, gerus ir siltus, bet tai kas juose vyksta tikrai labai liudina... ir manau, kai paciai reikes sprest sita klausima vyks ilgas ir sunkus svarsymas...
Atsakyti
Esant galimybei laikyčiau iki 3-4 metų vaikutį namuose. Nuo 4 (plius minus) atsiranda vaikams noras bendrauti, žaisti su kitais, tada darželis labai tinka. Ėjo sūnus 3 metų, kitas dvejų - skirtumas adaptacijos prasme milžiniškas.
Atsakyti