Įkraunama...
Įkraunama...

Emancipacija nuo religijos

nea, antibiotiku ir vaistu visai nenaudoju, o jei ir sergu - labai silpna forma, neapsimoka nuodyti saves. beje, nereikia apie visus pagal save spresti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(xxl @ 2010 05 12, 15:05)
nea, antibiotiku ir vaistu visai nenaudoju, o jei ir sergu - labai silpna forma, neapsimoka nuodyti saves. beje, nereikia apie visus pagal save spresti smile.gif

Žiūrėk tu man, davatkis-supermenas? smile.gif Kiek tau metukų, jei nepaslaptis?
Atsakyti
68 tuo stuktels. o ka ?
Atsakyti
QUOTE(xxl @ 2010 05 12, 15:13)
68 tuo stuktels. o ka ?

Tai paaiškintų rūpinimąsį dangiškuoju bilietu, biat su tuo sveikuolio įvaizdžiu man kažkaip kyla įtarimų vistiek. Rimtai šemaštuoni?
Atsakyti
netelpu i tavo skurdaus pasaulelio remus? nieko tokio, ateityje dar ne tokiu siurprizu turesi smile.gif
Atsakyti
QUOTE(xxl @ 2010 05 12, 15:18)
netelpu i tavo skurdaus pasaulelio remus? nieko tokio, ateityje dar ne tokiu siurprizu turesi smile.gif

Rrrau!
Atsakyti
QUOTE(Good_girl @ 2010 05 12, 01:54)
O kur čia įžvelgiat maikės plėšymą? smile.gif Aš gana ramiu tonu, su šiek tiek sveiko sarkazmo, diskutuoju emancipacijos nuo religijos tema. O kad religija žmonėms yra reikalinga, tai faktas, aš gi su tuo niekur nesiginčijau. Kas gali būti geriau, nei gyventi kažkokiam tai orgazme amžinai, arba turėti alfą ir omegą, visatos kūrėją, savo pusėje? smile.gif Tačiau ką istorijos apie senovės žydų ar arabų supermenus turi bendro su tiesa, yra visai kitas klausimas.. Juk kad ir kaip tikėtumėt milžinišku arbatinuku, besisukančiu apie Alfa Centauri žvaigždes, nuo to jis ten neatsiras ir tikresnis nepasidarys..

Dėl to mokslo ir religijos atskyrimo kažkas čia jau replikavo, todėl pasikartosiu: tiek mokslas, tiek religija bando atsakyti į pačius nuostabiausius klausimus, kuriuos kėlė ir kels žmonija: iš kur mes atėjom, ir kur link mes einam. Tiek mokslas, tiek religija pateikia savo konkuruojančius atsakymus, iš kurių gali būti teisingas tik vienas. Juk turbūt sutiksite su manimi, kad senovės žydų sukūrimo mitas kur dievui reikėjo po darbo pailsėt, ir moderni didžiojo sprogimo teorija neturi nieko bendro smile.gif Aišku vis atsiranda sakančių, kad pvz senovės žydai, Biblijoje rašydami, kad moteris sukurta iš vyro šonkaulio, iš tikrųjų omenyje turėjo evoliuciją per natūralią atranką ir atsitiktines mutacijas, juk jie buvo tokie geri alegorijų meistrai! smile.gif Tačiau, kaip čia pasakius, tai juk 'objektyviai juokinga' smile.gif

Jūsų sarkazmas nėra sveikas. Jis - gynybinio pobūdžio smile.gif

Smagu, kad suvokiat, jog kai kuriems žmonėms svarbu ir kiti dalykai, ne vien tik mokslinės tiesos smile.gif

Absoliučios tiesos nėra, tiesa irgi kinta. Prieš keletą šimtų metų mokslas teigė, kad žemė yra čemodano formos wink.gif Ir kad trys banginiai (arba drambliai ) ją laiko. Turbūt teko apie tai girdėti ?

Aš sutinku, kad Senojo Testamento pasaulio sukūrimo hipotezė, graikų, šumerų, inuitų legendos apie pasaulio sukūrimą ir didžiojo sprogimo teorija neturi nieko bendro. Tačiau kas iš to ? Savo ruožtu, aš galiu jūsų paklausti, ką jums reiškia kultūrinis (bet ne mokslinis) žmonijos paveldas?
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė @ 2010 05 13, 23:14)

Absoliučios tiesos nėra, tiesa irgi kinta. Prieš keletą šimtų metų mokslas teigė, kad žemė yra čemodano formos wink.gif Ir kad trys banginiai (arba drambliai ) ją laiko. Turbūt teko apie tai girdėti ?

