Įkraunama...
Įkraunama...

Emancipacija nuo religijos

good, pas tave vaikiskas supratimas apie moksla ir apie religija smile.gif objektyvios tiesos nera, visos mokslo skelbiamos tiesos yra pazinimo galimybiu apriboto visatos modelio ribose. tu turbut net neisivaizduoji kaip pazinimo pletros mechanizmas veikia ir tai yra tavo objektyvi realybe. juokingiausia, kad tu taip pat dogmu verge, bet kitokiu nei tikintieji. koks skirtumas, jei tau gerai? tai gal ir tau neturetu buti jokio skirtumo del to i ka tiki tikintieji, nes jiems taip pat gerai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Skirte @ 2010 05 08, 10:49)
koks skirtumas, kokia lytis, svarbu, kad įdomu skaityti smile.gif

Jei žmogus maišosi ir viename poste rašo lyg būtų moteris, o kitame lyg būtų vyras, tai kazkaip suabejoju diskutuotojo būsena.
Atsakyti
QUOTE(Skirte @ 2010 05 08, 10:49)
Tarp kitko, kalbant apie universalą - kam apskritai dievas (šiuo atveju nesigilinant, kurios religijos) arba tikėjimas reikalingas? Žmonės paprastai turi vieną dievą (arba jų grupę), ir tiki visa teorija, kuri grįsta to dievo (ar jų grupės) funkcijomis žmonių labui. Šiaip ar taip visų žmonių poreikia panašūs, taigi toks funkcijos visose religijose turėtų būti panašios, ne?
Jeigu dievo "paslaugos" žmonėms nebūtų reikalingos, jo kaip tokio sąvoka ir samprata irgi nebūtų reikalinga. Taigi manau kyla poreikis aiškintis, ne ar apskritai toks "dievas universalas yra", o ar yra reali ir pagrįsta nepakeičiamų dievo paslaugų paklausa.

Gera mintis. Būtent, ar reikia žmonėms dievo paslaugų. Žinoma reikia, ir dar kaip. Nereikėtų, - nemindžiotų į bažnyčias su saujom prašymų. Čia kaip į kontoras nupėdina reikalų tvarkyti : kas apie save išporinti, kas ko nors paprašyti.
Tuomet keliam klausimą: kodėl? Čia jau norintys gali gilintis į socialinius, istorinius mokslus, rasim siauresnius atsakymus. Platesnei analizei prireiks psichologijos.
Po to iškils klausimas, tai ko reikia žmogui ir kas jis yra? Ir vėl iškelti klausimą iš naujo: ar reikalingas jam paslaugų teikėjas? Koks žmogaus santykis su dievu?

Papildyta:
QUOTE(xxl @ 2010 05 08, 12:03)
good, pas tave vaikiskas supratimas apie moksla ir apie religija smile.gif objektyvios tiesos nera, visos mokslo skelbiamos tiesos yra pazinimo galimybiu apriboto visatos modelio ribose. tu turbut net neisivaizduoji kaip pazinimo pletros mechanizmas veikia ir tai yra tavo objektyvi realybe. juokingiausia, kad tu taip pat dogmu verge, bet kitokiu nei tikintieji. koks skirtumas, jei tau gerai? tai gal ir tau neturetu buti jokio skirtumo del to i ka tiki tikintieji, nes jiems taip pat gerai smile.gif

drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(xxl @ 2010 05 08, 11:03)

Viską aš įsivaizduoju. Paprasčiausiai, mokslas VEIKIA, religija - kaip čia pasakius smile.gif Ką tie tavo naivūs pasvaičiojimai 'objektyvios tiesos nėra' duotų praktiškai? Mokslas sukūrė antibiotikus - jie veikia - jų dėka neužsilenki nuo stipresnio peršalimo. Mokslas sukūrė raketas, kurių dėka galim pasiekt tam tikrą greitį ir ištrūkt iš žemės, pamatyt save iš šalies. Mokslas net nustatė, kada ir kaip mūsų žemei ir saulei bus AMEN. Kur čia įsipaišo tas tavo 'objektyvios tiesos nėra'? Mokslas iš principo yra antidogmatinis, nes sako - duok man EVIDENCE, ir aš pakeisiu net savo mylimiausius nusistatymus ir mąstymo prielaidas. Su religija čia kur kas prasčiau, ar ne? Mokslas veikia, religija - ne, nebent kaip placebo efektas ir savotiškas valerijonas mirties baimės akivaizdoje. Tai būtų visai nieko, išskyrus vieną dalyka - religija sako: tiesą mes jau turime. Tuo tarpu mokslas tą tiesą visuomet nenustoja kvestionavęs.

