rytorasa , o ta knyga yra pirkt knygynuose ar čia sena kokia?
Na mane irgi labai nervindavo, kad ta zolė nupjauta puikiai nešas į namą, dar kai vaikiai maži tai išvis bardakas, jei ji viena ten gyvena, tai jai ne problema, o kadangi mums taip nepatiko, tai grėbdavom tą žolę ir mesdavom į kompostą, o paskiau nusipirkom tokią žoliapjovę kur pati surenk į save žolę, tai iš vis dingo problema ir namas švarus ir pieva tvarkinga, kiek žmonių tiek poreikių
rytorasa , o ta knyga yra pirkt knygynuose ar čia sena kokia?
rytorasa , o ta knyga yra pirkt knygynuose ar čia sena kokia?
QUOTE(Saulužė @ 2010 11 23, 17:20)
rytorasa , o ta knyga yra pirkt knygynuose ar čia sena kokia?
yra knygynuose. Nusipirkau, perskaičiau. Daug ką pritaikysiu praktiškai kurdama savo daržą, sodą, šiltnamį... Atrodo taip:

Geros ir kitos to paties autoriaus knygos- "Protingas sodas", "Protingas šiltnamis".
QUOTE(sena pažįstama @ 2010 11 22, 15:53)
As manau, kad kai sertifikuoja ziuri ribas aplinkui, kokios zemes aplinkui.
QUOTE(Satura @ 2010 11 22, 15:58)
Dar norėjau paklausti ar yra kokie standartai ar požymiai iš ko galima atskirti, kad medus yra geras? Na, pvz, jeigu jis būna skystesnis ir paskui susicukruoja, čia geras ženklas?
QUOTE(Dovish @ 2010 11 25, 15:17)
Man tevas sake, jei medus susicukruoja, vadinasi, biciu seimininkas maitino bites cukraus sirupu, o sios tingejo pakelti uodegas ir paskraidyti, ieskant ziedo ir nektaro
Skystas medus gali buti sviezias medus(o gali buti maisytas su dirbtiniu
Einant laikui tikras ir geras medus tirsteja, sustingsta net i "leda", keicia spalva(tamseja), bet nesicukruoja
Na smarkiai nesiginčysiu,nesu bitininkė, bet tai ne visai tiesa. Ir geras medus cukruojasi, kitaip kristalizuojasi. Ir nektare yra cukraus "Svarbiausioji nektaro dalis yra c u k r u s. Nektare randama 3 rūšių cukraus: 1) sacharozės, 2) dekstrozės, 3) levulozės."
"Šviežias 4-10 savaičių medus yra skystas (gautas centrifugavimo būdu). Vėliau prasideda kristalizacijos procesas, medaus klampumas padidėja. Medaus kristalizacija-natūralus procesas ir medaus kokybė nuo to nepablogėja."- iš čia: http://www.bitininkas.lt/MEDUS.htm
Papildyta:
Dažnas pirkęs bando patikrinti įvairiais liaudiškais metodais. Daugeliu atvejų puikiausiai tinka cheminis pieštukas(randa per didelį vandens kiekį meduje),įkaitintas virbalas(rodo,ar nepripilta į medų sirupo,ar neįberta cukraus). Bičiulis A.Amšiejus aprašo keletą būdų, kaip galima nustatyti medaus kokybę paprastam vartotojui. Medaus vandeningumą namų sąlygomis galima patikrinti cheminiu pieštuku. Nuo didelio vandens kiekio jis tirpsta ir keičia spalvą, o jei vandens tik 20 proc., tai jis rašo kaip paprastas pieštukas, spalvos nekeičia (p.s. tikrinant šiuo būdu medų reik imti ne nuo paviršiaus, o iš 3 - 5 mm gylio ir pieštuką kišti tiesiai į medų, nes medus yra hidrofobiškas, pats traukia drėgmę, todėl imant nuo paviršiaus galima gaut neteisingus rezultatus, be abejo ir pats pištukas prieš tikrinimą turi būti visiškai sausas). Medaus reakcija visuomet rūgšti, o medaus, kuriame įmaišyta cukraus, reakcija būna neutrali ar net šarminė. tai galima patikrinti lakmuso popierėliu - nuo rūgščios reakcijos jis paraudonuoja, nuo neutralios ar šarminės - pamėlynuoja. Norint nustatyti, ar meduje nėra želatinos, į mėgintuvėlį įpilama 5 ml vandens ir medaus tirpalo (santykiu 1:2) ir 5 - 10 lašų 5 proc. tiamino tirpalo. Jei meduje želatinos yra, matysis baltos nuosėdos, jei ne - tirpalas tik susidrumsčia. Norint patikrinti, ar į medų neįmaišyta krakmolo arba miltų, į 3 -5 ml vandens - medaus tirpalo (1:2) įlašiname 3 - 5 lašus liugolio (vandenilio jodo tirpalo). Jei tirpalas nusidažo mėlymai - reiškia krakmolo ar miltų esama. Bet iš kitos pusės falsifikatoriai taip pat puikiai žino populiariausius tikrinino metodus ir priemones jiems apeiti.Pasitaiko padirbinių,kurių net vidutinio lygio laboratorijose neįmanoma atskirti nuo natūralaus medaus.