Ale gi dabar pamatėm žemę iš šalies, abejonių kad ji kvadratinė kaip ir neturėtų ateityje kilt smile.gif Ką tas 'absoliučios tiesos nėra' reiškia, ir ką jis mums duotų praktiškai? Mokslas išrado vakciną, kuri VEIKIA. Tiesa ar ne? Absoliuti tiesa. Maždaug šeši milijonai žydų buvo išžudyti nacių ir jų talkininkų per keletą metų. Tiesa? Absoliuti tiesa. Aš šiandien valgiau kiaulienos kotletą, o ne avienos kepsnį. Tiesa ar ne? Absoliuti tiesa. Šimpanzė genetiškai 99 proc. atitinka žmogų. Tiesa ar ne? Absoliuti tiesa.

Kad mokslas vystosi ir paneigia/papildo ankstesnes hipotezes, nereiškia, kad mokslo raida nėra kumuliatyvi, artėjanti prie absoliučios tiesos.

Papildyta:

Aš sutinku, kad Senojo Testamento pasaulio sukūrimo hipotezė, graikų, šumerų, inuitų legendos apie pasaulio sukūrimą ir didžiojo sprogimo teorija neturi nieko bendro. Tačiau kas iš to ?

Turim du konkuruojančius visatos atsiradimo paaiškinimus. Vienas, kad yra pro-žydiškas dėdė-būsimas tėvelis (ne supermama), kuris dirbo, ilsėjosi, lipdė, sulipdė (kaip - taip ir neaišku, niekam tai neįdomu, žodžiu, kažką ten kažkaip kažkada malevojo ir sumalevojo). Kitas - visatos atsiradimo aiškinimas milisekundžių tikslumu nuo didžiojo sprogimo, ir milijardus metų atgal, besiremiantis tūkstantmetėmis mokslo tradicijomis, arba viskuo, ką žmonijai iki šiol pavyko išsiaiškinti apie pasaulį. Kažkuris iš šių paaiškinimų turi būt arčiau tiesos. Kadangi pirmas mums nesako absoliučiai NIEKO, aš lieku prie antro. Kas iš to?
Papildyta:
Savo ruožtu, aš galiu jūsų paklausti, ką jums reiškia kultūrinis (bet ne mokslinis) žmonijos paveldas?

Labai daug. Muzika, poezija, literatūra, dailė, you name it - galiu vadinti tai 'dievo kalba', jei kam nuo to geriau. Vien dėl to verta gyventi pasaulyje. Tačiau kai poetai ir kiti literatai bando pvz biblijoje kurt hipotezes apie pasaulio atsiradimą.. lenda ne į savo daržą ir klaidina žmones.
Atsakyti
Good Girl, ko jus taip pykstat ant tikinciu? O mokslas tikrai nera jau toks visagalis, koki cia piesiat. Antibiotikai ne tik gydo, bet ir kenkia organizmui? Tiesa? 'Absoliuti' tiesa biggrin.gif. Nuo gripo skiepai yra, bet gripo virusas gali mutuoti. Tiesa? ...

QUOTE(Skirte @ 2010 05 09, 20:36)
Kad aiškiau būtų, pvz.: noriu išlaikyt egzą, varau į bažnyčią melstis. Taigi, ar tam, kad gaučiau, ko noriu, man būtina eit į bažnyčią? kitas pvz.: Vualia - egzą išlaikiau - kodėl? Ar todėl, kad ėjau bažnyčion?
Išvada: turi pats normaliai išsiaiškinti, kokiu lengviausiu ir patikimiausiu būdu gali gauti dievo paslaugą (rezultatą).

Jei noriu islaikyt egza, as mokausi.
Isvada - kalbat apie Kaledu seni, o ne apie Dieva.
Atsakyti
Na, mano nuomone, šie du personažai turi daug ką bendro.

Vieno vaikai prašo dovanų, ir šventai tiki, kad jas gavo todėl, kad paprašė tinkamo asmens; kito vaikai prašo, kad pasveiktų močiutė, ir kai ji pasveiksta, šventai tiki, kad pasveiko todėl, kad labai prašė.
Tačiau su dovanom - kaip su egzu: po kiek laiko paaugę vaikai supranta, kad dovanoms gauti vien prašymo, nusiųsto personažui, negana - kad jas gautum, reikia įdėti savo pastangų. Ir kad ir kiek prašytum, močiutės kartais nebepasveiksta. Čia paaugę vaikai turėtų suprasti tą pačią taisyklę, tinkančią dovanoms ir egzui - nori ką nors gauti - baik tik prašyti ir imkis veiksmų pats.
Argi paauglys, gavęs dovaną ar išlaikęs egzą nuopelnus priskiria personažui? ne, juos priskiria artimam žmogui arba sau t.y. tiems, kas prisidėjo prie noro išsipildymo. Pasveikusios močiutės atveju tai būtų gydytojai ir močiutės imunitetas bei noras gyventi. Ne personažas.