QUOTE(MrsRAT @ 2010 05 08, 14:53)
Jei žmogus maišosi ir viename poste rašo lyg būtų moteris, o kitame lyg būtų vyras, tai kazkaip suabejoju diskutuotojo būsena.

Aš moteris:)
Atsakyti
QUOTE(Good_girl @ 2010 05 09, 15:23)
Viską aš įsivaizduoju. Paprasčiausiai, mokslas VEIKIA, religija - kaip čia pasakius smile.gif Ką tie tavo naivūs pasvaičiojimai 'objektyvios tiesos nėra' duotų praktiškai? Mokslas sukūrė antibiotikus - jie veikia - jų dėka neužsilenki nuo stipresnio peršalimo. Mokslas sukūrė raketas, kurių dėka galim pasiekt tam tikrą greitį ir ištrūkt iš žemės, pamatyt save iš šalies. Mokslas net nustatė, kada ir kaip mūsų žemei ir saulei bus AMEN. Kur čia įsipaišo tas tavo 'objektyvios tiesos nėra'? Mokslas iš principo yra antidogmatinis, nes sako - duok man EVIDENCE, ir aš pakeisiu net savo mylimiausius nusistatymus ir mąstymo prielaidas. Su religija čia kur kas prasčiau, ar ne? Mokslas veikia, religija - ne, nebent kaip placebo efektas ir savotiškas valerijonas mirties baimės akivaizdoje. Tai būtų visai nieko, išskyrus vieną dalyka - religija sako: tiesą mes jau turime. Tuo tarpu mokslas tą tiesą visuomet nenustoja kvestionavęs.

Pritariu. Dėl to man ir kliūva religija.
Atsakyti
Aha, vaikščioja nuolat, ir vis kažko tikisi iš to vaikščiojimo. O kodėl tikisi? Todėl, kad kažkas (tėvai, mokytojai, kiti autoritetai) pasakė, kad nuėjus į bažnyčią, atlikus tam tikrų veiksmų seką, gausi dievo paslaugą (rezultatą). Klausimas, ar tikrai (juk negali visais bukai tikėti). Ir kiek individų bando išsiaiškinti, ar tam tikra veiksmų seka tikrai yra dievo paslaugų (rezultato) gavimo sąlyga. Galbūt tam tikros paslaugos lengviau ir greičiau gaunamos kitais būdais. Ir dar svarbiau - ar dievo paslaugų atsiradimo priežastis tikrai yra tam tikrų veiksmų seka.

Kad aiškiau būtų, pvz.: noriu išlaikyt egzą, varau į bažnyčią melstis. Taigi, ar tam, kad gaučiau, ko noriu, man būtina eit į bažnyčią? kitas pvz.: Vualia - egzą išlaikiau - kodėl? Ar todėl, kad ėjau bažnyčion?

Žinoma, galima pasakyti - koks skirtumas, rezultatą gavai, ane? Patenkintas - tai džiaukis. Betgi rezultatui pasiekti buvo gaištamas laikas, kurį šiais laikais (na, visada iš tikrųjų) norisi naudoti taupiai ir naudingai. Taigi jo gaišti ten, kur nereikia, noras ne pats didžiausias.

Išvada: turi pats normaliai išsiaiškinti, kokiu lengviausiu ir patikimiausiu būdu gali gauti dievo paslaugą (rezultatą).

QUOTE(Spalvota diena @ 2010 05 08, 16:48)
Gera mintis. Būtent, ar reikia žmonėms dievo paslaugų. Žinoma reikia, ir dar kaip. Nereikėtų, - nemindžiotų į bažnyčias su saujom prašymų.

Atsakyti
QUOTE(Skirte @ 2010 05 09, 21:36)

Išvada: turi pats normaliai išsiaiškinti, kokiu lengviausiu ir patikimiausiu būdu gali gauti dievo paslaugą (rezultatą).