"Šviežias 4-10 savaičių medus yra skystas (gautas centrifugavimo būdu). Vėliau prasideda kristalizacijos procesas, medaus klampumas padidėja. Medaus kristalizacija-natūralus procesas ir medaus kokybė nuo to nepablogėja."- iš čia: http://www.bitininkas.lt/MEDUS.htm
Papildyta:
Dažnas pirkęs bando patikrinti įvairiais liaudiškais metodais. Daugeliu atvejų puikiausiai tinka cheminis pieštukas(randa per didelį vandens kiekį meduje),įkaitintas virbalas(rodo,ar nepripilta į medų sirupo,ar neįberta cukraus). Bičiulis A.Amšiejus aprašo keletą būdų, kaip galima nustatyti medaus kokybę paprastam vartotojui. Medaus vandeningumą namų sąlygomis galima patikrinti cheminiu pieštuku. Nuo didelio vandens kiekio jis tirpsta ir keičia spalvą, o jei vandens tik 20 proc., tai jis rašo kaip paprastas pieštukas, spalvos nekeičia (p.s. tikrinant šiuo būdu medų reik imti ne nuo paviršiaus, o iš 3 - 5 mm gylio ir pieštuką kišti tiesiai į medų, nes medus yra hidrofobiškas, pats traukia drėgmę, todėl imant nuo paviršiaus galima gaut neteisingus rezultatus, be abejo ir pats pištukas prieš tikrinimą turi būti visiškai sausas). Medaus reakcija visuomet rūgšti, o medaus, kuriame įmaišyta cukraus, reakcija būna neutrali ar net šarminė. tai galima patikrinti lakmuso popierėliu - nuo rūgščios reakcijos jis paraudonuoja, nuo neutralios ar šarminės - pamėlynuoja. Norint nustatyti, ar meduje nėra želatinos, į mėgintuvėlį įpilama 5 ml vandens ir medaus tirpalo (santykiu 1:2) ir 5 - 10 lašų 5 proc. tiamino tirpalo. Jei meduje želatinos yra, matysis baltos nuosėdos, jei ne - tirpalas tik susidrumsčia. Norint patikrinti, ar į medų neįmaišyta krakmolo arba miltų, į 3 -5 ml vandens - medaus tirpalo (1:2) įlašiname 3 - 5 lašus liugolio (vandenilio jodo tirpalo). Jei tirpalas nusidažo mėlymai - reiškia krakmolo ar miltų esama. Bet iš kitos pusės falsifikatoriai taip pat puikiai žino populiariausius tikrinino metodus ir priemones jiems apeiti.Pasitaiko padirbinių,kurių net vidutinio lygio laboratorijose neįmanoma atskirti nuo natūralaus medaus.
QUOTE(sena pažįstama @ 2010 11 25, 14:37)
Man tevas sake, jei medus susicukruoja, vadinasi, biciu seimininkas maitino bites cukraus sirupu, o sios tingejo pakelti uodegas ir paskraidyti, ieskant ziedo ir nektaro
Skystas medus gali buti sviezias medus(o gali buti maisytas su dirbtiniu
)
Einant laikui tikras ir geras medus tirsteja, sustingsta net i "leda", keicia spalva(tamseja), bet nesicukruoja
Skystas medus gali buti sviezias medus(o gali buti maisytas su dirbtiniu
Einant laikui tikras ir geras medus tirsteja, sustingsta net i "leda", keicia spalva(tamseja), bet nesicukruoja
O kuo turėtų maitint?
Medus tirštėja, cukruojasi, kristalizuojasi, bet priklauso nuo to, kada medus išimtas
Aš nežinau ir nesigilinu kaip tikrinti, nes ką bitutės suneša, tuo ir džiaugiamės; o tikrino viena moteriškė medų trindama rankose, ir tipo jeigu medus be priedų, tai turi susigerti į odą, kiek tiesos nežinau
Kad tas trinimas rankomis
darant masažą su medum, medus nesusigeria pilnai, dalis įsigeria į odą, bet labi gera depiliacija gauans, Nes trinant, medus baltuoja ir pasidaro kaip kokie klijai. Neišsamiai čia papasakojau, bet gal egriau pabandyt patikrinti tais būdais kur straipsnyje siūlo. O geriausia, kaip ten pat ir rašo, pirkti iš pažįstamų, iš patikimesnių asmenų. Tik ant kaktos neparašyta, kuris patikimesnis
QUOTE(Jolete @ 2010 11 25, 16:18)
Jei deklaruojama, kad medus-ekologiskas, vadinasi, niekuom. Bite puikiai nesasi ta nektara i avili nuo ankstyvo pavasario, juo ir maitinasi, ir perdirba i medu. Tik tada to medaus negausiai buna. Stai ir sugalvoja bitininkai, kad neblogai bites palepinti po ziemos cukraus sirupu. Tai gerai, jei maitina jas pora kartu pavasari, kad jos sustipretu, bet yra tokiu nesaziningu, kurie maitina bites cukrumi istisa sezona. Bites ne ziedu nektara perdirba i medu, o ta cukraus sirupa.
Taip kai kurie daro. O kai kurie cukraus įdeda bitėms žiemai pramisti. Atima gerą medų, o pakiša cukrų. Jos parsineša medaus tiek, kiek joms reikės žiemai, o žmogus pasisavina. Kai pagalvoji vargšės bitės, kaip naglai žmogus su jomis.
QUOTE(Vilniete10 @ 2010 11 22, 21:41)
Netikiu ekologiškais produktais. Tai mados reikalas. Baisia madinga tapo apsipirkinėt ekologiškuose turgeliuose. Tas kas užsiima šia prekyba, naudojasi žmonėmis. Užtenka pasižiūrėti per TV kokie tai ekologiški produktai, pagaliau pradėjo rodyti ir kalbėti apie tai.