QUOTE(Bugnu_dama @ 2010 05 14, 17:02)
Jei noriu islaikyt egza, as mokausi.
Isvada - kalbat apie Kaledu seni, o ne apie Dieva.

Atsakyti
QUOTE(Bugnu_dama @ 2010 05 14, 16:02)
Good Girl, ko jus taip pykstat ant tikinciu?

O ko ant jų pykti? Aš pykstu ant bukavoto durnumo ir prietaringumo, kuris kaip šmėkla nenustoja klaidžioti po pasaulį ir teršti žmonių (ypač bejėgių vaikų per bukus tėvus) smegenines.
Papildyta:
QUOTE(Bugnu_dama @ 2010 05 14, 16:02)
O mokslas tikrai nera jau toks visagalis, koki cia piesiat. Antibiotikai ne tik gydo, bet ir kenkia organizmui? Tiesa? 'Absoliuti' tiesa biggrin.gif. Nuo gripo skiepai yra, bet gripo virusas gali mutuoti. Tiesa? ...

Taip. Bet tai ką pasakėte nepaneigia nei vienos mano minties, ir patvirtina mano argumentą mirksiukas.gif Mutacijos yra tiesa, antibiotikų neigiamas poveikis irgi. Visa tai vyksta, ir jei ateis davatka su kryžiumi ir sakys, kad mutacijos jos davatkinėje realybėje neegzistuoja - tai paaiškinama ne absoliučios tiesos nebuvimu, o davatkos bukumu.

Dėl mokslo visagalybės - jis jau pagal apibrėžimą nėra visagalis, nes nuolat kvestionuoja esamas ir kuria naujas hipotezes. Tačiau jis yra vienintelis dalykas, leidęs mums būti ten, kur dabar esame (priešingu atveju supermamos šiandien šoktų aplink laužą ir mirtų nuo dantų skausmo nesulaukusios 25). Jis akivaizdžiai VEIKIA. Su religijomis čia yra šiek tiek prasčiau.. vien pasakymas, kad mes tiesą JAU žinome, yra vertas tik paniekos ir nieko daugiau. Toks požiūris niekur neveda.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Good_girl: 15 gegužės 2010 - 01:48
QUOTE(Good_girl @ 2010 05 04, 17:52)

1) Buvusių ir esamų dievų ir deivių galybė, <...>
arba vienas iš jų yra tikras, arba nei vienas. Pasirinkus tikėti kažkuriuo tai vienu, nesusipratėliais laikai visą likusį pasaulį, o tai per daug jau arogantiška.

2) Geografinė/kultūrinė tikėjimo determinacija. Žmogus, karštai besimeldžiantis jaunam senovės žydui-supermenui, kalbėtų visai kitą maldelę, jei būtų gimęs Saudi Arabijoj ar Papua Naujojoj Gvinėjoj. Absoliuti dauguma žmonių tiki į tą religiją, kuria tiki jo tėvai/artimieji/aplinka.

3) Religinių tekstų idiotiškumas. Imkime kad ir Bibliją. Kalbantys krūmai? Vaikščiojimas ant vandens? Gyvų lavonų cirkai? Ir po to aš turėčiau tikėti tuo, ko ten moko? You must be kidding.

Kažko kompiuteris stringa, atsakinėsiu po gabaliuką.

1. Žodžių apibūdinančių duoną galybė manęs neįtikina, kad duonos pasaulyje nėra. Net tai kad kiekviename krašte duona kepama skirtingai nėra įrodymas, kad duonos nėra. Dievas toks ypatyingas ir sudėtingas asmuo, kad visai nenuostabu, jog žmonės jį suvokia ir apibūdina skirtingai.
Jei tikrai tiki, netampi arogantišku. Pažvelk į Dalai Lamą, popiežių, vyskupą Sabutį ir t. t.
2. Aš kasdien kalbu kitokią maldą, nes kasdien tampu vis kitokia (mažų mažiausiai pasenstu 1 diena, o dažnai dar ir kiti veiksniai pakeičia mano suvokimą, jausmus). Kas tame keista?
3. Tikrai neturėtum. Bet verta panagrinėti ir paieškoti prasmių. Aš net kiekviename eilėraštyje randu prasmių, nors tekstai irgi skamba kaip absurdas.
"Palėkiau pilką vieversio plunksną -
arimas užgiedojo."
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Luknė: 15 gegužės 2010 - 08:40