Khem khem.. O tai kas jums leidžia galvoti, ne tik kad dievas yra, bet kad jam turi 'rūpėti' (atkreipiu dėmesį, kad 'rūpėti' yra grynai žmogiška kategorija) žmogus, ir kad jis teikia kažkokias tai paslaugas?smile.gif Kodėl taip tą savo dievą suprimityvinat, kad jam turėtų rūpėti, kaip ten tie primatai ropoja po žemę? Man atrodo, sutiksit su tuom, kad faktai rodo visiškai į kitą pusę. Vaikai gimsta išsigimę, arba su mirtinomis ligomis, neseniai žemės drebėjimas po betonu dusti paliko šimtus tūkstančių religingų haitiečių, gyvūnai vienas kita ryja, kad išgyventų, aukos miršta didžiausiuose skausmuose vien dėl to, kad kiti paėstų, ir t.t. Visi esami įrodymai rodo, kad mes esam palikti likimo valiai. Nėra nei vieno įrodymo priešingai. Ar jūs iš tų juokdarių, kur mano, kad dievas jiems asmeniškai duoda gražius dalykėlius pasimeldus, pvz pagydo senelę, tačiau milijonams kitų tuo pat metu duoda vėžį, badą, karus, cunamius ir t.t.? smile.gif
Atsakyti
Ne taip supratote kontekstą, kalbu apie rezultato poreikį, jo pasiekimo būdus, ir ypač priežastinį ryšį su žmonių veikla bažnyčioje.
"Rezultatas" šiame kontekste prilyginamas dievo paslaugai (nesigilinant, kokiam, ir ar apskritai yra tas paslaugos teikėjas - tiesiog, rezultatas - gavimas to, ko tau reikia).

Faktai rodo tai, ką sakot, visiškai sutinku, bet kalbėjau ne apie tai smile.gif

QUOTE(Good_girl @ 2010 05 10, 15:36)
Khem khem.. O tai kas jums leidžia galvoti, ne tik kad dievas yra, bet kad jam turi 'rūpėti' (atkreipiu dėmesį, kad 'rūpėti' yra grynai žmogiška kategorija) žmogus, ir kad jis teikia kažkokias tai paslaugas?smile.gif Kodėl taip tą savo dievą suprimityvinat, kad jam turėtų rūpėti, kaip ten tie primatai ropoja po žemę? Man atrodo, sutiksit su tuom, kad faktai rodo visiškai į kitą pusę. Vaikai gimsta išsigimę, arba su mirtinomis ligomis, neseniai žemės drebėjimas po betonu dusti paliko šimtus tūkstančių religingų haitiečių, gyvūnai vienas kita ryja, kad išgyventų, aukos miršta didžiausiuose skausmuose vien dėl to, kad kiti paėstų, ir t.t. Visi esami įrodymai rodo, kad mes esam palikti likimo valiai. Nėra nei vieno įrodymo priešingai. Ar jūs iš tų juokdarių, kur mano, kad dievas jiems asmeniškai duoda gražius dalykėlius pasimeldus, pvz pagydo senelę, tačiau milijonams kitų tuo pat metu duoda vėžį, badą, karus, cunamius ir t.t.? smile.gif

Atsakyti
QUOTE(Skirte @ 2010 05 10, 15:45)
Ne taip supratote kontekstą, kalbu apie rezultato poreikį, jo pasiekimo būdus, ir ypač priežastinį ryšį su žmonių veikla bažnyčioje.
"Rezultatas" šiame kontekste prilyginamas dievo paslaugai (nesigilinant, kokiam, ir ar apskritai yra tas paslaugos teikėjas - tiesiog, rezultatas - gavimas to, ko tau reikia).

