QUOTE(e_vaida @ 2010 05 07, 21:02)
Taip, daug
Vien pas indus ju kiek. Pridekim dar graiku ir romenu panteonus, nordiskaji, Vidurines Azijos senoves tautu, Egipto, Keltu (kuris su variacijos skiriasi tarp airiu, skotu ir kt.), Baltiskaji, Slaviskaji, velesnio periodo Italijos... O kur dar Siaures ir Pietu Amerikos tautu dievai, visokiu salu saleliu, senoves Shumeru?
Na ir zinoma - vienatiniu dievu ir dievybiu irgi nereik pamirst - Dievas Tevas (o tiksliau ne tik jis) - IHVH Elohim, Alachas, Ahura Mazda, Thaus Melek, Jezus Kristus ir tt.
Nemaza ju dalis turi pasekeju ir siandien (tie patys Lietuviu, Graiku, Romenu, Keltu ir Skandinavu panteonai), IHVH Elohim, Alachas, Thaus Melek, Jezus.
O sumesti juos visus į krūvą neišeina? Na, padarom tokįįįįį bendrą..? Kad tiktų kiekvieniem pagal poreikius. Universalų. Kaip kompas: tinka ir arabui, ir europiečiui, ir meksikiečiui.
Papildyta:
QUOTE(Good_girl @ 2010 05 07, 21:33)
'Mažiau tikri' tai čia ne tas žodis. Hmm, kaip ten skamba pirmas krikščionių dievo įsakymas? Kažkas panašaus į 'neturėk kitų dievų, tik mane vieną, nes aš, tavo dievas, esu pavydus dievas, ir jei garbinsi kitus - bausiu tave ir tavo vaikus iki ketvirtos kartos'.. Ką dievas padarė kitus dievus garbinančioms gentims Biblijoje, visi turbūt žinom.. Taip sakant, dievas labai jau rūpinasi apsaugoti savo intelektinę nuosavybę ©
Tai , kaip suprantu, nukrypstame nuo užduotos temos apie religiją. Tai ji atskirai nuo dievo (-ų), ar ne?
Papildyta:
QUOTE(e_vaida @ 2010 05 07, 21:04)
Reiktu pirma susitart kaip apibreziame dieva.
Jei kas sako - "Tokia dievo valia", tai jei diskusijoje dalyvauja ir nekrikscionys gali iskilt klausimas - kurio? Kas turima omenyje kai sakoma Dievas? Ne pas visus tai yra vienas dievas.
Pagonims pvz. krikscioniu dievai problemu nekelia.
Jezus - dar vienas gimstancio ir mirstancio dievo pavyzdys, Dievas Tevas - jo tevas ir tt. Savotiskas nedidelis panteonas.
O va krikscionims - tai atvirkciai. Pagoniu dievai esa maziau tikri, nei ju.
Tai ir liko neaišku, kurį čia mes apibrėžinėsim...
Sakiau, kad reikia imtis vieno - universalaus