Faktai rodo tai, ką sakot, visiškai sutinku, bet kalbėjau ne apie tai smile.gif

Aha. Na taip. Jei kunigas, būdelėj iškėlęs rankas ir pasitaręs su dieviška šeimyna danguje, duoda sukalbėt dvidešimt tūkstančių ir tris sveika marijas, arba apeit keliais bažnyčią - nu turi gi kažkoks rezultatas būt. Ir, reikia pasakyt, jie labai meistriškai iš š išspaudžia vašką, atrodytų visiškai beviltiškose situacijose. Štai, pvz, Haityje, po žemės drebėjimo, buvo piliečių, kurie dėkojo dievui, kad liko gyvi (nesvarbu, kad visi šeimos nariai ir dar x00,000 tautiečių buvo sutraiškyti po betonu). Neįtikėtina! smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Good_girl @ 2010 05 09, 15:23)
Aš moteris:)

Kadangi aš jau vienąsyk klausiau, ir man atsakyta nebuvo (galbūt tiesiog nebuvo pastebėtas mano klausimas), tai paklausiu darsyk:

kuriems galams jūs plėšotės maikes ant krūtinės ir įrodinėjat, kad religija yra niekalas beigi niekam (čia reikėtų tikriausiai suprasti, kad visų pirma jums) ji nereikalinga ?

Jūs daug rašote apie mokslą, priešpastatydama jį religijai. Betgi ne viskas po šia saule susiveda vien tik į mokslą.
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė @ 2010 05 11, 22:52)
Kadangi aš jau vienąsyk klausiau, ir man atsakyta nebuvo (galbūt tiesiog nebuvo pastebėtas mano klausimas), tai paklausiu darsyk:

kuriems galams jūs plėšotės maikes ant krūtinės ir įrodinėjat, kad religija yra niekalas beigi niekam (čia reikėtų tikriausiai suprasti, kad visų pirma jums) ji nereikalinga ?

Jūs daug rašote apie mokslą, priešpastatydama jį religijai. Betgi ne viskas po šia saule susiveda vien tik į mokslą.

O kur čia įžvelgiat maikės plėšymą? smile.gif Aš gana ramiu tonu, su šiek tiek sveiko sarkazmo, diskutuoju emancipacijos nuo religijos tema. O kad religija žmonėms yra reikalinga, tai faktas, aš gi su tuo niekur nesiginčijau. Kas gali būti geriau, nei gyventi kažkokiam tai orgazme amžinai, arba turėti alfą ir omegą, visatos kūrėją, savo pusėje? smile.gif Tačiau ką istorijos apie senovės žydų ar arabų supermenus turi bendro su tiesa, yra visai kitas klausimas.. Juk kad ir kaip tikėtumėt milžinišku arbatinuku, besisukančiu apie Alfa Centauri žvaigždes, nuo to jis ten neatsiras ir tikresnis nepasidarys..

Dėl to mokslo ir religijos atskyrimo kažkas čia jau replikavo, todėl pasikartosiu: tiek mokslas, tiek religija bando atsakyti į pačius nuostabiausius klausimus, kuriuos kėlė ir kels žmonija: iš kur mes atėjom, ir kur link mes einam. Tiek mokslas, tiek religija pateikia savo konkuruojančius atsakymus, iš kurių gali būti teisingas tik vienas. Juk turbūt sutiksite su manimi, kad senovės žydų sukūrimo mitas kur dievui reikėjo po darbo pailsėt, ir moderni didžiojo sprogimo teorija neturi nieko bendro smile.gif Aišku vis atsiranda sakančių, kad pvz senovės žydai, Biblijoje rašydami, kad moteris sukurta iš vyro šonkaulio, iš tikrųjų omenyje turėjo evoliuciją per natūralią atranką ir atsitiktines mutacijas, juk jie buvo tokie geri alegorijų meistrai! smile.gif Tačiau, kaip čia pasakius, tai juk 'objektyviai juokinga' smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Good_girl: 12 gegužės 2010 - 00:56
QUOTE(Good_girl @ 2010 05 12, 01:54)
Dėl to mokslo ir religijos atskyrimo kažkas čia jau replikavo, todėl pasikartosiu: tiek mokslas, tiek religija bando atsakyti į pačius nuostabiausius klausimus, kuriuos kėlė ir kels žmonija: iš kur mes atėjom, ir kur link mes einam.

Mokslas nenagrinėja labiausiai mus dominančio klausimo "kodėl?". Mokslas negali atsakyti į klausimą, ar Dievas yra, jo nenagrinėja.
jūsų ateistiniai išsišokimai čia juokingi. Jums gi čia reikia patvirtinimo (ar sąjungininkų), kad jūs teisi.
Atsakyti